Foruminlägg av Markku S

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
12 oktober 2008 kl 19:16 Redigerad 13 oktober 2008 kl 16:28
Gilla
Hej!
Mitt första inlägg här.

Trotts att den här tråden är ganska gammal vill jag göra reklam för TI.

Jag själv är ett bra exempel på en självlärd crawl-simmar med TI-övningar.

För några år sedan försökte jag ibland simma crawl och var totalt slut efter 50 meter pga. fel teknik. Numera är 1000m och mer, inget problem.

TI kräver disciplin, koncentration och uthållighet. Om man följer övningarna, så är jag övertyg om att de ger resultat för alla. Samtidigt behöver det inte alls vara tråkigt. Jag själv ser med glädje fram emot varje gång jag ska åka till simhallen.

Wax on, wax off.

mvh
Markku
#2
13 oktober 2008 kl 16:33
Gilla
Hej!
Här finns en hel sida om vändningar: http://www.goswim.tv/entries/c/24/starts-turns.html

/Markku
#3
13 oktober 2008 kl 21:49
Gilla
Det är ju viktigt att först kunna göra något rätt långsamt, först sedan kan farten öka.

För alla som inte känner till TI har de en hemsidan med forum och många artiklar på: http://www.totalimmersion.net/

Jag rekommenderar även den senaste DVD:en:
Easy Freestyle: 21st Century Techniques for Beginners to Advanced Swimmers

Finns på: http://www.totalimmersion.net/products-dvds.html
Med flygfrakt från USA kostade den mig $50 (~350:-) vilket den är värd.

/Markku

#4
14 oktober 2008 kl 18:54
Gilla
I TI-simningen sägs det att taglängd (jag antar att med det menas simlängd för ett armtag) bör kunna vara minst lika långt som måttet från fingerspets till fingerspets, när man håller ut armarna. Det måttet är ofta lika med kroppslängden. Så jag som har måttet 1,75, bör kunna simma 25 meter på högst 14 armtag. Just nu ligger jag på 21-22 :-(
#5
14 oktober 2008 kl 21:24
Gilla
Det är naturligtvis vettigt att göra det man tror är riktigt. Om man inte tycker att TI-övningarna är bra, bör man göra något annat.

Jag vill dock nämna att räkna armtag och sänka det till ett optimalt tal (inte nödvändigtvis så lågt som möjligt) visar på effektiv simning och är inte bara något som tävlingssimmare har nytta av.

Jag har nämnt att jag numera kan simma crawl, men min taglängd är inget att skryta med. Jag märker det tydlig de gånger simningen känns effektiv. I stället för 21-22 armtag, är jag ibland nere på 18-19. Samtidigt är farten ganska hygglig med mina mått mätt. För det går ju att fuska, genom att glida onormalt länge på varje armtag. Teoretiskt skulle det räcka med ETT armtag och glida över hela poolen.
#6
14 oktober 2008 kl 21:39
Gilla
>Ligger inte en stor del av farten i den sista delen av rörelsen, alltså nära låret?

Utan att veta, tror jag snarare att högsta fart när armen glider ner/framåt i vattnet. I den fasen jag tar i mest med kroppen eller straxt innan. I TI trycker man aldrig aktivt armen bakåt och man är inte heller beroende av starka armmuskler, vilket jag kan intyga som har "frökenarmar".

/Markku
#7
21 oktober 2008 kl 16:34
Gilla
För den som är intresserad av att lära sig simma bättre, rekommenderar jag Fitness Swimming av Emmett Hines. Boken har nu kommit ut i en andra upplaga som är nästan helt omskriven, jämfört med den första upplagan.

Emmet Hines har också en bra hemsida med många artiklar: http://www.h2oustonswims.org/

/Markku
#8
22 oktober 2008 kl 17:25
Gilla
Bensparken bidrar väldigt lite till framdrivningen. Speciellt om man har en inflexibel fot. Jag har hört att vissa personer t.o.m. med glider bakåt, om de sparkar och inte använder armarna.

Benspark kräver mycket energi om man sparkar mycket och hårt. Om man har en bra teknik och balans, kan man t.o.m. simma utan benspark och det går inte så mycket saktare.

Jag har för mig att på senaste OS var det en tjej med ena benet amputerat halvvägs, som tävlade i triathlon (tror jag). Efter simningen var hon var bland de främsta, men hur det gick sen, vet jag inte.

Personer som har dålig balans, kompenserar detta med benspark för att höja upp benen mot ytan. Vilket gör att de förbrukar energi helt i onödan.

Jag själv använder två-takts spark (en spark per armtag) och endast för att hjälpa till i kroppens vridrörelse.

Så i stället för att tränar sparkar, är det bättre att träna balans och kroppshållning, så att vattenmotståndet minskar.

Men om man tittar på hur simklubbar tränar, får ungdomarna träna massor av benspark.

/Markku
#9
22 oktober 2008 kl 21:01
Gilla
Jag själv är bara nybörjare, så jag har svårt att argumentera i detta ämne.

Om man ser på tävlingssimmare använder de en ofta en kraftig 6-takts spark, då de tävlar. Det ger allt de har under 50, 100 eller 200 meter. När de simmar längre sträckor än 200 meter, brukar ju bensparkandet bli lugnare.

Det är intressant att lyssna under vattnet på en simmare med kraftig benspark. Dunk, dunk, dunk. Huvudsakliga kraften går väl också i fel riktning (uppåt och nedåt).

Jag själv tycker inte det är viktigt att kunna simma korta sträckor fort. I stället är mitt mål att kunna simma avslappnat 1000, 2000 eller 3000 meter. Om jag även får en hygglig tid, är det bara en bonus.

/Markku
#10
23 oktober 2008 kl 17:11
Gilla
Du bör väl fråga dig hur crawl-sim fungerar.

Varför använder man spark i crawl?

Hur samverkar ben, kropp, axlar och armar så att simningen blir effektiv och snabb?
#11
24 oktober 2008 kl 18:19 Redigerad 24 oktober 2008 kl 18:20
Gilla
#12
25 oktober 2008 kl 15:49
Gilla
Hej!
Jag själv är en helt självlärd simmare som aldrig haft någon simtränare eller varit varit med in någon simklubb. Den instruktion jag har fått, har jag hittat i böcker och DVD:er på http://www.totalimmersion.net/ och http://www.h2oustonswims.org/.

Det som slår mig är att tränare som driver ovanstående webbplatser båda först lär ut balans och kroppshållning. Först när man kan det, börjar man långsamt att integrera armtag och benspark.

Om jämför denna metod med hur traditionell simträning går till, ser jag hur ungdomar i simklubbarna, får avverka längd efter längd i hårt tempo. De får träna med paddlar för att få starkare armar/axlar och med kickboard, för att få en kraftig benspark. Jag har aldrig någonsin sätt att de tränar balans eller kroppshållning. Man kan ju undra varför? Det verkar precis som att de anser att man inte behöver träna balans eller "fisklik" simning. De talangfulla har det naturligt och blir goda simmare. Medan de som inte har det, aldrig blir några toppsimmar.

Dessutom kan man ju undra hur hälsosamt det är att simma tusental meter, många gånger i veckan. Om man inte kan rätt teknik kan det bli problem. På mitt jobb finns två före detta tävlingssimmare, varav båda har haft problem med axlarna och en t.o.m. opererat ena axeln.

Hur många av alla tävlingssimmare fortsätter att simma efter att de har "pensionerat sig" vid 20-årsåldern?

Simning ska väl vara hälsosam och njutbar för alla? Även för ungdomar i simklubb.

mvh
Markku
#13
25 oktober 2008 kl 20:06
Gilla
Det du säger om hur eran klubb tränar låter ju mycket bättre än jag hade förväntat mig.

Jag erkänner att jag har/hade en alldeles för negativ bild av hur det är. Samtidigt kan det vara olika inställningar till hur man tränar beroende på klubb och tränare.

Däremot ser jag fortfarande mycket träning med bräda och paddlar, vilket jag tycker är helt förkastligt.

Jag är inte heller övertygad om att simklubbsträning i första hand görs för att göra folk till motionssimmar för resten av deras liv.

mvh
Markku
#14
26 oktober 2008 kl 12:18 Redigerad 26 oktober 2008 kl 20:14
Gilla
Hej!
I stället för att använda paddlar, kan man göra tvärtom och använda "fist-gloves". Dvs. gummihandskar utan fingrar, förutom tummen. Man håller handen i knuten i den, och på sätt blir handens påverkan mycket mindre vid simning.Den bara "slinker iväg" om man försöker. Jag själv har provat med sådan och tycker det känns positivt. Se även: http://www.totalimmersion.net/fistgloves.html
#15
28 oktober 2008 kl 17:56
Gilla
För att blir en snabbare simmare kan man göra följande:
1. Öka sin muskelstyrka
2. Öka sin syreupptagningsförmåga (kondition)
3. Öka sin verkningsgrad

Att öka farten med ökad muskelstyrka, är inte speciellt effektivt. Om farten ska öka till det dubbla, krävs åtta gånger så mycket kraft.

Däremot kan de flesta motionssimmar öka sin verkningsgrad.

En simmar av världsklass har lägre än 10 % verkningsgrad. En motionssimmare kanske bara några procent. Allt som höjer verkningsgraden, som träning av balans och strömlinjeform, lönar sig mycket bättre än ökning av ren råstyrka.

/Markku
#16
28 oktober 2008 kl 18:37 Redigerad 29 oktober 2008 kl 18:47
Gilla
En vändpunkt i mitt lärande av crawl, kom när jag lyckades lära mig andas.

Tidigare koncentrerade jag mig på inandningen, för att få tillräckligt med luft, men det fungerade inte speciellt bra. Jag orkade kanske bara 100-200 meter och var sedan tvungen att vila. När jag i stället gjorde tvärtom och fokuserade mig på utandningen, kunde jag helt plötsligt simma mycket längre än förut utan att stanna.

Anledningen till mina problem tror jag berodde på att jag inte blev av med producerad koldioxid. Inte på att jag fick för lite syre.

Så när jag ibland faller tillbaka i gamla ovanor, koncentrerar jag mig på att göra kraftiga och ljudliga utblåsningar genom näsan och sedan låter jag inandningen ske reflexmässigt utan ansträngning genom munnen. Sedan blåser jag ut i jämn takt genom näsan hela tiden under vattnet. Kanske är detta lite lustigt att höra för andra simmare, men det kan man väl bjuda på :-). När man börjar kunna andningstekniken, behöver man inte heller längre överdriva "utblåset".

Alla som har problem med andningen, se även följande artiklar: http://www.totalimmersion.net/2005articles/august/breathe.html http://www.totalimmersion.net/2005articles/november/breathing.html

/Markku

#17
29 oktober 2008 kl 18:58
Gilla
För motionssimmare tro jag att det lönar sig mest och bäst att lära sig bra hållning, strömlinjeform och balans. Tyvärr tror jag att många motionssimmare i stället försöker ta sig fram snabbare med hårdare muskelarbete i armar och ben.

En intressant artikel där Popovs tränare Touretski berättar om simträning: http://www.svl.ch/svl_swim_like_a_fish.html
#18
30 oktober 2008 kl 11:29 Redigerad 30 oktober 2008 kl 11:54
Gilla
Hej Anton!
> ... och bensparken ska räcka för att man ska kunna lyfta huvudet tillräckligt ofta för att andas.

Jag anser att ovanstående är fel.

För det första ska man ha en så bra balans i vattnet, att man inte behöver "sparka upp" kroppen i horisontellt läge.

För det andra ska man inte lyfta på huvudet vid andning, för då förstör man också balansen. Om man behöver lyfta upp huvudet, har man fel andningsteknik.

Jag tycker att paddlar och flytbrädor är ett otyg.De enda jag har någon förståelse för, är att initialt använda mindre fenor i vissa övningar. Snorkel kan ju också initialt vara bra för att kunna koncentrera sig på andra saker.

När det gäller flytbrädor, är kroppen i helt fel läge när den används. I stället för att vara helt horisontell och ha armarna framåt eller snett nedåt, har man armarna uppe vid ytan. Dessutom har man ryggen böjd uppåt. Dvs. i stället för att simma "down-hill" simmar man "up-hill"!

Vad som är rätt och fel i simträning, är det ingen som kan säga. Dessutom är det simning enklare i teorin, än i praktiken :-) Det är som simtränaren Emmett Hines (http://www.h2oustonswims.org/) säger: Om du ställer upp 20 olika simtränare och frågar hur man ska träna, kommer du att få 20 olika svar!

Simträning är ett förhållandevis ganska nytt påfund och har pågått i ca 100 år. Om man jämför det med kampsporter, har man hållit på med dessa i många TUSEN år. Trotts det finns det inom det området olika åsikter om vad som är rätt.

Så det enda man med säkerhet kan uttala sig om, är de egna erfarenheterna. Vi är alla olika och har kommit in på simning från olika miljöer och bakgrunder. Så det vore väldigt konstig om det inte fanns olika åsikter. Jag tycker man ska passa sig att påstå att något ÄR rätt eller fel. Det är ändå bara subjektiva åsikter.

Däremot ska man väl lyssna på personer som man har förtroende för och som bevisligen har lång erfarenhet. Inte heller det garanteras att sådan personers åsikter är "rätt".

Men förhoppning om fler positiva och givande diskussioner.

mvh
Markku
#19
30 oktober 2008 kl 16:11 Redigerad 30 oktober 2008 kl 16:18
Gilla
>Exempelvis har en bra simmare bra vattenläge, bra balans, lågt frontalmotstånd, bra rotation, bra timing, bra förmåga att använda bålstyrkan mm. Om man kommit dit via TI och/eller annan sorts simträning spelar egentligen ingen större roll, eller hur?

Håller med till 100%!

Anledningen till att jag förespråkar TI är att JAG måste vara min egen tränare. På de två webbplatserna som jag har nämnt tidigare, finns instruktioner i form av böcker, DVD:er och artiklar, Där finns också många duktiga simmare som gärna svarar på frågor och försöker hjälpa till.

Dessutom lär TI-metoden ut simning som tilltalar mig.
Effektiv och elegant som här: http://www.youtube.com/watch?v=_FrSTJLN_CY

mvh
Markku
#20
30 oktober 2008 kl 16:23
Gilla
Är det verkligt rätt att stava "simm.se"?
Borde väl vara "sim.se"?

Man skriver ju "sim-SM" och inte "simm-SM".

Dessutom står det i kanten "Mina simmkamrater",
vilket väl ändå är felstavat?
Även "simm:are" ser konstigt ut, tycker jag.

Markku
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >