Foruminlägg av Marcus

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
2 mars 2020 kl 11:15
1 Gilla
Jävlar vad imponerande! Jag var väldigt nöjd med mina 30 mil i februari och den mängden kom du alltså upp i under en vecka. Hatten av. Jag är ny här så har dålig koll på vilka folk är, är du Sverige-elit på längre distanser?

Jag gillar träningsutmaningar och det du har gjort skulle jag absolut kunna gå igång på som koncept. Dock max en månad och max en gång per år. Det blir väldigt många utfyllnads-/ströpass och som personen ovan nämner så skulle det i längden bli lite tråkigt med många pass som utförs "bara för att". En spontan tanke är att det också skulle bli svårare att få till bra kvalitetspass. Jag har nästan alltid två dagars total vila efter lördagens långpass och upplever att det är nyttigt för återhämtningen. Då kan jag prestera relativt bra på tisdagens intervaller som blir veckans första pass.
#2
2 mars 2020 kl 11:39
Gilla
Om ditt primära mål är att ta dig runt Stockholm Marathon så skulle jag säga att råden om ett långpass som stegras lite distansmässigt varje vecka samt en veckovolym som gradvis stegras räcker långt. Det är svårt att ge specifika råd när man inte vet hur god din löpförmåga är eller vilka volymer du ligger på nu. Intervaller behöver du inte. Inlägget ovan om att sikta på åtminstone ett pass på 30 km innan loppet är bra.

Vad gäller nutrition under loppet så följer jag Lidingöloppets rekommendation på 60 g kolhydrater via gels per timme. Det innebär en gel var 20:e minut. Det har funkat bra för mig och faktumet att man intar något var 20:e minut är rätt skönt mentalt då man kan fokusera på det snarare än att noja över hur långt det är kvar. Försök hitta en energilösning som funkar för dig(du skriver att din mage inte tål gels). Under långpassen kan du öva på att inta energi med samma frekvens som du planerar att göra under marathon-loppet för att se så att det funkar bra.

Jag sprang min första mara i fjol. I uppladdningen hade jag ett par pass runt 25 km i min tänkta marathonfart, dels för att se om tempot var rimligt och dels för att öva på att ligga i den farten länge. Det gillade jag.
#3
2 mars 2020 kl 14:09
2 Gilla
Att stegra upp till 100 km/vecka några veckor innan loppet låter lite vanskligt ur skadesynpunkt samt rejält overkill för ditt mål på 4 h. Det är inget du behöver ställa in siktet på. Jag tycker att du redan nu har en superbra volym om du springer 50-75 km per vecka och att den mängden knappast är den trånga faktorn. Volymen är på en högre nivå än flåset om vi utgår från att din milkapacitet är 50 min. Kan du förbättra detta(vilket det låter som att du kommer att göra om du springer träningspass på 15 km i 5:11-tempo) så kommer du att krossa din målsättning på Stockholm Marathon. Ju snabbare du är på milen desto lättare kommer ditt mara-tempo att kännas.

Din generella plan låter annars jättebra med bra volym redan nu och sikte på ett millopp och därmed förbättrat flås för att sedan ha gott om tid att träna lite mer specifikt inför maran. Volymen är som sagt kanonbra.

Jag hade som Petter skrev hellre sprungit 30 km långpass varje vecka. Det är mer än tillräcklig längd på ett långpass inför en mara. När loppet närmar sig kan du återinföra dina halvmaror i mara-tempo. Det gjorde jag inför min mara i fjol och jag upplevde att det var nyttigt att få känna på mara-tempot under en längre distans. Gav självförtroende och erfarenhet.
#4
2 mars 2020 kl 14:18
Gilla
Än så länge har jag bara dessa:

- Milen sub 40:30
- Ultravasan 90 km sub 8:57(min skidtid från 2018)
- Springa en ultra(lopp eller träning) varje månad
- Marathon sub 3:15

