Löpning Kläder, Skor & Prylar 15 inlägg 1245 visningar

nya skor tack

1985 • helsingborg
#1
8 juni 2010 - 21:13
Gilla
hej är det nån som kan ge mig ett bra tips på skor namn.

har nyss börjat springa igen typ 5 km bara måste komma i form igen.

vad tyckts om Asics DS-Trainer 13

vilka butiker kan man köpa Asics DS-Trainer 13 i? är det nått specielt man ska tänka på ?
Helen Jeppsson
1969 • Blentarp
#2
8 juni 2010 kl 21:36
Gilla
Gå gärna till tex Löplabbet och få hjälp med att hitta Dina optimala skor. Jag har upptäckt att det blir både dyrare och ondare i längden om man väljer skor själv..
Lycka till med träningen.
Anders E
1968 • Sollentuna
#3
8 juni 2010 kl 22:08
Gilla
Hmmm,

hur pass bra koll har de egentligen på Löplabbet? Jag löpte på deras band, fick ett par skor med hög stabilitet för att räta upp min pronering och åkte på löparknä, något som jag aldrig haft tidigare (och jag har heller aldrig tidigare haft så stabila skor).

Varje skotillverkare har sin egen story som låter jättebra (vare sig märket är Vibram eller Asics eller Nike). Det finns ett skriande behov av vetenskapliga studier så att man kan se igenom allt marknadsföringssnack och välja de skor som ger minst skador och roligast löpning.
1985 • helsingborg
#4
8 juni 2010 kl 22:15
Gilla
är det nån som har provat Löplabbe i helsingborg har aldrig hört talas om dom får prova gå dit se =)
Henrik Grönvall
1976 • Göteborg
#5
8 juni 2010 kl 23:23
Gilla
Jag tror att Löplabbet är bra idé, Rickard.

Ibland får man läsa en del om folk som klagar på löpar- och idrottsbutikerna när det gäller skobedömning. Visst det händer säkert ofta att det sker felaktiga beslut. I en del fall kan det bero på köparen, säljarens (okunskap eller vilja att sälja ett visst märke) och säkert många fler alternativ.

Till saken hör att jag själv tröttnat på Löplabbet i Göteborg. Tills jag gick till dem i montern vid GBG-varvet och fick bra vibbar ifrån två olika säljare och det slutade med att jag köpte ett par skor. Man ska aldrig säga aldrig.... :-)
Oscar
1981 • Boulder, CO, USA
#6
9 juni 2010 kl 06:37
Gilla
Du kan ju alltid fråga dom om dom kan visa på att dom uppbyggda skorna minskar risken för skador... :D

Skulle själv välja ett par tunna och försöka springa mycket som möjligt helt barfota nu under sommaren så att du får en bra löpteknik
1976 • Linköping
#7
9 juni 2010 kl 07:48
Gilla
Gå till flera ställen för bättre egenbedömning av skorna. Löplabbet har tidigare haft den bästa personalen men numera blandar de rejält mellan högt och lågt. De liknar alltmer de övriga sportaffärernas personal, dvs. högläsning-av-skobeskrivning-ur-manual. Gå därför som sagt till fler affärer, väg de sammantagna bedömningarna mot varandra och välj bästa/skönaste sko för dig. Det är mycket pengar och det är viktigt att det blir rätt. Lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
9 juni 2010 kl 11:36
Gilla
Håller med Oscar och Robin. Alltså, ut och spring barfota ett par varv runt en gräsplan (inte långt i början). Känns det OK? Landar du på hälen när du springer? Om inte, fundera allvarligt på att behålla löpsteget där du landar längre fram på foten, med foten under kroppen (=korta steg ofta). Då passar lätta skor utan tjock häl eller diverse stabilisering och pronationskilar, plastlänkar hit och dit osv. förmodligen bäst. Det finns en del att välja på, gemensamt är att de kallas tävlingsskor, men det ska du inte bry dig om, det är bara för att de är lättare.
Sätter du i hälen först trots att du springar barfota, eller om det känns obehagligt eller gör ont eller så ska du nog ha de ack så vanliga dämpade skor som alla gärna säljer för dyra pengar.
1963 • Bromma
#10
9 juni 2010 kl 12:07
Gilla
Oldboy o ev andra: Jag är nybörjare på barfotalöpning, därför har jag en fråga om din rekommendation:

Många säger ju att man klarar "barfotasteget" en viss sträcka men sen landar man på hälen med ev pronation. Är det inte lite riskabelt att då rekommendera tävlingsskor som enda skotyp?

Själv varvar jag "tjockskor" med Five Fingers, som jag sakta ökar distansen med (max 8km hittills men det ska bli längre!) Jag hoppas o tror att nästa ordinarie skor blir tunnare än de nuvarande men jag tänker känna mej fram.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
9 juni 2010 kl 13:50 Redigerad 9 juni 2010 kl 13:54
Gilla
Åke, jag har gett denna rekommendation till två personer som skulle börja jogga/springa. Om man börjar från "noll" och ökar försiktigt som man bör göra i vilket fall så bygger man ju upp den styrka man behöver i balans - utom att senor/ligament behöver mera tid så man får inte rusa iväg bara för att musklerna blivit starkare. Alltid vara lyhörd mot smärta och "känningar".

Själv sprang jag maran i lördags i tävlingsskor för tredje gången och inte landar jag på hälen mer än några enstaka steg. Det är efter två år utan tjockskor, tidigare hade jag extremt väldämpade hälar. Att man skulle klara bara en viss sträcka tror jag är nys, det handlar bara om att gå den långa vägen och träna upp allting. Men jag har aldrig sprungit mer än fem mil så ultralöpare kan ha andra erfarenheter.

Du gör absolut rätt som växlar över försiktigt och känner dig fram, jag säger att man kan behöva ett år, baserat på min egen ringa erfarenhet (en person=dålig statistik) och lite jag läst från fackhåll och vad andra skrivit bl a här på jogg.

PS På asfalt och annat stenhårt har även framfotalöpare ofta hjälp av en viss dämpning men det finns några skomodeller som har bra dämpning utan alltför tjock häl, dock räknas även dessa som tävlingsskor, använder själv såna till mina långpass. Och de allra tunnaste skorna har jag bara upp till halvmara.
1963 • Bromma
#12
10 juni 2010 kl 10:08
Gilla
Oldboy, tack för förtydligandet, det känns tryggt när ens egna tankar går i takt med andras mer välgrundade erfarenheter. Jag tycker det känns rimligt med viss dämpning när man ska springa långt på asfalt, och jag har saknat dylika resonemang i diskussionerna. Det var väl så man resonerade när man började med dämpning, innan det gick överstyr?
Anders E
1968 • Sollentuna
#13
12 juni 2010 kl 07:20
Gilla
@oldboy

Vilka tävlingsskor sprang du Marathon i och vilket viktsegment tillhör du (själv väger jag 88 kg och är 183 cm och har inga omedelbara planer på att deffa ner mig)?

Jag är på jakt efter lätta skor och har fastnat för ASICS DS Trainer, Adizero Boston, Mizuno Elixir och NB 905 (alla har fått bra betyg i olika tester). De väger 270-290 gram och känns som ett "lagom" kliv ner från tjockskor. Tyvärr verkar de var slutsålda överallt utom i nätbutikerna :(
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#14
12 juni 2010 kl 11:21
Gilla
Runnersstore i Helsingborg hade ett par olika modeller av lättviktsskor, iaf sist jag var där. Har inte varit på Löplabbet sedan de flyttade så kan inte uttala mig om deras sortiment.

Har också gått över från tunga uppbyggda skor till lättviktare <200g, efter massa skador och har mindre problem nu. Samt att det är roligare att springa i lätta skor, ger mer känsla. :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
12 juni 2010 kl 19:10
Gilla
@Anders E: Jag väger nu ca 78 kg (lite mer när jag är fulladdad;-) men vägde ca 82 när jag sprang första maran i lätta skor, lika lång som du. Jag räknas också som "tyngre löpare" men det ska man inte fästa sig särskilt vid om man inte landar på hälen. Det är bara att prova, en gång sprang jag Lidingöloppet i supertunna skor (Mizuno Universe3) och blev mycket trött i vaderna och öm i fotsulorna (LL är kuperat men går på riktigt hårt grus till större delen, och något asfalt). Det gör jag alltså inte om. På halvmara går det däremot bra (Asics Piranha).

På maran har jag Brooks T5 eller uppföljaren T6. Behöver man tjockare, eller inte vill chansa första gången, rekommenderar jag nya Puma Complete Roadracer (<200g) (som jag inte har, men har känt på och dottern har dem) eller Nike LunarRacer 2 (ca 200g i US9). Tyngre behöver man inte, utom att jag kör US13 för att ha gott om luft och slippa fler blånaglar än nödvändigt, då blir de 20% tyngre. (Ligger man på 100kg+ kan man behöva något annat innan man tränat upp fötter och vader ordentligt, eller något som är lite hårdare, har inga förslag där.)

Men dessa råd gäller bara dem som inte landar på hälen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.