Foruminlägg av slaentbjorn

#1
6 juli 2015 kl 09:09
Gilla
#2
26 juli 2015 kl 11:22 Redigerad 26 juli 2015 kl 11:23
Gilla
Bo: Du anser ju inte att 5-7 mil/vecka räcker för att förbereda sig inför ett maraton. Hur stor veckomängd skulle du rekommendera för en motionär som vill springa maraton?

Vad anser ni andra?
#3
30 juli 2015 kl 07:38
1 Gilla
Grattis Linus! Hur tänker du nu? Lockar det mest att sänka tiden ytterligare på 10 km eller vill du göra bra tider på andra distanser också?
#4
2 augusti 2015 kl 23:12
Gilla
#5
30 augusti 2015 kl 08:54
Gilla
Fråga: Hur rankar elitlöpare VM-maran i förhållande till de lopp som ingår i World Marathon Majors? Vinner de hellre VM än t.ex. NYC Marathon?
#6
11 juni 2016 kl 08:20 Redigerad 11 juni 2016 kl 08:22
Gilla
Har under flera år haft ömmande hälsenor och vader. För att stärka upp vaderna och förebygga skador började jag göra excentriska tåhävningar i början av maj. Var ganska disciplinerad och körde 3x10 med rakt resp böjt ben en gång om dagen.

Efter några veckor med regelbundna tåhävningar fick jag plötsligt ont under ett löppass, en skarp stickande smärta i höger hälsena. Det var så illa att jag efter någon eller några km fick sluta springa helt.

Efteråt var hälsenan svullen och när svullnaden gick ner noterade jag en bula mitt på senan. Tre veckor senare är bulan kvar och jag känner då och då att det sticker till. Har provat lätt jogg en gång men fick avbryta.

Kan det vara så illa att tåhävningarna orsakade just den skada de var tänkta att förebygga?

Vad består bulan på hälsenan av?

Hur ska jag rehabba? Just tåhävningar brukar ju vara det första som rekommenderas på olika forum men känns inte så lockande när jag ser ett klart samband mellan tåhävningar och min skada.

Någon som kan tipsa om ett bra ställe i Skövde att få hjälp med detta?

Kan slitna skor orsaka hälseneproblem? Jag kom på att mina dojor (har bara använt ett par de senaste 8-10 månaderna) gått runt 140 mil. Köpte ett par nya av samma modell (Pegasus) och vid en jämförelse var de gamla rejält nedsprungna.

Att alternera mellan olika skomodeller hade väl också varit att rekommendera för att variera belastningen på hälsenan?

All input välkommen, tack på förhand!
#7
28 juni 2016 kl 16:50
Gilla
"Once a runner", John L Praker Jr, 1979 http://www.bokus.com/bok/9781416597896/once-a-runner/

Once a runner är en roman med löpartema som handlar om en talangfull collegelöpare i den amerikanska södern.

Handlingen är typiskt amerikansk med en hjälte som principfast står för det han tror på, en allt eller inget satsning för att bli så bra som möjligt och ett episkt träningspass som kan jämföras med Hillarys och Norgays bestigning av Mount Everest. Och så en liten kärlekshistoria där den förnuftiga och duktiga tjejen får tjäna som motvikt till hjältens maniska och egostiska satsning mot toppen.

Till på köpet erbjuds ett recept mot överträning/utbrändhet som i princip går ut på att bita ihop, köra hårdare och härda kropp och psyke. Se och lär Per Elofsson.

Efter att ha läst om denna amerikanska hjälte finns det inte längre några ursäkter för att inte gå utanför dörren och köra ett träningspass.

Har du inte tid? Gå upp tidigare.

Känner du dig sliten och har ont? Smärta är bara svaghet som lämnar kroppen.

Känner du att dina plikter gentemot dina nära och kära står i vägen för personbästa på det lokala milloppet? Du har fel prioriteringar.

Klarar du inte sub x på milen? Det är bara en fråga om inställning. Träna mer!

Med andra ord helt ok underhållning för en löparnörd, bara du inte är känslig för att som motionär bli förklarad som mindre värd eftersom du inte kan springa milen under 30.
#8
22 juli 2018 kl 22:14 Redigerad 22 juli 2018 kl 22:22
6 Gilla
Efter att ha haft problem under nästan tio år med bristningar i vaderna och ömma och ofta inflammerade hälsenor som tvingat mig till både kortare och längre träningsuppehåll har jag sedan hösten 2017 kunnat träna löpning obehindrat, utan smärta och värk, och utan att köra excentriska tåhävningar till förbannelse.

Receptet var enkelt:
- Dra ner på den totala träningsdosen
- Fördela träningen över fler antal pass
- Öka därefter långsamt träningsmängden

Jag är en 38-åring som tränat löpning av och till under cirka 15 år, de senaste 4-5 åren regelbundet, 30-50 km/vecka.

I september förra året, efter att återigen tvingats ta några veckors träningsuppehåll på grund av smärtande hälsenor, lät jag mig inspireras av BarryP:s tråd om löpträning på triathlonforumet Slowtwitch och bestämde mig för att börja om från grunden.

BarryP:s formel för grundträning var enkel. Börja på en total veckomängd som du vet att du klarar av utan problem. Spring tre korta pass på vardera 10% av veckomängden, två pass på vardera 20% av veckomängden och ett pass på 30%.

Jag trodde mig veta att jag kunde springa 40 km/vecka utan problem och påbörjade ett program som innebar 3 pass á 4 km, 2 pass á 8 km och ett pass på 12 km. Men redan första veckan återkom smärtan i hälsenorna och jag avbröt träningen direkt.

Efter ytterligare några veckors vila kändes hälsenorna bra och jag provade programmet igen, men denna gång startade jag på 30 km/vecka. Detta innebar att mina kortaste pass var 3 km, en sträcka som jag knappast ens skulle fundera på att byta om för tidigare och veckans “långpass” var 9 km.

Nu kunde jag springa sex pass i veckan utan att smärtan återkom. Några löprundor var visserligen väldigt korta men bara att springa i princip varje dag gjorde att jag ändå kände mig som en löpare igen (jag har aldrig sprungit så många pass per vecka tidigare).

Efter sex veckor med problemfri lugn löpning ökade jag till 35 km och klarade även detta utan att smärtan återkom. Därefter ökade jag under vintern veckodosen med 5 km ungefär var sjätte vecka tills jag kom upp i 50 km/vecka (3x5 km, 2x10 km, 1x15 km), vilket var mitt mål för att kunna träna ordentligt inför Göteborgsvarvet. För att förbereda mig för halvmaradistansen ökade jag också de längsta passen till 18 km varannan vecka under våren.

Under hela denna period av ökande träningsmängd hade jag inga som helst problem med smärta i vader eller hälsena. Till och med den jobbiga morgonstelheten i hälsenorna var borta.

När jag efter ganska många månader till slut sprang 50 km/vecka provade jag att springa tempopass och intervaller, något som under flera år alltid inneburit minst en veckas ökad smärta. Men nu kunde jag till och med genomföra dessa pass utan smärta, vare sig under eller efter träningen.

Sedan några veckor har jag ökat veckomängden till 60 km enligt samma upplägg. Kör alltså 3 pass på 6 km, 2 på 12 km och ett på 18 km. Benen är trötta och stela av mängdökningen men hälsenor och vader känns fortsatt bra. Jag hoppas kunna köra några bra lopp under slutet av sommaren och hösten

Löpningen har aldrig varit så rolig som det har varit detta året. Detta tror jag till viss del beror på att jag inte behövt oroa mig för mina vader och hälsenor, men också på att jag springer 5-6 pass per vecka jämfört med kanske 3-4 pass tidigare vilket gjort att löpningen ännu mer blivit integrerad i vardagen. Det känns lättare att ge sig ut och springa än tidigare.
#9
6 augusti 2018 kl 20:44
Gilla
Inga träd växer till himlen...

En vecka efter att jag skrev det första inlägget spelade jag fotboll med min son. Utan förvarning small det till i ena vaden, jag vet inte om det hördes men jag kände tydligt hur en stor del av vaden gick av.

En dryg vecka efter skadan är benet blått och svullet från ungefär halvvägs upp på vaden ända ner i foten. Har ett stort blåmärke längst ned på foten på grund av blod som runnit ned. Man kan tydligt känna med handen var vaden har brustit och jag kan inte spänna/aktivera yttre vadmuskeln.

Idag har två sjukgymnaster undersökt vaden och konstaterat en stor bristning men muskeln har inte gått av helt. Oförmågan att aktivera muskeln beror sannolikt på att kroppen "stängt av" muskeln på grund av den stora skadan och blödningen men funktionen kommer sannolikt tillbaka när svullnaden gått ner och muskeln börjar läka.

Tillbaka till ruta ett men jag har i alla fall en bra plan för hur jag ska göra när jag väl kan börja jogga/springa igen. Till dess blir det nog en hel del cross trainer för att bibehålla konditionen och vadhävningar för att bygga upp vaden igen.
#10
10 juni 2019 kl 07:47
Gilla
Har en gammal dröm om att springa Lidingöloppet på medaljtid, dvs 2:15 (4:30/km).

Jag sprang Stockholm Marathon på 3:07 (4:27/km) förra helgen. Räcker det för att springa Lidingöloppet på medaljtid?

Jag tror det själv men skulle gärna höra om någon gjort ungefär samma tid på maran och gått under 2:15 på Lidingö.
#11
10 juni 2019 kl 10:55
2 Gilla
Tack för feedback!

Anmälde mig nyss till Lidingö så om sexton veckor får vi svaret.
#12
21 juni 2019 kl 06:52
Gilla
De senaste dagarna har jag börjat fundera på att ev springa Ultravasan nästa år. Har aldrig sprungit en ultra.

Jag undrar om man klarar sig på de vätskekontroller och energistationer som finns, plus lite gels/bars i fickan och i dropbag, eller om man "måste" släpa runt på en löparryggsäck eller liknande?

Jag har svårt för att bära på något annat än kläderna jag har på mig och klockan på armen när jag springer.
#13
18 september 2019 kl 12:31
Gilla
Jag noterade för en vecka sedan att Varvetmilen i både Skövde (höst) och Lidköping (vår) inte arrangeras längre.

Antingen har varvetorganisationen medvetet dragit ner på antalet seedningslopp eller också har förutsättningarna ändrats så att det inte längre är lika intressant för klubbar att arrangera dessa lopp.
#14
28 september 2019 kl 19:00
1 Gilla
Svaret på frågan i första inlägget är NEJ. Det blev 2:17:57 idag.

Har tränat bra men inte lika bra som inför Stockholm Marathon. Körde en hel del kuperad löpning och backträning 3-4 veckor i juli men mina vader och hälsenor sa ifrån så den Lidingöspecifika träningen har lyst med sin frånvaro sedan dess.

Eftersom jag hade noll koll på vad jag skulle kunna göra på Lidingö idag körde jag utan klocka och gick bara på känsla. Hade inte en aning om hur jag låg till innan jag såg stora klockan vid målet. Kändes som att jag fördelade krafterna ok, 2:18 var ett bra resultat för mig idag. Men nu vet jag i alla fall att medaljtid ligger inom rimlighetens gränser.
#15
29 september 2019 kl 17:14
1 Gilla
[geografisk plats] LK

Varsågod!
#16
1 oktober 2019 kl 21:07
Gilla
Jag följde det "avancerade" programmet (18 veckor) i boken Hansons marathon method med målet att springa på 3:10 förra året. Gick "lätt" under 3:08 I Stockholm.

Jag tänker köra samma program nästa år med målet att göra sub 3 och rekommenderar dig att ta en titt på programmet.