Från början hade jag även 250 mil som ett mål för 2020 men det kommer jag att krossa om jag inte blir skadad. Det blir nog snarare över 300 mil. Det är dock inget viktigt mål utan vill bara springa så mycket som möjligt.
#5
2 mars 2020 kl 15:36
3 Gilla
Jag stod ut med ett par avsnitt av Elitpodden då det i början var kul med en podcast inriktad på löpning. Efter ett tag blev jag dock av samma åsikt som de mer kritiska i denna tråd. Det är för gnälligt och för intetsägande. Snack om podcastvärdarnas egna träning funkar bara om det faktiskt finns något att snacka om. Det gör det inte i Elitpoddens fall. Spring Snyggt lyckas däremot. Kombinationen med en ambitiös motionär och en marathonlöpare på svensk elitnivå funkar mycket bra. Bra intervjuer, intressant och lagom nördigt träningssnack samt inlägg om den egna träningen som faktiskt ger något. Har inte mycket att klaga på.

Marathonpodden har jag missat, den ska jag ge ett försök.
#6
3 mars 2020 kl 08:51
2 Gilla
Lycka till! Jag har sprungit loppet tre år i rad. Att ha kuperade inslag i sin träning är absolut bra men det viktigaste att precis som inför en mara ha väldigt tåliga ben samt bra fart i kroppen. All träning behöver således inte bedrivas i motionsspår eller backar även om du vill ha de inslagen också. Du ska springa en mara i sommar och det är bra då det kan ge dig en fingervisning om möjligt tempo på LL. Man brukar förenklat säga att det tempo man kan hålla på en mara kan hålla på LL och vice versa.

Ett tips är att använda din tid på Sthlm marathon för att seeda in dig i en startgrupp. Hamnar man med långsammare löpare än en själv så är risken för en hel del stockningar under de första kilometerna. Ställ dig så långt fram du kan i din startgrupp. Efter några km brukar loppet flyta på bättre.

Sista milen är som sagt riktigt jobbig och har man ett tidsmål så kan det vara idé att ha några sek/km i marginal i medeltempot när man äntrar den. Jag har tappat lite tid där varje år :)
#7
3 mars 2020 kl 09:19
1 Gilla
Hej! Jag är ny här och en sån där person som går igång på att springa långt ;) Således är jag anmäld till Ultravasan i augusti, något som jag är oerhört taggad på. Mitt mål är att springa snabbare än jag skidade Vasaloppet 2018(8:57 h) även om jag vill tro att det är sannolikt att jag springer lite snabbare än så. Jag är fortfarande rätt färsk som löpare men har hyfsad erfarenhet av att springa långt och genomförde bl.a. ett ultralopp på Skottland i oktober 2019 som var 70 km långt. Det är till stor del detta lopp som jag baserar mina UV-mål på samt gör att jag finner dessa rimliga.

Hur tränar jag nu? 80 km/vecka(började året med 70 km/vecka och har ökat vartefter) bestående av två snabba pass(intervaller/tröskel/liknande), ett riktigt långt pass samt resten lugn utfyllnad. Det långa passet är vanligtvis 30-35 km bortsett en gång per månad då det är ultralångt(över 4,2 mil). De snabba passens primära syfte är för det millopp jag ska springa den 28/3.

Fr.o.m. april är tanken att ta inspiration av Anders Szalkais program för ett 100 km-lopp. Där är det mycket fokus på b2b-pass. När loppet går av stapeln räknar jag med att ha snittat 70-80 km under 2020 och ha sprungit ett ultralångt pass varje månad.

Under loppet kommer jag att ha tillgång till mina föräldrar där tanken är att de ska kunna langa om jag behöver något samt dokumentera mitt lopp på sociala medier.

Jag är intresserad av ALLT rörande detta lopp: träningstips, tips under loppet, lopprapporter etc.

O.B.S: jag kan inte springa HUR mycket som helst. För att inte gå sönder så tror jag att det är klokt att jag möjligtvis är och känner på enstaka veckor med 100 km eller strax över, jag kan inte nöta +100 km/vecka under hela sommaren för på den nivån är jag inte ännu.

Tack på förhand!

