15 juli 2010 kl 11:49
Hej Timmi!
Tror inte det är någon fara med att springa bara för att man är smal. Det man förbränner vid löpning är i första hand glykogen som är energi lagrad i musklerna (och lite i levern, men det är till för att hjärnan ska få energi, den drar mycket). I andra hand förbränns fett. Har man för lite glykogen när man springer, särskilt mycket långa pass, kan muskler brytas ner. Det finns två sätt att åtgärda det: förse sig med kolhydrater under löpningen om den varar mer än ca 90 minuter och att äta proteiner och kolhydrater så snart man avslutat sitt löppass.
Och så ska man avända de muskler man vill behålla, annars minskar de alldeles av sig själv.
Man får bra aptit av att springa, det gäller bara att äta också! Efter riktigt långa pass äter jag en extra middag+ diverse annat. Effektivaste sättet att gå upp i vikt är för de flesta att äta ofta. Mellanmål. Det kan vara nyttig kost ändå, snabba kolhydrater är inte så bra för blodsockerregleringen men en banan och en smörgås vid fikarasten är OK. Och något sött efter maten är inte alls så dåligt som före eller mellan måltiderna, efterrätt helt enkelt.
Du har nu ett BMI på ca 20 vilket är rätt idealiskt för en långdistanslöpare men vill du gå upp några kg för ditt allmänna välbefinnande så ska det nog gå bra, även om du springer. Såvida du inte har fel på ämnesomsättningen eller nåt.