Löpning Avancerad träning 25 inlägg 6389 visningar

Aerob träning och styrketräning.

Jan
1964 • Skoghall
#1
7 oktober 2007 - 21:35 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Stefan S: Jag läste ditt inlägg om aerob träning och styrketräning på Skidforum, men tycker att det är mer förståelse för Maffetoneträning på det här forumet så jag ställer frågan här istället.

Du läser tydligen någon bok av två danskar om aerob tränig och styrketräning. Maffetone menar ju att aerob träning och styrketräning inte hör ihop och jag har hoppat över gymmet sen i juli men känner nu att rullskideåkningen blir lidande. Kan det vara så att det är möjligt att kombinera löpning med styrketräning för överkroppen? Det är ju olika lokala kapaciteter. Jag fattade som om det skulla vara möjligt att kombinera om styrketräningen var korta reps med tunga vikter och ordentlig vila mellan. Vad tror du och vad tror ni andra (t. ex Janne W)?
< < < 1 2 > > >
Emil
1984 • Sundsvall
#2
8 oktober 2007 kl 07:50 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag har inte läst någon bok i området så jag tar bara min egen, ytterst limiterade erfarenhet.

Jag har kört mer eller mindre seriöst gymmande i 5-6 år nu(kan inte komma ihåg när jag började :P ). Löpning har jag alltid velat göra men har haft ett kronisk kompartmentsyndrom som ställt till det för mig och är inte så väldigt duktig på löpning egentligen(har alltid tränat explosivt, i hela livet, mest hockey).
Jag har på pannan kunnat ta mig milen på 50 minuter, trots enorm smärta i ben och ett flås som knappt tillåter syret att komma ner i lungorna, innan min operation. efter operationen så är det bara flåset som blivit lidande men kunnat komma ner på ungefär 45 minuter på milen. Men då har det känts som att man hostat blod i någon vecka efteråt. Så jag är en av dessa som alltid sprungit med för hög puls(och hållt mig mellan 6-8km per pass)
Jag har däremot börjat köra lågpulsträning och det går enormt lätt för mig att springa det. Det går inte så enormt snabbt dock. Men det är väl förklarligt. Men nu springar jag 16km utan att känna mig direkt påverkad av det.

Och resultatet sofar?

Hade lite över 8 minuter per kilometer första passet och tolfte passet så låg det på lite under 7 minuter per kilometer.
Det är för mig en ganska tydlig ökning.
Det kan bero på att jag ändå har en fysiskt bra grund och att man oftast alltid ökar fort i början.

Jag har under dessa fyra veckor, sen jag börjat med lågpulsträning i form av 3 löppass i veckan, också kört 3-4 gympass. Med inriktning på basövningar som marklyft, chins, knäböj och bänkpress. Och kombinerat tillexempel med två biceps/triceps/axel-övningar, eller frivändningar för råstyrkan.

så i ett ytterst svamligt inlägg så är budskapet att för mig så har det, än så länge, gått ypperligt att kombinera aerob träning med styrketräning.
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#3
8 oktober 2007 kl 08:22 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Egen erfarenhet av träning på gymmet sedan 1996:
Kombination av löpning och styrketräning går bra om man äter och sover ordentligt.
Vi har alltså flera saker att ta i beaktande: Mat, Vila och Träningsmetod.
Träningsmetod: Löpträning och benträning av tyngre kaliber funkar inte alls. Strunta i benpassen på gymmet. Du kommer inte att orka genomföra din löpträning om du kör benträning med vikter oxå, vilket betyder att de får mer träning än uppbyggnad. (Träningen bryter ner och vilan bygger upp musklerna.)

Ska man löpträna och köra aerobisk träning med Maffetone´s recept, bör man köra många repetitioner och låga vikter. (Ger de vita muskelfibrerna en ny dimension.) Att köra tungt ger ingenting tillbaka då man vill ha sega och starka muskler, vilket man får om man kör många repetitioner med lägre vikt. (Oavsett om man kör Maff eller inte.)
Många reps: 15-20 reps. (Klarar du inte 15-20 reps ska du minska vikten.)
Vila: Sömnen är en byggsten för att nå framgång. 8 timmar var natt är att rekommendera. Det är då kroppen reparerar och bygger upp musklerna.

Mat: Det går åt mer energi när man tränar mer. Likväl går det åt mycket mer proteiner än normalt. Proteinet är en viktig byggsten för musklerna. Glöm inte att alltid peta i dig protein när du äter. Även till mellanmålen.
Äter man 5 gånger om dagen får man ett jämnare energitillskott och man minskar oxå på oönskade fettreserver.

Att köra halvdant med mycket träning och för lite sömn samt för lite mat mat leder oundvikligt till skador.

Glöm nu inte att det är under vilan som era muskler byggs upp på nytt. Träningen är destruktiv som bryter ner musklerna och ska följas av vila som bygger upp musklerna igen. (Oavsett vad du tränar och gäller alltså även löpning.)
/Roger
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#4
8 oktober 2007 kl 08:26 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Glömde i inlägget ovan:
Att köra löpträning och kombinera med gymträning är helt perfekt. Kör överkroppen och glöm inte bål/rygg.
Ta bara bort benträningen i dina gympass så funkar det bra och du kommer att orka köra på som vanligt i spåret.
/Roger
#5
8 oktober 2007 kl 11:56 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Detta inlägg har raderats
1969 • Upplands Väsby
#6
8 oktober 2007 kl 15:44 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jan H: har läst i olika forum om folk som kombinerat MAF-träning med löparstyrketräning (bålträning mm, precis det Roger B beskriver ovan) och det har gått riktigt bra för dem.

Ska själv påbörja ny period med basträning snart och jag kommer definitivt kombinera viss styrketräning med MAF-träning. Har fått känna på hur viktigt det är med styrketräningen den hårda vägen; drog på mig ett par skador under sommaren och hösten som i bägge fall berodde på att jag inte kört tillräckligt med styrka i våras. Körde då enbart ren MAF-träning, som i och för sig gav bra resultat, men jag skulle ha börjat kombinera med styrketräningen tidigare. En läxa jag tar med mig till nästa säsong. :)
Emil
1984 • Sundsvall
#7
8 oktober 2007 kl 15:50 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Roger: Jag måste faktiskt säga att jag upplever tvärt om. Jag kör både tunga(4-8 reps) knäböj och tunga marklyft(en gång i veckan per övning) och sen jag började med den aeroba löpningen så har jag kommit över några trösklar jag stått still på i styrketräningen ett tag.
Det jag tror är viktigt är att få i sig tillräckligt med protein och kolhydrater direkt efter den katabola fasen. Det är direkt efter träningen som återhämtningen är viktigast, sen sitter den i under en längre tid. Kör inte ett supertungt benpass följt av 15km löpning. Vila i alla fall några timmar.

Sen så tycker jag absolut inte att man ska rekommendera bort övningar som Marklyft och knäböj för löpning. Löpningen bygger inte någon direkt massa eller styrka så kommer du få en väldigt dålig symmetri. Plus att basövningar får hela kroppen att byggas på ett helt annat sätt.
Till exempel den som känner att den har svårt att få större biceps hur mycket den än kör så ligger det troligast i att personen i fråga inte kör några marklyft.(faktiskt).

