Foruminlägg av Marcus Andersson

#1
3 januari 2018 kl 16:47
Gilla
Hej!

Har läst mycket här på jogg tidigare, men nu är det banne mig dags för min första post :)

Lite bakgrund: Är 33 år, tidigare elitspelare i innebandy men det är bra länge sedan nu. Har sprungit av och till de senaste åren men det senaste ca 2 åren har jag sprungit mera strukturerat. Har vant mig vid att landa på framfoten (säkert mellanfoten eg.) i löpsteget t.ec.
Det senaste året ungefär har jag använt mig av min pulsklocka för att skapa program som jag följt och tyckt fungerat bra. Senaste året har jag legat på nånstans 5-6 mil/vecka.
För fyra veckor sedan fick jag tyvärr en otrolig smärta i vänster häl efter ett intervallpass. Idrottsskadespecialister, naprapater och en ortoped senare konstaterade inflammation i den plantara faschian. Kryckor, diklofenak, stretch, is, värme, excentriska tåhävningar et.c. Segt!

Nu har jag vilat från löpningen i stort sett helt sedan dess, men igår testade jag ett lugnt pass och kände ingenting i hälen. Yey! Men! Till min fundering; För att inte göra exakt samma sak igen som innan jag gick sönder och därmed riskera att slå upp skadan känner jag att jag borde byta ut något/några löppass mot andra pulshöjande aktiviteter. Till saken hör också att jag är anmäld till Paris Marathon som går av stapeln 8/4-2018 :)

Som jag sprungit hittills enligt programmet kan man generalisera det till tre typer av pass/vecka: Ett intervallpass (zon 4-5), två "mellanpass" (50 - 35m i zon 3), samt ett långpass (minst 2 timmar, zon 2). Utöver detta har jag kört något pass löp/bålstyrka/vecka på gym eller på vardagsrumsgolvet. Kör gärna på med ungefär samma upplägg som enligt programmet, har förbättrat mig markant sedan jag började med det, men med mindre ren löpning då.

Har tillgång till gym där jag nu under skadeperioden testat att köra t.ex. intervallpasset på crosstrainern och det har känts ok. Har också testat att cykla långpass med liknande kadens som jag har när jag springer (ca. 90). Har också kört långpassen på roddmaskin. Men hur ska jag tänka? Vilka pass ska jag "byta ut" och vilka ska jag våga springa? Är crosstrainer, roddmaskin eller cykel det bästa komplementet?

Vore ytterst tacksam för funderingar och input på hur jag ska lägga upp träningen fram till maran! Ha det fint!
#2
4 januari 2018 kl 10:52
Gilla
Tack för svar!
@Peter - Då tänker du alltså att jag springer långpassen och tar de andra passen på annat sätt? Crosstrainer eller cykel etc.
#3
4 januari 2018 kl 17:26
Gilla
#7 Ok, tack!
Dock pratar vi nog lite förbi varandra. Jag vill inte "ta bort" pass, utan byta vissa löppass mot samma typ av pass på t.ex. en crosstrainer för att få så liknande träning (pulsmässigt) som möjligt utan att förstöra hälen igen. Därför undrar jag vilka pass som är vettigast att utföra på annat sätt :)

#6 Låter likt mig det där :)
Det är frågor jag också skulle vilja ha svaret på. Kanske svårt att ge generella svar dock i.o.m. att vissa skador får man av många repetitioner, medans andra får man av ökad ansträngning i stunden tänker jag. Men vore intressant med lite resonemang.
#4
5 mars 2018 kl 10:11
Gilla
Jag ska också springa i år, även min första mara. Närmar sig med stormsteg nu! :) Hoppas det är lugnt att jag hakar på tråden även om jag nog inte har några svar att komma med tyvärr.

Har läst på en del ställen att det bara är en station som har sportdryck och att resten endast har vatten? Stämmer det?

Isostar verkar vara stor sponsor så jag har köpt det och tränat med iallafall, så hoppas det stämmer. Isostars gel funkar bra för mig och min mage, även om de smakar apa.. :)
Hade egentligen tänkt att bära med mig en del egen energi, men om det finns gott om det längst med banan så vore det ju såklart skönt att slippa "kånka"?

Hur har ni gjort med det "medicinska certifikatet" som krävs? Jag har en läkartid några dagar innan, för en helt annan sak egentligen, men hoppas hen vill stämpla pappret ändå. Annars blir det jobbigt..?
#5
7 mars 2018 kl 12:54
Gilla
Bild uppladdad av Marcus Andersson
Mailade och fick svar snabbt!
Tyvärr inte ett toppensvar, men bra att veta, då blir det flipbelt med egna gels.
#6
6 mars 2019 kl 09:30 Redigerad 6 mars 2019 kl 09:35
Gilla
Om du befinner dig i Hägersten emellanåt så finns det en del bra backar. Nybohovsbacken vid Trekanten upp till vattenreservoaren (mot Vinterviken, ej Liljeholmssidan) är riktigt brant och jobbig, underlaget är nog ganska lerigt/isigt i dagsläget dock men det behöver ju inte vara någon nackdel träningsmässigt, skaderisken kanske ökar iofs.
Eniro: https://bit.ly/2VHBsNz

Om du är sugen på trappträning kan jag rekommendera Jakobs Stege upp från Pettersbergsvägen 47, brutal trappa.
Eniro: https://bit.ly/2NL5Kw7
Om du fortsätter söderut längs vattnet finns det också andra möjligheter till backträning, som Korpberget, Sätra berg etc.

