Foruminlägg av Martin Wahlström

#1
6 juni 2019 kl 12:43
Gilla
Hejsan!

Jag har under perioder senaste två åren tränat efter jogg se 10km program eller efter löpskolans 10km program. Båda för milen under 40 min.

Jag känner nu att jag vill springa på egen hand utan att strikt följa ett program, och har tänkt veckoupplägget ungefär: ett intervallpass typ 4x4min, ett distanspass 7-11km skön löpning, ett tröskelpass, och ett långpass på ca 15km lugn jogg.

Nu är min fråga: Kan jag hålla det ganska lika så här varje vecka? Behöver man variera sina veckor i löpning? Jag har även blivit lite frälst på 4x4min intervaller och funderar om jag kan köra typ det varje vecka med kanske lite ändrad vila?

22 år gammal kille, bästa mil 42:13 hösten 2018. Ligger på typ samma nivå nu.

Tack på förhand försvar!
#2
6 juni 2019 kl 19:05
Gilla
Tack för väldigt bra tips och svar!! Känns som jag har en bra grund att utgå från nu och vet ännu bättre hur mitt upplägg ska vara!
#3
15 september 2019 kl 12:08
Gilla
Hej!

Jag har flyttat till en stor stad i Asien för utbytesstudier i 4 månader. Mitt boende och univerditet ligger väldigt centralt och min enda möjlighet för löpning är vid en park i närheten med en rundvända på ca 1km. Jag tränar för ett marathon 1 december.

Jag tycker det är extremt tråkigt att springa varv efter varv på samma ställe under långpassen trots podcast eller musik. Hur kan jag ändra min inställning eller tankebana för att få alla dessa långpass på samma rundvarv att bli stimulerande?

Tack för svar!
#4
20 september 2019 kl 04:48
Gilla
Tack för alla svar!

Har hittat två andra parker nu i närheten, så kommer få lite variation åtminstone! Blir att beta igenom många poddar och många spellistor under hösten helt enkelt.
#5
12 oktober 2019 kl 16:58
Gilla
Hej!

Jag är ny inom cykelträning och har tänkt komma igång med intervallträning på inomhus träningscykel. Ska nu följa ett pass där en del är att köra 20s hög intensitet - 10s vila och upprepa.

Det jag undrar är hur jag gör vid vilan? Ska jag snabbt som tusan sänka motståndet och sedan.höja tillbaka till nästa? Eller bara stanna? Eller trampa långsamt på samma växel?

Tack på förhand för svar!
#6
17 oktober 2019 kl 03:21
Gilla
Hej!

Har ökat min löpmängd vecka för vecka och kommit upp i en löpvolym som jag inte haft förut. Nu har jag börjat känna i knävecket och jag tror att en stabiliseringsmedel som sitter där.är svullen. Detta gör inte ont än, men det har börjat kännas mer och mer. Det känns oftast typ första 2km av löpning menseninget. det känns även i vardagen när jag böjer knäet. Kan tillägga att jag nu springer endast på asfalt vilket jag inte gjort så mycket förut.

Kanjag bara träna på som vanligt? Eller borde jag trappa ner på mängd? Eller ha totalt uppehåll ett tag?
Tränar även simning och cykling och gym, kan jag isåfall fortsätta med dessa idrotter utan att det påverkar mitt knäveck?
#7
31 oktober 2019 kl 04:50
Gilla
Hejsan!

Jag började med triathlon ordentligt i September och satsar på Kalmar IM augusti 2020 på under 11 timmar.

Just nu kör jag periodiserad träning med 3 veckor hårdare + 1 vecka återhämtning. Mitt problem är att jag inte riktigt vet hur jag ska planera och lägga upp min återhämtningsvecka. Just nu kör jag ungefär 60-70% av träningsvolymen och lägre intensitet men utan någon riktig struktur som jag har under dem tuffare veckorna. Men genom att göra detta känns träningen så medioker och motiverande.

Hur bör jag optimalt strukturera min återhämtningsvecka? Lika många pass men kortare eller lika långpass fast färre? Borde jag ha något högintensivt pass kvar eller köra endast lägre intensitet? Ska jag köra lika hårt med styrketräningen?(kör just nu 2ggr/vecka helkropp) eller dra ner på den med?

Tack på förhand för svar!
#8
6 januari 2020 kl 08:04
Gilla
Hej!

Har börjat träna under hösten inför Kalmar Ironman 202 med mål under 11 timmar. Nu när snön är på väg att komma så undrar jag hur bra komplement längdskidåkning kan vara till traithlon?
Jag kan tänka mig att speciellt skate kan ge mycket tack vare att benen där är mer aktiva.

Tränar just nu varje vecka:
3 pass cykel
2 pass löpning
2 pass simning
1 pass styrka

Jag undrar då hur jag skulle passa in 1 eller 2 längdskidpass i min träningsvecka? Vilket pass kan jag ersätta? Fundering på långpass skate istället för långpass löpning? eller ersätt ett tempocykelpass med temposkidåkning?

tack på förhand för svar!
#9
1 april 2020 kl 09:42
Gilla
Hej!

Jag har tänkt köpa min första våtdräkt till Ironman Kalmar(som förhoppningsvis blir av). Jag undrar om det är smart och värt att köpa begagnad? Det jag främst är kluven över är att vid köp av ny våtdräkt får man ofta flera års garanti vilket man såklart inte kan räkna med när man köper en begagnad.

Det jag undrar är då:
Skadas en våtdräkt ofta?
Kommer det vara värt att lägga lite mer pengar på den och köpa en ny för att få garantin?
Eller är det smartare att köpa en begagnad lite bättre och mer avancerad våtdräkt för samma pris?
#10
13 december 2020 kl 11:59
1 Gilla
Hej!

Jag tycker om både löpning och styrketräning och börjat fundera lite över vad en tid på 10km motsvarar i marklyft/knäböj/bänkpress 1RM max.

Som exempel, är en person som springer 10km på 40min en bättre eller sämre utvecklad motionär än en person som tar 200kg i markylft?

#11
17 september 2024 kl 23:26 Redigerad 17 september 2024 kl 23:26
1 Gilla
Jag år ute på en cykelresa i Anderna i 3 månader där jag cyklar i snitt över hela perioden ca 3,5h/dag (ca 4-6h är en vanlig cykeldag, men lägre totalsnitt pga vilodagar/sjukdagar/turism/vandring).

Jag har inte pulsmätare men av erfarenhet är ansträngningen oftast i Z2 men kan ibland gå upp i Z3 och ibland ned till Z1 på en 5-gradig zon-skala. Med andra ord får jag ca 20-25h av aerobisk konditionsträning per vecka under en 3 månaders period, dessutom sker den allra mesta av cyklingen på mellan 3000-5000m höjd.

När jag kommer hem till Sverige igen kommer jag gå tillbaka till löpning med målet att springa 10km under 35 min. Min nivå före resan var milen på ca 37-38min och mitt tidigare pers är 35:46 (2022).

Det jag undrar är:
Vad ni tror en sådan här period gör för löpningen? Hur mycket sämre är det jämfört med om jag hade tränat på med löpning fokuserat istället? Kan det till och med vara positivt långsiktigt för löpningen tack var den höga dosen aerob träning?

Dessutom tar jag gärna emot tips på hur jag bör förvalta denna period bäst för att överföra till löpning och för att undvika skador i övergångsfasen.

Låt tankarna flöda fritt så ska jag försöka vara så närvarande som möjligt i diskussionen trots att jag endast har periodvis internet-uppkoppling.
#12
18 september 2024 kl 12:02
2 Gilla
Låter som en positiv indikation för stor mängd cykling ändå! Kan tänka mig att tidigare år av specifik löpträning och löpmekanin gör att musklerna snabbt kan anpassa tillbaka sig och förvalta den ökade konditionsdosen.

Cykelresa i Sydamerika kan jag definitivt rekommendera, du kan följa mig på instagram på Martin_cyklar