Foruminlägg av Roadrunner

< < < 1 2 3 > > >
#1
7 september 2009 kl 08:49 Redigerad 8 september 2009 kl 08:14
Gilla
Hej alla! Efter ett år som medlem känner jag att det är dags för mitt första inlägg. Ända sedan 20-årsåldern har jag haft stora problem med mina benhinnor och varje gång jag försökt börja löpträna har dessa satt en käpp i hjulet för mig redan efter 7 -8 pass och jag har alltid fått lägga ner träningen för att prova igen efter några månader. Det senaste året däremot har problemen varit hanterbara (till min mycket stora glädje!!) och träningen har fungerat ganska bra, bortsett från ett par bakslag. Nu tränar jag närapå problemfritt sedan i april i år. Nu till min undran:

Eftersom jag aldrig sprungit Lidingöloppet tidigare sprang jag igår Lidingöloppets testlopp som omfattade loppets sista 22 km. Jag sprang på lite drygt 1,52 och min ambition är att springa hela loppet på 2,35. Min tid igår skulle jag kunna fått ner högst 1 - 2 minuter om jag hade maxat. Nu undrar jag hur realistiskt det är att springa på 2,35 utifrån det faktum att jag maxar 22 km på 1,50 - 1,51? Hela rundan är ju faktiskt hela 8 km längre! Hur ska jag lägga upp min träning nu tre veckor innan Lidingöloppet? När ni kommer med tips så vill jag att ni har i åtanke att jag dessutom ska springa halvmaran i Stockholm till helgen. Där siktar jag på att komma under 1,38 för att seeda upp mig till startgrupp 3 på Lidingöloppet. Det känns ganska realistiskt att klara av!

Jag är medveten om min träning hittills varit långt ifrån optimal. Jag tenderar att springa för hårt och tar nästan alltid ut mig till max eller strax därunder. Min träningsstrategi har i princip gått ut på att samla på mig mil i en för mig ganska hög hastighet. Jag har endast kört två intervallpass sedan mitten av juli (mitt livs två enda intervallpass!). Är denna träningsform något jag ska satsa på? Tips om backträning undanbeder jag mig eftersom det leder till smärtor i mina benhinnor. Kanske är det för tätt inpå tävlingen för att det ska gå att åstadkomma något dramatiskt med formen? Jag läste nyligen i Gustrins "Pulsträning" att 1-2 tuffa intervallpass i veckan under en 2-3 veckorsperiod kommer att märkbart förbättra mjölksyratåligheten. Det låter ju förhoppningfullt!! Kan tillägga att jag säkert kan deffa bort drygt ett kilo innan Lidingöloppet!

Tack på förhand för alla tips som hjälper mig att nå under 2,35 om tre veckor!
#2
7 september 2009 kl 09:56
Gilla
Mitt problem med benhinnorna tror jag har kommit från att jag börjat träna för hårt efter en viloperiod. När jag kom till denna insikt i vintras, då jag hade mina senaste problem, insåg jag att jag måste ta det lugnare. När jag kom igång igen i mars sprang jag långsamt, relativt korta sträckor och ganska sällan. Därefter ökade jag långsamt hastighet, längd på passen samt träninsfrekvens. Och detta fungerade!!! Jag känner fortfarande av benhinnorna men tidigare har smärtorna gjort det omöjligt att springa. Nu känns det mest i början av passen och släpper efter någon kilometer.

Vad jag också borde ha skrivit i mitt första inlägg är att jag dessutom slarvar med stretchingen. Så pass mycket att den nästan helt uteblivit! För en vecka kändes benen som stockar och träningen gick inte alls bra. Tog det därför lugnt i veckan fram till Lidingö Testlopp igår och försökte stretcha varje dag. Det gav hyfsad effekt. Nu ska jag skärpa mig med stretchingen framöver...

Omvänd split låter intressant!!
#3
8 september 2009 kl 13:30
Gilla
Tough shit! Jag är faktiskt lite nervös över att jag ska råka ut för något liknande. Har själv aldrig sprungit längre än 22 km tidigare och har inte mer än fyra träningspass bakom mig som ligger rund 20 km.
#4
11 september 2009 kl 09:57
Gilla
Hej! Jag är debutant på Lidingöloppet och sprang därför provloppet på 22 km i söndags i 5.00 min/km tempo. Jag hade på mig min Suunto GPS-pod för att hålla koll på kilometertiderna och upptäckte att den mätt upp sträckan till 22,42 km. Min kompis, som sprang i 5.15-gruppen mätte också upp sträckan med sin Garmin-GPS och fick samma (tror jag!) distans till 21.8 km. Är det månne någon annan som mätte distansen i söndags (från Lidingövallen), eller vid något annat tillfälle?

Det får mig också att undra... hur långt är Lidingöloppet egentligen? Banan är väl densamma som i alla tider och på den tiden, i Lidingöloppets begynnelse, hade man ju inte tillgång till de precisionsinstrument vi har idag för att mäta sträckor. Är det någon som mätt upp hela loppet med GPS?
#5
12 september 2009 kl 12:40
Gilla
Dessvärre satte en halsinfektion, om än ganska beskedlig, käpp i hjulet för halvmaran idag och jag kommer därför att starta i startgrupp 5 på Lidingöloppet:-/. Jag siktar stenhårt på 2.35 men hoppas förståss på en något bättre tid än så.
#6
12 september 2009 kl 12:43
Gilla
Nja, jag kanske är petig... men för mig innebär det två ganska olika kilometertider (5.01 jämfört med 5.06) beroende på om sträckan jag sprang i söndags var 22 km eller den uppmätta 22.420. Jag är nybörjare och kanske hänger upp mig väl mycket på detta...
#7
13 september 2009 kl 13:33
Gilla
Om du orkar bege dig till Lövstalöt så finns det ett fint spår på 5,3 km. Du startar smidigast genom att ta dig till Ärentuna kyrka, sväng sedan västerut på grusvägen mot Gossis grustag. I första svängen mot höger går spåret in i skogen vid kalhygget. Lycka till!!
#8
14 september 2009 kl 09:37
Gilla
Jag tror på en tid mellan 44 och 45 minuter.
#9
14 september 2009 kl 11:23
Gilla
Hmm... det rimliga vore ju att min GPS mätte upp sträckan KORTARE än den egentligen var. GPS-tekniken mäter ju koordinater utifrån att omgivningen man springer i är tvådimensionell. GPS:en tar väl inte hänsyn till att man springer i en tredimensionell värld utan mäter helt och hållet utifrån koordinater i planet. Tänk er att man lägger ut ett rep utmed hela Lidingöloppet. Repet motsvarar då hela den längd man verkligen sprungit. Om repet sedan spänns ut så blir det ju, pga. alla backar, längre än om man mäter upp samma sträcka på en karta, dvs, i planet. Springer man upp för en backe så springer man ju längre för att nå en fix koordinat i planet jämfört med om man springer helt plant. Det är ju bara tänka på pythagoras sats!

Hoppas att jag inte är ute och cyklar ...
#10
14 september 2009 kl 14:08
Gilla
Leif Andersson: det du skrev var väldigt intressant. Trots att jag själv har en magisterexamen i matematik så tänkte jag inte på det. Häpnadsväckande!! Samma skala i höjdled som längdled ger naturligtvis att backeffekten praktiskt taget är försumbar vid längdmätning. Tack, då behöver jag inte fundera mer på det!
#11
16 september 2009 kl 13:18
Gilla
Hej alla! Eftersom jag betraktar mig som nybörjare behöver jag lite hjälp med att bedöma vad som är realistiska mål för 2010.

För drygt ett år sedan började jag med löpning igen efter ett långt uppehåll pga. skador och annat. Det gick väldigt trögt och mina första rundor på 6 km gick i 6.20-tempo. Jag har dock goda löpargener (storebrorsan var en av Sveriges tre bästa långdistansare kring 1980) och har fått ordning på min träning ordentligt. Hittills har min träning gått ut på att samla mil och jag är medveten om att det inte är någon optimal träning och kommer därför lägga upp ett mer seriöst träningsprogram efter årets tävlingar. Jag ligger nu på följande tider:

10 km - c:a 44.30 minuter
Halvmara - c:a 1.39
Lidingöloppet - c:a 2.35

Vad jag undrar är om följande mål:

10 km < 42 min
Halvmara 1.32
Lidingöloppet < 2.30

är realistiska? Jag har upplevt en platå när det gäller träningen under de två senaste månaderna men jag tror att ett annat upplägg i träningsprogrammet kommer att ge resultat. Vad tror ni mer erfarna löpare om mina mål?
#12
16 september 2009 kl 13:24 Redigerad 16 september 2009 kl 13:45
Gilla
Jag har också en suunto t3 med pc-pod. När man lägger upp träningsdata i Training Manager Lite (som finns i pc-poden) läggs kilometertiderna upp automatiskt. Du kommer åt dem genom att klicka på "Log-Analyse" och därefter välja "Laps" i menyn.

Men det går även att komma åt kilometertiderna i klockan (om du inte har pc-pod). Två tryckningar på Start/Stop och du kommer till Log-läget. Därefter trycker du på + Lap några gånger så kan du läsa av kilometertiderna genom ytterligare knapptryckningar på samma knapp. Det står i displayen vilket "Lap" som avses. Lycka till!
#13
16 september 2009 kl 15:00
Gilla
Nej, där finns varje kilometer redovisad.
#14
16 september 2009 kl 15:01
Gilla
...och det tog lite tid innan jag själv insåg att varje kilometertid faktiskt fanns i klockan. Jag upptäckte det efter 8 månader som suunto t3-ägare.
#15
16 september 2009 kl 19:44
Gilla
Tack. Jag har fram tills nu kört tre pass i veckan men tänker införa ytterligare ett. Framfotslöpning är även något jag tänkte ge en chans.
#16
16 september 2009 kl 19:52
Gilla
Hej! Har försökt mig på framfotslöpning (pose running?) ett par gånger men det känns inte bra. Vet någon om det går att lära sig någonstans i Uppsala med omnejd? Jag har läst på hur man ska göra med det räcker tydligen inte med detta. Jag behöver någon som talar om vad jag gör för fel. För fel, det gör jag helt säkert!
#17
17 september 2009 kl 09:06
Gilla
Västerås ligger för långt bort. Klas!! Det låter som en bra idé. Det vore därför bra om intresserade kan "anmäla" sig i denna tråd, så får vi försöka styra upp något.
#18
23 september 2009 kl 08:50 Redigerad 23 september 2009 kl 14:28
Gilla
Janne! Ditt inlägg var härlig läsning.

Jag är nu 40 år och började löpträna förra sommaren. Trots att jag tog i med alla krafter jag var mäktig lyckades jag inte prestera kilometertider bättre än c:a 6.25, och detta var på den mycket beskedliga distansen 6 km. Då vägde jag i och för sig 9 kg mer än jag gör idag. Idag ligger jag på 4.25/km på mina 8 km -rundor och jag är själv lite chockad över mina framsteg det senaste året. Dessa har fått mig att höja ribban yttlerligare och mina mål för nästa år känns realistiska.

Med lite mer träning (och framför allt: kunskap om hur man tränar effektivt), bättre mat, inspiration, motivation etc. så kommer du att uppnå träningsresultat som du aldrig vågat drömma om. Lycka till!
#19
26 september 2009 kl 11:00 Redigerad 26 september 2009 kl 20:06
Gilla
Eftersom jag själv skulle sprungit Lidingöloppet idag men var tvungen att avstå pga. en segdragen halsinfektion har jag istället roat mig med att utföra några beräkningar.

Jag skulle själv debuterat i LL idag och har funderat mycket (!) på hur jag skulle lägga upp loppet. Därför har jag tittat lite på resultaten från förra året och gjort några hyfsat vetenskapliga uppskattningar av hur ett lopp bör läggas upp. Jag valde 20 st. rutinerade löpare (minst 3 lopp bakom sig) och som sprang i mål på en tid i intervallet 2.00.00 - 2.20 och tittade på deras mellantider vid 5.5, 10, 15, 20,2, 25 km och jämförde dessa med den tid de gick i mål på. Utifrån dessa beräkningar så ska ett Lidingölopp läggas upp utifrån dessa proportioner:

5,5 km ska utgöra 17,9 % av måltiden (18,3 % av totala distansen)
10 km ska utgöra 32 % av måltiden (33 % av totala distansen)
15 km ska utgöra 47,7% av måltiden (50 % av totala distansen)
20,2 km ska utgöra 65,7% av måltiden (67,2 % av totala distansen)
25 km ska utgöra 80,5% av måltiden (83,3 % av totala distansen)

Det verkar alltså som om man i detta sluttidsintervall håller en något sånär jämn fart loppet igenom. Värt att notera är att 19,5 % av tiden läggs på de sista 5 km medan dessa endast utgör 16,7 % av distansen. Det är väl abborrbacken som gör att dessa 5 km är de långsammaste på hela Lidingöloppet.
#20
26 september 2009 kl 11:11
Gilla
Jag kan varmt rekommendera Röbo (som ligger nära högarna som Pernilla tipsat om ovan). Röbo är ett eljusspår på 2,3 km med inte mindre än tre rejäla backar. Underlaget är mestadels grus. Du hittar dit genom att följa stigen in i skogen från Domarringens skola i Svartbäcken.

I stadsskogen (vid Gläntan på norbyvägen) finns ett annat trevligt elljusspår. Flera slingor av olika längd finns men jag brukar starta och gå i mål vid Gläntan och ett varv blir då 3.1 km. Mycket trevlig runda!

I Stabby lär det finnas ett elljusspår som jag inte har provat ännu (trots att det är mina hemtrakter).

Om du bor norr om Uppsala kan jag även rekommendera elljuspåret i Bälinge.
< < < 1 2 3 > > >