Foruminlägg av Marcus

< < < 1 2 3 > > >
#1
20 november 2017 kl 14:18
Gilla
Som många andra tagit del av så finns det forskning som ifrågasätter alla typer av pronationsskydd och inläggssulor för att skapa ett rakare löpsteg. Detta har även jag på senare tid börjat ifrågasätta då ett löparknä har blivit ett faktum.

Förutom att skylla på skor så har givetvis steget en stor betydelse har jag förstått. Jag har länge varit en hällöpare och det har väl gjort mig medveten om hur mitt löpsteg ser ut. Jag har vilat och avstått helt från löpningen ett tag för att börja om i dem neutrala skor som jag köpte igår, Nike Free. Tanken är att börja göra löparövningar på mitt- framfoten för att sedan ta kortare rundor flera gånger i veckan och försöka hålla 180 spm.

Vad jag har förstått är det viktigare att fokusera på kadensen och bli bekväm med att springa kring 180 spm i alla tempon. För tillfället tar dessa övningar och "löpstil" enormt mycket på mina vader, vilket jag har förståelse för.

Vad har ni för erfarenheter eller tips av att tvärt byta från pronation till att springa med neutrala skor med mindre dämpning?
#2
20 november 2017 kl 15:38
Gilla
Tack för bra tips, tyvärr så läser jag alldeles för mycket och 180 framstår som ett heligt tal inom löpning. Upplever att jag får ett betydligt bättre flow och lättsamhet när jag springer framåt lugnt i 170 spm. 180 blir lätt att jag ökar farten med stegen.
#3
23 november 2017 kl 20:02
Gilla
Alltså är kadensen inte nödvändigtvis det allra viktigaste. Fördelen är väl många gånger att tänker man på högre kadens och mindre markkontakt hamnar väl steget mer centrerat underifrån.

Mo Farah håller där en kadens på 155 spm.
#4
30 november 2017 kl 08:24
Gilla
Med min Garmin Vivoactive kan man justera den förvalda musikspelaren på telefonen. I Garmin connect kan man justera vilken app den ska kontrollera. Använder Spotify och det funkar fint.
#5
11 december 2017 kl 20:57 Redigerad 11 december 2017 kl 21:04
Gilla
Som topicen lyder har jag försökt börja tänka på hur var jag landar i mitt löpsteg. Även har jag köpt nya skor Nike free (Förut har jag sprungit med asics med pronationsstöd).

Jag springer två kilometer 1-2 gånger i veckan för att vänja om och få en bra grund för framtida distanser. Till en början var det vaderna som tog stryk då jag var ovan, detta löste sig med tåhävningar och stretching. Nu känner jag en "träningsvärk" ovanför foten på vristen (benhinnorna?) som jag har svårt att förstå mig på. Tar jag mitt gamla steg medans jag springer (en ordentlig hälrullning) då känner jag inte av denna belastning.

Någon som kan relatera till detta? Tips på styrkeövningar/stretching som kan underlätta?
#6
11 december 2017 kl 21:29
Gilla
#2 har nog en högre stekfrekvens än förut. Försöker landa under mig istället för framför. Upplever nog att stegen är kortare också, har alltid tagit långa steg förut.
#7
11 december 2017 kl 21:58
Gilla
Bör jag bara öka stekfrekvensen och låta foten landa som den vill?
#8
20 december 2017 kl 09:09
3 Gilla
Uppdatering.

Testat era tips. Sprungit 5 x 3 km vid olika tillfällen under två veckor. Har fokuserat på hållningen och försökt ta fler steg och låta foten landa som den vill. Har tagit hjälp av spellistor på 180 bpm på spotify som jag tror har ökat frekvensen något.

Känner inget i varken vaderna, benhinnorna eller löparknäet. Nu börjar jag om från noll och tänker fokusera på att hålla farten/distansen nere tills kroppen är redo. Skadefri träning är det bästa träningen.

Tusen tack för goda tips.
#9
8 januari 2018 kl 11:24
Gilla
Dras själv med ett löparknä som mest troligtvis har tillkommit för att kroppen sagt NEJ. Började löpa för ungefär ett år sedan rundor på 5 km - 1,5 mil ibland flera gånger om dagen. Efter min research är löpning någonting som man måste acceptera och låta ta tid för att kunna njuta till fullo. Den bästa löpningen är den skadefria löpningen.

Jag stretchar likt tipsen ovan och har bytt ut mina pronationsskor till ett par Nike free. Springer idag aldrig längre än 4 km och inte snabbare än 5:30/km. Har en kadens på 168 ungefär vilket får mig att "tippa" fram på framfoten i dagsläget. Har en vision om att detta kommer ge med sig till våren och att fotleder/knä/höfter kommer börja ge med sig.

Bästa tipset jag kan ge är spring inte om du har ont och testa inte din smärta. Gå till botten med problemet.

