Löpning Kost & Näring 42 inlägg 6884 visningar

Inga kolhydrater!

Therese Pettersson
1974 • Avesta
#1
24 mars 2010 - 09:55
Gilla
Ska göra en lång historia kort. Har förut varit fet. Gick med i VV 2005 och gick ner 42 kg på 10 månader. Blev gravid efter 8 mån och gick upp 25 kg, gick ner dom på 6 mån med VV igen. Efter det pendlar jag upp och ner hela tiden, har svårt att hitta en balans i ätandet. Är extremt sockertorsk.
Nu vägde jag mig för 14 dgr sen och vågen visar +10kg!
Jag har varit kraftig motståndare till att ta bort kolhydrater eftersom jag inte tror att det är bra för kroppen, men när jag vägde mig för 14 dgr sen så tog jag bort potatis, ris och pasta. Jag äter havregrynsgröt på morgonen och lite frukt och grönsaker, men annars bara proteiner.
Ställde mig på vågen igår och jag har gått ner 3 kg på 14 dgr bara genom att göra så! Mitt godissug är borta och jag har inte rört en godis på hela denna tid. Jag är så glad att jag hittat nåt som tar bort mitt sug av socker.

Nu undrar jag om nån kan ge mig mer tips på vad man ska äta/inte äta. Tips på god mat för jag har idéotorka. Tacksam för alla svar. Och är det nån som vet hur det är med träning och att ta bort kolhydrater. Jag tror ju fortfarande inte att det är bra och jag känner att jag är lite slut i kroppen emellanåt. Tänkte också bara köra det här i några v för att få bort mitt sug och några överflödiga kilon. En kickstart helt enkelt.
Therese
< < < 1 2 3 > > >
1963 • Bromma
#2
24 mars 2010 kl 10:11
Gilla
Jag tycker du ska köpa nån bok av Fredrik Paulún. Han är väldigt duktig o pedagogisk, och har inga extrema åsikter som vissa andra dietister. Jag tycker det är bra att ha en bok att gå tillbaka till när inspirationen tryter. Du kan kan oxå gå in på www.paulun.se o läsa bla om problematiken med att äta FÖR lite kolhydrater. Lycka till!
Kom på en bra länk till: www.traningslara.se
1962 • Torslanda
#3
24 mars 2010 kl 10:26
Gilla
Börja läs om hur kroppen fungerar och reagerar på kost och träning. vad är viktigt. vad är det i mat. Hur drabbas kroppens celler av onyttiga fetter. vad finns det för risker med att inte ge barnen riktig mat. Hur dåliga är halvfabrikaten.
Jag började att läsa själv om vtaminer och näringslära. det går över till hur maten och dagens produktionsmetoder av "mat". har man mindre barn som du har så börjar man fundera på vad man gör med dem när man ger dem halv eller helfabrikat.
Jag lovar dig att det är en resa som gör att du ändrar dina matvanor, eller främst dina barns. bara där så tror jag att du kommer att göra den bestående förändringen som krävs. tillfälliga dieter eller program kan du skippa, då kommer du alltid att fortsätta med din jojo vikt.
1975 • Hässelby
#4
24 mars 2010 kl 10:29
Gilla
Jag tycker att träning är den bästa boten mot sockersug eftersom regelbunden träning faktiskt ökar insulinkänsligheten (du slipper toppar och dalar och därmed också sötsug). För att du ska orka träna tlillfredsställande så behöver du kolhydrater. Däremot kan du ju dra ned så pass mycket att du känner att inte ditt sockersug triggas. Försök hitta en bra balans! Efterhand kan du pröva att lägga till mer och mer kolhydrater.

Exempel på bra kolhydrater tycker jag är mathavre (perfekt istället för havregrynsgröt), hel bulgur, råris och fullkornspasta. Det tycker jag att du kan äta två gånger per dag, i varje fall de dagar som du tränar. Annars riskerar du att få på tok för lite kolhydrater i dig. Övriga mål ersätter du spannmålet med rejält med broccoli eller blomkål. Ät grönsaksröror som ratatouille och caponata som tillbehör till kött och fisk. Lättkesella och bär är ett mättande mellanmål.

Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#5
24 mars 2010 kl 13:35
Gilla
Hej,
Kolhydrater (i den mängd som vi idag äter) är ju inget som människan egentligen är anpassad att äta.
Jag har närmat mej paeolitisk kost de senaste månaderna, där är kolhydratintaget väldigt lågt.
Några problem med ork har jag inte haft, har förvisso inte löpt längre sträcka än halvmara i måttligt tempo.
Jag har tappat något kilo trots att jag inte är överviktig (178cm/75kg) och mår totalt sett bättre.
Om Jonas Colting kan klara sin träning och tävlingar på en mycket striktare paleokost, är jag övertygad om att jag och de flesta motionslöpare kan klara oss utan att äta pasta och andra "nyttiga" kolhydrater, de kolhydrater man behöver kan man få genom grönsaker och frukt.
1971 • Höganäs
#6
24 mars 2010 kl 14:38
Gilla
Jag rekommenderar verkligen att du läser Jonas Coltings bok "Jag vill ju bara se snygg ut naken" som handlar om träning och lågkolhydratkost.
Lena M
1961 • Norrtälje
#7
24 mars 2010 kl 14:54
Gilla
Är man "kolhydrattorsk" ska man kanske inte lägga av med kolhydrater så drastiskt. Däremot kan man försöka ta bort dem som man vet att man går igång på. Jag själv märker till exempel at när jag försöker hålla igen några dagar i syfte att minska i vikt får ett oerhört sug efter spaghetti. Den ljusa durumvetepastan är något jag går igång på, och då äter jag inte 70, 100 eller ens 200 gram utan enorma mängder. Bättre då att hålla ett något högre kolhydratintag, fast av "ofarligare" sorter, t ex havregrynsgröt, matvete, rotsaker, potatis osv.

Det gäller att hitta den balans där man sjäv fungerar bäst.
1970 • Vårberg
#8
24 mars 2010 kl 15:40
Gilla
Jag har läst boken "Hjärnkoll på vikten". Otroligt bra! Ingen bantningskur utan man blir insatt i hur kroppen fungerar. Det handlar om hur man ska hantera kroppens belöningssystem. Där socker är det som triggar i gång det. kan verkligen rekomendera den.
Therese Pettersson
1974 • Avesta
#9
24 mars 2010 kl 18:58
Gilla
Tack för alla svar! Jag ska kolla upp dom böcker ni tipsat om. Jag behöver variera maten för just nu känns det som att jag varvar mellan kyckling, tonfisk och lax vilket blir lite trist i längden *ler*. Men att jag har lagt av så drastiskt är inga problem, jag brukar äta godis varannan dag ( i mängder) och nu har jag inte ätit på så länge och inte har jag nåt sug, vilket jag tar som ett bevis på att denna kost passar mig. Men jag tror att jag kanske äter för lite fett. Vilket fett förutom avocado och nötter är bra?
Ha det gott alla snälla som svarat, keep on jogging ;-)
Therese
Lina Levin Norrman
1991 • Östersund
#10
25 mars 2010 kl 15:25
Gilla
Jag har kört på samma "grej" som dig och nästan uteslutit kolhydrater helt ut min kost förutom på morgonen då jag ätit havregrynsgröt. Jag har i stort sett klarat av att hålla samma tempo på min gym och löpträning som nästan sträckers sig till två pass om dagen. I 2 månader höll jag detta och jag kan inte se något nämnvärt på min vikt. Däremot så började jag känna mig totalt slut efter och före passen. Jag har därför nu senaste veckan lagt till sudegsbröd på morgonen innan jag ska ha mitt löppass, även någon form av kolhydratsklla efter, men inget mer under dagen. Sötsuget har inte kommit tillbaka och men jag har däremot mycket mer ork resten av dagen! :) Men som sagt, att läsa på och känna sig fram vad som är bäst och funkar bäst för dig är det bästa!
/ Lina
1960 • Skåne
#11
26 mars 2010 kl 13:56
Gilla
Jag citerar Micke Wingstrand; "Om Jonas Colting kan klara sin träning och tävlingar på en mycket striktare paleokost" - beror väl på vad man menar med strikt - Colting har i en intervju sagt följande; "Once I hit the final hours I turn to Coke, Dr Pepper and Red Bull. Same thing for day 2 and 3 with a Swedish recovery bar being the only thing I ate during stage 2 as I normally never eat during any kind of race, only drink.

Between stages I ate non-stop; Recovery drinks, rice pudding, bananas, Clif-bars, candy, chips, water, cookies and some normal meals like Thai food after the first day and fresh fish and mashed potatoes after day 2"

Ni hittar hela läsningen här; http://www.slowtwitch.com/Interview/Jonas_Colting_and_the_Soul_of_Ultraman_Hawaii_141.html

Kakor, chips, dr pepper och annat från stenåldern... hrmmm

Betänk att världens mest överlägsna naturlöpare Tarahumaraindianerna har en diet som är hög i kolhydrater, och de dricker öl och partajar. De ultralöpande munkarna i japan har en diet som är hög på kolhydrater, Okinawaborna som ligger i topp vad gäller långlevnad och friskhet har också diet som är hög på kolhydrater. Athosmunkarna har också en strikt diet som kan betecknas som en högkolhydratdiet och de har ett mycket lågt antal cancerfall. Listan kan göras lång.

Det finns inga riktiga bevis på att människan en gång i tiden åt en kost som var låg på kolhydrater. Människan är allätare i det stora hela, annars hade vi inte klarat oss så bra genom historien. Vi åt frukt när det fanns frukt, vi åt rötter när det fanns rötter, vi åt säkert blad av olika slag när det fanns sånt, vi åt kött när det fanns kött och vi åt varandra när inget annat fanns. Våra förfäder stoppade absolut inte i sig chips och kakor när de nådde stage 2 och sedan höll i föreläsningar för 10tusen kronor per styck för att prata om hur bra man presterar på en paleodiet.
1962 • Torslanda
#12
26 mars 2010 kl 14:12
Gilla
Håller med Badgear.
Man kan ju fundera på skillnaden på stenåldermannens livslängd, kroppslängd. Skiljer ju "lite" grann. "Vill du vara 150 cm lång och dö vid 35 så käka stenålderskost". Den sloganen funkar ju inte så bra... Nu var det ju många andra faktorer till det men det gör det ju svårare att säga att det funkar.
bara de sista 60 åren är det ju helt nya förutsättningar med maten. Konserveringar, mättade fetter, avgaser med mera med mera
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#13
26 mars 2010 kl 14:38
Gilla
Om man tittar på hur vi människor fungerar så är det ju fett OCH kolhydrater vi använder i första hand, som energi. Dvs det är detta vi är anpassade till. Inte det ena eller det andra. Det är ju vida känt att det första som händer när man utesluter kolhydrater är att det lagrade glykogenet används, och vätska som bundits där frigörs. Det motsvarar några kilon.
För övrigt håller jag helt med ovanstående två talare.
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#14
26 mars 2010 kl 14:57
Gilla
Det är riktigt att man säkert åt vad man kom över på stenåldern, men det är lika säkert att man inte åt pasta och bröd.
Spannmål började man äta när man blev bofast och var tvungen att odla det som gav mest energi på liten area och överkomlig arbetsinsats.
Vad kommer påståendet att stenåldersmänniskor endast blev 150 cm och 35 år ifrån? Medellängd och ålder minskade snarare när männinskan blev bofast.
Jag menar inte att man ska utesluta kolhydrater helt, men ladda med kolhydrater dagar före en längre löpning typ mara, tror jag det är svårt att hitta belägg för.
Känner man i sitt dagliga liv med måttlig löpning att man är trött för man inte proppar i sig fullkornspasta och havregrynsgröt, så är jag övertygad om att den effekten är av mer psykologisk natur.
1969 • Sala
#15
26 mars 2010 kl 15:49
Gilla
Micke, det finns ju belägg för att det går att kolhydratladda, och det kan du läsa om i löparböcker som exempelvis Lore of Running.

Vi vet nästan ingenting om stenåldersmannen, men han åt nog ganska mycket kolhydrater i form av frukt, rötter etc. men visst fungerar även fett, men frågan är om det fungerar lika bra. Någon som har testat att fettladda istället?
Therese Pettersson
1974 • Avesta
#16
26 mars 2010 kl 16:43
Gilla
Stenåldersmän eller inte så mår jag mycket bättre sen jag tog bort kolhydrater :-) Jag har även passerat den där tröttheten jag kände ett tag och mår nu jättebra. Jag har gått ner 4 kg och det både syns och känns på kläderna, men framförallt är godissuget borta vilket var mitt mål först och främst. Jag ska fortsätta så här så länge jag mår bra. Mitt andra mål att gå ner 10 kg känns inte så jobbigt nu som när jag började. Jag äter i alla fall havregrynsgröt på morgonen annars överlever jag inte dagen *s* Ha en bra helg allihopa. Therese
Susanne Lindström
1963 • Hammarstrand
#17
26 mars 2010 kl 17:06
Gilla
Kan rekommendera Frank Nilssons bok: Iställe för doping. Där ger han mycket bra förklaringar på hur kroppen fungerar och vad vi behöver äta för att kunna träna bra.
Själv har jag ätit enligt LCHF (Low Carb Hig Fat) i drygt två år och mår utmärkt. Fina värden i alla tester.
Viktig är att du inte BARA plockar bort kohydrater och ökar mängden protein. Energin från kolhydraterna ska ersättas med energi från fett - inte protein. Naturliga fetter, inga "lättprodukter". Avokado, nötter, kokosfett, fet fisk och i viss mån feta mjölk/mejeriprodukter.
Räkna med att du kan få en del "övergångsbesvär" i form av tillfälligt nedsatt ork, om du helt tvärt plockar bort kolhydrater, men det går över på nån vecka och sen brukar de flesta uppleva en ökad ork. Lycka till! / Susanne
1962 • Torslanda
#18
26 mars 2010 kl 17:46
Gilla
Har en ny slogan på gång.
"Vill du bli lika blåst som Annika Dahlberg, känd som årets vilseledare, käka LCHF"
Egentligen så tror jag att LCHF är nästan bra. Lite mindre pekpinnar om nyttiga frukter och grönsaker och mera om hur kroppen fungerar så...
Tyvärr så har denna sektliknande rörelse fått sin egen Mona Sahlin. Uttalat saker som gör att hennes trovärdighet endast finns hos de som är fanatiker och som blir jättearga om man skulle kritisera deras sekt....
Lena M
1961 • Norrtälje
#19
26 mars 2010 kl 19:33 Redigerad 26 mars 2010 kl 19:39
Gilla
Att Atkins och liknande "fettdieter" funkar och att folk kan hålla dieter som innebär att de "slutar äta kolhydrater" beror på att - de inte följer dem!

Det finns ingen människa som kan leva, fungera och må bra "utan kolhydrater". Frukt och grönsaker innehåller just inget annat energigivande ämne än kolhydrater (samt förstås en massa nyttiga vitaminer, mineraler, spårämnen osv).

Att inte äta den fantastiska potatisen därför att man "går på stenålderskost" men fortsätta dricka vin och "unna sig mörk choklad" blir ju bara löjeväckande.

Jag säger inte att man blir lycklig av pasta (eller jo förresten, det blir man faktiskt! :-), jag menar att trots att vi är lika på många sätt är vi också olika och får prova oss fram till vilken fördelning mellan fett/kolhydrater/protein och vilken mängd och måltidsordning som passar oss.

Att en människa mår bra av en slags kost är inget bevis för att det är en bra kost för alla andra.

Någon hänvisar ovan till att alla värden är bra efter att ha följt en lågkolhydrat/högfettskost under ett par år. Själv har jag ätit en högkolhydratskost kombinerad med högfettsfaktor av mättade fetter i 30 år och uppvisar också fina värden i alla tester. Antingen tar det mer än två år av en lågkolhydratskost att ge försämrade värden eller också kan man vara frisk både av lågkolhydrat- och högkolhydratskost. Eller också kanske vi med "fina värden" bara råkar ha en himla gentisk tur?

Nisse
1956 • Östersund
#20
26 mars 2010 kl 20:45 Redigerad 26 mars 2010 kl 20:55
Gilla
Frågeställaren till tråden vill ha tips på god mat när man äter lågkolhydratkost. Gå in på forumet Kolhydrater,ifokus.se ,där finns det många förslag på god mat.

Fast egentligen är det inte så svårt. laga till vanlig mat, men lägg inte på nån potatis, ris eller pasta. Däremot är det viktigt att äta mera fett, och det bästa man kan äta är smör, mejeriprodukter eller kokosfett. Man kan lätt få i sig lämplig mängd fett om man blandar ihop en god creme fraichesås (34% naturligtvis) till middan. Annars kan man servera med lite skirat smör, går vilket som.

Är man rädd för att inte få sig vitaminer och mineraler kan man servera med lite broccoli eller blomkål.

Jag hoppas det är en överdrift när du skriver att du äter gröt, lite frukt och grönsaker och annars bara proteiner. I så fall bör du öka fettintaget rejält. Goggla på "Rabbit starvation" så får de veta mer.

Det man absolut kan vara säker på är att man inte kan äta för lite kolhydrater, det finns inget livsnödvändigt med att äta kolhydrater. Visst, det är sant att kroppen, eller rättare sagt hjärnan, centrala nervsystemet bl a, behöver en liten mängd glukos, men den kan lätt tillverka glukos av både fett och proteiner.

Men som Lena M skriver här ovan, alla är olika. Man får prova sig fram till vad som passar. Men prova gärna längre än några veckor. För vissa tar det ett par månader innan fördelarna med lågkolhydratkost visar sig, kanske speciellt om man vant kroppen med jojo-bantning tidigare.

Så prova dig fram, kolla lite andra sidor om lågkolhydratkost,(finns många fler än den jag hänvisade till) och var lugn för att det inte är på minsta sätt farligt att minska på kolhydraterna.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.