Foruminlägg av Jesper

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
#1
23 juli 2019 kl 12:32
Gilla
Hej
Bor utomlands och kommer "hem" till Sverige för att semestra. Håller också på att förbereda ett maratonlopp och letar efter två saker för några av de träningar jag tänker göra när jag är i Stockholm.

1) 5 x 4mn intervall. För mig blir det en strecka på cirka en kilometer. Denna önskar jag göra på en så platt strecka som möjligt.

2) 8 x 2mn backe. Till denna övning behöver jag en backe med 3-4% lutning på 600m.

Det vore fantastiskt om det gick att hitta i närheten av Danderyds sjukhus / Kevinge-Stockholms golfbana. Väldigt tacksam för tips!

Mvh
Jesper
#2
23 juli 2019 kl 17:18
Gilla
Tackar för de tipsen. Jag är lite "kräsen" av mig och gillar rakstreckor för mina intervaller (även de långa). Söker vidare, men du gav mig ett alldeles utmärkt tips med Strava segment explorer. Det tänkte jag ju inte på!
Om någon annan i krokarna har några bra idéer är jag sugen.

Lite väster om sjukhuset ligger Nora Strand och det verkar platt. Fortsätter man väster ut så hamnar man i något grönområde. Svårt att se på Google maps eller streetview om det är en "riktig väg", cykelbana, eller om det bara är någon skogsstig (som inte är lämplig för löpning).

Vid Skogsviks Båtklubb ligger Skogsviks strand som också verkar platt. Även här försvinner vägen in i ett skogsparti/grönområde efter en rondell som sedan mynnar ut på Borgvägen någon kilometer bort. Någon som känner till den vägen/stigen och om den lämpar sig för snabba löp?
#3
24 juli 2019 kl 00:02
Gilla
Bo Engwall. Hittade den där streckan du snackar om (mellan Enmans väg 2, 182 46 Enebyberg och korsningen Magnevägen/Stationsvägen nära Djursholms Ekeby station. Verkar perfekt. 4m höjdskillnad på 1100 m skall man väl klara av! :-) Dessutom ligger det 3.5km cirka från där jag bor, så lagom uppvärmning också!

Petter. Bergshamra kan jag nog köra lite kortare intervaller på. Det väntas minst ett sådant pass också, även om jag föredrar att göra det på andra platser än löparbanor.

Nu måste jag bara hitta den där fina långa backen med hyfsat jämn lutning på. Tack för all hjälp. Planet går upp i morgon bitti! ;-) Första passet blir återhämtning efter 15 x 30' backe i morse. Kanske kan reka lite då också.
#4
27 juli 2019 kl 23:54
Gilla
Björn. Tackar för tipset. Maran är först i oktober så det är ingen hets. Det här är lite "förberedande träning" innan den riktiga tar vid. Körde samma upplägg inför min första mara och det gick riktigt bra, tills dess att min mage gav upp (förmodligen pga en liten detalj/ett juniormisstag vid frukosten). Jag tror benhårt på upplägget och kör därför samma stil igen.

I slutet av Augusti börjar de sista 8 veckarna och de är dessa som är riktigt hard-core.

Bo. Körde mitt pass på "din" cykelväg i går. Riktigt bra strecka även om jag inte riktigt fick till det. Hade hoppats snitta på 3'50/km i snittfart, men fick nöja mig med ett något långsammare tempo. Klart nöjd ändå. Här är det passet : https://www.strava.com/activities/2563833777

I morgon blir det återhämtning och sedan tar jag backen på Vasavägen, som Stefan tipsade om, i början av veckan som kommer.
#5
30 juli 2019 kl 17:54
Gilla
Om någon nu skulle läsa här igen måste jag fråga om ni vet om Bergshamra IP (och/eller Danderyds Gymnasiums IP) är öppna för allmänheten? Sprang förbi Bergshamra IP i morse och det verkade stängt överallt. Om det är öppen för allmänheten, är det specifika öppettider som gäller? Google säger att Bergshamra öppnar 8am, men jag var där i morse efter 8 och det verkade som sagt bommat.
#6
2 augusti 2019 kl 20:13
Gilla
Ok Petter. Skall lägga det på minnet till framtida besök.

