Foruminlägg av Hans Palm

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
2 augusti 2010 kl 10:29 Redigerad 2 augusti 2010 kl 10:48
Gilla
Det påstås ju att immunförsvaret är nedsatt efter ett pass precis som Johan Renström säger. Känner man sin kropp väl så anser jag att man mycket väl kan träna även med en lättare infektion i kroppen, bara man känner efter och inte tar ut sig.

Personligen brukar jag använda min vilopuls som mätmetod angående om jag vågar träna eller inte. Jag vet inte hur vetenskapligt det är men det verkar stämma väldigt bra. Jag har normalt kring 40 i vilopuls, några slag lägre om jag tränat lite extra. Om jag har en lättare infektion kan pulsen gå upp till 45-50 och då tränar jag men tar aldrig ut mig. Rejält halsont men ingen förhöjd puls är inget som hindrar mig från att träna.

Vid en rejäl förkylning går vilopulsen upp till 60 eller mer och då tränar jag inte, bortsett från promenader och cykla halvmilen till/från jobbet i skapligt tempo men det går som "transport" och inte träning.

Kopplingen mellan infektion och förhöjd vilopuls har alltid stämt på mig och det skulle vara intressant att få veta om läkarvetenskapen skulle tycka att det är ett bra sätt att bedöma om det är lämpligt att träna eller inte.

Vad gäller träning så är jag helt övertygad om att det stärker immunförsvaret så länge man inte övertränar eller tränar med rejäl infektion i kroppen. Sen tror jag att man ska akta sig för att bli nedkyld direkt efter ett träningspass just pga den ökade infektionsrisken då.
#2
2 augusti 2010 kl 17:07
Gilla
Läste följande i ett annat forum här:

"Enligt min doktor gäller följande: Förhöjd vilopuls betyder infektion, betyder vila. Ont och/eller röd i halsen, kan vara streptokocker. Absolut träningsförbud - kan leda till hjärtmuskelinflammation. Tillgången till hjärtan för transplantation är begränsad..."

Jag vet inte hur det är just med streptokocker, om det finns risk för att hjärtmuskelinfflammation om man har streptokocker i halsen men ingen feber eller förhöjd puls? Det är ju heller inte så lätt att veta om det är streptokocker, man går ju inte till vårdcentralen så fort man får ont i halsen...
#3
4 augusti 2010 kl 18:36
Gilla
Jag har haft problem med benhinnorna i alla år och när det kommer så gör det ofta lite ont även när jag går dagarna efter och det tar någon vecka med vila från löpning innan det har gått över.

Det enda som har funkat för mig är att springa väldigt sällan inledningsvis, max en gång i veckan, och lite längre fram försöka minska antalet dagar mellan passen. I ditt fall kanske du kan prova att öka antalet vilodagar mellan löppassen och kanske köra simning eller liknande istället. Men det finns säkert läkare och proffs här som har lite mer vetenskapliga tips...
#4
8 augusti 2010 kl 14:45
Gilla
Jag känner igen det där med att pulsen går upp mot slutet. Jag har börjat jogga denna sommar och har provat med pulsklocka för att inte springa för fort och dra på mig benhinneinflammation eller andra nybörjarskador. Det har fungerat bra men det har varit jättesvårt att hålla den puls jag tänkt för man har ju en viss "styrfart" som man inte vill gå under. Och har jag lyckats hålla pulsen skapligt första halvan så verkar det nästan omöjligt andra halvan, speciellt när det är backigt (springer bara på motionsspår i kuperad terräng ännu så länge).

Nåväl, igår provade jag milen första gången (har som mest kört 5km innan). Tänkte att jag skulle ha en puls som jag tror motsvarar c:a 80% av max eftersom jag inte visste hur andra halvan skulle kännas. Det var nästan omöjligt att hålla sig under den så i halvtid övergick jag till komfortfart och sneglade mest på pulsen utan att bry mig om att det pep från pulsklockan. Jag såg att pulsen ökade gradvis mot slutet som vanligt och visst kostade jag på mig en liten spurt på sista kilometern även om jag var betydligt mörare i benen än på 5km.

Klarade mig under timmen trots en ganska knepig bana och med mycket stenar och rötter plus träskmark pga regnet.

Jag vet inte hur jag ska göra med pulsen fortsättningsvis men det kanske inte är en dålig kombination att försöka hålla den under ett visst värde första halvan i alla fall, då har man ju bra med krafter kvar mot slutet.
#5
15 augusti 2010 kl 19:17
Gilla
Jag springer bara två gånger i veckan men jag håller på med en massa andra motionsformer också. Svårt att hinna med allt.
#6
17 augusti 2010 kl 18:59
Gilla
Programmet fungerar, bara man inser att de allra flesta inte klarar det på sex veckor utan man måste repetera flera veckor, dvs det kan bli ett sexveckorsprogram som tar 10 veckor, 20 veckor eller ännu längre. Det ingår ju också att man inte ska gå vidare förrän man klarar si och så många arnhävningar.

