Foruminlägg av Daniel Allard

#1
22 augusti 2011 kl 09:28
Gilla
Ansåg att det inte var tillförlitligt med racetimer i telge stadslopp då det kunde skilja 1-2 sekunder på vissa löpare ändå fick de samma tid. Likaså var det tveksamt i ett fall vem av löparna som korsade målinjen först. Personligen stör det mig inte så mycket om tiden skulle diffa 2-3 sekunder dock tråkigt för de som skall vara med på prisutdelning om det blir sådana här fadäser.
#2
3 januari 2016 kl 16:17
2 Gilla
De bästa löparna i världen dricker oftast ingen alkohol. Likaså gäller det i fleraxandra konditionsidrotter. Alkohol och elitidrott hör inte ihop. Det har all forskning påvisat. Pizza behöver dock inte vara fel om man hårdtränar.

Träffar på många vanliga Motionsidrottsförbundet människor som vill banta med lchf eller andra dieter sedan dricker de vin eller öl i mängder och undrar varför de inte går ner i vikt.
#3
3 januari 2016 kl 18:12
Gilla
Gunnar D extremt bra skrivet håller med dig till 100 procent.
#4
4 januari 2016 kl 17:07
2 Gilla
Har lämnat in följande motion till SFIF. Är öppen för all slags kritik om flera som är medlemmar i SFIF ansluten organisation, tycker som jag skriv gärna och lämna in en egen motion i frågan.
Är som sagt öppen för all typ av kritik av mitt förslag.

Motion till friidrottsförbundet
Jag skulle vilja lämna in en motion angående ändring av åldersgräns vad gäller att delta på längre löpdistanser. Under senare år så har ultralöpningen slagit igenom i Sverige med distanser som 50 km samt SM på 100 km. Man kan också delta1 på tävlingar inomhus och utomhus där man springer 6h, 12h eller 24h.
Jag känner till att vi tidigare i Sverige hade en åldersgräns på 14 år för att få springa halvmaraton och maraton.
När långdistansen slog igenom förekom en debatt om att detta skulle vara medicinskt skadligt samt moraliskt fel att kvinnor skulle springa längre distanser. Idag ser vi att så inte är fallet.
Nu när förbund och föreningar vill sprida löpningen ut i de svenska folkhemmen så anser jag att man bör låta ungdomar få vara delaktiga i de folkfester som långlöpningsloppen innebär idag.
Med detta i åtanke så tycker jag att man skall få delta från rimligtvis 14 års ålder på halvmaraton och maraton i Sverige, detta så att när man har nått 18 års ålder fritt kan välja om man vill delta på de längre distanserna som finns inom ultralöpningen. Tror inte att hoppet från 10 km landsvägslöpning när man är 16 år är hälsosamt eller skadeförebyggande, att det 1-2 år senare är ok att springa långa ultradistanser. Tror heller inte på att höja åldern att få delta i Ultralopp till 20 eller 25 år är realistiskt.
Dessutom finns det ingen medicinsk forskning som stödjer att det på något sätt skulle vara mer skadligt för en 14-åring att springa halvmaraton respektive maraton än det är för en person som är över 65 år. Hur skulle vi ställa oss till ett övre åldersförbud? Eller att sprint och hoppträning skulle utgöra en mindre risk för skador än långdistanslöpning.
Tycker dock att reglerna för att få ställa upp i SM-tävling på halvmaraton och maraton kan kvarstå. Detta för att man inte i tidig ålder skall hetsa eller träna för att bli svensk medaljör över de längre distanserna i ung ålder. Tävling är så mycket mer idag än att bara prestera goda eller fina resultat när det gäller långdistanslöpning. Det är i de flesta fall också en utmaning, en upplevelse och en njutning. Se bara alla våra vuxna motionärer som deltar i våra stora lopp i Sverige och världen över.
Mitt förslag: Att svenska friidrottsförbundet borde ha en mer liberal syn. Låt varje individ som är över 14 år få delta på svenska friidrottsförbundets sanktionerade halvmaraton och maraton om arrangören inbjuder till detta. Lägg gärna till en klausul att man som i vissa länder behöver genomgå en läkarundersökning, samt en skriftlig försäkran från vårdnadshavare för att få ett godkännande att springa om man är under 17 år.

Motionsförslag: Ändra dagens åldersgräns på 17 år för att på delta på halvmaraton och maraton till åldersgränsen 14 år.
Skrivet av Daniel Allard medlem i Eskilstuna friidrott
#5
5 januari 2016 kl 22:31
Gilla
Man har intervjuat och tittat på ett fåtal av de som sprang långt och mycket under 1970-80 talet de har inte sämre kroppar eller mer skador än andra idrottare. Ett flertal i USA har diskuterat detta eftersom det finns några unga tjejer som springer marathon i USA, kändistyper av dem är Alana Hadley.

Tror dock att skelett, senor och ligament stärks av långdistans träning i unga år. Ultradistanser vet jag inget om eftersom det är ett relativt nytt fenomen. Halvmaraton och maraton har det dock varit ett flertal barn och ungdomar som sprungit världen över sedan slutet av 1970-talet och då främst under 1980-talet.
Sprint och hoppträning har ju visat sig ge många olika stressfrakturer i väldigt ung ålder. Tror att långdistans träning skulle minska detta rejält. Dock skulle det ta lite längre tid för ungdomarna att nå sina goda resultat inom sprint och hopp. Idag finns det ju en hel del 11.12 och 13 åringar som kan springa riktigt snabbt på 200m. Tror inte att deras Skellefteå, senor och ligament hänger med deras muskeltillväxt vad gäller explosiv snabbhet.

Tror på att ungdomar borde välkomnas att följa med på långpass träningar vore bra på många sätt inte bara fysiskt utan också för den psykiska utvecklingen. Få prata med vuxna och höra vad de har att säga om olika saker och ting. Ett långpass kan vara allt från en timme till 2timmar och 30 minuter. På våra långpass pratar vi om allt mellan himmel och jord. De ungdomar vi har haft med oss tycker ofta att dessa pass har varit de roligaste och mest berikade passen.

Detta är i ju för sig bara mina erfarenheter. Andra kanske har haft andra sämre erfarenheter.
#6
5 januari 2016 kl 22:42
1 Gilla
Ska vara kändaste löparen Alana hadley, och skelett, jag tycker också att man skall ha ett läkarintyg att man är i god form. Håller dock med dig om att det låter dumdristigt att en otränad 14 åring skall ge sig på ultradistanser. Detta tycker jag självfallet också borde gälla äldre personer.

Jag har sett åtskilliga vuxna män spränga sig när de springer lopp för att de skall hänga på eller försöka slå kvinnor med bättre uthållighet.

Har också sett många barn/ungdomar som knäckts och sprungit gråtande på 60m, 200m,400m och 600m för att de inte presterat så som de velat eller för att de blivit trötta?

Nino tackar för att du orkade läsa och kommentera texten.

Svenskan blir inte alltid bra när man skriver från mobilen så ni får ha överseende med svenskan i mina inlägg.
#7
6 januari 2016 kl 07:26
Gilla
Kul att höra svaren från er. Tack så mycket nino det var fina ord som jag blir mycket tacksam för. Apropå ansvarsbiten så tycker jag alltid att det vårdnadshavaren som är ansvarig inte arrangör, tränare eller annan. Utan individen tillsammans med vårdnadshavare. 14.15och 16 åringar reser utomlands själva tatuerar sig har sex, tror dessa ting kan medföra större hälsorisker än att deltaga på Göteborgsvarvet tex.

Men håller med dig att det ska vara upplevelsen i centrum inte prestationen som sådan. Utan prestationen skall ligga i att man genomfört halvmaran eller maran.
#8
6 januari 2016 kl 07:48
Gilla
Ni i Huddinge Ais har också en mycket bra verksamhet på alla nivåer ungdom till motion och veteran. Vad gäller träning och resultat. Ni är också mycket bra arrangörer av lopp där tror jag att många klubbar har mycket att lära av er. Definitivt vi i Eskilstuna friidrott.

Hör bara hört positivt om er förening och er verksamhet i stort.

Hoppas vi ses på tävlingarna under 2016
Jag vill också betona att jag verkligen är öppen för andra åsikter än mina egna när det gäller all form av diskussion. Ibland kanske jag till och med ändrar uppfattning. Man måste ha glimten i ögat när det gäller det mesta man diskuterar eftersom det ofta inte finns något som är rätt eller fel. Utan det är ju egentligen bara tyckande.
Mvh Daniel Allard
#9
9 mars 2016 kl 09:08
Gilla
Jag är av den åsikten att det är mindre skaderisk att springa långpass och långdistans tävlingar än hårda intervaller och snabba lopp, definitivt för musklerna i ung ålder: utsliten och skador kan alla få det gäller att göra det man känner för.

Jag är tränare till ett flertal löpare både seniorer och unga. Jag uppmanar unga att röra på sig mycket, hur man rör på sig är av mindre betydelse, spela fotboll, innebandy, cykling, simning, skidor eller annan konditionsidrott 1-2 timmar 5-6ggr i veckan tror jag är mycket bra.

Gillar man att springa tycker jag att man skall springa 2-4 pass i veckan i ditt fall om du vill springa 30 km och inte tränar annan konditionsidrott, så tycker jag att du bör träna 40-60km i veckan så att dina ben är förbereda. benen har en tendens att bli bra mycket tröttare efter 21-22 km.

Låter min 8 åriga flicka träna 1,5-2 mil i veckan samt att hon tränar innebandy 1 ggr veckan och friidrott 1 ggr i veckan. Hon har sprungit 10km lopp 2 ggr utan några problem efteråt.

Min 15 åriga dotter sprang sitt första halvmaraton när hon var 13 år tyckte det var mycket roligt. Skadade sig när hon började träna snabba och intensiva intervaller förra året. Återgick efterskadan till att springa långdistans träning i höstas och under vintern sprang sin andra halvmara i Kiel för några veckor sedan och har inte haft några skadekänningar sedan hon gick tillbaka till distansträningen.

dock är vi unika och våra kroppar reagerar på olika sätt, men i långaloppet tror jag långdistansträning med en försiktig stegring är mer skonsamt än hårda intervaller.
som en tidigare skrivit i Östafrika springer man mycket mängd och de är inte mer skadebenägna eller mer utslitna än oss nordbor, snarare tvärtemot.
#10
25 april 2016 kl 08:48
Gilla
Sanning med modifikation om att man inte kan träna upp kondition i ung ålder. Det finns flera exempel på barn/ungdomar som sprungit snabba tider på 5km, 10km, halvmaraton och maraton av båda könen. Manuela Veith är ett bra exempel på Marathon t.ex.

Östafrikanska barn springer mycket bra tider i ung ålder över längre sträckor.
Dock är det en annan fråga om det är roligt och kul att träna konditionsträning, detta eftersom det tar en längre tid att vänja sig vid denna träning, mina erfarenheter är att det gäller detsamma för vuxna som barn man behöver komma över de tre första månadernas träning och få in rutiner.

Likaså tror en del att barn inte kan få mjölksyra eller bli trötta i benens muskler, utan att de bara blir psykiskt trötta. vilket i så fall skulle innebära att en 10 åring som kan springa på 28 sekunder på 200m lätt skulle kunna springa väldigt fort på 800m och uppåt.

Dock så ger konditionsträning och långdistansträning mer effekt när man blir äldre.
#11
2 september 2016 kl 08:23
1 Gilla
Jag har länge tyckt att det är höjden av orättvisa när 3 löpare kan springa med förhöjda testosteron halter. Detta borde räknas in under doping om man inte är villig att tävla i en intersex klass eller med män. Tycker att caster och company borde deltagit i Eurogames i Stockholm förra året. Men OS, VM och dylikt skall vara på någorlunda fairnivå.

Sedan får man skilja på mänskligt lidande och rent spel inom idrott.

Tycker väldigt synd om de tjejer som satsat ett helt idrottsliv på att nå framgång och sedan ställas inför orättvisa villkor. Lovisa Lindh kan inte enligt mig mäta sig hur hon än gör mot denna trojka.

I Kenya har man nu också hittat fler unga "tjejer med denna fördel" som kommer komma ut på världsscenen de närmaste åren.

Hör inte till rent spel enligt mig.
#12
17 april 2018 kl 11:53
4 Gilla
Kommer bli ett intressant och roligt lopp på lördag. Adhanom Abraham kommer säsongsdebutera på halvmaran och han har en fin form.

Likasåp kommer Lukas S en 17 årig ung löpare som gillar långa distanser att göra sitt första lopp på Marathon.

Framförallt är banan och arrangemanget mycket bra och trevligt. arrangemanget passar både snabba löpare och motionärer finfint. Fin och snabb bana som ligger bra i tiden som perfekt genrep för de som springer, GBG-varvet och Stockholm Marathon.

Vill starkt rekommendera detta lopp som jag själv sprang förra året.