Foruminlägg av Peter Burland

< < < 1 2 3 4 5 > > >
#1
8 september 2016 kl 07:01
1 Gilla
Mitt första inlägg här. Mycket informativt och en härlig anda på denna sida.
En lönnfet medelålders strax under 100kg ( 99 i Augusti då första steget mot ett sundare liv )) som nu tagit mod till mig att göra ngt åt min vikt.
Målsättning:

1: Ner i vikt. till 90kg.
2: Kunna springa 5km, ( check)
3: Känna glädje i löpningen. (check)
4: Klara 5Km på 22min.
5: Att springa 10km utan avbrott för gång.

i min träningsdagbok på denna sida har jag fört över mina manuella anteckningar, de första stegen var tafatta och sällan hade jag koll på distanser och så, men min fru visade runkeeper då blev allt lättare. nåväl nu till några frågor.

Jag känner obehag när det lutar nerför när jag springer, främst främre vader, skenbenets muskler, kan kompressionsstrumpor vara en lösning eller är det bara träningsvärk typ?

Springer mest på elljuspår, bark, upplever det mycket tungjobbat. Är det underlaget skonsammare för min otränade kropp eller sitter lika stor del i vilka skor jag har? tänker som så att om jag har dyra fina anpassade skor kanske jag även kan springa grusvägar? är rädd om mina knän o leder, lite så.

#2
8 september 2016 kl 07:04 Redigerad 8 september 2016 kl 07:04
Gilla
Bild uppladdad av Peter Burland
#3
8 september 2016 kl 09:05
Gilla
Oj va snabb respons, konkreta tips, jag suger åt mig verkligen, minska tempo, öka distans, mjuka underlag och vila vid känningar. Lite så summerar jag det.

Jag har ej hittat ett bra tempo än där det känns fantastiskt, är bara så lycklig att kunna nå 5km.

Magnus, har du gjort stora förändringar i kosten? -16kg är fantastiskt, Grattis! Jag har endast börja löpa, när vintern kommer blir det simning och skidor ev spinning.
Maten tar jag tag i längre fram.

Tack för era svar!
#4
8 september 2016 kl 14:26
Gilla
Ska nu kolla pulsklocka, nämnde det för min fru och hon tyckte det var en lysande ide´.

finns det input på vad jag ska titta efter, märke det finns ju en uppsjö?

hur använder jag mig av en sån? springar man mot puls främst och skippar tiden? ska fördjupa mig mer i tekniken, är rädd att de är för avancerade bara.

Ang kosten Magnus friberg, har jag gjort som dig egentligen, skippat läsk, godis chips och börjat ta mindre portioner. Dricker mer vatten.

det som är svårast är att äta tycker jag, som Ledig småbarnsförälder äter barnen bättre än mig egentligen, klart är att det ofta på vardagarna blir mycket enkel mat och den är ofta inte sådär nyttig, men drar ofta ner på pastan och potatis.

Nu pulsklocka!
#5
10 september 2016 kl 20:47
6 Gilla
Bild uppladdad av Peter Burland
Tog till mig av de råd ni gav, sänkte tempot ordentligt och vet ni vad, vid 5km så kände jag mig hur fräsch som helst, en sån känsla! jag löpte vidare en sväng bara för att jag kunde, när jag kom tillbaka till startplatsen hade jag 7.3km på distans, och ingen blodsmak, jag ville mer så jag tog fram lillvovva och löpte med henne 1.3km till.

hade man vart 2 lovar jag att jag kunnat föra ett samtal, det är väl positivt?

Är glad nu, känner mig hel oxå!
nu blir det inga 4.50tempo för mig, nu jagar jag hellre distans i makligt tempo.
#6
11 september 2016 kl 21:49
Gilla
LCHF. Så försvinner kilona skonsamt och lagom fort.
Sen efter ett tag, spring för hälsan, inte viktnedgång.

Jag springer för välmående och mental utmaning, vinner gör jag när jag både går ner och presterar så jag kommer över 10km.
Maten kommer lite längre fram och när jag märker att min utveckling behöver en knuff till kanske ditt råd är fantastiskt för mig.