Dessutom kan du aldrig köra aerob träning(eller förbränning) genom att lyfta skrot. När du kör 20 reps så tränar du först och främst mjölksyretåligheten(och ingen direkt styrka)
Skillnaden på att bränna vita och röda fibrer ligger främst i kontraktion kontra retraktion. Alltså du bränner vita fibrer i den positiva rörelsen(när du lyfter vikten) och du bränner röda i den negativa rörelsen(när du håller emot på tillbakavägen).
1969 • Upplands Väsby
#8
8 oktober 2007 kl 17:02 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Det kan ju vara intressant att se hur en av de främsta MAF-utövarna gjorde. Här är Mark Allens 16-veckors gymprogram som bidrog till att han vid 35 års ålder 1993 kunde ta sin sjätte Ironman-buckla: http://outside.away.com/magazine/0297/9702festr.html

Det står inte i artikeln när Allen körde igång gymträningen, men jag skulle tro att det var efter några månader av aerob basträning som han alltid körde under försäsongen. Det är förstås främst triathlon-träning det handlar om, men intressant ändå.
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#9
8 oktober 2007 kl 19:25 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Vad som är tunga pass är kanske lätta för en annan individ. Eller hur Emil?
Att köra många reps innebär styrka för en som normalt löptränar. (Mjölksyraträning kallar jag inte detta då det är anaerob träning, men visst kan man få det om man kör fel.)
Att köra fel innbär att du kör för tungt...

Att köra tungt på benen rekommenderar jag inte och de som löptränar tränar INTE som en kroppsbyggare.
Löptränar man är man INTE på gymmet för att i huvudsak bygga muskler och bli stor. Det krävs många många timmars träning, och en som kommit upp i åren runt 35 har inte lätt att lägga på sig muskler då testonivåerna är låga. (De minskar liksom hela tiden.)
Att köra marklyft och benträna på låga vikter går säkert bra, men man ska veta om att det ger stela muskler flera dagar efteråt. Löpträningen blir ofta kraftigt lidande. Det är upp till var och en att testa. Dessutom är alla fria övningar lätta att köra fel med kraftiga skador som följd. (Basövningar är fria vikter med stång/hantlar.)

Skulle ni dra snett i ett utfall och sträcka en muskel... är det värt det besväret? Jag anser inte det.

Att bli feldimensionerad som Emil beskriver kommer inte att hända er då ni löptränar och då ni i huvudsak har löpningen som träning och styrkan för att nå bättre resultat och stabilitet i kroppen.

Har man obegränsat med tid att lägga på träningen kan det vara kul att köra två styrkepass i veckan. Resten får nog bli löpträning, för ska man bli bra där är det löpning som gäller...

Själv körde jag fria knäböj med låren parallellt med golvet vikter mellan 150-170kg och detta kunde omöjligt följas av löpning den veckan. För en motionär som vill träna upp en styrka för att kunna springa är det nog viktigare med spinning/cykel och vikter med överkroppen samt löpning.
/Roger
Emil
1984 • Sundsvall
#10
8 oktober 2007 kl 21:47 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Roger. Visst. Men "tunga pass" är väldigt subjektivt. Alltså ett tungt pass är när du kör så att du max orkar 6-8 reps på första setet(eller kanske ännu tyngre, fyra reps). Oavsett om du maxar 60 eller 160 kilo.

Jag kör enbart med fria vikter och jag har ännu inte skadat mig. Det beror helt på utövaren. Teknik är viktigast. Alla kan alltid rycka och slita upp "lite mer" men om man ska köra -riktigt- så kanske man får finna sig i att man tar lite mindre. Med större vinst och färre skador.

Som du säger så är nog risken för att bli feldimensionerad ganska liten. Då det kräver ganska så stort engagemang på gymmet att växa till sig ordentligt. Jag ville bara poängtera att man -skall inte- försumma benträning på gymmet bara för att man tror att man får ut tillräcklig vid löpning.
Nästan alla elitidrottare kombinerar sin träning med benträning på gymmet(allt från fotbollsspelare till slalomåkare och längdskidåkare). Benmuskler ger snabbhet också.

Nu är du väl lite starkare än jag Roger, men fortfarande så är ett tungt pass väldigt subjektivt. Jag vet inte hur många reps du pallade på 150-170kg till sittande knäböj men jag kör max en sexa på 100kg om jag ska till den vinkeln. Jag kör dock hellre hela vägen ner med röven på golvet och lite lägre vikt. Detta avskräcker mig inte från löpning alls. Även om jag brukar lägga benpasset sist på veckoprogrammet(följt av en-två dagar helt vila).

Tänk som så också Roger oftast krävs det en hel del gymmande för att komma upp till 150-170kg i knäböjen. Om majoriteten här är löpare och inte gymmare så kommer dom säkert ligga på minst 100kg mindre om dom ska kunna vidhålla en bra teknik.

Teknik är A och O. Gymma på!
Diana
1978 • uppsala
#11
9 oktober 2007 kl 08:45 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej!
Vi har både jasägare och nejsägare om den här frågan, och jag börjar känna mig lite konfunderad. Om syftet är att träna upp musklerna för att undvika skador, kan man då kanske träna ”lätt” på gym då? Det låter ju ganska rimligt att man skulle kunna träna både och, om man fokuserar på rätt slags övningar och lämpliga vikter. Handlar det bara om vilken nivå man ska lägga sig eller ska man undvika styrketräning för bena överhuvudtaget?
Undrandes.
#12
9 oktober 2007 kl 13:29 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Detta inlägg har raderats
#13
9 oktober 2007 kl 13:33 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Detta inlägg har raderats
Jan
1964 • Skoghall
#14
9 oktober 2007 kl 14:08 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag är också övertygad om att styrketräning är en del av löparträning för att bli bättre. Jag har förstått att stryrketräning är anearob och därför ska undvikas under en aerob uppbyggnadsfas typ Maffetone. Men frågan är om det ändå är möjligt att kombinera om jag inte kör styrketräning för benen utan håller mig till mage, rygg, armar och bröst. I den danska boken (har beställt den men inte fått den) tror jag författarna menar att det går att kombinera om styrketräningen genomförs med korta reps och tunga vikter med ordentlig vila emellan. Skaderisken är stor så de rekommenderar att man ska ha styrketränat tidigare och utför övningarna korrekt. Nu kanske jag är lite katt bland hermelinerna då jag tränar för längdskidåkning (fel forum) och är beroende av styrka i överkroppen men jag tycker det är så bra svar på den här sidan så jag hoppas att det går bra ändå :) Jogga ingår ju i träningen och det verkar ju som om jag inte är den enda som styrketränar!
Jan
1964 • Skoghall
#15
9 oktober 2007 kl 15:10 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Lägger till lite. Är det musklerna eller hjärtat som får den aeroba träningen om jag tränar efter 180 formeln? Om det är musklerna som utvecklas med switchar och flera kapillärer så borde jag ju kunna köra styrka på överkroppen och aerob på benen. Är jag helt ute och cyklar eller?
1969 • Upplands Väsby
#16
9 oktober 2007 kl 18:35 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jan H: inte alls, tycker det låter helt rätt. Vet att det upplägget (aerob bas + lagom mängd styrka överkropp) är vad flera kör och det funkar visst bra.
Ulf Leander
1953 • Åkarp
#17
9 oktober 2007 kl 20:34 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej, jag fick en länk till denna tråd av en kollega. Jag har löptränat i många år bara för välbefinnandets skull och inte försökt pressa mina tider. Förra sommaren så tränade jag dock ganska ihärdigt vilket tyvärr resulterade i en inflammation i ena hälsenan. För att inte deppa ihop helt så var jag tvungen att hitta någon annan träningsform som inte belastade hälsenan. Det blev styrketräning, jag såg det som något tillfälligt tills hälsenan läkt.
Nu blev det så att jag fastnade rejält i detta ´tillfälliga´ tränande. Nu kommer min kommentar till Roger ovan. Om man prioriterar löpträning så skall man nog inte överdriva styrketräningen trots att man är över 40. Jag är 53, har nog egentligen inte genetiken som krävs som kroppsbyggare och dessutom är jag utpräglad ecomorph (kan äta hur mycket som helst utan att öka vikt) inga bra odds alltså. Jag har tränat styrka i ett år och ökat i vikt från 74kg till omkring 90kg (utan några skuma preparat bara hårt arbete). Musklerna är utspridda på kroppen så det syns inte så väldigt mycket som man skulle kunna tro. När jag tyckte att hälsenan läkt tillräckligt så började jag löpa lite igen, vilken chock! Det kändes som jag aldrig hade löptränat. Benen kändes som stockar. Nu har jag hållt på ett tag och kommit ner runt de tider som jag hade på 74kg men det har varit segt. Jag tror att benstyrkan jag fått vid styrketräningen i någon mån kanske kompenserat för viktökningen så att man får ett litet plus ändå. Men som sagt man kan öka rejält i vikt genom styrketräning även när man är lite äldre.
1968 • Södertälje
#18
9 oktober 2007 kl 22:03 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hej Jan!, Försöker "hålla stången" på Skidforum även om det ibland är heta debatter. Men det är bara kul!

