Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 4174 visningar

Naprapat - Chiropraktor

Roger Bohman
1967 • Ronneby
#1
26 oktober 2007 - 08:41 (Redigerad 26 oktober 2007 - 08:46)
Gilla
Jag måste få berätta mina erfarenheter om Naprapater och Chiropraktorer.

Några av mina yngre kompisar har hört att dessa "kvacksalvare" inte är av läkarutbildade och man ska "akta sig för dem". Likväl läste jag här på forumet samma sak... Därför öppnar jag denna tråd så ni kan dela med er av era egna erfarenheter.

Jag ryser i hela kroppen när jag hör att denna okunskap fortfarande frodas. En yngling må vara frisk i kroppen och inte behöva gå till läkaren på många år, så det kan vara förklaringen, men även att det finns "kvarlevor" av "gamla" skrönor om chiropraktorer etc. Måste vara någon som sprider denna "missuppfattning" och blivit mindre misshandlad av någon som inte tar sitt yrke seriöst. (Vanliga läkare och naprapater kan vara likadana i sitt sätt mot kunder, så där skiljer de sig INTE åt.)

Jag lider av en nack- och ryggskada sedan yngre år. Det böjade spöka först runt 35 års åldern. (Skadorna skedde runt 25 års åldern då jag var med om några bil- och mc-olyckor.) Dessa satte sina spår långt senare, men är inte läkarvetenskapligt bevisade. Dock är det min och naprapatens uppfattning i ärendet.

Det hela böjde med huvudvärk när jag passerade 35 bast. Trodde det var migrän. Den liknade migrän, men den dök upp alldeles för ofta. Ibland hela veckan och vaknar man med huvudvärk varje dag under ett halvår börjar man fundera på att uppsöka läkare.
Jag fick starka mediciner som Paraflex Comp av "vanliga" läkare eftersom de inte visste vad huvudvärken berodde på. Blodprover och röntgen gjordes men dessa visade inga fel. Det tog dessutom låååång tid av väntan och åter väntan på besök och provsvar. Jag hann även prova några mediciner mot migrän men inget hjälpte.

Därför uppsökte jag en känd naprapat i grannkomunen Karlskrona som direkt kände igen symptom och visste hur vi skulle komma till rätta med mina problem. Ryggen och nacken hade låsningar och där fanns nerver som kommit i kläm. Låsningarna låstes upp och djupmassage med ultraljud samt akupunktur gjordes.
Ca: två månader senare var jag av med värsta huvudvärken, men det skulle dröja ytterligare ett halvår innan det mesta försvunnit. Idag har jag nästan aldrig huvudvärk längre. Hade faktiskt oftare värk i skallen i mina yngre år då jag nu efteråt förstått att detta berodde på olyckorna.

Jag gjorde ungefär 10 besök och dessa kostade ca: 400:- varje gång. Väl investerade pengar tycker i alla fall jag.

Återigen ett annat fall för några månader sedan.:
Jag lyfte upp lilltjejen från spjälsängen och det knakade till i ryggen/nacken. Tio minuter senare tappade jag känseln i fingrarna och ett nytt beök hos en annan chiropraktor fick göras då jag visste att en kota kommit ur läge och nu tryckte på några nerver. (Min naprapat hade semester just då.)

Ja, att bli "gammal" är inte alltid så lätt... ;o)

Besvären fortsatte i en vecka innan naprapaten hittade rätt och svullnaden började lägga sig. Två besök den veckan och två kommande veckor hos honom och flera veckor senare började känseln komma tillbaka. Det dröjde dock två månader innan allt var återställt.

Vilken vanlig läkare hade kunnat fixa detta?
Ingen jag vet om, men man hade nog lätt kunnat öppna en egen filial till Apoteket efter ett tag skulle jag tro...

Har någon annan mer erfarenheter kan ni väl dela med er av dessa... Negativa som positiva.

Skelettet blir stelare och mindre rörligt på merparten av oss efter 35 års åldern. Kan vara bra att känna till dessa Naprapater och Chiropraktorer. Gå dock till någon med gott rykte då det finns rötägg här liksom i läkarkåren.

En dålig naprapat/chiropraktor KAN bryta sönder dina kotor och du KAN få värre skador efter besöket än innan. Det är därför man ska välja någon med gott rykte om sig.
/Roger
Janne
1973 • Kävlinge
#2
26 oktober 2007 kl 13:00 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag var hos naprapaten för första gången för ett tag sedan. Han tryckte till mig i ryggen så att mina ben ryckte till väldigt kraftigt. När jag kom hem hade jag stickningar i fingrar samt nedsatt känsel på flera ställen av kroppen samt en känsla av att vara svag i hela överkroppen. Ett par dagar senare blev jag bättre men tror ej att jag kommer att låta någon trycka på min rygg fler gånger.
Annika
1966 • Malmö
#3
26 oktober 2007 kl 13:20 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Har väldigt sällan besökt dessa då jag är ganska frisk och utan krämpor. Vanliga läkare vill gärna skriva ut medicin, även om de blivit mer restriktiva med det. Kanske för att många patienter förväntar sig det också.
Kan man då istället gå till naprapat/kiropraktor och få behandling som hjälper utan att behöva ta mediciner så är det mycket bättre. Sjukgymnaster är också bra i dessa sammanhang och det är inte alls lika dyrt att gå till dem.
1978 • Åkersberga
#4
26 oktober 2007 kl 13:28 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
chiropraktor har jag ingen erfarenhet av , men hört massa skräckhistorier
Däremot har jag gått ett par månader hos en naprapat som hjälpte mig otroligt mycket efter ett ryggskott. Jag tyckte det kändes lite obehagligt första gången jag kom dit eftersom jag hört så mycket om chiropraktorer och sånna som knäcker sönder ryggar på folk
Men efter första besöket var jag totalt avslappnad med honom och litade på honom fullt ut. Och jag blev återställd.
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#5
26 oktober 2007 kl 13:36 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Det gäller nog att hitta en chiropraktor eller naprapat som man har förtroende för. Har provat runt lite under åren, efter tips från vänner och bekanta, har nu äntligen hittat en toppen naprapat som jag litar till fullo på! Så var lite kritiska och lyssna gärna runt bland era vänner och bekanta, för det är nog lite skiftande kvalite´ där ute...
1959 • Helsingborg
#6
26 oktober 2007 kl 18:22 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag har fått hjälp av en sjukgymnast med naprapatutbildning och jag gör vågen.
1970 • Landskrona
#7
26 oktober 2007 kl 20:44
Gilla
Jag har haft 2 st diskbråck i mitt liv, det första gick jag till läkare med som gav mig en massa värktabletter och vila som ordination.Det funkade inte så jag tog själv kontakt med en sjukgymnast som körde rehab på mig tog mig ca 7 månader att bli återställd.

Nästa diskbråck gick jag direkt till en naprapat och fick en diagnos,han satte igång med att sträcka min rygg,ultraljud och tuff massage och ryggen var som ny efter 2 månader.

Vid minsta problem nu så ringer jag naprapaten direkt.

Jag föredrar naprapaten framför läkare vad gäller nacke eller rygg,men jag kan ju haft riktig tur som hittat en duktig naprapat på en gång.
fru Lindh
1968 • Finland
#8
27 oktober 2007 kl 13:58 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag har gått hos kiropraktor med en höft som ingen läkare rådde bot på.Ena benet var kortare,kanske inget ovanligt men det var som en nerv blivit i kläm.Haltade flera månader innan jag fick hjälp.Kiropraktorn gav mig sedan några enkla övningar att göra hemma och sedan dess är jag ok! Så jag rekommenderar honom till alla jag känner, utbildningen han berättade om var inte fy skam heller.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.