Körde backträningen i dag på Vasavägen som Stefan Tall rekommenderade. Den var en smula kort så jag fick köra något kortare än 2 minuters-sprinter. Men det var en jäkla härlig runda. Tvärslut efteråt. Hade käkat en tung middag kvällen innan. Ingen bra idé! :-)
https://www.strava.com/activities/2583382208

I morgon kör jag en långsväng i Danderyd, Stocksund, Djursholm innan jag packar väskan och åker hem för den här gången.

Tusen tack för alla tips!
#7
3 augusti 2019 kl 10:38
Gilla
Valencia blev min första och den var ju kul. Lagom varmt, flack och skapligt trevlig ovgivning (även om vissa bitar är ganska tråkiga). Den har ju gått och blivit grymt poppis så det är inte konstigt att den sålde ut så fort.

Själv har jag börjat min träning för Amsterdam. Avslutade just min 5e vecka. 11 kvar! Ses vi där?
#8
7 augusti 2019 kl 14:54 Redigerad 7 augusti 2019 kl 15:03
Gilla
Bild uppladdad av Jesper
Härligt att läsa! Jag är absolut ingen expert på ämnet, men tålamod är verkligen näst intill ett krav för att det skall gå vägen. Är inte "löpare" från början utan tennis var min grej sedan barnsben och har så varit fram till för något år sedan. Skador satte tillfälligt P för detta, så jag halkade in på löpning som jag absolut inte gillade då (men det blev ett ok substitut för att hålla formen i skick tills jag tog tag i mitt rack igen). Hade en god fysisk form tack vare tennisen så jämfört med dig (när du började i Juni) hade jag ett försprång.

Hade inga egentliga ambitioner med det hela, men snart fick jag blodad tand och ville testa mer och mer. Körde ENBART på bana i början för att skona knän och leder i övrigt. Ville initialt klara 6km på halvtimmen och det gjorde jag med nöd och näppe (4'57/km). Det var i slutet av maj 2017.

Nu ville jag klara 8km på samma tid, men just det --> tålamod. Körde ett otal 6km'are och några kortare vändor på asfalt nära hemmet och när jag kände mig stabil kring 4'40/km testade jag 8km och siktade då på 5mn/km igen (således 40mn). Det var 10 rundor (totalt 55km) senare och på dagen en månad efter min första 6km-vända. Det gick bättre än förväntat och klarade det på knappt 39mn.

Nästa delmål blev 10km på 5mn/km. Det gick lite fortare att komma dit än från 6 till 8km (ytterligare 3 veckors träning). Kände då att det "räckte" med 10km och siktade i stället på att få upp farten. Kunde ingenting om löpning då och fortsatte bara i samma stil. Försökte bara springa fortare och fortare för varje gång (har lärt mig nu att det INTE är så man bäst gör framsteg).

Målet var 45 minuter på 10km. Det tog 3 månader och 24 pass och främst krävdes det en "hare". En nyvunnen vän/granne hjälpte till och jag bättrade mitt PB från 45:50 till 43:56. Springa tillsammans hjälper verkligen!

Samma kille hade fått för sig att det vore en god idé att skriva in mig i ett 20km lopp. Sagt och gjort. Några veckor senare gjorde jag Paris' 20km-lopp på knappt 1h37m. Det var mitt första löpar-race 25 år (Midnattsloppet i Stockholm på tidigt 90-tal var det senaste då).

Jag hamnade i "dåligt" sällskap och de fick med mig helt i deras löparsnurr. Nu är jag löparnarkoman och gjorde mitt första marathon i December förra året (Valencia, efter 16 veckors intensiv träning. Missade mitt mål på 3h30 med några minuter efter kraftiga magproblem den sista tredjedelen). Hoppade sedan in, i princip helt oförberedd, på Paris-maran då en kollega hade en extra nummerlapp. Betydligt svårare än Valencia, och brist på långlöp gjorde det knepigt men jag kom runt på 3h43 i ett hyfsat jämnt tempo. Siktade på 3h40-3h45.

Nu tränar jag benhårt för att ta 3h30 i Amsterdam. Den som lever får se om det går vägen.

Uj. Det här blev ju en självbiografi!!! Nåväl, det du (och kanske andra) får ta med sig är att det är viktigt med tålamod och att med disciplin går det att flytta berg (nåväl, iaf. att gå från 6km till 42km i ungefär samma tempo, på knappt 1 1/2 år. Är säker på att det går att göra det mycket fortare än så, men som sagt, skynda långsamt!).

P.S. Jesper i röd T-shirt på bilden ovan under halvmaran i Paris (mars-19).
P.P.S. Tennisracken dammas av ytterst sällan. Det är 90% löpning som gäller nu. 9% cykel och således bara en futtig procent kvar till tennisen.
#9
9 augusti 2019 kl 10:11 Redigerad 9 augusti 2019 kl 10:12
Gilla
Bild uppladdad av Jesper
Vet att det är ett vanligt förekommande problem för löpare på alla nivåer, men jag har ännu inte hittat helt rätt gällande detta.

För min del, de gånger jag får problem med kistan, så sker det 9 ggr av 10 under hårda pass, främst intervallträning (och då allt som oftast när jag avslutar en sprint och går in i återhämtningsfasen inför nästa sprint, alltså när pulsen kvickt går ner). Det hände även under min första mara när jag under de sista 13-14km fick sakta ner för att helt enkelt undvika att sätta mig på gatan och göra min toalett (hittade/såg ingen toalett alls på dessa många kilometrar).

Sedan dess har jag testat att ta bort laktos och gluten från min diet och det har blivit mycket bättre. Problemen kvarstår dock och hade det så sent som i morse struligt under ett intervallpass som jag till slut tvingades avbryta (just i morse tror jag dock att det var b r i s t på mat - och vila - som gjorde att det protesterade. Kört hård kontroll och tappat nästan 4kg på bara 5-6 dagar. Förmodligen alldeles för mycket och jag hade ingen energi i benen redan under första kilometern på uppvärmningen. Jag har dessutom fuskat under mina två sista återhämtningspass som inte varit tillräckligt långsamma).

Tar gärna emot tips från andra som har haft eller har problem med magen och som endera lyckats bli av med dem helt och hållet, som lyckats lindra dom eller som har tips på hur man kan kontrollera kistan när den strular under ett pass.
#10
9 augusti 2019 kl 10:32 Redigerad 9 augusti 2019 kl 11:16
Gilla
Fel tråd (jag hittade den här efter att jag startat en ny! Sorry)

Oj så många snabba och bra svar! Immodium har jag funderat på och dt kan bli så att jag tar det innan min nästa tävling. Dock måste ju detta naturligtvis provas vid träning först (typ vid intervaller och väldigt långa löp då jag tidigare haft problemen) för att se att det inte ger oönskade bieffekter. Ni som tar immodium inför träning/tävling, hur långt i förväg tar ni dom?

Personligen springer jag företrädesvis på morgonen (och alltsom oftast på helt tom mage) och problemen uppstår alltså inte nödvändigtvis på kvällar. De få gånger jag äter innan ett morgonlopp är vid långa tävlingar (då minst 3 timmar innan start) och eventuellt helger (väldigt små mängder).

Verkar inte finnas någon mirakelkur. Har letat i ett drygt år för att hitta rätt. Fortsätter!

Fortsätt gärna tipsa om hur ni gör!

#11
11 augusti 2019 kl 13:37
Gilla
Ingen "specifik" uppvärmning, men alltid 20mn lugn jogg innan t.ex. intervallpass. Vid längre tempopass brukar jag köra mitt tempo från start, möjligen med något lägre fart under 1-2km.
#12
12 augusti 2019 kl 11:01
1 Gilla
@Walker67 & Thomas A.
Jag kör nästan uteslutande mina pass tidigt på morgonen innan frukost och således på tom mage (i den mån middagen från dagen innan är "evakuerad". Ett toabesök innan varje löppass görs det också tid till).

@Åsa
Fibrer är nog något som jag skall försöka undvika innan tävlingar, men under träningsperioden är det svårt när man kör 4-5 pass i veckan. Kroppen behöver ju fibrer också. Dessutom tar väl magen stryk om den inte får i sig tillräckligt (förstoppning etc).

Klurigt problem och en fin balansgång att gå på. Håller på att hitta rätt men behöver finjustera så att jag kan minska risken för besvär.
#13
12 augusti 2019 kl 14:20
Gilla
Jag skall köra min 1a maraton i Amsterdam i höst (min 3e totalt). Undrar om det är några andra här som skall köra den och som har börjat sina förberedelser (träning, bokning av resa och logi etc).

Personligen har jag börjat träningen (7e veckan av 16 började i morse, men första passet den här veckan körs i morgon). Har inte börjat titta på resa / logi ännu för en kamrat skall eventuellt följa med och agera hare under den andra hälften av loppet (eller kanske springa hela loppet). Bor i Paris så har tänkt ta bilen även om det är en nätt resa på 5 - 6 timmar. Har ni något tips på bra boende nära stadion där startskottet går?

Annars, vad gäller mig, så kör jag 4 pass i veckan och siktar på <3h30 (skulle vara PB, då jag missade den tiden när jag siktade på den i Valencia i december 2018).

Till Valencia körde jag också 16 veckors träning (och kör identiska förberedelser i år). Då landade jag på strax under 3h35.

Körde Paris också "för skojs skull" i våras undan några specifika förberedelser. Det gick som väntat lite långsammare och jag kom i mål på ung. 3h43.
#14
12 augusti 2019 kl 14:25
Gilla
@Johan
Vad är fördelen med att "foten skall få jobba annorlunda"? Jag gör säkert helt fel för jag roterar förvisso, men jag har två skor av samma märke och nästan samma modell (Asics GT 2000).

Kör nästan enkom på asfalt, men kör väldigt olika pass (långa/korta intervaller, tempo lopp mellan 5 och 20km, samt långlopp.
#15
13 augusti 2019 kl 12:51
Gilla
@Walker67
Absolut en tänkbar anledning rent generellt. Kan gälla även mig, men jag har även haft problem vid tillfälle då jag gjort intervaller senare på dagen. Dock kanske jag borde testa oftare för att få lite mer att gå på.

Efter att ha kollat i mina noteringar om magstrul vid intervallträning (kortintervaller endast) de senaste 12 månaderna kan jag konstatera.

Morgonpass (start mellan 06h00-09h00) : 5 "incidenter" / 23 pass (22%)
Kvällspass (start efter 17h00) : 2 incidenter / 5 pass (40%)

Svårt att dra någon slutsats med kvällspassen då det bara handlar om 5 tillfällen totalt. Vad gäller morgonpassen är det värt att notera att vid 3 av de problematiska passen har det skett under semestertider (då kost och dryck, läs alkohol, intas i större mängd än resten av året). Lutar ändå mot att det har med kost att göra i mitt personliga fall.

Sedan början av Augusti har jag börjat föra "matdagbok". Mest för att hålla koll på vikten, men det kan ju också användas till att se vad man ätit innan rundor som blivit "kämpiga".
#16
13 augusti 2019 kl 13:15
Gilla
Är det inte +10% max per vecka man skall lägga till sina distanser (förutsatt att man inte ökar antalet rundor)? Det är vanskligt att bara "gå på känn", för ofta känns det ju förbaskat bra när man börjar om på ny kula och man vill ofta göra alldeles för mycket alldeles för snabbt.
#17
13 augusti 2019 kl 13:35
1 Gilla
Så hände det igen. Dags att få upp pulsen trots att viljan/motivationen inte alltid är på topp. Banan utstakad, rutinerna kollade (batteriet och inställningarna på sportklockan, dubbelknuten på skorna och pulsbältet är på). Vips, så var man iväg på nytt. Ut på vägen, i spåret, i skogen eller var det nu kan vara.

Den där så härliga och återkommande känslan av välbefinnande infinner sig. Natur, luft, sol (nåja...) och en liten frisk bris och man bara vet att man mår bra. Pulsen stiger och den första svettpärlan börjar rinna från tinningen.

Du vet vad du vill åstadkomma med rundan, du kanske vet att det blir svårt och du kanske till och med tvivlar på att du kommer att fixa det.

Men som sagt, nu hände det igen. Helt plötsligt sitter varje steg som det skall. Det är som om det är DU som bestämmer hur hög/låg pulsen skall vara och precis just ingenting är omöjligt. Alla slogans från sportreklamerna stämmer in på just dig. Du är oövervinnerlig :
...med tre kilometer kvar på rundan vet du redan att du kommer att slå ditt personbästa
...långloppet är nästan slut och du är knappt trött
...du har redan kört 10 intensiva intervaller och är inte oroad över de 5 som är kvar. Tvärtom du ökar farten!

Oj vad vi gillar de här rundorna med stort R. Hade en sådan i morse. Hoppas jag inte behöver vänta länge till inför nästa gång.

Alldeles oavsett, kommer jag naturligtvis att ha kul på alla vändorna tills nästa gång. :-)
#18
18 augusti 2019 kl 17:43
Gilla
Kanske är jag ute och cyklar helt och hållet nu, men jag ville höra med er om ni ö.h.t. tycker det är möjligt att jämföra träningslopp med tävlingslopp. Det är ju så oerhört många faktorer som ändras (stress, "sällskap" m.m.) när man tävlar.

Med det sagt, gjorde jag ett "test" i dag. I December sprang jag min första mara och allt gick perfekt fram till den 28e ungefär då magen sa ifrån. Hur fräscha ben som helst och huvudet var med också.

För att jämföra min dagsform (?!) med den jag hade då, gjorde jag ett längre runda i dag (27km) för första gången på länge. De första 25km försökte jag springa i exakt det tempot jag hade i December (och vill ha på min nästa mara). Med några få smärre avvikningar (bl.a. de 3 första km då jag sprang lite för fort pga att jag hade svårt att hitta tempot) gick det nästan exakt i rätt takt hela tiden.

Pulsen låg inledningsvis något lägre än under racet (stressfaktorn?). Först efter 16km kom pulsen i kapp och låg sedan på pulsen, eller 1-2 slag över pulsen jag hade under racet.

Testet pågick i 25km innan jag försökte accelerera (de sista 1500 metrarna).

Kändes enormt bra hela vägen trots att jag sprang solo (i tävlingsloppen har man ju fördelen av att kunna lägga sig med andra och låta dom hålla takten). Snittpulsen och snitttiden var näst intill identiska på dessa 25 km. Även om dagsform naturligtvis spelar en stor roll, är det HELT fel att tro att jag är i en snarlik form som jag var i December i fjol? Det vore toppen, för jag har 9 veckor kvar innan dagen D och kanske därför kan sikta på en bättre tid, eller iaf. känna mig trygg i den nivån jag just nu vill nå (<3h30)?
#19
18 augusti 2019 kl 23:01
Gilla
Bild uppladdad av Jesper
Några av de bästa minnena från senaste 18 månaderna.

Februari 2018 med hembyn (Chavenay) i bakgrunden.
#20
18 augusti 2019 kl 23:01
Gilla
Bild uppladdad av Jesper
Tungt strandlöp i Bretagne (April -18)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >