Foruminlägg av Magnus Andersson

#1
21 november 2008 kl 19:58 Redigerad 21 november 2008 kl 20:17
Gilla
En GPS-mottagare har ganska stor felmarginal med avseende på altituden. ST pluginen "elevation correction" byter ut höjddatan som kommer från GPS:en och hämtar korrekta höjddata från en server mha positionen du fått av GPS:en. Har för mig att det är en NASA-server den hämtar informationen ifrån.
#2
21 november 2008 kl 20:12
Gilla
Det är helt klart frivilligt om man vill donera. Det framkommer ju av sista raden på Sporttrack´s förstasida.

"If you enjoy the software and find it helps you train better please consider making a donation or tell us how we are doing. "
http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/

Men det är ett kanonprogram som är värt en donation, så de får credit för arbetet och så de orkar/vill fortsätta utveckla det.
#3
25 november 2008 kl 11:13
Gilla
Det finns en del som ligger ganska centralt.

Runners need som ligger vid King´s Cross station. Ca 15 min med tunnelbana (Piccadilly line 7 hållplatser från Hyde Park Corner). De är inriktade på löpning. http://www.runnersneed.co.uk/home.aspx

Sportsdirect är en affärskedja med bra priser och stort utbud. Finns en affär på Oxford street. http://www.sportsdirect.com/

Kan du postnummret eller gatan som hotellet ligger på kan du söka bästa väg till butiken. Postnummret till butikerna finns på deras hemsidor.

Bra sidor när man ska leta butiker i London http://journeyplanner.tfl.gov.uk/user/XSLT_TRIP_REQUEST2?language=en http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/standard-tube-map.pdf http://www.multimap.com/ http://www.tfl.gov.uk/
#4
9 januari 2009 kl 19:43
Gilla
Jag tycker inte 70 m är så mycket fel. Om man räknar med att medelsträckan är 2965m, så är felet ca +-1,1 %. Om du springer varvet på 15 min så gör det en tempoändring +-3,5 s/km. Dessutom borde felen ta ut varandra delvis på längre sträckor. Vid geocaching lägger man ju in en position där felet max ska vara 5-10m. Vid löpning sparas ju ett antal punkter (positioner) under tiden. Det är summan av alla positioner som ger sträckan, och ligger flera punkter dåligt åt samma håll summeras ju felet. Jag är ganska säker på att en klocka med pod inte gör så mycket bättre jobb. Jag tror att det är lite för stor övertro på tekniken. Har dock sett att den mäter fel ibland. Ibland lägger jag klockan i fönstret så den hittar satelliterna för att slippa stå ute och vänta när det är kallt. Sedan går jag ner genom trapphuset. Då tappar den antagligen satelliterna, så under de första 100m ser jag ut att springa vela överallt innan den hittat dom igen. :)
#5
11 januari 2009 kl 22:03
Gilla
Backar har väldigt liten betydelse när det gäller längd. Frågan kommer upp titt som tätt i olika trådar, så jag var tvungen att räkna på det. Jag sprang 1mil med Forerunner 405, kollade på höjdkurvan i sporttracks. Tog ut 20 intressanta punkter (max/min) och räknade ut sammanlagda höjdskillnaden. Rundan var i och för sig ganska platt, men jag fick en sammanlagd höjdskillnad på 142m. Med hjälp av Pyth´s sats fick jag:
Faktisk sträcka= √(10000^2+142^2)=10001m.
För att det ska ha någon större inverkan måste man ha en höjdskillnad på över 1000m. Men jag vet inte om GPS-klockor eller Sporttracks mm tar hänsyn till höjdskillnader. Gps-er har dålig precision i höjdled, och inverkan är för liten för att de borde räkna med höjdskillnaden.
#6
12 januari 2009 kl 10:46
Gilla
Sven A: Det var totalt upp och ner. 71m åt vart håll. Då tog jag inte med skillnader mindre än 1m, vilka är svåra att utläsa ur kurvan och sporttracks anger bara heltal när man markerar på höjdkurvan. Räknade med att lutningen var lika mellan topparna och dalarna, om man kan kalla 23m för topp :-). Kanske att det kan ha betydelse i tex. backträning med branta backar och kort sträcka. Men jag vet inte hur stor lutning man klarar springa i. Slutsatsen är i varje fall samma: Man blir trött i bena av backar;-).

Undrar föresten hur pod fungerar? Är det som en stegräknare? Då måste man kalibrera. Gör man det på plan löparbana så får man ju inte med att steglängden minskar i upp/nerförsbackar. Då borde väl poden också vara missvisande i backar?
#7
12 januari 2009 kl 11:19
Gilla
När jag startade i september i fjol vägde jag 110kg men har väl gått ner 6kg sen dess. Jag köpte de lite billigare Asics GEL-1130 som har lite pronotionsstöd. De har varit kanon. Inga knä eller benhinneproblem efter 18,5mil. När jag var yngre och 25kg lättare och tränade mycket, hade jag mycket benhinneproblem. Dessutom har jag haft två par Nike´air som blivit punkterade.Så jag förespråkar gel-dämpning men hoppas att luft-dämpning har blivit bättre. Sprang ett Göteborgsvarv med ena skon punkterad och fick ganska ont i höften.
#8
12 januari 2009 kl 11:51
Gilla
Anders O: Ett par extraskor hängande i vätskebältet är ju inte fel :-)
#9
12 januari 2009 kl 11:56
Gilla
Det var ju trots allt +10 år sen det hände. Så de är nog bättre. Vet inte om jag slet dom konstigt eller nåt. De var trots allt inte nya när de gick sönder. En elitlöpare hade väl bytt dom sen länge.
#10
18 mars 2009 kl 10:55
Gilla
Jag tycker 405:an är GULD!
Som pånyttfödd löpare är jag supernöjd med klockan. Då jag fortfarande utökar längderna på mina träningsrundor på Londons gator, är det gött att kunna lägga in rundorna i Sporttracks och se hur man kan förändra sin rutt. Det är också intressant att kunna se var man har sprungit någonstans exakt. Den möjligheten är ju inte lika enkel utan GPS. När man springer i samma motionsspår varje gång kanske det inte är lika intressant. Jag har också märkt av problemen med ringen och satellitsökningen. Men jag lägger klockan i fönstret ca 1 min när jag tar på skorna sedan låser jag ringen när jag springer iväg, så är de problemen ur världen. Fotpod finns ju också som tillbehör för inomhuslöpning mm.

Har ingen erfarenhet av någon annan klocka, men jag ser ingen anledning att byta
#11
18 mars 2009 kl 11:25
Gilla
Håller med Stephan.
Ringen är ju inte problemet när tröjärmen går emot. Den är ju tillverkad för att reagera vid beröring. Dessutom använder jag också den dagligen som klocka. Man vet aldrig när man vill logga en runda. ;-)
#12
19 mars 2009 kl 11:31
Gilla
HAHA! Den var rolig Sven!

Faktum är att jag körde med SE P990i och bluetooth GPS-dongle innan jag köpte 405:an. Telefonen i midjeväska och GPS:en i ett iPod-armband. Med ett kanonbra gratisprogram som heter Trekbuddy på telefonen. Fick ju dock inte med pulsen. Vad gör man inte för att kombinera teknik och löpning. Dock lite mindre än mini-PC´n. ;-)
#13
27 mars 2009 kl 12:10
Gilla
Har inte testat mobil med inbyggd GPS, men jag använde SE P990i och en bluetooth-dongle. Man kan ladda ner programmet Trekbuddy gratis på:
http://wiki.trekbuddy.net/index.php/Main_Page.

Jag tror att det ska fungera på de med inbyggd GPS också. Fungerade lika bra som 405:an som jag skaffat mig nu, fast utan pulsmätare förstås. Hade GPS:en i ett ipod-armband på armen och telefonen i midjeväska. Dessutom kan man ju se på kartan var man är om man sprungit vilse, vilket man inte kan med 405:an. Sedan är det bara att föra över gpx-filen till datorn via bluetooth eller usb och öppna den i sporttracks.
#14
27 mars 2009 kl 12:33
Gilla
Problemet med max pace är när GPS:en tappar satelliterna vid undergångar och ibland vid höga hus mm, vilket inte är så konstigt. När den sedan får kontakt igen tror den att den sista förflyttningen gått snabb från nästan stillastående. Den borde ju ta ett medel från det du tappat signalen till du får den igen, men det är samma med min 405:a. Så man får ta Max Pace med en nypa salt och istället nöja sig med dom meddelvärdena/km som man kan läsa ur sporttracks. Sen är det viktigt att man står stilla och helst på en ganska öppen yta när GPS:en letar satelliter vid start, så att den hittar dom mycket fortare.