14 februari 2007 kl 14:22
Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Jag är ingen expert i ämnet, har bara studerat det en aning eftersom jag tycker det är intressant.
Kortfattat kan man säga att obalans i fettsyrorna innebär oftast att man får i sig för mycket av n-6 jämfört med n-3 och n-9. Så vad har det med träning att göra? Jo, n-6 har egenskaper som bidrar till inflammationer, medan n-3 och n-9 har anti-inflammatoriska egenskaper. Alla fettsyror behövs - inflammation och återhämtning är ju en naturlig del av träningen. Det man vill ha är balans mellan fettsyrorna. Som tur är så kan man påverka den väldigt enkelt. Det krävs på sin höjd bara lite nya rutiner i matvanorna.
Om du dras med inflammationer, testa det här under en månad:
Ät mera fet fisk, t ex 110g vildfångad lax var tredje dag är perfekt (odlad lax är ok, men vildfångad är att bäst).
Gillar du inte fisk, försök ändå att få i dig fiskolja i form av omega-3-tillskott. Tillskott med krillolja går minst lika bra, om inte bättre (det tar dock 2 veckor för krillolja att börja "verka", men sen...).
Se till att få i dig 1-2 matskedar olivolja varje dag. Det ska vara "extra virgin" (bäst kvalitet). Olivoljan innehåller n-9 och annat som är bra.
Fisk och olivolja, det är allt. Har du haft obalans i fettsyrorna så kommer du snart att märka stor skillnad snart.