Jag 'r en amatör med många kilon att kapa och kan jag göra det tillsammans med mina vovvar med löpning är det en bra start.

självklart har jag redan fimpat det mest uppenbara i matväg men är öppen att prova LCHF senare.
#7
12 september 2016 kl 16:05
Gilla
Tack Daniel!! Japp, jag har lagt på mig under många år. Jag springer än så länge varv på 2.5km vågar ej annat, men tråkigt.
Tack än en gång.
#8
12 september 2016 kl 21:59
Gilla
Det som inte dödar, HÄRDAR!
#9
14 september 2016 kl 23:44
1 Gilla
JAg är en amatör, en snubbe på snart 40bast som i 2 månader jobbat för en viktnedgång OCH att besegra 10km.

endel kilon har redan försvunnit och jag klarar nu 5km och 8km utan att gå
....till saken och frågan hör alltså, hur ska jag tänka? nu springer jag ju varv på varv på en 2.6km slinga, en jäkla massa backar men jag kan idag löpa utan att gå, är i okej form vid varje pass, men min målbild är 10km, ska jag börja träna på varierade spår på runt 8km eller ta 4 varv på min nuvvarande "inkörda" slinga som jag är bekväm med.. Det är tråkigt att köra samma runda har jag kommit på..


HUr gör ni? kanske finns det fler som jag som tränar mot både vikt och att besegra en viss distans?

Kanske ska jag ge mig ut o gå i skogen efter stigarna och mäta upp 10km i ett flackt bra område? känns lite sådär.

Kanske ett tokigt oformulerat inlägg men tycker bara att min slinga är tråkig, men bekväm, finns ju längre spår oxxå men då är det jävulska backar, o de är jag livrädda för!
#10
15 september 2016 kl 10:27
Gilla
Åh, tack för era svar! Ska genast börja ta ut svängarna då, vet att jag nu ska träna tid och vara ute 60minuter, tänker mig att kanske ta mig ut efter endel skogsvägar, man kan ju mäta med fyrhjulingen ett par sträckor och dessutom även ta sig till andra spår . finns även klassiska spår i övik men då jag är folkskygg och vill ha hundarna med mig så går folktäta miljöer bort ;-) även det måste tränas bort, kanske blir det lättare när jag landar på 88kg...

Ola D, marathon, jäklars va häftigt!! låter så mäktigt, när du klarade din mil första gången, fortsatte du att nöta den distansen efter det då eller kör du full varierad träning på olika distanser och backträning intervaller typ som många gör?

Jag märker att jag har jättesvårt att springa nerför, slår i med hälen på ett inte alls nyttigt sätt, känns fortfarande onaturligt och flodhästlikt.. kanske måste jag besöka en kurs eller ta kontakt med några proffs( klubb ) eller så..

Tack igen för denna finna respons!
#11
15 september 2016 kl 21:50
Gilla
#27

Tack för dina inlägg, det sporrar, jag tar till mig och justerar numera mina måltider, har börjat med att minska dem ordentligt. Min mage kurrar ständigt. :-)

vågar ej ställa mig på vågen riktigt än, har tänkt att snart blir det ett första hugg på 10:an, ev till veckan, ska bara hitta distansen först här i skogarna och sen efter direkt till vågen! Ingen är väl intresserad men kommer givetvis blotta allt elände här :-)
#12
16 september 2016 kl 08:15 Redigerad 16 september 2016 kl 08:15
Gilla
#35

Tack för att även du deltar i tråden, jag tycker att de inlägg som ger mig tips och ideer är jättebra oavsett om de är av egna åsikter eller bevisade fakta. Jag tar till mig endel och utelämnar annat, det är en samlad bedömning av allt som ger mig pep och push till en bättre hälsa. Löpning och träning är fokus 1, maten har jag nyss börjat snegla på.

Hoppas att även du finner mitt travande & fumlande aningen intressant för i denna tråd finns fantastiskt med tips och bra medel för min träning iaf.

Tack alla. Nu ska jag o grabben äta grötfrukost.
#13
16 september 2016 kl 22:49
2 Gilla
Idag sprang jag ny terräng, och löprundan blev till backträning, ofrivilligt.

Mina noteringar nedförslöpning.

Jag försöker sänka hakan(tips härifrån)
Fram med axlar och en ngt framflyttad överkropp.
Frikopplar löpsteget.

Detta fungerade fint för mig, detaljen med hakan gjorde verkligen susen!

Elljusspåret jag löper på är fruktansvärt kuperat, men mjukt o skonsamt för min kropp. Kommer nog fortsätta nöta olika håll och slingor här, är trots nybörjare och rädd om knän o leder.

#14
21 september 2016 kl 13:18
Gilla
#40 Magnus, skulle du vilja dela med dig av de nybörjarmisstagen så jag lär mig något.

Idag lämnade jag hundarna hemma. Sprang solo. Enl en träningsplan skulle jag springa i 50minuter, höll ett 4:20 tempo första 2km och det var inte bra för mig, way over comfortzone så mitt pass tog slut efter 4.5km..

Jag tycker mig stå still, min plan är att öka distansen men har svårt att hålla tempo så jag orkar 8-10km.

Kroppen känns bra men jag går in i väggen nu känns det som.

Måste bort från skogen känns det som. Bara det att misstänker min kropp ej är hård nog för grus/asfalt.
#15
23 september 2016 kl 16:40
5 Gilla
Ställde mig på vågen idag.
87.2kg

99kg är ett minne blott. Är så glad nu!

Ikväll blir det Ben & Jerry's
Yeaaaa
#16
25 september 2016 kl 00:55
Gilla
Jag behöver mål.
En tydlig målbild och gjärna en genomförandeplan.
Testade löpning UTAN att nämnvärt ändra min kost, det gav mig resultat.

Har massor av tips ,
Många handlar om att jag ska sänka tempo och skynda långsamt, vara rädd om kroppen, tro mig jag är livrädd för allt. Men ett av de bästa mantran jag fått o jag nu plockat upp är ngt ett befäl sa en gång, Att träna utan mål är som att vandra utan destination, bestiga ett berg ich aldrig nå toppen. Målbild, oavsett hur,varför och när, sätt upp mål, genomför din träning lysstna på de mer erfarna ich din kropp ich kämpa till första målet.

Mina mål satte jag innan jag ens satt fötterna i ett par löparskor, vissa är redan besegrade medans andra tycks vara omöjliga men jag fortsätter då vissa delar kan ta mer tid .
Kroppen bör efter 2månader vara redo för lite hårdare underlag. Tänkte pröva lite grusväg tunt en sjö i stan som är 7km. Det blir min nästa slinga och där ska jag ta mina 5km/22min, eller 10km jag vet inte vad som kommer först.
Ngn nämnde för mig att då jag löpt i skog/elljusspår som är en ganska tung allsidig löpning så borde jag testa flack grusmuljö nu o få feedback på lite tider, kanske orkar jag redan nu 10km i flack miljö med 6tempo?

Nåväl, fy va jag yrar. Gonatt
#17
25 september 2016 kl 00:58
Gilla
Sjukt svårt med stavningen ikväll. Skyller på telefonen. Sry!
#18
25 september 2016 kl 21:08
2 Gilla
nope, jag är inte klar med 5km på 22min. når ej dit än, måste lära mig löpa först.
När jag startade denna resa var jag osund på många vis, bestämde mig över en natt, jag stog där på väg på middag och mina byxor och skjorta satt så inihelvete tight, vågen stog på 99.5kg, där och då fick det vara nog.
Jag vet att jag här i tråden skrivit att jag ej brytt mig nämnvärt om maten och så är det, minskat portionerna bara och bukfyllt med vatten och morötter, äpplen mellan måltiderna.

Löpningen har vart 2 pass om dagen 3-4ggr i veckan.

Har inga referenser på viktnedgång vad som är hälsosamt, det lättaste har varit att löpa, då jag första veckorna bara gick och gick, testade att jogga mellan backarna och på den vägen är det.

12kg på 2månader är jag stolt över och ska försöka jobba ned till 85kg och då även förgylla helgerna med mys med glass och god mat, jag hoppas kunna behålla ett sunt leverne, inte ett tråkigt, att vara slav under förhållningsregler kring mat & träning är inte min grejj. Mår bra nu, känner mig stark och det är för mig viktigt.

Älskar löpningen , trots att det känns tuffare nu.
#19
25 september 2016 kl 22:46
Gilla
#58
du har helt rätt, jag måste skärpa mig, men även idag går jag i r.askt tempo många gånger ( vovvarna ska rastas med )
försökte mig på ett långpass för mig 8km i 6 tempo, visade sig att jag togslut efter 5km och klockan visade ett 4:20 tempo.. Har sjukt svårt för detta.. och pulsklockorna är dyra.
Sjukt rädd om min kropp och försöker vara lyhörd, kroppen känns fortfarande bra, snart lägger jag till simning på schemat oxxå.

#57
toppen, en mycket bra start, grattis! hoppas jag kan vara en liten inspiration.

#20
26 september 2016 kl 11:51
Gilla
Jag är själv förvånad att jag håller ihop. Kanske för det mjuka underlaget? Sen går jag som sagt mycket. Så fort en brant backe ökar jag tempot om jag går.
Ngn skrev till mig att kroppen kan vara hård och att man kanske tillhör den grupp av människor som har hjärta och lungor som den största akilleshälen och att en för stor träningsdos kan ställa till det ordentligt för mig. Min huvudvärk är tex ej borta helt. SvettaS på nätterna.
Tänker göra ett test på vårdcentralen framöver då jag märkt flera invärtes bieffekter av min träning.

Men löpa funkar annars, försöker vara helt öppen med min "resa"
< < < 1 2 3 4 5 > > >