Triathlon Simning 3 inlägg 107 visningar

Lära sig andas

1954 • Arboga
#1
28 oktober 2008 - 18:37 (Redigerad 29 oktober 2008 - 18:47)
Gilla
En vändpunkt i mitt lärande av crawl, kom när jag lyckades lära mig andas.

Tidigare koncentrerade jag mig på inandningen, för att få tillräckligt med luft, men det fungerade inte speciellt bra. Jag orkade kanske bara 100-200 meter och var sedan tvungen att vila. När jag i stället gjorde tvärtom och fokuserade mig på utandningen, kunde jag helt plötsligt simma mycket längre än förut utan att stanna.

Anledningen till mina problem tror jag berodde på att jag inte blev av med producerad koldioxid. Inte på att jag fick för lite syre.

Så när jag ibland faller tillbaka i gamla ovanor, koncentrerar jag mig på att göra kraftiga och ljudliga utblåsningar genom näsan och sedan låter jag inandningen ske reflexmässigt utan ansträngning genom munnen. Sedan blåser jag ut i jämn takt genom näsan hela tiden under vattnet. Kanske är detta lite lustigt att höra för andra simmare, men det kan man väl bjuda på :-). När man börjar kunna andningstekniken, behöver man inte heller längre överdriva "utblåset".

Alla som har problem med andningen, se även följande artiklar: http://www.totalimmersion.net/2005articles/august/breathe.html http://www.totalimmersion.net/2005articles/november/breathing.html

/Markku

EvaMarie
1957 • Linköping
#2
28 oktober 2008 kl 20:59
Gilla
Det stämmer. Många andas inte ut tillräckligt under vattnet. Och då blir det naturligtvis så att man inte har plats för att andas in särskilt mycket ny luft. Blåser man ut ordentligt blir också inandningen bättre.

En bra andningsövning för att träna på hur mycket man faktiskt kan andas ut är att stå i vatten där man bottnar. Andas in ovanför vattnet. Lyft på fötterna så att du sjunker samtidigt som du andas ut så pass mycket att du sätter dig stadigt på bassängens botten. Res dig sedan upp och ta ETT andetag ovanför vattenytan innan du låter dig sjunka igen. Upprepa valfritt antal gånger. När man väl fått in känslan blir det en riktigt mysig, meditativ andningsövning.

När du blir mer avancerad kan du träna på att andas ut så mycket att du kan lägga dig raklång på rygg på bottnen.

Ett bra sätt att träna andning på är att göra fem sådana här andningsövningar, därefter simma en 25:a frisim /trretakt eller femtakt), fem andningar, en 25:a osv.
Anders E
1968 • Sollentuna
#3
1 november 2008 kl 22:30
Gilla
Jag försöker förbättra mitt crawl och visst har jag hört någonstans att man ska fokusera på utandning men ändå inte riktigt fokuserat på detta under träning.

Jag ser fram emot nästa simträning då jag ska testa de tips som beskrivs.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.