Löpning Kläder, Skor & Prylar 33 inlägg 653 visningar

inte lika nöjd med Garmin.

csaba
1973 • Malmö
#1
17 mars 2009 - 17:46
Gilla
Jag har som känt införskaffat mig en Garmin 405 och jag har ju redan en Polar RS400sd sen 2år tillbaka.

Men efter jag har börjat använda Garmin (dom sista passen), så kan jag säga att jag är faktist mer och mer missnöjd med det (sen jag har varit van vid Polar länge).

Anledningen i ärlighetens namn att jag skaffade Garmin var att jag ville ha koll på fart och distans (som du), men ville inte ha en fotpod på en lättviktarsko på tävling (Garmin fungerar ju på GPS).

Men som sagt jag tycker att Garmin verkar vara mindre precis än Polar vid "monentan" fart. Sista erfarenheten fick jag igår när jag sprang under en liten tunnel och farten stämde inte, dessutom så tog det en jävla tid att starta tidtagningen (för att hitta satelitsignal).

Som sagt om man inte "stör sig" på en fotpod så rekomenderar jag faktist mer POLAR. ;-)

Så alla inlägg jag har läst om att Garmin är så bra, då har ni nog inte testat POLAR.
< < < 1 2 > > >
2006 • Alingsås
#2
17 mars 2009 kl 17:56
Gilla
Om du hade tagit del av folks omdömen om Garmin bl a här på Jogg kan det ju inte ha kommit som någon överraskning att den inte är lämplig vid momentan fart.
De flesta användare tittar nog hellre på genomsnittlig fart.
Vidare tycker jag att du ska starta klockan och lägga den i fönstret medan du byter om så har klockan hittat satelliterna när du är påklädd.
Samuel H
1979 • Järfälla
#3
17 mars 2009 kl 18:04
Gilla
Dina problem har inget med Garmin att göra, problemet är tekniken gps. Om du har en Polar-klocka med gps så blir det väl samma sak.

Så du kan ju alltid köpa en pod till din garmin om du vill ha bättre momentan fartbestämning.

Precis som Mikael säger så bör du lägga från dig klockan medan den letar signaler. Jag har märkt på min GF305 att det går avsevärt fortare att göra så, även om jag försöker hålla armen så stilla jag kan.
Fredrik Sjögren
1974 • Mölndal
#4
17 mars 2009 kl 18:05
Gilla
Finns även footpod till Forerunner, om du vill fortsätta använda den. Så kan man välja - GPS eller footpod.
Henning Looström
1973 • Lund
#5
17 mars 2009 kl 18:33
Gilla
Sorry Csaba men det du beskriver är gamla nyheter. Redan när jag köpte min 305a för över två år sedan var det välkänt att gps dels tar längre tid för uppstart än fotpod, dels är sämre på momentanåtergivning av tempo.

Trist att du inte är nöjd men jag blir faktiskt förvånad att du som hänger så mycket på jogg har missat det.
Inte minst eftersom du verkar vara en av de mest prylintresserade på hela communityn... :)

Jag som bor i lägenhet har svårt att samla satelliter från fönstret. Istället utnyttjar jag tiden till att värma upp lite (knäböj etc) medan klockan låser satelliter.
Du är tillräckligt rutinerad som löpare för att kunna pricka dina km tider mer eller mindre på sekunden med gps-tekniken när du vänjer dig vid den. Största misstaget är att kolla för ofta på klockan. Kolla med jämna mellanrum och känn av ditt tempo så funkar det bra. Kolla inte precis efter tunneln eller efter en brant sväng, då blir du bara frustrerad!

Men visst, är det just momentanfart du är ute efter och du är van vid en RS400sd kan jag tänka mig att det känns lite ruttet.

Såg att Stadium Triangeln rear SuuntoT6 för 1999kr... Hey! En pryl till!
csaba
1973 • Malmö
#6
17 mars 2009 kl 19:57
Gilla
Tyvärr jag fick ytterligare en bekräftalse idag .
Sprang intervaller med klubben i Pildamsparken i Malmö.
Och ni som känner till parken vet att det är inte så mycket träd där.
GPS-en tappade kontakten hela tiden och varja gång när vi skulle börja springa så lyckades jag inte starta klockan riktigt eftersom GPS- menyn hoppade fram hela tiden istället för tränings mode (dvs. tiden).

I fortsättningsvis så kommer jag att träna med POLARen och kanske bara tävla med Garminen.

Henning - jag satte igång klockan i tid för att hitta gps-en, men varje gång jag skulle starta den igen för en ny intervall så gick det inte (söker satelit stod det). Till slut så stängde jag av Gps-en bara för att kunna ta tiden men då spökade den också.

Jag tycker ändå trots allt att Polaren är mer lättskött.
1966 • Karlstad
#7
17 mars 2009 kl 20:48 Redigerad 17 mars 2009 kl 20:49
Gilla
Csaba:
Något är fel på klockan eller handhavande.

Jag har en 305 och har aldrig problem med sträcka, hastighet eller intervaller. Intervallerna sköter den dessutom själv själv. Den släpper inte heller kontakten med GPS för att man gör paus i löpningen, då är nåt annat fel.

Jag har aldrig tappat kontakt med GPS:en och springer mycket i skogen.

På 50,5 km diffade sträckan med 1%, ca 550 meter vilket kan förklaras till en del med några avstickare för skobyte o pisspauser plus att man inte följer närmsta mätvägen varv efter varv.
Jag saknar bara en kaffetermos i den,
Leve Garmin :-)
Sophia I.
1983 • Malmö
#8
17 mars 2009 kl 20:58
Gilla
Hm... jag springer jätteofta i Pildamsparken med min 405 och den tappar aldrig kontakt med satelliterna där?

Jag ÄLSKAR min 405, bästa som hänt sen färdigskivat bröd, hehe. Nä men typ. Men smaken är ju som baken,
2006 • Alingsås
#9
17 mars 2009 kl 21:10
Gilla
Med tanke på hur många som har en Garmin borde nog någon i din klubb också ha en. Du kanske kunde be någon av dem kolla på din klocka. Jag instämmer med Peter, det verkar antingen vara fel på klockan eller så gör du fel och då kan det nog vara bra att låta en annan Garminanvändare testa klockan innan du reklamerar klockan.

Lycka till!
Johan I
1987 • Örebro
#10
17 mars 2009 kl 22:14 Redigerad 17 mars 2009 kl 22:15
Gilla
csaba:
Lite sent nu kanske men...
Enligt mig skulle du nog gått på RS800CX med fotpod (S3) istället. Den fotpoden du har till RS400 (S1) är större, tyngre och klumpigare, samt vaknar inte till liv lika snabbt, ger inte steglängd eller kadens (stegfrekvens). Och med Polar har du ju höjdmätning som är bra jämfört med Garmins ganska obefintliga.

Det som säger emot är väl priset, men det är ju en engångssumma så länge inget går sönder efter garantitiden (2 år).

En stor anledning till att folk är så nöjda med Garmin är att de just får "hyfsat"/"tillräckligt för den som inte är så kräsen" för rätt lite pengar. Men regeln som stämmer rätt bra är ju:
Kostar det så Smakar det och Smakar det så Kostar det.

Men du kan ju som de säger ovan; göra lite mer tester innan slutdomen faller.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#11
17 mars 2009 kl 22:55
Gilla
Jag tror att det csaba beskriver är ett 405-fenomen. Den där touch-ringen kan ställa till det minsann. (305:an har ingen sådan.)
För mig kan 405:an "balla ur" i fuktigt väder, och det behöver inte vara mycket. Klockan blir då ibland helt eller mycket okänslig för fingertryck på ramen/ringen och mycket funkar inte. Dessutom så är det otroligt lätt att komma åt ringen/ramen med (troligen?) tröjkanten på klockans vänstra sida (om man har klockan på vänster arm) vilket skulle förklara att man ibland lätt oavsiktligt kommer in i GPS-menyer som ligger just på ramens/ringens vänstra sida. Så tror jag det är.

Dvs. 405:an tål fukt jäkligt dåligt, touchringen blir då "dålig". Dessutom är det lätt att oavsiktligt komma åt vänstra delen av ringen med tröjkanten(?) vilket får klockan att byta till diverse GPS-moder.

Tips.
a) Lås ringen/ramen genom att trycka in de två knapparna samtidigt. (Och för att undvika att råkar trycka den övre knappen 1/100-dels sekund före den undre (vilket startar/stoppar pass) - tryck och håll in den undre följt av att du trycker in den övre knappen. (Detta har jag lärt mig the hard way.)
Då undviker du att klockan hoppar in i GPS-mod.
b) Ge fanken att träna i fuktigt väder ... tack för den Garmin. Eller åtminstone, undvik att hålla på att fingra på ramen/ringen (dvs använda manuella start/stopp t.ex.) i fuktigt väder.

Ringen runt 405:an är felkonstruerad. Gimmick som inte funkar under riktiga förhållanden. Det insåg jag direkt efter köp (för ca ett år sedan). Faktum kvarstår.

Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#12
17 mars 2009 kl 23:05
Gilla
Angående tid att hitta GPS:er.
Min 405:a hittar satelliter oftast inom ca 1 minut, ibland på några sekunder. Men ibland, av någon anledning, får den spatt och kan ta upp till 5 minuter eller mer att hitta signaler/satelliter. Jag har vid ett fåtal tillfällen (två kanske?) startat passet ändå före satelliterna är hittade och då upplevt problem som liknar de csaba beskriver. Men detta felfall är iaf ovanligt.

GPS är sämre på att visa momentan hastighet - ja. Piss tyckte jag i början. Men, det har "tvingat" mig att skita i att hela tiden titta på klockan och mer köra på känsla. Kollar givetvis på klockan en del iaf, mer inte lika frekvent numer. Dyr, men bra lärdom.

Men csaba. Glöm inte. Klockan är grön och klockan är dyr. Bara en så´n sak. :-)

PS. Trots allt detta, föredrar jag min 405:a före min Polar RS200sd. Slipper den däringa plastattiraljen på skon och kalibreringsbehovet. Det är viktigare för mig. Men perfekt är 405:an inte.
Sven Andersson
1966 • Kista
#13
17 mars 2009 kl 23:10
Gilla
Eventuella newbies här bör ta det Johan I säger om Garmin med några nypor salt. Han hatar Garmin och tar alla chanser att haussa svindyr-Polar.
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#14
17 mars 2009 kl 23:45
Gilla
Jag gjorde min första löpning med min FR305 den 7 November 2006 och det är också enda gången som mätningen blev lite felvisande då jag var alldeles för ivrig för att vänta på att sateliterna skulle låsa ordentligt. Sedan dess så har denna eminenta mackapär fungerat prickfritt (Fast det elastiska bandet till pulsmätaren slets ut ganska snabbt.)
Johan I
1987 • Örebro
#15
18 mars 2009 kl 00:31 Redigerad 18 mars 2009 kl 01:03
Gilla
Eventuella läsare av Svens inlägg bör ta det Sven säger med en nypa grovt salt.

Jag har själv funderat på att skaffa en Garmin klocka, förmodligen då en 305, 405 är ju inget vettigt nytt med och ringen verkar värdelös. Dock kanske inte till mig själv utan annan familjemedlem, och så kan man låna ibland för att få en skiss på och "kontrollmäta" olika rundor. Garmins klockor ger en hyfsad, simpel och prisvärd lösning, vilket är en stor anledning till varför de blivit så populära hos motionärer. Vill man dock ha lite "mer" så finns i princip bara ett alternativ och det är Polars RS800, men tyvärr är det då en ganska stor prisskillnad som skrämmer bort de flesta.

Jag har alltså inget emot Garmin i det stora hela men att folk inte ser igenom att de väljer med plånboken är ju ganska pinsamt. Detta borde väl ändå en som Sven ha genomskådat. Han som annars brukar vara kritisk och ta fram det vetenskapliga perspektivet i diskussioner. Det skippas tydligen när det gäller detta och vissa andra ämnen.

Jag har flera gånger sagt att bortser man från priset så slår Polar ut Garmin rejält, samt förklarat varför i flera trådar. Men det går tydligen inte in? och det betyder inte att jag hatar Garmin för det.

Hittills har ju ingen sagt något dåligt om Polar förutom priset och att fotpoden ibland ger varierande resultat beroende på löpstil, fart, terräng m.m. Mest tjatas det om priset... som om ni aldrig slösat bort 5000 kr på något annat som är bra mycket mer onödigt eller knappt används? Och fördelar man 5000 kr under flera års användande så är det väldigt lite pengar. Men detta går tydligen inte heller in?

Och som regelbunden löpare borde man väl kunna unna sig bra utrustning?

Garmins klockor passar en del och Polars klockor passar en del; det är så klart sant.
Men RS800 modellen från Polar har helt enkelt tillräckligt för att man inte skall bli missnöjd, oavsett vilken "nivå" man ligger på och vilka krav man har. Det är därför jag och andra (t.ex. marathon.se, löparbutiker) "lovordar" denna klocka ofta. Den har dock sina buggar och allt kan självklart förbättras, men att den slår Garmins klockor står ju helt klart i alla fall, speciellt ur ett "löparfunktionellt"-perspektiv.

Men tyvärr går budget före kvalitet i dagens samhälle; något som bland annat lett till "finanskrisen". Men det har väl inte heller gått in...
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#16
18 mars 2009 kl 01:27
Gilla
"Men tyvärr går budget före kvalitet i dagens samhälle; något som bland annat lett till "finanskrisen". Men det har väl inte heller gått in..."

Heh :P Bakgrunden till finanskrisen har nog inget att göra med vilken träningsklocka man föredrar:

The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.
csaba
1973 • Malmö
#17
18 mars 2009 kl 08:01
Gilla
Jag tror det är som Jonas säger.
jag hadde klockan på jackan och det blev ju veck runt klockan. förmodligen så gick gps.menyn den vänstra sidan igång av jackvecket hela tiden (ändå har jag ringen inställd på minst känslighet).

Jag klankar inte ner på Garmin (den har ju sina fördelar), men jag tror ändå att Garmin inte riktigt har provat fram touch ringen (utan gjorde den för att den ska vara "häftig").

jag skulle egentligen vilja ha en klocka utan touch fuktion MEN den ska ju vara enkel som möjligt att sköta.
Sven Andersson
1966 • Kista
#18
18 mars 2009 kl 08:54
Gilla
Att (många tycker att) touchringen är skräp är verkligen ingen nyhet. Så det borde du ha vetat innan du köpte 405:an. Köp en 305:a och bli barnsligt nöjd, som så många andra.
Ken - IF Linnéa
1973 • Stockholm
#19
18 mars 2009 kl 09:45
Gilla
Jag tycker att RS400sd som jag har är skräp...Min fotpod fungerar jättedåligt.
305:an fungerade utmärkt förutom att den kan vara kinkig att hitta satelliten inne i stan, men nu är ju denna försvunnen så jag får nöja mig med sunk Polar.
1973 • London
#20
18 mars 2009 kl 10:55
Gilla
Jag tycker 405:an är GULD!
Som pånyttfödd löpare är jag supernöjd med klockan. Då jag fortfarande utökar längderna på mina träningsrundor på Londons gator, är det gött att kunna lägga in rundorna i Sporttracks och se hur man kan förändra sin rutt. Det är också intressant att kunna se var man har sprungit någonstans exakt. Den möjligheten är ju inte lika enkel utan GPS. När man springer i samma motionsspår varje gång kanske det inte är lika intressant. Jag har också märkt av problemen med ringen och satellitsökningen. Men jag lägger klockan i fönstret ca 1 min när jag tar på skorna sedan låser jag ringen när jag springer iväg, så är de problemen ur världen. Fotpod finns ju också som tillbehör för inomhuslöpning mm.

Har ingen erfarenhet av någon annan klocka, men jag ser ingen anledning att byta
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.