Den bok jag precis börjat läsa i heter "Aerob och Anerob Träning" och är skriven av Lars Michalsik och Jens Bangsbo. Där kan man läsa om ett resonemang kring styrketräning och aerob träning. Man konstaterar att ska man kombinera aerob träning med styrka är det mycket viktigt hur styrketräningen utförs för att inte den ska motarbeta träningseffekten från den aeroba träningen. Styrkan ska då utföras med tunga vikter, få reps och lång vila mellan övningarna. Styrketräningen ska också fokusera på explosivitet då övningarnas vändningar skall utföras snabbt. Studier de hänvisar till säger också att det ska gå minst 8 timmar, helst mer, mellan ett aerobt träningspass och ett styrkepass. Man kan då konstatera att det inte är ett smart upplägg att först köra ett A1 pass och i anslutning till detta köra styrkeövningar. Skulle också tro att de 8 tim du ska vila emellan är kvalitetsvila. Och vem kan unna sig 8tim kvalitetsvila en vardag? Det gäller alltså att hitta dagar för A1 passen och andra dagar för styrkan om man ska kombinera. De är också tydliga med att styrketräningen inte ska öka muskelmassan (viktökning) då detta kommer att ha en negativ effekt på prestationen i uthållighetsidrott.

Rätt solklara rekomendationer: Tungt och få reps, mycket vila mellan övningarna. Minst 8h vila mellan ett aerobt pass och styrketräning. Och ge fan i att öka i vikt. Därför skiter man i "Gainers", "Protein turbo super duper" och annat gymkultur tjaffs............ :) ......hålll dig till GI kost och vatten.
Men om man inte tränat med vikter så är det mycket osmart att åka till närmsta gym, last på 150kg på stånge och ge sig på en knäböj. Då kommer det sluta med ambulans. Har man inte styrketränat tidigare får man nog ge det minst 1 år av konrollerade övningar (maskiner) och lägre vikter. Sedan kan man brottas med lite större och mer maskulina vikter.
Men jag tvivlar att det finns gym på den Kenyanska högplatån ;)

Men för oss skidåkare så gäller det nog att bege sig till gymmet för att inte tappa all stakförmåga!



Diana
1978 • uppsala
#19
10 oktober 2007 kl 08:27 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Nu tränar jag visserligen på gym, men mer i syfte att få bättre hållning. Men nu så tänkte jag att det kanske är lämpligt att fokusera på övningar som gynnar löpning eller förebygger skador som kan uppkomma av löpning. I och med att jag är fullkomligt inkompetent när det gäller styrketräning så brukar jag fråga instruktörerna. Det är ju ändå det dom är till för. Sen känns det väldigt nyttigt att läsa era kommentarer. Väldigt många av er sitter ju med de praktiska kunskaperna när det gäller just löpning och styrka, och så kanske det inte alltid är med gyminstruktörer.
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#20
10 oktober 2007 kl 08:38 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Vilken kul tråd det har blivit...
Synpunkterna är olika från olika läger, så mycket har jag konstaterat.
Vi har läst om folk som rekommenderar det ena och det andra och alla har egna synpunkter på olika träningsupplägg.

Löpare i detta forum som känner för att testa styrketräning som komplement till sin löpning, ska aldrig köra sin träning som en kroppsbyggare. Kör hela kroppen för att testa och även benen så ser ni att det ger svår TRÄNINGSVÄRK långt efter och detta hämmar er löpträning. (Allt från 1-5 dagar med träningsvärk.)

Det har blivit en hysteri att man ska vara på gym och träna för att må bra. Vem tror ni har fått folk att tro detta? Jo, de som har en ekonomisk vinning i det.
Vem har tid att lägga 5 pass löpning och två pass styrka?
Ett pass i gymmet tar mer tid i anspråk än löprunda på två mil. (I alla fall i början då du ska lära dig.) Räkna även tiden till och från gymmet.

Ponera nu att du löptränar och du vill FÖREBYGGA skador och vill bli lite bättre på löpning. Inget kan slå löpträningen i sig självt, men det finns andra träningsformer som gör att du förebygger skador. Spinning eller träning på cykel får muskulatur runt knän att stärkas upp och förebygger framtida knäskador. Det är väl för tusan benen som används vid löpning, eller hur?
Men bål/rygg är inte fel att träna upp för en god löphållning.

Gymträning med lätta vikter. Varför lätta vikter? Alla rehabinstitut rekommenderar att du kör med lätta vikter för att du ska bygga upp muskler du inte trodde du haft tidigare. Muskler runt bål/rygg samt vader, lårmuskler och annat du känner att du behöver för din LÖPNING.
Att tro att du kan köra tungt från start är som att köra backträning eller intervall redan första dagen av din löpträning.
TESTA INTE DETTA. Du blir skadad direkt.

Jag kan hålla med om att styrketräning i allmänhet är bra för hela kroppen och din löpträning, men att gå in som novis och köra TUNGT ger givetvis skador och då menar jag att det ska man INTE göra vad folk än säger. Tungt för en person är lätt för en annan, det var därför jag skrev in mina vikter som jag körde på då jag var fullt aktiv i gymmet. Löpträningen var då nr: 2 på min lista. Nr: 1 var alltså styrketräningen. Så är det säker för fler som lagt sina synpunkter här i forumet.

Så, kör det ni tror ni har nytta av. Kör ni fel får ni skador. Pratar ni med en gyminstruktör vill denne givetvis att du ska träna där, för det genererar pengar åt gymmet. Styrketräning för en löpande individ kan givetvis göras hemma med kroppen som vikt. Detta kostar inte ett nickel och du tar dig tid till detta när det passar dig själv och du kommer inte att kunna köra för tungt.

Vill man ha som ursäkt att det är jättebra för löpningen att träna styrketräning gör man troligen detta för att träffa folk, för det finns väldigt mycket folk i ett gym. I löpspåret är det lite tomt, men det är där man får sin andliga vila. Det får du inte på ett gym. Det kan jag se mellan raderna att en del gillar att stå bland gymkompisar och "träna" när de mest står och snackar och kör ineffektivt.

Nä, ta er en funderare vad ni vill få ut av styrketräning och löpning. Ett gymkort kostar mellan 500-6000:- /år i vårt avlånga land. Jag anser att löpträning för min egen del är avslappning, aerob träning och välbefinnande som man inte kan kompromissa.

Träning på gymmet är troligen få förunnat för det kräver än mer tid. För att du ska bli en bättre löpare med styrketräning krävs det att du kör rätt, och vad det är beror säkert på vad du vill ha ut av din träning. En motionär behöver inte styrketräning om man inte vill förebygga skador eller vill köra rehab för någon form av skada.
/Roger
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.