Foruminlägg av Karolina Kilpiö

#1
8 april 2017 kl 16:57
Gilla
Jag behöver alla tips och råd jag kan få.
Jag har tidigare sprungit mycket och var på god väg att springa min första ultra men sen blev jag gravid och har nu fått 2 barn på drygt ett år vilket gjort att löpningen varit vilande väldigt länge.
Jag födde i slutet av januari och har lyckats komma igång bra med löpningen även om benen är trötta. Springer 3 korta pass i veckan och ett långt på ca 14 km. Min plan är att öka på långpassen varje vecka men frågan är.. Kommer jag hinna träna upp mig till Ultravasan 90?? Jag imbillar mig att jag har huvudet med mig då jag sprungit ganska halvgalna grejer tidigare men är osäker på kroppen. Tycker själv att det är rimligt att ha ca ett år på sig att träna för ett sådant lopp men nu har jag bara 5 månader på mig. Är det en omöjlighet?
#2
8 april 2017 kl 21:12
Gilla
Jag tror jag kan vara uppe i maraton om 5-6 veckor, håller igen ganska mycket nu. Jag tror jag väntar till slutet av juli och anmäler mig så ser jag väl hur status är då. Det tog 6 månader för mig att träna upp mig från 2 km till att springa 80km sist men då tränade jag betydligt mer :/ man kan ju inte mer än misslyckas.
#3
9 april 2017 kl 22:26
Gilla
Jag ammar inte och magmuskler osv har gått ihop bra så den grejen är jag inte orolig över. 16 veckor sägs det innan hormonbalansen är i fas. Jag gick hem direkt från förlossningen och sprang 2 v senare. Samma efter första förlossningen så jag har ju återhämtat mig sjukt snabbt.

Jo visst kan jag vänta ett år men jag är ju sugen på att springa i år såklart. Tid att lägga på träning är inga problem men det är snarare hur mycket kroppen pallar. Huvudet vill ju oftast mer.

Det var kanske en dum fråga nu såhär i efterhand.. alla fungerar ju så olika.
#4
10 april 2017 kl 09:59
Gilla
Maraton intresserar mig tyvärr inte alls då det är en helt annan sport för mig. Egentligen behöver jag inte springa ett lopp men jag tycker det är smidigt med vätskekontroller, mat, sjukvård osv. När jag sprungt de distanserna på egen hand så får jag ju ha med mig allt på ryggen samt att mina nära inte gillar när jag ger mig ut bland bergen själv. Jag får träna helt enkelt och sen bestämma mig senare beroende på hur det känns.
#5
10 april 2017 kl 10:02
1 Gilla
Thomas. Min bror har sprungit loppet 2 gånger och han kom med ett bra tips. Han kör boxningspass och springer efter de passen för då får man träna på att vara trött utan att slita för mycket på knän ect. Han tränade max 90 min löppass samt 2 st 40 K innan loppet.
#6
23 april 2017 kl 09:01
2 Gilla
Träningen går riktigt bra men jag har bestämt mig för att inte stressa, vill inte riskera att skada mig och paja mina långsiktiga mål inför nästa år. Satsar på en bra tid på umemaran i oktober istället även om det är ett sjukt tråkigt asfaltslopp :)
#7
23 april 2017 kl 09:09
Gilla
Jag skulle behöva lite tips på hur man tränar för ultramaraton? Hur många gånger i veckan och hur långt per pass? Jag tycker det är svårt att veta hur många mil man skan lägga på just på löpningen för att inte skada sig. Förstår ju att det är individuellt men skulle gärna ta emot lite tips på hur ni tränar :) mitt långsiktiga mål är 100 km på runt 9 h.
#8
23 april 2017 kl 20:38
Gilla
Tusen tack för era tips! Jag började träna för det 2014 och då åkte jag iväg och sprang upp och ner på kebnekajse och lite sånt. Jag hann aldrig springa något lopp så jag fick tyvärr inget kvitto på att min träning då "fungerade". Jag kör just nu runkeepers "maraton för nybörjare" men lägger mig på lite längre distanser och lite snabbare. Jag födde för 3 månader sedan så får ta det lite lugnt. Tänkte på det där med trötta ben och så. Jag tänkte att man kanske ska ta ett rejält simpass innan man springer ibland för det är ju skonsamt för knä och andra ställen som belastas av löpning. Jag är fd tävlingsimmare så jag kan ju trötta ut mig i bassängen :)

Det känns överlag att de flesta klarar av att träna upp sig fysiskt till en ultra men att skallen ger upp.

Jag hade sällskap 2014 i löpspåret men har inte hittat någon som vill hänga på mig nu. Får köra en efterlysning.
#9
25 april 2017 kl 09:27
Gilla
Det verkar vara väldigt många olika bud på hur långt man behöver springa för att klara ultradistanser så jag antar att det är väldigt individuellt. Brorsan springer aldrig mer än 90 min och han springer 100 kmlopp. Medan vissa här springer betydligt längre distanser på träning.
#10
30 april 2017 kl 18:55
Gilla
Jag har haft samma problem då jag haft uppehåll i 9 månader. Mitt tips för att få upp orken i benen och komma igång:

3 pass i veckan:
1. Långpass 90 min. Superlångsamt.
2. Intervallpass. 1 minutsintervaller med 20 sek total vila. Totalt 40 min.
3. Fartlekspass. Helt beroende av känsla och dagsform.

Såhär la jag upp det och börjar känna mig stark igen :),