Foruminlägg av Erik T

#1
14 januari 2009 kl 23:30 Redigerad 14 januari 2009 kl 23:32
Gilla
Tjena!

Efter att ha sprungit en del förut, gav jag mig ut på en ganska lång cykelresa från Sverige till Sydafrika. Efter det att jag kom hem i somras tänkte jag börja löpträna igen. Ganska snabbt började jag få problem med området kring benhinnorna på båda benen. Har haft viloperioder på några veckor (dock med promenader), när jag sedan börjat igen och det känts som om smärtan försvunnit helt, har jag börjat med ett lätt 5km pass. Känns bra men så kommer det tillbaka efter kanske andra eller tredje rundan. Så nu har jag vilat (nästan) hela julen, och började förra veckan, lite dumt nog, med ett 10km pass. Kändes riktigt fint, men så efter kanske 3 dagar så började jag känna lite små tendenser av problemet igen, trots att det gått några dagar utan någon smärta alls! Så körde jag ett 5km pass igår och problemet kom tillbaka med fullt artilleri! Gör ont både när jag går och när jag löper - särskilt dagarna efter löprundan. Känsligaste punkten är ca 2dm ovanför anklarna, på innersidan av båda benen, där det gör väldigt ont om jag trycker relativt hårt, men känns över ett betydligt större område när jag löper.

Har läst en del om olika problem, och då främst benhinneinflamation, men vet inte riktigt om det är det jag har? Vad tror ni?

Tacksam för svar!
Erik
#2
15 januari 2009 kl 15:19
Gilla
Erik: Allt är ju relativt som man brukar säga :)

Tack för alla svar, får bli en tripp till Apoteket då. Hur länge kan man tänkas behöva vila? Typ, från det att det inte känns något längre + 2-3veckor? :)
#3
11 maj 2009 kl 22:30
Gilla
Jo jag undrar, ponera att kondisen inte är hindret, är det fortfarande praktiskt möjligt att ta sig runt på ca 1,30 på varvet (pga trängsel osv) ? Startar nämligen i grupp 19(sista)!

Ha det fint,
Erik
#4
22 augusti 2009 kl 11:45
Gilla
Tusan. Är i det klassiska ontihalsen-dilemmat. Har haft något virus i 3-4 veckor, som kommit och gått. Idag känner i princip ingenting, men det är fortfarande ngt där, gör minimini-ont. Ingenting annat. Missade gbg-varvet och är _ruskigt_ sugen på att köra idag. Som ni märker så letar jag efter någon form av godkännande men vad tror ni?
#5
22 augusti 2009 kl 12:00
Gilla
Nä ingen feber eller nått, och som sagt bara lite känningar i halsen. Har tränat några hårda pass under sjukan för några veckor sedan, och det var lugnt men antagligen därför jag aldrig blivit helt frisk. Jag kör på, kan inte hålla mig!

Lycka till själv!
#6
22 augusti 2009 kl 19:46
Gilla
Okej, 2timmar och 20min kvar till starten till Midnattsloppet. Har en utomjordisk längtan efter loppet. Har dessutom haft ont i halsen från och till sedan tre-fyra veckor. Idag(nu) är den nästan helt borta, pyttelite kvar. Har provat göra ett sånt där test med ortostatiska pulsen, och verkar okej. Inget annat än litelite halsont. Men fortfarande. Suck... det är stanna hemma som gäller eller?
#7
23 augusti 2009 kl 13:32
Gilla
...och det var vad jag gjorde. Pratade först med en av arrangörerna som tydligen var en löpartränare och sa på ett så tydligt sätt som möjligt "spring inte med ont i halsen!". Var inte mer än att acceptera, och känna att man gjorde ett bra val.

På vägen hem drogs jag mot sjuktältet vid målet och tänkte bara få en bekräftelse från sjukpersonalen. Läkaren (som själv var en löpare) kollade i min hals, och sa att "där ser ju jättefint ut", och att om man i övrigt känner sig pigg och kry osv osv så... iaf jag fick ett slags godkännande av henne, och det var vad som räckte för att få mig att starta.

Summa kardemumma är att jag idag mår bättre än igår, och sprang in på tiden 39:24 så jag är nöjd! Antagligen hade jag ett "vänligt" virus, men kommer i fortsättningen att vara extremt försiktig när det gäller detta! Tack för ett trevligt lopp!
#8
4 november 2009 kl 00:09
Gilla
Tjenare!

Springer i nuvarande form strax under 40 på milen, och har som mål att komma under 1:20 på Varvet 2009. Kan bli tufft men ett gött mål. Saken är dock som så att jag även nu börjat styrketräna på gym ca 2 dagar i veckan, tillsammans med min löpning, ca 3-4 pass i veckan. Är denna kombination ej fördelaktig? Kommer styrketräningen att göra mig tyngre och sega ner mig eller kommer löpningen göra att styrketräningen ej blir effektfull?

Tacksam för synpunkter!
#9
4 november 2009 kl 16:12
Gilla
Tackar så väldigt för tipsen! Det är så svårt att säga vad målet är med styrketräningen, tänkte som sagt köra två pass i veckan, bröst och triceps ena, och rygg, axlar biceps det andra. Passen brukar ju bli ganska hårda.

Så målet är ju att bli starkare, inte biffig utan bara så att jag även känner mig stark i överkroppen. Men det verkar ju då som att det är att ta i att köra två pass i veckan. Det är väl ett gille att det inte går att kombinera löpträning/styrketräning på ett alltid så önskvärt sätt.

Vad innebär coreträning egentligen? Sedan, vad säger ni om varianten att köra innefotboll två gånger i veckan istället för ett par intervallpass?

Tackar igen!
#10
21 november 2009 kl 10:08
Gilla
Har haft en ganska fin löpperiod ett tag nu, löpningen fungerar fint osv. Hade vad jag tror är behinneinflamation för ungefär ett år sig, men har väl vad jag tror - försvunnit idag.

Det jag funderar är en märklig smärta på främre delen av mitt underben. Tar jag på området gör det riktigt riktigt ont. Dock känns det aldrig under löpning, eller efteråt, de enda gångerna det känns är när jag tar på området. Och det är bara på det högra, det vänstra känns ingenting. Vi snackar typ tio cm ovanför fotknölen på innersidan.

Nån som har en aning om vad det kan vara?

Ha det gött,
Erik
#11
13 maj 2010 kl 00:20 Redigerad 13 maj 2010 kl 00:24
Gilla
Tjenare... Tänkte köra mitt första varv, och hoppas kunna komma under 1:30..

Sista och enda gången jag kört en 21km:s löptur var när jag gick i grönkläder för en ca 5 år sedan.. Kör annars en del tio,tolv:kms turer.. Så det jag undrar, är det värt att köra ett långpass nu såhär helgen innan för att prova på distansen, eller är det helt enkelt dumt/ger ingen effekt/ eller att söka efter skador?

Edit: Körde midnattsloppet för ett år sen på 39:24, så hoppas jag har lite fart..

Ha det gött,
Erik
#12
16 maj 2010 kl 17:58
Gilla
Okej tackar för svaren! Blev att jag sprang en 16km sväng igår, och kände att jag nog borde övat på lite längre distanser lite tidigare ;)

MVH
Erik
#13
8 februari 2011 kl 00:17
Gilla
Hejsan!

För nästan en månad sedan fick jag något som kändes som skoskav. Det konstiga var att det inte var någon blåsa eller liknande - man såg ingenting. Dock var det ömt kring en "knöl" eller "bula" några centimeter upp på baksidan av hälen. Trycker man på knölen gör det ont, men med en ganska skum känsla av ont.

Har sprungit rätt mycket och rätt tungt sen dess, och det har inte blivit bättre, men det har inte blivit sämre heller.

Det är först nu när jag reflekterade över att det fortfarande är kvar, som jag undrar vad tusan det kan vara för något? Trodde först det var skav pga kängorna, vet dock inte om så är fallet.

Det gör ont när jag sätter på mig skorna och ska gå iväg på morgonen, men känns inte det minsta när jag springer eller efteråt.

Kan det vara något så trist som någon inflammation eller något? Andra tips?

Tacksam för svar,
Erik

#14
19 april 2011 kl 09:18
Gilla
Ja, det knakar alltså ibland i ena hälsenan, på morgonen. Detta brukar sedan försvinna senare på dagen. Har inte ont eller är inte öm, vid stillasittande som vid löpning. Någon som vet vad detta kan vara och om det kan bli ett problem?

Tackasam för svar!
#15
20 april 2011 kl 09:56 Redigerad 20 april 2011 kl 09:57
Gilla
Då får jag tacka för synpunkterna! Idag knakar det inte, så blir nog att köra på som vanligt. Tack och hej!
#16
30 april 2011 kl 00:50
Gilla
Okej, har fått problem med vaderna. Har läst runt lite på forumet, fått mig ett hum och undrar om ni vet mer..

Jag har sedan några veckor ökat träningsdosen kanske 40% under ca två veckor, lite mer än de 10% som rekommenderas, i den vanliga tron om att man är besläktad med stålmannen. Iaf, kändes bra till en början. Efter ett gäng vilodagar har jag dock fått ont i framförallt ena vaden när jag springer. Jag kan gå långt, hoppa och gå i trappor men när jag börjar springa känns vaderna väldigt tunga och sega och det gör ont. Kan tvinga mig igenom några km och kan väl springa i nästan vanlig hastighet, men det känns ändå inte bra.

Ägnar mycket tid till att försöka framkalla smärtan utan att löpa, men har svårt att se en gemensam nämnare. Är hyffsat säker på att det inte är benhinneinflamation. Jag minns inte att jag fått det onda under ett givet tillfälle, utan en dag var det där. Jag alternerar även mellan två olika skor.

Kan det vara en överansträngning, eller vad låter det som? Kan jag köra på som vanligt?

Vore väldigt tacksam för svar och synpunkter!
Erik
#17
2 maj 2011 kl 23:26
Gilla
Tack för infon! Körde igång med en tennisboll senare på kvällen, men tyckte nästan det gjorde mer ont efter än innan.. Gjorde väl lite för hårt, men teorin låter fin.

Skynda långsamt är nog det smartaste, kört lite lättare pass de två senaste dagarna, men tänkte nog prova på en intervall imorn ändå. Suget har blivit för stort.

#18
26 juli 2014 kl 20:02 Redigerad 26 juli 2014 kl 20:02
Gilla
Hejsan!

Har under senaste året börjat vänja mig vid högre (eller normal) kadens (90-100 rpm), och tycker att det funkat gött. Känner verkligen att det ger mer än att köra på de lägre zonerna... Dock får jag inte riktigt till det när jag går ner i aero-ställning på min tri-cykel. Jag tycker alltid att jag har mer att ge när jag har en kadens på typ 70-75 än jag har när jag kör på runt 90. Hastigheten sänks med några km/h.. Jag känner på något sätt att jag blir segare uppe vid ljumskarna än jag blir annars.

Vad tror ni detta beror på? Jag köpte tri-cykeln begagnad och den är således inte anpassad efter mig utan jag försöker anpassa mig för cykeln. Antar att det är en stor förklaring, men känner ändå att det finns inställningsmöjligheter kvar att genomföra. Finns det någon trevlig inställning jag missat? ;)

Tacksam för svar,
Erik
#19
22 juni 2019 kl 07:22
Gilla
Hej,

Kom äntligen under 1.24 på en halvmara men blev iom det en för hård vecka och resulterade i ett löparknä.

Har nu i några månader försökt börja igen med två steg framåt och ett bakåt (kanske en vilseledande liknelse vid just löpning ;)) - kör några lugna rundor, men ökar lite för snabbt någon runda (antingen distans eller fart eller både och) vilket gör att det onda kommer tillbaka och jag måste ta det lugnt och vila några dagar.

Så, någon som har någon erfarenhet om det är fart eller distans som man helst ska undvika med ett löparknä? Eller är det helt enkelt den samlade ansträngningen?

Mvh
Erik
#20
23 juni 2019 kl 17:44
Gilla
Okej tack för tipsen, jag ger mig ut på intervaller helt enkelt!