6 november 2007 kl 15:53
Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Roger: givetvis springer jag bara två mil utan vätska när vädret tillåter (under 15 C). Jag får hela tiden anpassa hur långt jag springer efter de yttre förhållandena (sol, vind, temp, luftfuktighet). Om jag ska hålla stilen och må bra hela passet så får nog inte inte vätskeförlusterna bli mer än 2-3 liter. Ibland sätter jag upp en rundbana med vätskestation, vätskebälte och camelback gillar jag inte för det skumpar så mycket.
Det är bara på tävlingar under "fel" förhållanden som jag pressar mig så långt så att jag får kramp (vätskeförlust i kombination med överhettning gör ju symptomen värre)
Huvudvärk av vätskeförlust? Nja inte direkt, men ett allmänt obehag och en oerhört stark önskan att försvinna till ett svalare ställe, eller stoppa huvudet i en klar iskall fjällsjö...
Det här med drygt 4 liter i timmen kommer från ett halvmaraton på 80-talet som gick 28 graders värme där jag vägde mig strax före och strax efter loppet. Drack 2 liter under loppet, 2 liter efter loppet och hade ändå minskat ca 4,5 kilo i vikt, alltså drygt 8 kg på 1 tim 50 min löpning.
(det här fick mig att inse att långlöpning inte var min grej, men nu 20 år senare är jag tillbaka)
Lidingöloppet 2006 vägde jag mig inte, men från start tills att jag återigen kunde klämma ur mig lite urin fick jag dricka ca 9 liter (tre stora öl på slutet gjorde susen)
När man föranmäler sig till en tävling vet man ju inte exakt hur förhållandena blir men jag försöker satsa på tävlingar som går rätt årstid, eller direktanmäla sig när förhållandena är OK.
Jag brukar alltid äta och dricka ordentligt och äter dessutom vitamin och mineraltillskott. Att försöka ladda vatten inför ett lopp/träningspass funkar inte, man bara pissar ur sig vätskan och förlorar salter i onödan. Däremot går det bra att dricka 1-2 glas precis när man ger sig av.
Jag kanske är ett unikum, men om du nån gång träffar nån i spåret som ser ut att ha badat med kläderna så är det bara att säga: Tjena Olle!
;-)