Foruminlägg av candyunner

< < < 1 2 > > >
#1
7 juni 2017 kl 19:48
Gilla
#2
9 juni 2017 kl 13:11
Gilla
#3
9 juni 2017 kl 13:21
Gilla
Vet att detta har berörts lite under trådens gång, men som relativt färsk på det här med långdistanslöpning undrar jag vad som är rimligt att satsa på i termer av veckomängd när man tränar inför sitt första maraton?

Just nu springer jag 4-6 mil per vecka, varav ett långpass på 15-20 km och sprang min första halvmara på senaste Göteborgsvarvet på strax under 2h. Planen är nu att springa en mara till hösten, gärna under 4h men tiden är inte så viktig för mig, utan det är mest själva upplevelsen. ;)
#4
12 juni 2017 kl 14:21
1 Gilla
#5
12 juni 2017 kl 14:29
Gilla
Har lite funderingar kring hur man kombinerar löpning och styrketräning på ett bra sätt, både med tanke på att kunna springa långt (vill kunna springa ett maraton till hösten), och bli starkare/snabbare genom att köra benövningar till max på gymmet (även i skadeförebyggande syfte).

Just nu försöker jag köra benpass två ggr per vecka, men det ena brukar bli lite lättare med tanke på att jag kanske sprungit långt dagen innan och benen känns väldigt sega... Min fråga är nu om det ens behövs benpass mer än en gång/vecka, då man kör sitt max och avstår från löpning dagen innan/efter? Eller om man istället ska springa när man känner för det och ta det lugnare med styrketräningen, när den främsta målsättningen ändå är distansen, inte snabbheten..?
#6
20 juni 2017 kl 21:22
Gilla
Tack för svaren!
Har kommit fram till att det passar mig bättre med ett benpass i veckan, då jag kör tungt och så många repetitioner jag orkar. Känns som att benen hinner återhämta sig bättre inför långpassen då, vilka jag tänkte att man kör en gång i veckan och då ökar med en kilometer varje (eller varannan?) vecka tills man klarar av maraton-distansen (som är det främsta målet för mig just nu).
#7
13 augusti 2017 kl 12:16
Gilla
Intressant tråd... Gick upp lite i vikt när jag löptränade som mest (förmodligen för att man blev hungrigare och jag fick också plötsliga sug efter främst glass, chips och choklad, ofta när jag försökte sova). Dock kände jag efter vissa löppass ingen aptit alls, antaglien pga. dämpningen av det aptitstimulerande hormonet gherlin (http://aktivtraning.se/halsosam-livsstil/hopp-dampar-hungern).

Tyvärr kan jag inte springa för tillfället pga. skada, och är orolig för att gå ner i vikt, delvis för att löpningen även innebar en positiv boost för humöret vilket personligen ökar aptiten. Men det konstiga är att jag känner mig mer hungrig nu när jag inte springer och undrar vad det kan bero på (förutom den hormonella effekten jag nämnde ovan). Kan det vara så att metabolismen förblir hög via t.ex ökat antal mitokondrier i muskelcellerna som kräver mer energi oavsett aktivitetsnivå?
#8
15 augusti 2018 kl 18:38
Gilla
Vet inte riktigt om detta är för repetetivt, men jag har efter bortprioriterade vilodagar, stressigt och fysiskt obekvämt jobb fått problem med att låret värker så mycket att det inte går att springa alls i nuläget. Har varit hos sjukgymnast, och han konstaterade att det handlade om överbelsatning med förlust av muskelmassa (har inte styrketränat på över 2 månader och slarvat med näringsintaget i samband med stress). Just nu har jag löpförbud i ca. 2 veckor, men undrar om någon med liknande erfarenheter känner till vad/hur man kan gå tillväga för att återhämta sig som bäst, eller om det bara är hederlig vila som gäller... Kan tillägga att jag haft överbelsatningsskador förut, men då har det haft en tydlig orsak, t.ex att jag ökat veckovolymen för mycket/snabbt.
#9
21 maj 2020 kl 22:24
Gilla
Tänkte springa mitt första trail-lopp nästa helg och undrar hur man kan tänka innan man bokar plats till en farthållargrupp? Bör man dra ner på sin tid från lopp (halvmara) på plan mark eller tror ni det går bra att satsa på likadan tid trots kuperad terräng?
#10
22 maj 2020 kl 08:54
Gilla
Tack för svaren!
Ja, det handlar om Skatås Ryggar, har sprungit i området förut men inte varit så noga med tiden. En slät halvmara blev som bäst 1:44, men det skulle vara skönt med en farthållargrupp i skogen mest för att mötas upp vid startplatsen och hitta rätt väg liksom. Men antar att banmarkeringarna är bra...
#11
27 maj 2020 kl 21:49
4 Gilla
Inte i Sverige, men när jag bodde i Italien och inte fattade reglerna direkt kom polisen och hittade min idiotiskt rödfärgade jacka bakom stenen jag desperat försökte gömma mig bakom. Som tur var fattade de att jag bara var utbytesstudent men när de frågade vad jag pluggade (neurovetenskap) var första kommentaren att jag inte var särskilt "smart" som bar en lysande röd jacka... Men slapp iaf böter på 3000€
#12
23 juli 2020 kl 12:15
Gilla
Har haft problem med att få ner pulsen på kvällen efter långpass (runt 2 mil) även om det genomförs på morgonen. Undrar om det finns nåt samband med alkohol, då jag brukar dricka 1-2 glas vin till middagen. Tänker att det har en lugnande effekt, men pulsen verkar inte hålla med, då den vägrar återgå till vilopuls när man ska lägga sig. Kanske är det oberoende av alkoholintaget, men bör man helt avstå från alkohol om man eftersträvar att komma ner i varv?
#13
23 juli 2020 kl 21:48
Gilla
Antar att det mestadels berodde på vätskebrist, men magen var så sprängfylld av mat och vatten att det var svårt att få i sig tillräckligt. Och då alkohol är uttorkande, är det ju inte direkt till nån hjälp även i liten mängd...
#14
2 september 2020 kl 08:44
Gilla
Trodde att det äntligen var dags att ge sig på sitt första maraton och köpte biljett ganska nyligen i samband med att långpassen kom upp i 30-35km och kroppen kändes stark. Men för ca. en vecka sedan blev den veckomässiga volymen lite för hög och plötsligt under ett långpass (när asfalten avbröt den mestadels trail-lika vägen) högg det till i foten.

Efter några vilodagar och skobyte gick det dock bra att springa igen, men känningarna sitter i och jag vet inte hur långt man vågar köra eller om det är möjligt att fortsätta sikta in sig på ett maraton lopp om ca. 3 veckor, givet att man drar ner rejält på belastningen under tiden... Har inte varit hos sjukgymnast än, men funderar på att boka en tid och få rehab övningar snart. Nån som har några tips?
#15
22 juli 2021 kl 23:21
Gilla
Vad tror ni om att planera sin träning inför maraton om man redan testat distansen förut? Vet att jag har klarat det psykiskt, men har tappat motivationen att köra långpass ländre än 2 mil. Borde man ta der lugnt eller pusha sig igenom pass över 30km de sista veckorna innan loppet?
#16
23 juli 2021 kl 11:58
1 Gilla
Tack för svar! Rent mängdmässigt kan jag komma upp i 8-10 mil/vecka men då i väldigt långsam fart och långpasset brukar inte bli längre än 2 mil men isåfall brukar jag ha två sådana pass per vecka.

Med att klara det "psykiskt" menar jag att man planerar in ett pass då man maxar distansen utan att avbryta pga negativa tankemönster eller tappar motivationen att överstiga sin bekvämlighetszon (för mig är nog halvmaran det mest bekväma alternativet).

Även planeringsmässigt tycker jag det är svårt att kolhydratladda och ha med rätt sorts energi under långpassen, men minns att jag provade mig fram mycket förra året när jag i allmänhet tyckte att löpningen var rolig, inte bara fylld av krav och prestationsångest. Så jag har kvar en del idéer på hur jag ska lägga upp träningen, men lyckas inte riktigt ta det på lika stort allvar och det häner lätt att jag slarvar med kost och sover dåligt natten innan ett planerat långpass och då går det såklart inte bra, vilket leder till en negativ spiral av uppgivenhet och brist på vila då man tänker att nästa pass borde bli bättre och kör på för hårt utan att ta vilodagar, vilket antagligen gör att man bryter ner musklerna mer än de byggs upp och man blir ännu sämre som löpare...
#17
23 juli 2021 kl 20:35 Redigerad 23 juli 2021 kl 20:35
2 Gilla
Ja, det är nog mest tidsaspekten jag har problem med men vet att jag en gång lyckats köra maraton (på plant underlag) strax under 4 timmar, men då var jag mycket bättre tränad. Nu känns det som ett egoistiskt tidsfördriveri, men minnet av hur lyckad man kände sig av att klara utmaningen sitter kvar som melankolisk motivation. Har haft mycket studierelaterad stress i livet i övrigt på sistone, så jag tror det sitter kvar som nån slags broms från att bara njuta av naturen och endorfinruset. Men 7:10 tempo lär inte vara nåt problem, så jag kanske bara ska satsa på att vara ute länge, även om det blir gångfart i uppförsbackarna ;)
#18
26 juni 2022 kl 21:54
Gilla
Jag har funderat lite på om det går att kombinera långpass-träning inför maraton med att springa varje dag (max en vilodag per vecka). Hur gör ni som springer varje dag med upplägg inför maratondå man helst vill ha ett långpass på över 30km i veckan månaderna innan loppet man tänkt springa? Går det att genomföra även om man avstår från vilodagar innan/efter långpasset (eller kanske bara kör ett kort pass på ca 5km dagen innan och efter)? Antar att man får kompromissa lite med tiden, men är mest orolig för skaderisken och att bli övertränad... Alla tips och synpunkter tas tacksamt emot!
#19
28 juni 2022 kl 22:59
Gilla
Intressant med så olika perspektiv. Personlingen har jag kunnat ha långa perioder (över en månad) utan vilodagar men med vissa lugna joggvilor eller korta 5km-pass. Började dock nyligen att öka distansen på långpassen till över 30km trots att jag varit tveksam efter en överbelastningsskada i låret nyligen som dock läkte väldigt bra och medförde någon slags superkompensation som tillät flera veckor av volym på 8 mil eller mer. Nu börjar jag ångra det, då hälsenan sade ifrån denna gång. Tyckte inte jag hade slarvat med kosten och allmän återhämtning den här gången, men ibland är det svårt att veta när man bara vill ut och njuta av endorfinrus i det fina vädret...
#20
28 januari 2023 kl 02:25
1 Gilla
Ursäkta om jag upplivar en gammal tråd, men behöver lite rådgivning angående lågt Hb. Har länge kännt att det blivit svårare med uthålligheten, och fem kilometer känns numera längre än en mil gjorde för några månader sedan. Det blev mycket värre efter en tarminfektion i höstas och efter ett nyligen genomfört kapillärtest visade Hb 76. Är livrädd för att behöva transfusion, men järntabletter och blodpudding verkar inte hjälpa. Löpningen har gått ännu segare de senaste veckorna och uppförsbackar känns helt omöjliga. Kanske gäller det bara att ha tålamod, men vore supertacksam för tips på egenvård!
< < < 1 2 > > >