Jag känner ett fåtal som klarat programmet men massor som påbörjat och lagt av för att det blev för svårt och för jobbigt och utan så mycket resultat. Jag känner flera mycket vältränade personer som gav upp ganska tidigt. En del har kört om programmet flera gånger men ändå inte klarat mer än drygt 50.

De flesta tycker att det blir väldigt mycket svårare vecka 5 & 6, programmet borde nog löpa över fler än 6 veckor för normala människor. Själv har jag hittills klarat 80 genom att öka successivt från vecka 6 kolumn 1 och sen lägga på 6-7 till för varje vecka, är nu någonstans mellan kolumn 2 och 3 på vecka 6. Jag är rätt säker på att jag skulle klara 100 om jag fortsätter men det är väldigt ansträngande att hålla på om man inte är skapt för armhävningar, det krävs en enorm självdisciplin för att inte lägga av. Det värsta är nog att det blir oerhört svettigt mot slutet av serierna när man börjar komma upp mot 200 eller fler totalt under 9 set.
#7
18 augusti 2010 kl 18:47
Gilla
Jag slickar lite på sensorbanden bara, har alltid haft perfekt funktion.
#8
5 september 2010 kl 08:16
Gilla
En Garmin löparklocka har ju mycket bättre GPS-funktion än GPS:en i iPhone och den är konstruerad för att fungera för löpning och är fuktskyddad.

Även om man skulle tycka att GPS-funktionen är OK i iPhone så är det ju lite klumpigt att hantera den under löprundan till skillnad mot GPS-klockan med knappar som man lätt byter visning/funktion med. Jag har en Garmin 310XT HRM och jag tycker att den fungerar helt suveränt, den har aldrig tappat GPS-funktionen eller pulsfunktionen och den är väldigt smidig att använda via knapparna och alla inställningsmöjligheter. Det är mycket roligare att löpa när man lätt kan kolla upp farten, pulsen m.m. under passet och sen kolla i detalj på datorn efteråt.

Personligen skulle jag nog inte ha med mig iPhonen ens för att lyssna på musik för jag blir så svettig när jag springer att jag skulle dränka både hörlurar och iPhone.
#9
7 september 2010 kl 19:05
Gilla
Frågan är nu bara om GPS-klockorna mäter rätt, man ska inte ha en övertro på tekniken och vi vet ju inte heller exakt hur man räknar ut sträckan. Hur ofta samplar man? Räta linjer mellan punkterna eller någon kurvanpassning? Används höjdinformationen? Och även om höjdninformationen används så kan det ju bli rätt mycket fel eftersom det kan skilja 50 meter eller liknande om man jämför plottarna mot varandra på kartan från två varv.

Jag har läst i flera forum där man genomgående får för korta sträckor. Någon skrev om att farten som rapporteras blev mycket lägre när personen sprang in i skogen och alltså fick kämpa för att hålla "samma" fart.

Nu är jag väldigt nyfiken på att få veta de korrekta sträckorna. Är LOK-milen verkligen för kort? Är 5:an i Vidingsjö verkligen 4,7 som det verkar med GPS-klockan? Någon som har ett mäthjul eller har kontakter med någon som mätt upp tidigare?

På sätt och vis kanske det är bra om den mäter för kort, då är man ju snabbare i verkligheten. Men nu vill jag veta hur långt det är!
#10
7 september 2010 kl 21:28
Gilla
Jag såg följande på Funbeat:

"Skulle inte lita för mycket på GPS. En vän fick 4,68 med GPS i Olstorp där jag idag fick veta att det är mätt med kalibrerat rullhjul till 5030 meter. GPS "genar""

Folk tror att det är exakt rätt bara för att man får en massa siffror. Ungefär som med en digitaltermometer, står det 20.7 grader så litar folk på detta fast det mycket väl kan vara 19.5 eller motsvarande fel.

Ett starkt önskemål från alla som ansvarar för motionsspår skulle vara att alla spår mäts upp med mäthjul och att detta skrivs in på någon skylt eller liknande tillsammans med datum när det gjordes. Då kan man ju justera sträckan rätt i efterhand från GPS-klockan och få korrekta kilometertider.
#11
7 september 2010 kl 22:07
Gilla
Hittar något om att man på tidigare modeller av Garmin Forerunner kunde välja mellan "smart recording" - som bara sparar värden när något ändrats väsentligt, exempelvis positionen, eller att spara ett värde varje sekund oavsett hur mycket man rört sig. Tydligen har de nyare modellerna "smart recording" på hela tiden, vilket kanske är en nackdel på en knixig bana.
#12
14 september 2010 kl 21:45
Gilla
Varför vill du ha låg vilopuls som mål?

Vilopulsen varierar naturligt över tiden och inte bara kopplat till hur tränad man är. Min vilopuls halkar ibland under 40 men ligger normalt mellan 42-48 om jag är frisk och jag ser ingen tydlig koppling till hur mycket jag tränar. Jag har heller inte sett någon tydlig koppling mellan form eller tid på löppass och vilopulsen.

Om du vill ha mål som går att mäta tror jag inte att vilopulsen är ett bra mätvärde. Antal pass i veckan, upplevd ork/form eller en viss tid på löpning är nog bättre mätvärde än vilopulsen.
#13
19 september 2010 kl 13:10
Gilla
Knäckte milen under 50 idag på tredje försöket! (56:28, 50:39, 47:31)

Jag har haft stor hjälp av GPS/puls-klocka, det är lättare att hålla koll på tempot men det blir även lite roligare i och med att man kan kolla upp efteråt hur fort man sprang under banan, vilken puls man hade osv. Har en Garmin 310XT HRM, funkar hur bra som helst. 305:an funkar säkert lika bra.

Jag har inte tränat på något speciellt sätt direkt men varvat att hålla en viss puls eller ett visst tempo via virtuella partnern. När jag kört på puls har jag framförallt gjort det så att jag hållit mig under en viss puls fram till halva sträckan, för att ha krafter kvar till andra halvan. Sen brukar pulsen rusa upp så andra halvan springer jag mer på känn. Alternativt kan man försöka hålla ett jämnt och fint tempo via virtuella partnern. Man kan även springa mot sig själv genom att köra ett tidigare pass och jämföra mot via virtuella partnern men det har jag ännu inte provat.

Som exempel kan man se dagens pass här: http://connect.garmin.com/activity/49584777

Har du ingen sådan manick så kan jag rekommendera en sådan.

Att gå med i en löparklubb eller hitta någon kompis att springa med kan nog också ge lite mer utmaning/inspiration.
#14
22 september 2010 kl 19:06
Gilla
Enligt mina erfarenheter behövs det inte ens 3 ggr per vecka, man kan nå bra framsteg med bara 2 eller rent av 1 ggr per vecka.

Jag körde bara 1 gång per vecka när jag tog upp löpningen i början på sommaren, för att inte åka på benhinneinflammation eller andra skador. Sen ökade jag till 2 ggr per vecka men har nu minskat till 1 gång per vecka igen pga ökning till 1 mil och löpning på asfalt. Trots så lite löpning har jag ökat både sträckan och tempot. Om jag inte hade haft olika typer av besvär så hade jag säkert sprungit oftare men det behövs absolut inte för att göra framsteg. Jag kan tillägga att jag kör jympa, aerobics m.m. ett par gånger i veckan också, det kanske är skillnad om man bara kör löpning och 1 gång per vecka.
#15
26 september 2010 kl 13:15 Redigerad 26 september 2010 kl 13:16
Gilla
Har haft problem med benhinneinflammation i alla år och aldrig riktigt kommit igång med löpningen förrän denna sommar.

Det som gjorde skillnaden för mig var att jag bestämde att jag inte skulle köra mer än 1 gång/vecka i början och bara 2.5km först fast jag utan problem skulle ha orkat springa 5 i hyfsat tempo (eftersom jag kör en del annan träning). Jag ökade sen till 5km men fortfarande bara 1 gång/vecka. Först efter flera veckor började jag med 2 ggr/vecka och jag har tagit mig upp till 1 mil och lite till (idag).

När jag gick från att springa i motionsspår till att springa på asfalt så fick jag lite känningar och därför har jag gått tillbaka till 1gång/vecka. Jag hoppas kunna köra 2 ggr/vecka igen men har inga ambitioner på att köra oftare än så. Faktum är att man får förvånansvärt bra resultat med bara 1 gång/vecka, i alla fall om man kombinerar det med annan träning.
#16
3 oktober 2010 kl 14:27
Gilla
Håller med om att det alltid finns tid om man vill. Minst en gång borde man ju hinna på en helg, bara att gå upp skapligt tidigt om man vill förlänga dagarna lite. Och orkar man inte före eller efter jobbet så kan man säkert få till det på lunchen. Man behöver heller inte springa 3 ggr/vecka eller mer, det funkar lika bra med 2 eller 1 gång/vecka.
#17
10 oktober 2010 kl 13:46
Gilla
Såg också missade 8 och 4. Har bara kunnat 200 för c:a 30 år sedan, lärde mig i grupper om 5 eftersom tabellen i boken jag lånade på biblioteket var uppställd så. Kom i alla fall ihåg så långt att jag såg felet. Är ju snudd på ärekränkningsbrott att felcitera pi...
#18
10 oktober 2010 kl 16:53
Gilla
Har kartfunktionen med mätning försvunnit eller är det bara jag som inte hittar den? Eller måste man vara stjärnmedlem?

Funktionen finns ju på Eniro men ändå.
#19
10 oktober 2010 kl 17:12
Gilla
#20
10 oktober 2010 kl 17:48
Gilla
Kan det finnas någon koppling till att minnet är fullt? Kanske bäst att rensa bort gamla pass då och då av den anledningen. Har läst i Garmins forum om att fullt minne kan ge hängningar.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >