2 december 2009 kl 09:55
Det finns löpare som menar på att styrketräning förbättrar deras löpning, världens främste ultralöpare Yiannis Kouros har ändrat kroppsform och blev bättre under resans gång, Bruce Fordyce mfl omnämns i Tim Noakes bok Lore of Running. Noakes skriver dock att det finns inga studier som ger klart besked.
Gordon Pirie, världslöpare för sådär 50 år sedan, var noga med styrketräningen, och menade att det var viktigt att vara stark i armarna.
Och det kan vara så att vinsten med styrketräningen för en löpare är, förutom ökad bålstabilitet, en förbättrad neuromuskulär funktion.
Detta med muskelfysiologi är fascinerande. Allmänt så skriver många att man föds med en viss uppsättning, att det är genetisk betingat. Men precis som i artiklen som Magnus N refererar till så kan muskelfibertyper förändras. Huruvida muskelfibrerna verkligen ändras, eller om det är dess egenskaper som ändras, har jag inte blivit klok på. Hursomhelst så kan man alltså ändra i nån mån förhållandet mellan muskelfibertyper (eller dess egenskaper) genom träning.
Bangsbo & Michalsik (Aerob och Anaerob Träning) skriver att fördelningen av ST (slow twitch) och FT (fast twitch) fibrer är någorlunda jämn hos otränade personer med undantag för vadmuskeln och den trehövdade armsträckaren. Fördelningen kan förändras med åldern.