Foruminlägg av Johan Lindström

#1
23 februari 2011 kl 16:40
Gilla
Hejsan!

Jo jag undrar lite vad man har att förlora om man väljer att inte träna så mycket intervall utan satsar mest på att öka distansen/träningstiden. Själv tycker jag inte det är lika roligt med intervall som (det jag kallar) längre distans.

Jag förstår att det beror på vad jag har för mål med min träning.. Jag hoppas att kunna hålla den grundhastigheten som jag trivs med i nuläget (ca 5min/km) under ett halvmaraton och är inte så intresserad av en bra tid på "milen". Siktar även på ett maraton i framtiden.
Åter till frågan: Hur viktigt är intervallträning för min utveckling?
#2
23 februari 2011 kl 21:57
Gilla
Tack för bra svar! Känns som om jag kan fortsätta som innan då och bygga på distans och timmar i ett tempo som känns skönt.
#3
2 mars 2011 kl 20:08
Gilla
Nu har jag ju inte läst exakt vad han menar, men det finns som du säger även nackdelar med att träna högintensivt ofta och under lång tid.
Man brukar ju säga att en motionär som tränar måttligt och sunt stärker sitt immunförsvar medan en som tränar väldigt intensivt ofta kan försämra sitt immunförsvar och bli mer mottaglig för infektioner.
Man ser ju även i extrema fall till exempel på kvinnor där vissa kroppsfunktioner, som ägglossning och menstruation, kan upphöra till följd av intensiv träning.
Detta är några av nackdelarna, men dessa visar sig sällan hos vanliga "dödliga". Så om man nu ska anta att han har rätt så får man väl se lite mellan fingrarna och anta att han menar den yttersta eliten. Det är ju inte så att "Kalle 30 år" gör sin kropp illa genom att försöka pressa sin tid på Göteborgsvarvet genom att träna snabbdistans?
#4
11 mars 2011 kl 09:45
Gilla
Låter ju mer som en överansträngning än ett löparknä, som huvudsakligen sitter på utsidan av knät. Om inte smärtan ger sig så kan du ju ta lite receptfria voltaren eller motsvarande tabletter med diklofenak som även är inflammationshämmande.
Har själv haft både typiskt löparknä som nu är bra, men också överansträngning till följd av för intensiv stegring av träningsmängden och för enformig träning.
"Aktiv vila" är medicinen. Alltså, försök använda knäleden så gott det går för att hålla igång blodflödet :)
Lycka till!
#5
11 mars 2011 kl 09:55
Gilla
Rodnad, värme, svullnad och smärta är ju de klassiska kännetecknen på inflammation, som kan uppkomma vid överansträngning. Inget farligt, men aktiv vila och om du känner för det så kan man käka voltaren-tabletter eller alternativt smörja in med gel på knät.
#6
11 mars 2011 kl 12:25
Gilla
Har precis samma problem :) Ingen fysisk skillnad på benlängden men är väl sned på något sätt så ena benet blir längre än det andra. Därför är det alltid knät på det "korta" benet som spökar. Men jag har lärt mig att så länge jag lyssnar på min kropp och varierar löpningen så lyckas jag hålla problemen i schack!