Finns också fin och ganska backig trail i Gömmareskogens naturreservat, 15km-slingan (svart/vita skyltar) är väldigt teknisk och jobbig med många backar man kan ta flera gånger om man är sugen på det :) Var dock ett tag sedan jag var ute där så vet inte underlaget riktigt just nu. Brukar ta tuben till Masmo och springa direkt vänster upp i backen och sedan leta mig in till själva slingan men det finns flera sätt att ta sig dit.
Eniro (backen upp vid tuben) : https://bit.ly/2IVLcCa

Det var mina fem Hägerstens-cent :)
#7
26 mars 2019 kl 16:19
Gilla
Kan verkligen rekommendera Dymista, nässpray som man tar morgon och kväll. Tyvärr är det receptbelagt men det gick smidigt att göra ett test och få det utskrivet i tid till förra årets pollensäsong. Upplevde en oerhörd skillnad från tidigare år då jag kört med alla möjliga receptfria tabletter etc., extremt skönt att slippa alla besvär. Fick även utskrivet Buventol för att öppna upp luftrören som jag tar ibland innan passen när jag känner att det är extra mycket i luften. Men oftast räcker det med nässprayet så om ni kan testa att få det utskrivet så kan det verkligen vara värt att pröva iaf.. Med disclaimern om att det naturligtvis kan vara väldigt individuellt vad som funkar och inte från person till person :)
#8
18 februari 2020 kl 09:46
1 Gilla
Tack för tips!
Råkade också chansa hem ett par nu..
Fanns nån rabattkod ("LOVE") som man kunde fylla i så fick man 15% extra rabatt också, även om det inte blir så mycket extra nu när det är så lågt pris från början :)
#9
5 april 2020 kl 18:14
Gilla
Har haft det lite till och från och har funnit denna rehab-rutin behjälplig: http://strengthrunning.com/wp-content/uploads/2013/03/ITB-Rehab-Routine.pdf
Inkl. fina illustrationer :)

I just mitt fall verkar det vara gluteus medius som är lite svag, så testa att jobba med den. Till exempel i PDF:en ovan, övning 1, kan du jobba med benet lite ”bakom” dig för att komma åt muskeln bättre. Du får känna dig fram.
Gissar att det kan vara väldigt individuellt dock, som det mesta annars.. Men det har funkat ok för mig iaf.
Om det blir för lätt, testa med ett trögt träningsgummiband eller lägg på vikt på något annat sätt.

Hoppas det går över snabbt!
#10
21 maj 2020 kl 21:03
Gilla
Hej!

Har planerat att springa etapp 56 (jag börjar iofs egentligen en bit norr om Tullgarn på etapp 57 och springer söderut) i morgon och funderar på om någon vet hur den är. Lurade lite på hur pass tekniskt det är t.ex. Väljer mellan vanliga distansskor och trailskor men det lutar åt vanliga pga hyffsat torrt i markerna skulle jag tro.
Undrar också lite om kuperingen, samt om det är något extra fint/intressant jag inte vill missa att kolla på vägen :)

Trevlig lång(löpar)helg! / Marcus
#11
22 maj 2020 kl 18:57
3 Gilla
Det gick alldeles utmärkt att springa i vanliga skor för framtida referens :)
Blandat klipphällar, grusvägar, stigar i ädellöv- och tallskog men bra markerad med och inte alls blött.
Startade vid Häggenås gård och sprang söderut till Stensund, blev 15k fin löpning och ett kallt bad i havet.
#12
22 maj 2020 kl 21:44
1 Gilla
Ja den var fin!
Ah, låter som ett bra ställe att hålla koll på framåt. Tack för tips!
#13
9 juni 2020 kl 09:32
Gilla
Väcker liv i denna tråden igen då mitt pass från igår inte synkat, vare sig via Polar eller Strava till jogg.se

Är det fler som märkt av detta, eller är det bara jag som har problem?

Brukar synka via Polar och om det av någon anledning inte funkar så importerar jag via Strava istället, men nu kan jag alltså inte få in passet alls. Märkligt.
#14
10 juni 2020 kl 20:44
Gilla
Idag fick jag in kvällens pass via Strava, men fortfarande inte via Polar. Måndagens pass hittar jag dock fortfarande inte någonstans..
Jaja, får väl lägga in det manuellt och göra om kopplingen till Polar..?
#15
11 juli 2020 kl 10:42
1 Gilla
Hej!
För mig så funkade denna pelott fint: https://memoinfo.pl/en/product/metatarsal-arch-support
Den är dessutom möjlig att ha i olika skor eftersom den inte limmas på sulan som man behöver göra med de flesta andra. Det är liksom en ”strumpa” man trär på foten.
Kommer inte igår exakt vart jag beställde den från dock, men den finns säkert på någon svensk sajt också.

Jag har använt den delvis under löpning men framförallt hemma/på jobbet/övrig tid för avlastning. Går ju använda om man går mycket i strumplästen/barfota också. Lycka till!
#16
24 augusti 2020 kl 07:56
1 Gilla
Hej!
Jag tycker Dymista nässpray (finns nu även receptfritt vad jag förstår) har funkat toppen för mig. Både mot pollenallergin och för löpningen. Det kan ju vara med i diskussionen med din läkare om inte annat. Hoppas det löser sig!
#17
7 september 2020 kl 20:16 Redigerad 7 september 2020 kl 20:17
1 Gilla
#18
26 oktober 2020 kl 14:01
Gilla
Rolig mätning!
Har sprungit 200 mil i år och får ihop 8,3 höjdmeter/km. Bor i södra Stockholm och har främst tränat för marathon i år. Har (framförallt de senaste månaderna) försökt springa platt men har kört en del terräng också tidigare under året..