Denna stretch gör jag dagligen: http://www.kall3.se/2014/09/12/min-rutin-mot-loparkna/
#10
9 januari 2018 kl 13:54
Gilla
Har för ett halvår sedan införskaffat Saucony Hurricane Iso3 som löparsko. Efter det började jag läsa på om pronationsskor och minimalistlöpning. Köpte då ett par Nike Free Run för att vänjas vid tanken att kunna springa utan support.

Jag springer korta korta distanser idag med en kadens på omkring 168. Finns det någon nackdel/fördel med att snurra på dessa par och springa i båda? Känns onödigt att ha Saucony skorna liggandes näst intill oanvända samt att de borde avlasta något?

#11
24 januari 2018 kl 13:46 Redigerad 24 januari 2018 kl 13:46
Gilla
#13 härligt att du verkar vara på bättringsvägen med löpandet. Öka långsamt och känn efter, tar det emot ska du sluta direkt. Jag gör denna "snabbfixen" innan varje löppass och rullar IBT senan på foamroller.
https://www.runnersworld.se/artiklar/snabbfixen.htm

Vad är det för övning du fått av sjukgymnasten?
#12
2 februari 2018 kl 09:20
Gilla
Har under en tid upplevt ett oljud från mitt vänstra knä likt knaster/små bubblor vid knäböj t.ex. I söndags gjorde jag en 5km sträcka (det är mitt längsta pass på ett bra tag).

Dagen efter kände jag direkt en konstig känsla just ovanför knäskålen då jag var ute på promenad i raskt tempo. Kan inte påstå att det gör ont, utan det känns men mer som en konstig smärta.

Har vilat nu i 5 dagar och "känslan" har minimerats till nästan ingenting, däremot är knastret kvar i vanlig ordning.

Vad kan detta bero på? Dålig stretch? Inflammation?
#13
21 februari 2018 kl 13:59
Gilla
Sitter och surfar runt i jakt efter ett par nya skor. Kan ingenting som helst av skor men skulle vilja ha en mängdsko som har lågt drop och är lätt till vikten.

Kom över Salming Miles till ett överenskomligt pris, stort tåvalv vilket passar mina ankfötter. Vad har ni för synpunkter om denna sko?

(Springer för tillfället kanske 1,5 mil i veckan i nuläget)
#14
21 februari 2018 kl 14:25
Gilla
#2 Okej, värmen kan ju onekligen bli jobbig mot sommaren. Hur passa odämpade/dämpade är miles?

Har du kunskap om hur dessa ter sig mot Salming Distance?
#15
21 februari 2018 kl 18:59
Gilla
#4 Är beredd att hålla med dig om det!
Beställde hem ett par Distance 3 och Miles nu, ska klämma och känna. Blir att testa på löpbandet, förhoppningsvis sitter de och känns bra. Generellt har jag hört gott om Salming och deras skor. Blivit mer och mer allergisk mot Nike mfl på senaste.

Speed 3 ser ut som en grymt snabb sko, får bli att börja med "snällare" modeller till våren.

#5 Intressant har hört gott om Enroute. Rätt ny på detta med skor, men har väl förstått att man gärna ska ha ett flertal par som man trivs med. Tycker jag om Samling nu kan väl fler modeller få chans.

Hur ser det ut på Salming sidan med odämpade/lättdämpade trailskor med låga drop?
#16
22 februari 2018 kl 14:35
Gilla
#7 Vad menar du med driven sko?
#17
22 februari 2018 kl 14:55
Gilla
Okej du menar så. Jag är ute efter en enkel sko där skon inte är ivägen för mig att ta ett bra steg. Ska lägga Enroute på minnet.
#18
4 mars 2018 kl 15:29
Gilla
Hej Klara! Jag känner igen mig vid din beskrivning av att knät känns immobiliserat och tungt att böja. Misstänker likt som du att jag har vätska i knät. Går i nu läget på 7 dagars pronaxen kur och håller mig till promenader.

Hur gick det för dig med detta problem?
#19
4 mars 2018 kl 16:48
Gilla
Som topic lyder misstänker jag vätska i mitt ena knä. Har under en period nu känt en tröghet/tunghet i knät. Ser ingen större svullnad men har märkt ibland att det rodnar, känner konstant av en trötthet, när jag väl kommer igång existerar inte problemet.

Talat med vårdcentralen och fick då ordination om att prova pronaxen i minst 7 dygn om det finns en inflammation. Vilket jag inte tycker har gjort någon märkvärdig skillnad överhuvudtaget.

Inte löpt nu på 2-3 veckor och upplever att "vila" inte gör någon skillnad. Kan uppleva att stretcha framsida lår kan lätta på den lustiga känslan något?

Någon här som har erfarenhet av liknande problem?
#20
5 mars 2018 kl 08:51
Gilla
#2 tack för ditt svar och vad skönt att det löste sig för dig! Kan säga att jag har inga jätte stora problem men vill och andra sidan inte ha någon värre utveckling heller. Upplevde av en 5km runda dagen efter att det gjorde onormalt ont i knät. Kommer att börja cykelperioden snart och avlasta löpningen något.

Upplevde du ett ljud från knät när du böjde på det? Likt bubblor som sipprar.
< < < 1 2 3 > > >