Löpning Träning 4 inlägg 4605 visningar

Lite längre, lite oftare, lite snabbare?

Erik
1976 • Stockholm
#1
29 maj 2010 - 11:31
Gilla
Om målet är att bli bättre på att springa, som jag definierar som att bli starkare och få bättre kondition. Dvs bli snabbare på en viss sträcka, t.ex. milen, alternativt orka springa längre. Hur ska man då förändra sin träning? Genom att först öka längden på passen, sedan springa lite fler pass i veckan och därefter öka tempot? Dvs Lite längre, lite oftare, lite snabbare.

Eller ska man springa lite oftare, sedan öka längden på passen och därefter springa lite snabbare?

Hur ska en nybörjare, en motionär, en näst intill elit lyfta sig ett snäpp till?

Vad tycker ni? I vilken ordning ska man "attackera" dessa tre? Eller alla på en gång...?
Alexander
1984 • Uppsala
#2
29 maj 2010 kl 11:35
Gilla
Startade en diskussion igår om Intervall-träning.
http://jogg.se/?sida=forum&subid=11339&searchstr=

Fick en hel del träningstips där som jag tycker du kan kolla på också. Känns som de vet vad de pratar om.

Alexander
http://painistemporarygloryisforever.blogg.se
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#3
29 maj 2010 kl 14:46
Gilla
Hej Erik. Det finns nog lite olika filosofier om det där. Jag förlitar mig mycket på träninaren Jack Daniels råd. I hans träningsupplägg börjar man med antalet träningspass och ökar sedan successivt längden (antalet km) på träningspassen (bland annat långpasset). Daniels rekomenderar 1,5 Km per träningspass var tredje vecka (ökningen kan rimligen spridas ut under treveckorsperioden och fördelas annorlunda över de olika passen). Det är hur som helst rimligt att man kan öka snabbare med fler pass i veckan än med färre. Slutligen, när man nått den mängd km i veckan som man önskar (efter 4-6 veckor) introducerar man kvalitetsträning. På det viset utsätter man kroppen för en stressfaktor i taget. Även kvalitetsträningen kan fasas in. Daniels föreslår att man startar med korta intervaller med lång vila eller backträning samt en del löpning i tröskelfart. Först senare börjar man med långa intervaller i fart över milfart. På det sättet går man från mindre ansträngande kvalitetsträning till mer ansträngande kvalitetsträning. Fördelen med detta upplägg är främst att man minimerar skaderisker. Det i sin tur gör det möjligt att träna kontinuerligt och bli bättre.
1969 • Göteborg
#4
29 maj 2010 kl 17:05
Gilla
Som jag ser det är ordningsföljden:
lite oftare, lite längre, lite snabbare.
Man behöver mängden som grund för att kunna träna hårdare utan att bli skadad. Och av samma skäl bör denna mängdökning fördelas jämt. Alltså fler pass i första hand, därefter längre och hårdare. Inte så mycket filosofi som ren logik. Fast först och främst ska du må bra och lyssna på kroppen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.