Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 2813 visningar

Aerobicsko vs löparsko - vad är skillnaden?

1977 • Runhällen
#1
27 maj 2010 - 11:28
Gilla
Jag springer just nu i ett par Nike all-round aerobicskor med en formpressad sula i och jag står i valet och kvalet om jag ska lägga ner pengarna på ett par löparskor nu på en gång eller om jag kan vänta lite. Jag springer just nu på löpband och håller på med Couch to 5K programmet och det KÄNNS som att jag får lagom med stöd och stötdämpning från skorna jag har nu. Inga problem med benhinnor eller knän. De delarna som jag springer springer jag med ett framfota löpsteg.

Sulan är alltså en sån där dyr sak som är anpassad efter min fot och det är den som gör att jag är tveksam till att byta eftersom jag inte har råd att skaffa en likadan till ett par löpskor.

Sen är jag som sagt nyfiken, vad är egentligen skillnaden mellan en aerobicsko och en löpsko?
1973 • Älvängen
#2
27 maj 2010 kl 13:01
Gilla
Köp en löparsko!

Allt skiljer - slitsulan, mellansulan samt ovandelen. I grund och botten så kan man säga att en löparsko är byggd för ett steg rakt fram med hälisättning, hela tiden. En aerobicsko är byggd för i första hand hopp på framfoten samt att den är stadigare i sidled då inte alla steg är rakt fram.

Vad gäller innersulan som du har formgjuten så kan du flytta denna mellan skorna.

Prova, löpningen kommer framför allt att bli roligare.
Magnus
Stockholm
#3
27 maj 2010 kl 13:03
Gilla
Så länge skorna funkar för dig, tycker jag du ska fortsätta med dom. Själv springer jag flera mil i veckan med tunna sneakers, och efter viss invänjning går det alldeles utmärkt. Dessa:
http://www.posetech.com/runningshoes/puma/saloh.jpg
1977 • Runhällen
#4
27 maj 2010 kl 13:07
Gilla
Joakim: Jag tror du missade den delen där jag sa att jag springer på framfoten, sätter knappt i hälen alls. Har aldrig gjort det heller. Borde då inte en aerobicsko vara mindre dålig än vad den skulle vara för någon som sätter i hälen först när de springer?

Magnus: Tack för länken och kommentaren!
1973 • Älvängen
#5
27 maj 2010 kl 14:06
Gilla
Rätt Susanne - men som du själv säger "den är mindre dålig" för dig än för en löpare som landar på hälen. Löpning sliter på kroppen så varför välja "mindre dåligt" om man kan välja något "bra".

Skon Magnus springer i förstår jag är bra för honom. Han är en riktigt vass löpare som om jag fattat det rätt tävlar på medeldistans. Den skon som finns i länken säljs som "sneaker" men påminner till stor del om en lättviktslöparsko i konstruktionen.

Att "glada motionärer" som du och jag Susanne ska välja samma sko är inte vettigt. Magnus muskulatur är så van vid löpning jämfört med vår så vi behöver något annat.

Köp en löparsko! Det kommer bli roligare att springa.
Magnus
Stockholm
#6
27 maj 2010 kl 14:19
Gilla
Joakim: Jag föreslog inte att Susanne skulle köpa de skor jag springer i, utan att om hon trivs att springa i aerobicsskor så går det väl att fortsätta, om hon inte får problem av dom.
1977 • Runhällen
#7
27 maj 2010 kl 14:48
Gilla
Joakim: Det är ekonomin som spelar in, det vore väldigt trevligt om jag kunde skjuta upp inköpet av "riktiga" skor ungefär en månad men om det skulle få effekten att jag skadar nått så att jag inte kan springa alls så är det nog inte värt det.

Jag kanske går och provar ett par och ser hur det känns. Om jag inte hittar skor i min prisklass som känns bättre än dom jag har så stannar jag nog med det välkända i alla fall :)
1973 • Älvängen
#8
28 maj 2010 kl 04:31
Gilla
Susanne - det är klart du kan vänta en månad. Din kropp mår bättre av det du gör nu än om du inte skulle träna alls.

Magnus - jag förstår hur du menar. Det jag vill belysa är att en kille som du skulle förmodligen kunna springa i slalompjäxor (lätt överdrift) utan att få problem och ändå springa både fortare och längre än glada motionärer som jag.
1977 • Runhällen
#9
29 maj 2010 kl 00:54
Gilla
Jag kapitulerade i alla fall, köpte mig ett par Adidas Supernova Sequence idag och nog är det skillnad :) Fötterna håller sig raka utan iläggssulan och dom känns som en mjuk kram runt foten... Helt klart värt att skippa några andra excesser för.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.