Foruminlägg av Oskar Collin

< < < 1 2 > > >
#1
20 juli 2014 kl 13:45
Gilla
Hej kära löpare!

Jag har tränat löpning och cykling ett tag och har som mål med min träning att klara av att springa ultra-lopp. Jag håller på att sakta bygga upp kroppen för att klara av längre och längre distanser och det känns som jag är på rätt väg!

Nu till min fråga: Jag skulle vilja testa att löpa under några dagar, t.ex. att spring i terräng under en helg men är inte värst sugen på att bo på hotell eller leta efter massa dyra boende när jag ska iväg. Finns det någon här som brukar resa iväg en helg och kanske ha med sig ett lätt tält och lättare utrustning för att kunna bo utomhus. Att slå läger medan man är ute och springer, laga lite mat sova sen och ge sig iväg igen på morgonen efter exempelvis.

Kanske en lite luddig tråd och fel kategori men jag skulle bara vilja prata med någon som kanske har lite mer erfarenhet av den här typen av löpning.
#2
20 juli 2014 kl 20:01
Gilla
@Åsa Eriksson: Springer ni med all utrustning då som tält, mat etc.? Eller har som en stuga eller läger där ni lämnar det och springer olika rundor?

@Håkan Eriksson: Nä det är klart man kanske inte vill springa med all utrustning det är sant det blir nog lätt rätt mycket extra vikt. Det är klart man kan leta efter rundor som erbjuder enklare boende än hotell och vandrarhem. Har du några tips på sådana? Jag har läst om några men det är oftast långt uppe i Norrland och om jag vill börja med det och testa hade det känts enklare med något lite närmre.
#3
21 juli 2014 kl 15:51
1 Gilla
@Åsa Eriksson: Jag har inte riktigt bestämt mig, min längsta distans hittills är "bara" ett halvmara, sprang mitt första förra året. Målet är att testa Kullamannen eller något annat ultralopp 2015.

@Håkan Eriksson: Ja jag har kollar lite på Skåneleden så det kanske får bli första målet, ja delar av den då inte 100 mil :P
#4
23 juli 2014 kl 15:08
1 Gilla
Tack för ditt svar Nicklas väldigt inspirerande! Jag ska ta dina tips och se om jag kan lägga upp en första runda längs Skåneleden med ditt upplägg. Lättare packning och enklare boende för att testa på hur det är!
#5
1 augusti 2014 kl 10:43
Gilla
Hej löpare, cyklister, simmar och alla som tränar!

Jag har satt upp ett mål att jag ska springa en ultradistans/ultralopp någon under 2015. Jag hade gärna behövt få lite inspiration om bra träningsschema från någon som är erfaren ultralöpare. Gärna ett tips på varierande schema som involverar cykling och simning men även vad man ska tänka på när man springer så långa distanser i form av vad man ska ha med sig för dryck/mat/energipåfyllning.

Min nuvarande längsta distans är halvmarathon. Jag tränar 4 - 5 pass i veckan. 1 intervallpass, 1 fartpass/tröskelpass, 1 lugnt långdistanspass. Detta varierar jag med lugna återhämtnings-dagar på cykel.

Jag känner att jag börjar få koll på min kropp och hur jag tränar bra, men som sagt jag vore väldigt glad om jag kunde få lite tips på hur jag ska lägga upp min träning inför ett ultralopp. Jag tänkte sikta på 5 mil till att börja med.

Tacksam för feedback, inputs och annat!
#6
31 augusti 2014 kl 19:46
Gilla
Hur mycket och hur ofta ska man öka sina långpass med ungefär för att successivt vänja kroppen vid längre distanser? Jag ska springa Kullamannen ultra 60 km i maj 2015. Min längsta distans hittills är halvmarathon och jag sitter och planerar upp höstens träning.

Förstår att det är olika från person till person men om det kanske fanns något bra sätt att på ett säkert sätt öka sina långpass?
#7
1 september 2014 kl 15:00
Gilla
Tack alla för bra tips! Ska definitivt sats mer på tid och löpning i backar än just fart under mina löppass. Jag har som mål att överleva Kullamannen :)
#8
13 maj 2015 kl 12:57
Gilla
Hej!

Jag har använt en Polar RC3 GPS i ca två år och är nöjd med den som min första puls- och träningsklocka. Nu har jag börjat träna för ultralöpning och tänkte att det snart är dags att uppgradera klocka. Så min fråga är riktad till erfarna ultralöpare:

Jag letar efter en pålitlig och slitstark klocka som tål tuffa väderförhållanden och väldigt långa pass. Vilka klockor brukar ultralöpare välja mellan?
#9
13 maj 2015 kl 14:37
Gilla
Tack Robin! Håller nya Suuntos samma kvalitet? Jag har en kompis som har Suunto Ambit 3 som han använder till triathlon men jag vet inte hur han upplevt batteri-tiden. Men det är just batteri-tiden och stryktåligheten som känns viktigast. Men det är ju klart intervallträning och andra sorters pass är ju bra om man kan lägga till.
#10
16 maj 2015 kl 18:43
Gilla
Har alla Suunto-klockor stöd för andra träningsformer? Jag cyklar också mycket som kompletterande träning till löpningen. Suunto verkar ju vara en klocka att börja kolla på vad det verkar som av era svar :)
#11
8 maj 2016 kl 12:18
Gilla
Hej!

Vad har ni mer erfarna ultralöpare för kost och näringstips för långpass och tävling?

I höstas sprang jag Kullamannen Ultra, jag hade övat innan och testat gel men det funkade inte för det blev världskrig i magen. Jag testade köpa bars av olika fabrikat men de var så fruktansvärt äckliga och sliskiga. Jag testade göra det som kallas för "Runekakor" och de fungerade och smakade bättre men var väldigt jobbiga att äta, de blev som jul-knäck.

Till själva loppet så hade jag förberett med "Runekakor" och Vitargo carboloader utspätt i vatten. Vid vätskestationerna hade de buljong, rökt fisk och lite annat som jag upplevde som vanlig mat. Jag testade buljongen och det var väldigt gott och ett härligt ombyte till all söt och sliskig mat som jag själv hade med och som alla bloggar, Runnersworld etc rekommenderar. Jag vågade inte testa fisken för jag visste inte hur min mage skulle reagera på den typen av mat vid en sådan fysisk prestation.

Vad är er erfarenhet kring att äta "vanlig mat" under ultralopp eller långpassen? Vad har ni för tips om man inte vill köpa bars, gel och annat sliskig söt och dyr träningskost. Måste allt vara sött? Vad kan man ha med sig för vanlig naturlig mat som fungerar bra i kombination med ultralopp och långpass?
#12
11 maj 2016 kl 11:45
Gilla
Tack alla för oerhört bra tips, inspiration och inputs på min fråga. Jag känner att jag har mer att kunna testa och experimentera med nu.

Alltid bra att få höra om mer erfarna löpares historier kring kost och energi under träning. Även om vi alla är olika i hur våra kroppar kan hantera energiintag under den här typen av prestationer så känner jag att jag fått ut mycket av att läsa era svar.

Jag har ännu inte något spikat mål för nästa ultra då jag precis blivit förälder. Men det lutar åt Ultravasan 2017 eller 2018. Kullamannen Ultra var extremt kämpigt (66 km, 3000 höjdmeter). Inför det tränade jag ca ett halvår men inte speciellt mycket av träningen innehöll "kost-träning". Det ska jag verkligen lägga mer tid på inför framtida träning.
#13
16 maj 2016 kl 13:19 Redigerad 16 maj 2016 kl 13:20
Gilla
Har aldrig tagit sömntabletter och är ingen expert på hur de påverkar kroppen. Men rent spontant så låter idén att ta sömntabletter innan ett lopp som ohälsosamt i brist på annat ordval.

Jag hade ett viktigt ultralopp i höstas som startade kl. 06:00. Inte så jättetidig start men jag ville ha en ordentlig frukost och låta den smälta så jag gick upp runt tre för att förbereda mig psykiskt och mentalt. Jag hade gått och lagt mig rätt tidigt kvällen innan, runt klockan 20:00. Var rätt nervös men hade sovit bra veckan innan loppet. Så även om jag inte fick många timmars sömn pga nervositet och annat så kände jag mig utvilad och fräsch.

Jag tror att det är viktigt, som andra påpekat i tråden, att sova bra veckan/dagarna innan loppet.
#14
27 juli 2016 kl 20:58 Redigerad 27 juli 2016 kl 20:59
Gilla
Hej, jag har äntligen lyckats övertala min sambo att börja löpträna! Jag håller på att hjälpa henne med en träningsplan där hon ska gå en viss distans, jogga x antal meter och sen gå en viss distans.

Första passet är tänkt att se ut 1km gång, 100m jogg och 1km gång. Men när jag skulle göra en "custom workout" åt henne i Runkeeper så går det inte välja exakta distanser. Jag kunde inte välja 100m som intervall-distans, hur konstigt som helst. Det gick bara välja 0,25 km som kortaste distans.

Så min fråga är; finns det någon här som vet om det finns en app som går bra att bygga träningspass med och som går att anpassa mer efter exakta distanser? Hon är inte riktigt där att hon vill köpa en dyr träningsklocka utan en app funkar, men hon behöver en app som hjälper henne med intervaller.

Själv har jag en Suunto-klocka som är hur enkelt som helst att bygga anpassade tränings-pass med. Så jag tyckte det var så märkligt att inte kunna välja bilkem intervall-distans man ville.
#15
23 september 2016 kl 21:47
Gilla
Hej!

Jag ska springa Ultravasan 2017 förs första gången och letar efter råd kring hur man ska lägga upp resa och boende.

Jag bor i Malmö så det är ju en bit att ta sig, är det bäst att boka boende i Sälen inför start och i Mora efter målgång? Eller vad är mest strategiskt för att undvika att behöva resa långt innan start och efter start?

Uppskattar alla slag av inspel!
#16
10 oktober 2016 kl 19:23
Gilla
Tack för alla tips! Ska kolla igenom dem :)
#17
4 augusti 2017 kl 12:24
Gilla
@Hannes Svensson ja det blir det! Snart är det dags :) själv?
#18
10 september 2017 kl 22:29 Redigerad 10 september 2017 kl 22:42
Gilla
Bild uppladdad av Oskar Collin
Hej! (Ursäkta långt frågande inlägg)

Det finns ganska många inlägg och sökningar jag försökt ta hjälp av att fastställa vad som kan vara orsaken till min smärta i vänster häl. Lite kort bakgrund, jag genomförde ultravasan 90 km och några veckor innan det så började jag känna av problemet men tänkte inte på det så mycket för det var inte så märkbart.

Som ultralöpare har jag haft min beskärda del av krämpor och smärtor de senaste åren men har ganska snabbt kunna få bort dem. Men det här känns på något sätt annorlunda. Loppet var såklart påfrestande men jag kunde inte under och efter själva loppet känna att vänster häl var specifikt utsatt. Det är först nu som det verkligen är problem känner jag.

Nu har jag vilat ca två veckor helt från löpning. Bortsätt från vanliga promenader med småbarn och till jobbet har jag bara styrketränat (core och lite ben) och gjort excentriska tåhävningar för att se om det hjälper. Jag har även testat tejpa foten med visst positivt resultat (placebo?).

Det känns som att smärtan avtog en del, men finns där hela tiden när jag går och speciellt på morgonen eller efter stillasittande. Den avtar lite ibland men ibland känns det som att den är borta, den "flyttar på sig" också har jag upplevt.

Idag testade jag några enkla löpteknik-övningar hemma men då kom smärtan nästan tillbaka direkt. Är det någon annan som känner igen problemet. Jag bifogar en bild på problemområdet och hoppas någon kanske har någon hum om vad det kan vara. Vart ska jag vända mig med problemet, alltså vilken typ av specialtet/sjukgymnast/naprapat/kiropraktor borde vara lämplig?

Kan tillägga att jag springer med barfotaskor (Vivobarefoot) och har gjort ultralopp i den typen av skor förut och tränat i den typen av skor under flera år.

Jag köpte dock ett par nya som jag sprang in under sommaren och använde under loppet, jag provade gå med de skorna härom dagen och då blev smärtan faktiskt lite värre. De är lite annorlunda i modellen då de har en lite högre och stelare material kring anklar och baksida av skon för att skydda mer mot väte. Men det känns inte som att de trycker på de området där jag nu har ont och det gör vådligt mycket ondare efter löpteknik-övningarna som jag gjorde helt barfota.

Jag är tacksam för alla som orkar läsa och för alla svar!

/Oskar
#19
12 september 2017 kl 08:35
Gilla
Tejpning av hälen känns som att det gör skillnad fortsätta med de. Tack för tipset om hälkudden, det hade jag inte haft en tanke på.

@Robert - hur lång tid tog det för dig att bli av med besväret? Tränade du någon löpning alls under tiden?

@Oldboy - mja om det är hälkudden som överbelastats så är det ju inte skorna i sig som jag först trodde eftersom jag är van att springa i den typen av sula. Det som var ovant med modellen jag har nu är materialet i "meshen". Min teori var först att det hade tryckt på hälsenan vilket skulle gett mig problem. Loppet var väldigt tekniskt mot vad jag springer i Malmö så det känns som att jag överbelastat foten och använt den på ett sätt den inte är van vid under träning helt enkelt.
#20
12 september 2017 kl 21:51
Gilla
Mycket bra tips återigen. Ni som haft sprängd hälkudde/fat pad, hur känns smärtan? Är den mer under hälen eller på hälen om ni förstår vad jag menar?
< < < 1 2 > > >