Löpning Övrigt 62 inlägg 9729 visningar

Viktnedgång vid löpning?

1976 • Handen
#1
7 juni 2010 - 10:13
Gilla
Jag undrar varför jag inte går ner i vikt när jag springer.
Jag har hört att man bygger muskler men som sedan gör så att man förbränner mer och därför går ner i vikt.
Jag har en tid stått på en s.k "plattå". har sett framemot att börja springa för att då hjälpa viktnedgången på traven liksom. jag tycker jag har kämpat nu en tid. Springer och varvar med snabb gång i terräng med mycket backar. Jag undrar när kan jag börja se resultat? Hur länge bygger jag muskler för att sedan förbränna fett så jag går ner i vikt? Hur håller jag motivationen uppe?
Det känns lite jobbigt just nu...
< < < 1 2 3 4 > > >
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#21
9 juni 2010 kl 08:43
Gilla
Walker67: Eftersom det inte fanns någon som helst löpkänsla förr i tiden så är den rätt så fantastisk nu. Jag började med spinning i tre månader. Hård spinning. Har tränat löpning "aktivt" sedan 17 oktober 2009. Dem tävlingar jag gjort hittils har gått över förväntan. Springer dagligen nu. Känns underbart. Fullkomligt älskar "vår" sport!!
Jennie Salomonsson
1975 • Partille
#22
20 juni 2010 kl 20:55
Gilla
Löpning ett par ggr/v har + cykel till jobbet 2 mil/dag hjälpte mig med de sista jobbiga grav kilona. Körde vissa veckor med pulverdiet och för det mesta pulver till lunch. Det mesta försvann när jag började äta ordentlig lunch och åt mindre till middag. Ska på´t igen. Har nya grav kilon som ska bort;)
Varvade med lite Box oxå. grym träning!

Lycka till!

MVH Jennie
1971 • Göteborg
#23
20 juni 2010 kl 21:41
Gilla
Det där med att undvika fett är kanske en god idé om man vill gå ner i vikt, men betänk då att det är betydligt fler kolhydrater i lätt-produkter tex 0,5% youghurt än den med 2%. Men om man är konsekvent i att undvika fett alt kolhydrater (LCHF) kommer resultatet långsamt men säkert. Har en arbetskamrat som endast äter "feta-produkter" med lågt/ inget kolhydratinnehåll. Han har gått ner ner mer än 10kg på kort tid.

Själv gick jag ner ca5kg då jag började löpträna trots att jag körde BodyPump parallellt. Men efter ett par år klingade effekten av. Kanske beror på ålder eller att kroppen nått ngn balans. Idag konditionstränar jag dubbelt så många pass/ vecka, men vågen står still. Hade kanske kunnat pressa ner mej till -5kg, men då ökar risken för skador och psyket blir sämre. Jag motionerar för att må bra, inte för att bli smal:))

1980 • Stockholm
#24
21 juni 2010 kl 10:43
Gilla
Tror som många övriga i tråden att det är kosten som avgör din vikt i störst utsträckning. Däremot har jag märkt att löpning formar kroppen bra.

Att blanda in fett i kosten genomgående har iaf jag upplevt minskar hungern och aptiten samt är bra mycket enklare att få fungerande i dagens samhälle, lunchrestauranger osv.. Men fett kombinerat med stora (kolhydrat)portioner tror jag ger dubbelfel om man inte har kaloribehovet förstås.
Paula P
1985 • Lund
#25
8 juli 2010 kl 09:06
Gilla
Här skriver ni genomgående att ni inte går ner alls i vikt vid löpning. Jag tränar inför ett maraton och på alla träningsprogram eller i alla träningsråd jag läst så står det överallt att "kilon kommer börja rasa, det är viktigt att du äter mer" osv osv..Jag har ganska hög ämnesomsättning och går ner i vikt väldigt lätt.
Men precis som ni också skriver så väger ju muskler mer än fett och löpning formar ju kroppen, man blir mer fit och slimmad möjligtvis, har bara tränat styrketräning innan så jag har inte stenkoll på vad som händer vid långdistanslöpning m.m.
Jag är 169 och väger 56 kg. Springer 5-7 km 3 gånger i veckan....tror ni något kan hända på vågen för min del?
Paula P
1985 • Lund
#26
8 juli 2010 kl 09:14
Gilla
Tillägg: Hur tycker ni att mitt matintag ser ut en vanlig dag? Ibland tycker jag att jag äter massor...är vegeterian så ibland är det svårt att veta om jag får i mig tillräckligt med proteiner. Äter dock fisk och skaldjur.

Frukost: Muslifralla med ost och grönsak
Lunch: Pasta, ris lr potatis med något tillhörande- vegetariskt- Ofta fisk lr soja/qournprodukter, bönor lr liknande.
Eftermiddag innan träning: Två fullkornsmackor
Middag: Samma som lunch
1956 • PARTILLE
#27
8 juli 2010 kl 09:38
Gilla
Jag har sprungit marathon och ultror ett antal gånger och ett antal år. Jag har gjort två ironman och en massa andra triathlontävlingar. Ändå har jag inte gått ner i vikt och jag har fått frågan om hur det kommer sig att jag inte gick ner i vikt trots att jag tränade så mycket. Svar: kosten!
Den 31/12 2009 sprang jag Sylvesterloppet och vägde 106 kg och var 112 cm runt magen. Den 4/1 i år gick jag ner till I-trim och skrev in mig. Idag är jag nere på 79 kg och är 88 cm runt magen. Vad hände på I-trim. Jo de lärde mig att äta rätt och på rätt sätt. De lärde mig att balansera kost och träning och på den vägen är det. Så jag instämmer med föregående. Du går inte ner i vikt enkom av att springa (inte så mycket i allla fall), Du måste ät rätt också. Det spelar ingen roll hur mycket Du tränar, så länge som Du tar in mer kalorier än vad Du förbrukar. Simple as that.
Jag äter enligt handflatemetoden. Dvs en handflata protein (kött, fisk, kyckling, soja etc) och tre knytnävar frukt och grönt. Detta till frukost och lunch, sedan följer två andra måltider med ersättningar eller något lätt. Denna metod är enkel och funkar bra. Man behöver inte väga och mäta. Detta har gett mig ett näringsintag på 1000 - 1100 kCal och det har funkat att träna med detta. Vid maror och ultror har jag helt enkelt gått ur programmet dagen innan, under lopppet och fram till lunch dagen efter.
Paula P
1985 • Lund
#28
8 juli 2010 kl 12:42
Gilla
Men, om man äter som man gjorde innan man började springa borde man ju automatiskt tappa lite vikt eller är jag ute och cyklar?
1956 • PARTILLE
#29
8 juli 2010 kl 14:10
Gilla
Ja, Paula. Så länge Du förbrukar mer energi än vad Du stoppar i Dig...
Paula P
1985 • Lund
#30
8 juli 2010 kl 16:07
Gilla
Har inte fokuserat på vikten under min träning eftersom jag tidigare bara byggt muskler, därav helt värdelöst att väga sig mer än för att se en utveckling uppåt. Man märker ändå efter ett tag att formen ändrar sig till det bättre.
Är inte fokuserad på vikt nu heller eftersom jag redan väger lite och har bara som mål att springa så långt som möjligt. Punkt. Blev bara lite nyfiken eftersom jag läst motsatsen.
Paula P
1985 • Lund
#31
8 juli 2010 kl 16:08
Gilla
Stefan. Ja det är jag helt medveten om.
1984 • Njurunda
#32
8 juli 2010 kl 19:14
Gilla
Stefan, äter och tränar du i dagsläget på 1000-1100 kcal om dagen?
Alexander
1984 • Uppsala
#33
9 juli 2010 kl 13:36
Gilla
Mycket intressant tråd. Spring långt, ät mycket. Toppat med en öl. Då mår man som bäst : )
http://alexanderabrahamsson.blogspot.com/
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#34
9 juli 2010 kl 23:46
Gilla
Paula:
5-7 km är ca 400 kcal, gånger 3 är det 1200. Ett kilo kroppsfett är ca 7700 kcal så du kommer att gå ner 1 kilo på drygt 7 veckor förutsatt att du inte lägger till någon energi i form av mat (antar att en del av det som bränns kan vara muskler också när fettet börjar ta slut).

Som många har sagt, löpning är inte en bra metod för att gå ner i vikt. Det är däremot en bra metod är att få kroppen att må bättre, men det verkar många ha glömt...
1969 • Sala
#35
10 juli 2010 kl 00:22
Gilla
Springer gör man för att det är kul, inte för att gå ner i vikt. För att gå ner i vikt bantar man.
1971 • Malmö
#36
10 juli 2010 kl 08:10
Gilla
Mårten, det där är kanske att generalisera?
Även om de flesta nog tycker att det är kul, så gör nog många det mycket för att hålla både vikt och form.

Jag har personligen fått en kropp som inte håller för mer än 20 km per vecka, då är promenader ett väldigt bra sätt, både att få träning och gå ner i vikt.

Jag sprang som en galning för att gå ner i vikt i början, men det var inte förrän jag började med mina promenader som jag faktiskt började tappa kilon.

Jag vet inte om det stämmer, men vissa säger ju att man inte börjar bränna fett förrän efter en halv timme, och om du då endast springer 5 km hinner inte ens börja.
1962 • Torslanda
#37
10 juli 2010 kl 09:05
Gilla
Bantning är inget sätt att gå ned i vikt.... Om man inte bantningen är en vald livstil. Tyvärr så är det väl så att många som bantar sätter upp ett mål och sedan går tillbaka till tidigare beteende. Då har man inte vunnit någonting. Kroppen är gjord för att samla på sig så mycket energi som möjligt. Går man på svältkost så får kroppen panik och lagrar allt. Även om man undviker kolhydrater så omsätts proteiner och annat till kroppsfett för att överleva.
Jag började träna hysteriskt i januari. Var inte otränad innan men tränade ett pass om dagen från 2-3 i veckan. kroppen omformade sig men vikten låg strax under startvikten. Jag var vrålhungrig och åt mycket men undvek snabba kolhydrater. Började fundera och läsa på om kost och insåg att jag inte åt rätt. Jag började med att halvera mina portioner samt undvek kolhydrater. Tränade på lika mycket. Kroppen gick back på energi varje dag. Jag var snurrig i huvudet och hade ofta huvudvärk. Fördelen under denna peiod var att mina protioner minskade utan att jag var hungrig. Läste boken Bränn fett av Mark Hyman och fick en ganska balanserad bild av kostens betydelse. kanske var av andra informationer jag skaffat mig. Köper numer nästan bara ekologiska produkter. Absolut inga halvfabrikat. Ekologiskt smör att steka i, på smörgåsar med mera. Gillar inte godis eller fika, så där har jag en fördel. Jag mår dåligt om jag "svullar" en kolhydratsbomb som pizza eller andra liknande måltider.
jag tränar mycket och springer mycket och långt. I alla fall enl mina mått 4-6 mil i veckan. Så vad jag vill säga är att det finns inga enkla genvägar till en bestående vktnedgång. Kunskap är makt och lösningen. Alla har sina olika beteende som påverkar vikten. Hitta dem och jobba med dem. Min övertygelse är att träning och rätt kost inte bara ger mig en bättre kropp i vikthänseende utan i kvalitet. Att jag dessutom vet att jag ger mina barn produkter som är naturligt producerade och innehåller näring och vitaminer gör att jag slipper oroa mig för framtida larmrapporter om hälsorisker pga matens utarmning...
1984 • Njurunda
#38
10 juli 2010 kl 09:08 Redigerad 10 juli 2010 kl 09:09
Gilla
Det stämmer absolut inte, "fett"förbränningen pågår 24/7 oavsett vad du gör.

Du gick inte ner i vikt tack vare promenaderna utan p.g.a. att du gjorde av med mer energi än vad du intog under dygnet. Antagligen orkade du promenera längre vilket gav ett större underskott än vad dina korta löpturer gjorde.

Promenader i sig är ingen vidare effektiv träningsform men det är lätttillgängligt och man kan göra det under en lång tid.
1963 • Ängelholm
#39
10 juli 2010 kl 09:22
Gilla
Tips som fungerar.
Ta en promenad på ca 45-50 min innan frukost då kroppen är tom på energi (bränner fett)
Skit i sötsaker.
Käka måttligt med pasta potatis och ris.

Hård träning ger oftast ingen viktnedgång eftersom man behöver snabba kalorier som kroppen kräver och vill ha, blir lätt lite för mycket.
Promenader gör att man inte får samma kolhydrat-sug.
1962 • Torslanda
#40
10 juli 2010 kl 09:24
Gilla
Mikael,
Jo man bränner fett 24/7. man bränner ganska mycket under natten då hjärnan förbrukar en hel del energi för att sortera dagens upplevelser. En promenad är effektiv som fettförbränningsaktivitet. Optimal fettförbränningstakt är runt 60% av maxpulsen. Sedan går den ned dramariskt och glykogenets förbrukning ökar lika dramatiskt. Jag tror inte att det är så lätt som att säga att 1+1 = 2 när det gäller kroppens genialiska konstruktion. Det finns fler faktorer. Kroppen förbränner det som den tror att den kan undvara och tyvärr så kommer inte kroppsfett i topp på den listan. det gäller att "lura" kroppen...
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.