#8
4 mars 2020 kl 08:31
Gilla
Tack för svar! Ja, jag har nog tillräckligt bra koll på läget. Det är mer att jag gärna läser race reports från loppet om folk har sådana samt diskuterar detaljfrågor om någon är sugen på det. Man kan väl se det som att gärna tillskansar mig lite "onödig info" p.g.a. att jag tycker att det är kul :)

B2b-långpass vet jag t.ex. är lite omtvistat och det är inget som jag har ägnat mig åt tidigare. Är det primära syftet med dessa att öva på att springa på sega ben? Andra fördelar?

#9
4 mars 2020 kl 09:19
Gilla
Det är ju kanon att det går framåt. Du har den fina sitsen att det fortfarande är ganska långt kvar tills maran och således hinner du bli rätt mycket bättre. Att milen är svinjobbig i sub 5-tempo på träning skulle jag inte lägga så mycket vikt vid, det viktiga är vad du springer Premiärmilen på. Då är du inte seg i benen från annan träning(förutsatt att du tar det lugnt träningsmässigt samma vecka som milloppet är) samt får tävlingspeppen. Går inte att jämföra dessa förutsättningar med ett random träningslöp på 10 km.

Kan du träningsspringa 10 km i 5-tempo samt springer tusingar i 4:30-tempo så skulle jag inte hålla det för osannolikt att du löser Premiärmilen på någonstans mellan 46 och 48 min. Då är du helt plötsligt i närheten av 45 min och har kvar mycket träning och förbättringspotential innan Sthlm marathon går av stapeln.

Det är svårt för oss motionärer att vara exakt lika relativt bra på mara som på kortare distanser. Jag hade nog i höstas också kunnat fixa 4x4 km i 30 sek snabbare än marafart. I år tror jag att det blir tuffare ;)

Ett tips är att efter Premiärmilen springa mer sammanhållande rena tempo-/tröskelpass snarare än bara intervaller. Det du ska göra under maran är att hålla ett tempo väldigt länge och det vill du öva på.

En grej till: är 27 km i marafart redan nu hyfsat bekvämt så kommer du sannolikt att kunna skruva upp din mål på Sthlm marathon i sommar. Det är liksom 65 % av loppet som du redan nu grejar otoppad på träning. Det är ju väldigt positivt.
#10
4 mars 2020 kl 10:37 Redigerad 4 mars 2020 kl 10:46
Gilla
#4 Okej, det verkar rimligt. En annan sak: vad har du för åsikt om ultraintervaller? Jag har fått intrycket att det kanske snarare är något man gör som en kul utmaning snarare än att det är en viktig del av ultraträning. Möjligtvis att det finns något positivt med att öva på att springa när man är trött(läs sömning).

Angående det sista du skriver så föredrar jag det också, hoppas kunna springa ett par ultralopp i sommar. Lyckades tyvärr inte få någon plats på Skövde sextimmars som jag var sugen på nu i mars. Ursviks ultra hade varit kul men krockar med Varvetmilen. Istället har jag tänkt sätta träningsbästa i distans i helgen. Har ett i mitt tycke kul upplägg där jag springer massa varv i ett milspår och blir "harad" av olika kompisar på olika varv. Blir förhoppningsvis någorlunda likt ett lopp.

#5 Intressant! Det handlar ju om att orka vara igång länge så kan köpa att långdragna aktiviteter så som vandring har viss överföring.

Under mina 70 km i Skottland i höstas så började kroppen att säga ifrån runt 65 km. Då gick helt plötsligt inte kilometerna per automatik under 6 min. Då hade jag typ 20 veckor i sträck med snitt på 50 km/vecka. I år lär jag ha runt 50 % mer i snitt under en mycket längre tidsperiod när jag väl står på startlinjen för UV. Således har jag höga förhoppningar om att kroppen ska fungera bra under den absoluta merparten av loppet.
#11
4 mars 2020 kl 11:31
Gilla
Bra poänger. Köper allt. Jag kommer nog att testa ultraintervaller det här året men då främst för att jag är sugen på utmaningen och grejen med det.

Energiintaget kan ha spelat in, absolut. Loppet på Skottland är en speciell historia med speciella förutsättningar. Jag var anmäld till 65K-distansen som hade samma sträckning som 50K-distansen bortsett en omväg som man skulle ta. Missade den omvägen och gick utan att veta om det i mål på 50K-loppet, det var först när funktionärerna sa "congratulations!" som jag insåg det. Jag var laddad för 15 km till och fruktansvärt besviken och inte så trött. Således lät jag klockan fortsätta rulla och sprang 20 km till på egen hand i rent ursinne. Var inte supernoga med gelsen då.

Jag är fortfarande besviken över den dagen trots att jag distanspersade med 28 km. Det är dock en erfarenhet som är guld värd att ha med sig inför UV. Nu vet jag vad kroppen pallade prestera med träningsvolym på ca 50 km/vecka. I år springer jag ca 50 % mer varje vecka och således borde jag kunna flytta den där gränsen där benen stumnar ganska rejält.

Vad gäller personlig support(i mitt fall mina föräldrar), kan de förflytta sig med bil så att de ser mig med jämna mellanrum under hela loppet? Eller är det t.ex. så att under första halvan är det knepigt och under andra halvan så är det lätt då man springer längs med bilvägar? Har för mig att jag har läst något i den stilen.
#12
4 mars 2020 kl 13:12
Gilla
#9 Absolut, så kan det ju vara. Tanken var heller inte att göra dom vitala för min framgång utan att de mer skulle fungera som en bonus. Men visst, ger jag dom hälften av gelsen så blir dom ju på sätt och vis vitala. Det behöver jag inte göra.

Men jag är som sagt intresserad av hur möjligheterna för publik/support att se en genom loppet är. Om de är olika stora på respektive halva av loppet.
#13
4 mars 2020 kl 13:17
Gilla
#10 Min tanke är att deras placering går att samordna. Dels kanske man kan ha generella "regler"("stå alltid på vänster sida") och dels springer jag ju med telefon. Under åtminstone första 60 km så lär det bara vara en välkommen distraktion att ringa morsan med jämna mellanrum. Senare i loppet vill jag nog inte bli störd men då spelar också deras närvaro mindre och mindre roll. Gissar att jag kommer att få tunnelseende ju närmare mål jag kommer.

Nej, distansen ska inte vara någon fara. Mina huvudsakliga mål är även ganska ödmjuka. Men vill ju springa loppet så snabbt jag kan så det kan inte tränas nog mycket inför.
#14
4 mars 2020 kl 15:15 Redigerad 4 mars 2020 kl 15:18
Gilla
#13 och #13 Mycket bra inlägg, tack! Jag har ett par Altra , jag tror det är Altra Superior. Jag köpte de inför Laugavegur Ultra Marathon på Island i fjol(ett lopp som för egen del inte blev av) efter att jag hade bett om trailskor som lämpade sig för ultralöpning, d.v.s. de har viss dämpning. Dessa jag sprang 70 km med. Min tanke är att springa hela loppet med dom.

#13 Energi-/vätskepoängen är intressant. Jag har en väst av modellen Salomon ADV Skin 12 set. Min tanke har alltid varit att springa med den på och ha de två 0,5 l flaskorna fyllda med vatten. Västen är skön att springa i men det är självfallet så att det är skönare att springa utan den. Framförallt om det är varmt.

Du körde helt utan eget vatten? Var förvarade du gelsen? Tolkar det som att det enda du hade i ditt flipbelt var telefonen.
#15
4 mars 2020 kl 15:16
Gilla
#15 Från UV's hemsida: "Ultravasan 90 går på 60 km skogsväg, 6 km grus, 18 km stig och 6 km asfalt. Banans stigning är 867 meter.". Så helt enkelt mycket skogsväg(vilket låter mycket trevligt i mina öron).
#16
4 mars 2020 kl 16:08
Gilla
Trailskor blir det! Jag tror den modell jag har nu fungerar bra med tanke på de punkter som ni har belyst.

Jag har funderat på hur jag ska göra med klockan. Har en Garmin Forerunner 235 vars batteritid lär vara på gränsen att räcka under UV. Första tanken var att ha med laddare och powerbank och ladda den under loppets gång om det behövs(klockan registrerar väl distansen fastän jag inte har den runt handleden?). Kommer dock att göra mer av UV-stuket i framtiden och då kanske det är lika bra att investera i en ny klocka mer anpassad för ultralöpning.
#17
5 mars 2020 kl 10:16
1 Gilla
Milen är hemsk. På ett lopp kommer du också vilja bryta(åtminstone känner jag ofta så) men just faktumet att det är ett lopp gör att man fortsätter. Lägg inte så mycket vikt vid det misslyckade 10K-försöket utan avvakta tills efter Premiärmilen innan du bestämmer dig för vad din nivå på milen är.

Jag springer precis som du rätt höga volymer just nu(80 km/vecka) samtidigt som jag försöker komma i form för en 40 min-mil om ett par veckor. Har misslyckats på flera pass men lägger inte så stor vikt vid det då jag vet att kroppen inte är i slag p.g.a. träningsbelastningen.

Veckan innan loppet kommer jag inte att springa 80 km utan dra ned volymen något, kanske blir typ 60 km. Samma vecka som loppet skiter jag helt i volymen och försöker bli så fräsch som möjligt tills den lördagen.
#18
5 mars 2020 kl 10:47
Gilla
#21 Okej, det låter ju oerhört smidigt faktiskt. Det är en frihetskänsla att springa utan något kring axlarna. Ska överväga det(beroende på väder så klart) men tror att jag ändå kommer att landa i västen. Det är en trygghet att alltid ha vatten och gott om utrymme för de saker man vill ha med sig. Även om man inte behöver sippa vatten var femte minut så är det skönt att kunna göra det om man vill.

Jag har även funderat på att ha västen första 60-70 km för att sedan växla till ett enklare vätskebälte. Bara för att få "boosten" av att inte längre ha något över axlarna och känna sig lätt och smidig.
#19
5 mars 2020 kl 11:34
Gilla
#23 Tack för feedback och grattis till skidtiden! Får man vara fräck och fråga om din kapacitet på mer vanliga distanser så som milen och marathon? Intressant eftersom vi verkar ha liknande målsättning i år.

Det här med att starta träningspasset vid 05 för att efterlikna UV har jag funderat på då jag har sett andra UV-löpare som har gjort detta. Tror knappast att det är vitalt men varför inte liksom. Är det något jag har så är det tid och extremt fria helger så kan lika gärna testa på det någon gång.

Din volymrekommendation stämmer överens med vad jag har sett på Strava. Sökte upp folk från resultatlistan och studerade hur mycket träningsvolym dessa hade haft. Det var först när sluttiden var 8:00 som det handlade om "obscena" volymer på klart över tio mil/vecka. 80 km tycker jag går rätt smidigt att införskaffa men någon sorts mental smärtgräns för när det blir för maniskt tränande går säkert runt 100 km. Det ska ju faktiskt vara kul och inte en massa "fan, nu måste jag ut på en mil till..." :)

Jag har fått ett par tips nu om promenad/vandring och jag måste tyvärr göra er besvikna - det kommer inte att ske. Inte min kopp te, är för otålig för att njuta av det.

På lördag ska jag springa 60 km men jag tror jag avstår UV-tempo och fokuserar enbart på distansen och skiter mer eller mindre helt i tempo. Någon gång vill jag dock testa detta, precis som du gjorde.
#20
5 mars 2020 kl 13:31
Gilla
#25 Den avslutningen låter underbar. Exakt så jag drömmer om att mitt dito blir :) Få korn på en viss sluttid när det återstår 20-30 km, slå på lite hårdare musik i hörlurarna och känna hur tävlingshornen växer.

Jag är själv fast i gel-träsket. Köper billiga från Wiggle med koffein och verkar kunna ta hur många som helst(mesta jag tagit under en runda är nog 15 st) utan att magen pajar. Det är så smidigt att det ska mycket till innan jag byter taktik.

Har blivit sugen på spartansk utrustning när ni har nämnt era flipbelts etc. men jag kommer att köra på västen, det känns tryggast. Åtminstone så länge som det inte är riktigt högsommarväder.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >