Löpning Träning 9 inlägg 2460 visningar

Kondition vs. muskulatur

Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#1
10 april 2010 - 12:53
Gilla
Vet inte riktigt under vilken kategori jag ska lägga den här tråden men jag provar här!

Jag började löpträna i januari 2010 och är alltså precis ny inom detta. Jag har märkt att konditionen har utvecklats väldigt snabbt, ett pass på 5 km som för ett par månader sen kändes som något oerhört jobbigt är idag "ingenting" konditionsmässigt, däremot så får jag ganska lätt känningar i benhinnor och knän. Jag har funderat lite över detta och undrar om det är vanligt att konditionen utvecklas snabbare än muskulatur, leder, ligament osv? Att det är därför jag har en sån ojämn känsla av när hjärtat är trött och när benen är trötta?

Eller ska det helt enkelt kännas lite i benen när man springer? Det är ju absolut ingen outhärdlig smärta men den stör. När jag avslutar ett pass för att benen är trötta känns det konditionsmässigt som att jag skulle kunna springa minst lika långt till vilket är lite frustrerande...

Har även funderat över om det kan bero på bristande uppvärmning då jag inte värmer upp på annat sätt än rask promenad knappt 1 km? Men eftersom jag redan springer så långsamt känns det knappast som att jag kan ha nån direkt uppjoggningen då denna skulle bli väldigt långsam om den skulle vara i lägre hastighet än den under själva passet...

Hoppas någon orkar läsa detta långa inlägg, alla tips mottages tacksamt :)
1987 • Solna
#2
10 april 2010 kl 13:38 Redigerad 10 april 2010 kl 13:41
Gilla
Ibland har jag sprungit med nån sorts smärta som lagt sig när man blivit varm efter någon km. Men annars så brukar jag inte känna någon smärta som gör ont på det sättet "fel sätt" liksom. Men du har ju inte sprungit så länge än. Med tiden lär man ju sig att känna sin kropp och vad som är uthärdlig smärta och vad som man bör akta sig för och ta det lugnare.
1960 • Skåne
#3
10 april 2010 kl 14:23
Gilla
Konditionen går från noll till hundra på fem sekunder. Ungefär, jag överdriver en smula. Men det är ändå på det viset att orken går fram med rasande fart.

Det tar lite tid innan musklerna följer med, fast det är inte så mycket att musklerna skulle öka i volym utan för att det neuromuskulära funkar bättre. Bättre klipp i musklernas sammandragningar. Mjukdelar i form av ligament och annat tar mycket längre tid för att utvecklas - och allt sånt är individuellt.

Om du oftast springer på gränsen så känns det givetvis mer i ben, höfter och annat. Om du skulle backa, springa halva din normalsträcka eller hålla ett 20% lägre tempo under ett eller två träningspass så kan du jämföra lite med hur det känns.

1km gång tycker jag personligen räcker långt. Jag brukar inte själv gå mer än ett par hundra meter innan jag lufsar på. En del vill ha uppvärmning på 15 minuter eller mer. En variant är att man ökar belastningen varefter, går ut långsamt och ökar.

Och som Fredrik härovan skriver, gör det ont på fel sätt, då ska man se upp.
Anders Hagnestål
1976 • Uppsala
#4
10 april 2010 kl 17:08
Gilla
Du skulle kunna undersöka om du pronerar eller supinerar, d.v.s. trampar snett med fötterna i sidled inåt respektive utåt. Om det är så kan det ge problem i både fotleder, hälsenor, benhinnor, knän och höfter. Jag har själv skaffat inlägg eftersom jag pronerar. Det räcker oftast dock med ett par lämpligt utvalda skor. Om du vill kan du gå till ngn löpskobutik typ löplabbet och kolla. Det ser personalen direkt. Var försiktig i början bara om du byter skor.

Du kan också göra lite rehabövningar för att stärka upp muskulaturen - exempelvis Tibialis anterior (framsidan smalbenet på utsidan) eller de småmuskler som fäster på insidan skenbenet. Kan tränas med ett träningsgummiband (vad det nu heter).

Även en korrigering av löptekniken kan göra god nytta om du hälstämplar, d.v.s. sätter i foten för långt fram så att hälen sätts i först. Då får du ett hårdare ryck i ovan nämnda muskel.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#5
10 april 2010 kl 19:12
Gilla
Det är lika enkelt som BadGEAR skriver; konditionen kommer i en rasande fart men muskler, leder och ligament behöver mer tid på sig. Därför är det skynda långsamt som gäller, men troligtvis är man känsligare ju äldre man är när man sätter igång. Du är ju inte lastgammal precis så du kan nog gå på känsla bara du är lyhörd. Och alla har vi nonchalerat känslan för löpningens skull och ångrat oss efteråt.. det kommer du också att göra.. man måste igenom det :-)
#6
10 april 2010 kl 19:24
Detta inlägg har raderats
Olof Skoog
1972 • Floda
#7
10 april 2010 kl 20:18
Gilla
Vilket underlag springer du på?
Själv får jag ganska omgående känningar i benhinnorna om jag springer på asfalt. Grusväg eller skogsterräng funkar perfekt.
1969 • Sala
#8
10 april 2010 kl 20:51
Gilla
Lina, det var samma sak för mig för två månader sen, när jag kom igång efter ett halvårs uppehåll. Jag hade bara lite flås, men benen blev trötta efter några kilometer. Efter en månad blev det bättre, men då hade jag en del löpning i benen sen tidigare. Men gissningsvis kommer ditt flås och dina ben att kännas lika om ett par månader.
Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#9
11 april 2010 kl 18:09
Gilla
Vad kul med så många tips och råd!

Angående skofrågan har jag skor anpassade för överpronation så problemet borde inte ligga där. Däremot har jag inlägg som jag inte använt under löpträningen men som jag använde när jag spelade innebandy för att jag fick problem med benhinnorna. Kanske kan vara en idé att springa med dem...

Olof, jag tror att det kan ligga en del i det du skriver. Jag har bara sprungit på asfalt fram tills nu eftersom det har varit så mkt snö men igår sprang jag 10 km (vilket är ett långpass för mig) där ungefär halva sträckan var på grusväg/skogsstig och jag tyckte iofs inte att jag kände av det mindre under själva löpningen men däremot idag har jag inte samma känningar som jag brukar ha dagen efter ett längre pass.

Tack för alla svar, jag ska prova springa med inläggen samt variera underlaget mera och hoppas på att benen kommer ikapp konditionen :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.