Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 1364 visningar

Skifte mellan skor.

1994 • Luleå
#1
9 januari 2018 - 13:54
Gilla
Har för ett halvår sedan införskaffat Saucony Hurricane Iso3 som löparsko. Efter det började jag läsa på om pronationsskor och minimalistlöpning. Köpte då ett par Nike Free Run för att vänjas vid tanken att kunna springa utan support.

Jag springer korta korta distanser idag med en kadens på omkring 168. Finns det någon nackdel/fördel med att snurra på dessa par och springa i båda? Känns onödigt att ha Saucony skorna liggandes näst intill oanvända samt att de borde avlasta något?

Alexander Leskovec
1964 • Nybro
#2
9 januari 2018 kl 20:03
Gilla
Jag har ett tiotal olika löparskor som jag alternerar mellan, har också ett par Nike free som jag springer kortare sträckor med (max 8 km). Jag använder mina Nike free för att träna muskler (fot, vad) så jag kan springa mer på framfoten. Jag inbillar mej att jag borde få bättre löpteknik samt ökad kadens och därmed bli snabbare. Allt detta är i teorin, om det funkar praktiskt just för mej är jag osäker på.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
10 januari 2018 kl 13:06
Gilla
Principen att växla mellan skor är bra, omväxling i belastningen minskar risken för skador. Om inte skorna är olämpliga förstås.
Däremot kommer knappast stegfrekvensen att gå upp av sig själv för att man får starkare fötter och vader. Det är inte heller säkert att kroppen själv väljer att lägga över landningen mot mer framfot.
Backträning och sprintträning kan däremot hjälpa till och för det är det bra med starka fötter och vader för vid sprint och löpning uppför backe kommer oftast framfotslandning automatiskt.
Annars får man specifikt öva sig i att höja stegfrekvensen, landa under kroppen så ger det sig nog.
Alexander Leskovec
1964 • Nybro
#4
10 januari 2018 kl 16:53
Gilla
Oldboy! Jag kanske formulerade mej otydligt, jag menar att jag springer med dessa skor för att träna muskler samt att träna på att springa mer på framfoten.

Angående kadens så tänker jag som så att om jag landar under kroppen (närmare kroppen) så är fötterna i rörelse en kortare tid, jag blir tvungen att att sätta ner fötterna snabbare och därmed ökar jag kadensen, men så kanske det inte är.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
10 januari 2018 kl 20:56
Gilla
Jo, det är rätt. Ibland kan det hjälpa att prova att tänka på att lyfta fötterna snabbt från marken i stället för hur man sätter ner dem. Det är tiden på marken i varje steg som ska vara så kort som möjligt för ett effektivt steg. När man vant sig går det av sig själv, då kan man tänka på en stolt hållning osv....
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.