Löpning Kläder, Skor & Prylar 16 inlägg 1575 visningar

"Shyssta" löpprylar

Björn Paxling
1980 • Malmö
#1
1 mars 2010 - 11:50
Gilla
Jag är en relativt nyligen (började förra sommaren) löpfrälst kille som nu tränar inför mina första halvmaror och trivs fantastiskt bra med löpandet! Är också lite pryltokig sedan tidigare och kan se mig själv spendera en hel del pengar på skor, kläder och tillbehör i framtiden. Däremot har jag alltid varit lite krånglig när det gäller klädinköp, jag vill att sådant jag köper ska vara producerat under shyssta villkor vilket för mig innebär att det inte barnarbetats, att arbetarna i fabrikerna har möjlighet att engagera sig fackligt osv. Gillar rent allmänt mänskliga rättigheter och de rapporter jag läst om sk sweatshops i bland annat asien har gjort det svårt för mig att köpa kläder och annat utan att veta något om hur det producerats.

Vanligtvis får jag rätt tråkigt bemötande i butiker när jag ställer frågor om produktionsvillkor och policys för barnarbete och slavarbete (vilket jag tycker att sweatshops kan klassificeras som). På ett enda ställe har butiksägaren blivig engagerad själv och börjat ringa till sina leverantören för att fråga vad de kan garantera, men oftast får man ett trött "jag vet inte det är ingen som bryr sig om det, vi har nog en bra policy tror jag".

Nu undrar jag hur ni andra funderar kring den här typen av frågor? Jag undrar också om någon gjort efterforskningar om funnit något särskilt märke eller butik/kedja som ni upplever som moraliskt shysst?

(notera att jag inte är ute efter att provocera någon eller komma med pekpinnar om hur man ska göra, för mig handlar detta om personliga val och vad man vill göra med sina pengar och hur detta påverkar andra, så jag hoppas att jag inte trampar på några tår med frågan).
Åsa Frisk
1969 • Enskede
#2
1 mars 2010 kl 13:00
Gilla
Intressant. Jag har inte ens tänkt tanken på att det ska vara producerat med schysta villkor. Jag har varit helt insnöad på hur bra materialet andras, hur lätt materialet är osv.

Jag ska genast börja fråga om villkor nästa gång jag handlar. Är vi flera konsumenter som efterfrågar detta måste handlarna ändra attityd.
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#3
1 mars 2010 kl 14:20
Gilla
Det vore helt klart fantastiskt bra om man kunde få reda på om det finns några märken som man ska undvika, eller några som man verkligen ska köpa ifrån.

Finns det några löparkläder som är rättvisemärkta eller något liknande?
Sara Svärd
1986 • Upplands Väsby
#4
1 mars 2010 kl 14:22
Gilla
Jag vet i alla fall att New Balance (vars skor tillverkas i England) och Icebreaker har bra villkor. Inget barnarbete och så mycket återvunna material som möjligt i skor från New Balance, och ingen så kallad muelsing på merinofåren som Icebreraker skaffar sin ull från. Schyssta avtal för de som äger fåren, och så kan man bara slänga ut sitt plagg i skogen i stort sett när man är klar med det.
Björn Paxling
1980 • Malmö
#5
1 mars 2010 kl 14:58
Gilla
Vad kul att flera andra finner frågan intressant! New Balance blev jag också rekommenderad av handlaren som hörde med sina leverantörer eftersom det gick att ge bäst garantier för arbetsrätt osv för deras engelsktillverkade skor. Samtidigt invänder en del då att man i praktiken bojkottar länder i tredje världen genom att bara köpa från västländer, och att arbetarna i sk sweatshops har bättre arbetsvillkor än vad andra människor i respektive land har. I Bangladesh stängdes ett antal sweatshops ner och då försörjde sig många av de arbetarna genom prostitution istället, så det är en krånglig fråga tycker jag. Vanligtvis pekas Nike ut som det företag som har sämst villkor (ofta tjänar arbetarna mindre än vad grundläggande mat kostar), vilket troligtvis hänger ihop med att de är störst och således har störst förhandlingsutrymme. Jag undrar liksom Alexander om det finns rättvisemärkta (eller liknande) löparkläder, och är också nyfiken på vilket företag som har produktion i tredje världen som behandlar sina arbetare bäst.

@Sara: du tar upp ytterligare två viktiga faktorer tycker jag, hur djuren behandlas när det finns animaliska saker i produkten, samt miljöpåverkan ifråga om återvinningsbarhet. Skulle verkligen vara skönt om det fanns en övergripande märkning på produkter så att man kunde ta ställning till alla faktorer när man handlar, det är inte det lättaste att ha koll på allt som konsument!

Vet någon förresten om Runners World eller liknande tidsskrift tagit upp den här frågan?
1981 • Jönköping
#6
1 mars 2010 kl 15:33
Gilla
Har för mig att RW hade en artikel om Merinollullen förra året.
1961 • Göteborg
Administratör
#7
1 mars 2010 kl 15:54
Gilla
Jag vet att jag har sett en diskussion om detta tidigare (då handlade det framför allt om skor), men jag kan inte hitta den i forumet nu. Fast när jag tänker efter kan det ha varit på Funbeat. Jag letar vidare...
Mari
1973 • Stockholm
#8
1 mars 2010 kl 16:41
Gilla
Hej,

Enligt FLA:s hemsida så är bla Asics, Adidas och Puma engagerade. Jag tror även att Brooks strävar för rättvisa arbetsförhållanden, de har dessutom skor som är tillverkade av återvunnet material. Jättebra tycker jag.

1963 • Västerås
#9
1 mars 2010 kl 16:44
Gilla
New Balance har en endast liten del av sin tillverkning i England. I början på 2000-talet blev NB tillsammans med flera andra skotillverkare anklagade av Business Week för att bedriva tillverkning i sk sweatshops i Kina, vilket NB senare bekräftade.

I USA (NBs hemland) märks ett par skor med "Made in the USA" om minst 70 % av tillverkningsvärdet stammar från USA. (Smart sätt att mäta med tanke på kostnadsnivån i USA vs import från lågkostnadsländer).

NB har en uttalad policy (finns på nätet). Man skriver om sina fabriker i USA o England, men inte om fabrikerna och underleverantörerna i låglöneländer.

Är NB bättre eller sämre en andra? Vet inte?
Emil Jensen
1977 • Åstorp
#10
1 mars 2010 kl 19:42
Gilla
Den eminenta tidningen Råd och Rön skrev en artikel för en tid sedan angående löparskor, http://www.radron.se/templates/Artikel____2468.aspx
Ganska informationsrik
Björn Paxling
1980 • Malmö
#11
1 mars 2010 kl 20:14
Gilla
Åh vad jag gillar jogg.se, har verkligen fått fantastiska svar/kommentarer! Läser Råd och Rön-artikeln nu, och hittade lite mer info om New Balance och Business Week-storyn som Mats skrev om på denna adress: http://www.sneakerhead.com/manufacture-nbas.html

Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#12
1 mars 2010 kl 20:38
Gilla
Brooks löparsko Green Silence är ett bra exempel:
http://www.runningwarehouse.com/descpageMRS-BRGS1.html
Henning Looström
1973 • Lund
#13
3 mars 2010 kl 08:24
Gilla
Tror att Patagonia är rätt ok, eller det kanske bara är på miljöfronten. Kan vara värt att kolla upp, säljs på Naturkompaniet.
1971 • Höganäs
#14
8 mars 2010 kl 09:04
Gilla
Bra lästips är Naomi Klein - "No Logo"
Jag som alltid varit för globalisering och frihandel fick mig en tankeställare när jag läste den för ett par år sedan.
Robin
2008 • Götet
#15
8 mars 2010 kl 16:20
Gilla
Att bojkotta barnarbete/sweatshops tvingar barnen från sina arbetsplatser till svält eller prostitution. Iaf så länge det inte rör sig om trafficking vilket det sällan gör när det är stora multinationella företag. Leta upp skor från barnarbete och köp dem och ge mellanskillnaden till ECPAT så gör ni barnen en mycket större tjänst än om ni bojkottar deras varor.
http://video.google.com/videoplay?docid=5633239795464137680&ei=XhWVS-OIGowgPu49m7Ag&q=johan+norberg&hl=sv&client=safari#
Anna-Karin Nilsson
1982 • Stockholm
#16
19 mars 2010 kl 00:59
Gilla
Vad glad jag blev när jag hittade den här tråden i forumet! Det är ju hur knepigt som helst att veta vilka arbetsförhållanden som gömmer sig bakom de sportkläder man köper. Men det enkla man kan göra som faktiskt påverkar är ju just att fråga i affären och visa att man som konsument bryr sig. Det är det visade engagemanget som gör att sportklädesföretag i dag överhuvudtaget erkänt att de har ett ansvar gentemot sina arbetare! Ett intressant nätverk är Rena Kläder www.renaklader.se som ställer frågor till företagen, släpper rapporter om arbetsförhållanden inom textilindustrin och tipsar om vad man kan göra som konsument. Vet att de brukar fokusera på sportkläder kring OS så gå in och läs där!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.