Foruminlägg av Peter

< < < 1 2 > > >
#1
20 februari 2016 kl 22:08 Redigerad 20 februari 2016 kl 22:11
Gilla
Hej
Jag ska springa Åda wild boar 22 km den 16 april och tänkte höra om någon annan här ska det? Någon som provat banan eller sprungit i området tidigare och har åsikter om vad man har att vänta sig gällande terräng och höjdmeter?
/Peter
#2
21 februari 2016 kl 20:29
Gilla
Tack för kommentarerna.
Johan: Kul att läsa racerapporten. Verkar vara ett härligt och tufft område att löpa i. Gällande skor använder jag Inov-8 X-talon 200 i mer lös terräng, så de kommer nog passa loppet riktigt bra.
Daniel: Kul att du sprungit den nya banan. Låter som att det kan bli en trevlig upplevelse. Ser fram emot det. (Det blir även en efterlängtad variation från de nu lite enformiga backpassen jag kör i Hackeforsskogen för att ens komma i närheten av några höjdmeter i flacka Linköping).
/Peter
#3
22 februari 2016 kl 08:22 Redigerad 22 februari 2016 kl 09:25
Gilla
David: Lycka till med 11 km. Det är lite trist att de valt att lägga halvmaran som två varv i stället för en unik sträckning, men förhoppningsvis är banan så rolig att man vill ha en repris omgående. =)
Daniel: Jag har sprungit runt i Vidingsjöskogen en hel del, men inte reflexslingan. Hur hittar jag den? (Redigering: Tror jag hittade en karta över den, om den heter Martins bana?) Och förresten, hur blev din tid när du sprang den nya 11 km i relation till en "vanlig" 11 km?
#4
25 februari 2016 kl 11:07
Gilla
Mike´s running: Trevligt att läsa rapporten och bra jobbat! Med tanke på din tid förra året, i förhållande till en flack sträcka, inser jag hur utmanande banan är (vilket i det här sammanhanget är positivt). Ska bli kul. Gällande det du nämner om starten framgår det på deras hemsida att det är en halvtimma mellan starterna för 11 km respektive 22 km, vilket borde minska risken för frustrerande köbildning.
#5
29 februari 2016 kl 19:06
Gilla
Daniel: Jag sprang Martins bana två varv förra veckan inklusive några extra vändor upp för "slalombacken" varje varv. Banan gav bra variation från de stigar jag vanligtvis springer och att springa efter reflexer i mörkret var riktigt kul. Tack för tipset! Och utifrån din bedömning av Bolistbanan (11 km) (samt från övrigas bedömning) får jag nog addera ytterligare några vänder upp för "slalombacken" per varv för att närma mig någon jämförelse i förberedelsen.
#6
14 mars 2016 kl 11:15 Redigerad 14 mars 2016 kl 11:21
1 Gilla
Jag hade liknande symptom för ett tag sedan (i samband med att jag ökade backträningen). Det gick över med dels regelbunden massage och stretch, inte bara under foten (föra tårna uppåt) utan även av vaderna, och dels träning av musklerna under foten vilket du kan göra genom att "dra dig framåt" över golvet enbart med hjälp av att dra ihop tårna. När det var som värst lade jag även i sulor (med stöd under stora och lilla hålfoten) i mina vardagsskor för att minska belastningen under foten. Gällande massagen under foten kan du dra med tummen, eller använda en golfboll som Oldboy nämnde. Jag använde mig dock främst av en mjuk tennisboll, vilken jag stod på och rullade hårt, vilket jag tyckte kändes skönare och gav ett jämnare och mer utbrett tryck. Detta är något jag även gör nu efteråt, då och då, i förebyggande syfte.
Hoppas du kommer till rätta med dina symptom. Lycka till!
#7
30 mars 2016 kl 21:43
Gilla
Hej
Kul att du funderar på att gå över till minimalistiska skor. Det är det bästa jag gjort för min löpning (om man räknar ett drop på 3-4 mm som minimalistiskt. 0 mm drop har jag ingen erfarenhet av). Det föll sig naturligt för mig med mer minimalistiskt då jag uteslutande löper i skog (jag gillar kontrollen och känslan ett lägre drop och en tunnare sula ger vid ojämnt underlag).
Gällande de skor du nämner har jag tyvärr ingen erfarenhet, men om jag ska ge ett råd för övergången till en mer minimalistisk sko, vilket är ett råd som inte går att påtrycka tillräckligt, behöver du fasa in de nya skorna mycket försiktigt och långsamt (vilket du kanske redan har en plan för). Tänk långsiktigt. Som exempel kan du fortsätta löpa de pass du gör nu men börja de första 5 minuterna eller första kilometern med de minimalistiska, och sedan fortsätta passet med de gamla. Öka sedan långsamt, mycket långsamt, och lyssna på varje tecken på överbelastning, främst av vader, hälsenor och trampdynan (att bygga upp dessa muskler tar tid. Jag rekommenderar även regelbunden stretch/yogaövningar, massage och eventuellt också alternativ träning av de musklerna).
Jag själv använder mig av Inov-8´s trailskor (standard fit), vilka passar mina breda fötter. De har även samma skor med smalare läst.
Lycka till med övergången.
/Peter
#8
4 april 2016 kl 23:02
Gilla
Hej
Utifrån det du berättar har jag svårt att tro att det beror på fotnedsättningen, eftersom att landa med hela foten i sig inte är ett problem eller något fel (generellt). Eftersom dessa smärtor, av det du berättar, enbart uppstår under/efter löpning skulle jag också vilja utesluta att det är något fysiskt problem med dina fötter (jag gissar att du skulle ha nämnt om smärtan uppstod vid andra tillfällen, med andra skor). Då återstår möjligheten att det eventuellt kan vara löparskorna som inte passar just dina fötter (vad som också talar för detta är att du får samma smärta i båda fötterna). Det finns givetvis många faktorer att ta hänsyn till, men av det du nämner är skorna mitt bästa tips att fundera kring. Vad använder du för skor nu? Vet du om du pronerar, överpronerar eller om din fotisättning är "normal"? Vet du om du har högt, normalt eller lågt fotvalv? Dessa faktorer kan ge dig en fingervisning om ifall du har en sko som passar dig eller inte.
(Om det inte har med skorna att göra finns det som sagt fler faktorer att ta hänsyn till, som hur van löpare du är och således hur starka musklerna är under foten, i förhållande till hur dämpade skor du har.)
Hoppas du kommer underfund med vad som orsakar smärtan.
Mvh, Peter
#9
13 april 2016 kl 20:57
Gilla
Jag bumpar upp denna tråd, då loppet är på lördag. Någon som har något nytt att tillägga? Hur laddade är ni som ska delta? =)
#10
22 april 2016 kl 21:59 Redigerad 22 april 2016 kl 22:02
Gilla
Bra tråd för jag har själv funderat kring asfaltskor från Inov-8 (mest på grund av att deras Standard-fit-modell som jag har i trailskor passar mina fötter riktigt bra). Jag har använt mig av tidigare nämnda Road-x 233, vilken har fungerat okej, men jag gillar inte riktigt den platta sulan som jag inte känner mig trygg med i våtare eller grusigare underlag (skon är också borttagen från sortimentet). Jag har sneglat på Roadclaw 275, men den har 8 mm drop. Skulle den göras i 4 mm drop skulle jag gärna prova den.
Jman76: Hur upplever du känslan, dämpningen, sulan på Road-X treme 220 i förhållande till Road-X 233?
#11
15 maj 2016 kl 10:38 Redigerad 15 maj 2016 kl 10:41
1 Gilla
Hej
Det där låter som något som även hände mig en gång precis när jag började med mer minimalistiska skor. För mig handlade det om att hålfoten fram sjunk ihop på grund av att musklerna där inte var tillräckligt starka för den ökade belastning som "barfotalöpning" innebär. För mig gick det över av stärkande övningar för just musklerna under fötterna. De övningar jag gjorde var:
# Dra sig fram på golvet enbart med hjälp av att dra ihop tårna, exempelvis 0,5 meter
# Stå på en balansbräda med en fot i taget eller stå på ett ben och skapa obalans genom att röra det andra benet i olika riktningar (detta är en bra övning för att stärka samtliga muskler i fötterna)
# Stretchning (för tårna uppåt så att musklerna under foten sträcks. Stretcha även vaderna)
# Massage (stå på exempelvis en mjuk tennisboll och rulla den under foten, eller dra med tummen, eller punktmassera)
Utöver detta skulle jag rekommendera att ta det lugnare med barfotalöpningen ett tag för att sedan öka på den när det känns bättre och när dina muskler under fötterna är starkare. I ett akut skede kan det också vara skönt att hitta en iläggssula med i liten höjning som stöd under just främre hålfoten, för att minska belastningen i det området ett tag. Slutligen som alltid, visar det sig att smärtorna inte ger med sig, trots stärkande övningar, stretch och massage, kan det vara bra att få en kunnig person att undersöka och ge sitt utlåtande.
Lycka till!
/Peter
#12
12 oktober 2016 kl 22:46 Redigerad 12 oktober 2016 kl 22:48
Gilla
Jag vet inte om detta hjälper men jag har dessa storlekar på Inov-8:
Trailroc 245: Uk 10
X-talon 200: Uk 10,5 och hade även 10,5 i ett par X-talon 212 standard fit
Race Ultra 270: Uk 10,5
Trailtalon 250: 10,5 (men upplever att denna kanske är några millimeter större än X-talon 200, men ändå inte tillräckligt för att gå ned en storlek, även om att jag gärna hade velat testa det).
Och som alltid när man pratar storlekar vill jag inte rekommendera dig något, men det kanske kan ge några riktlinjer iaf.
Hoppas ditt val blir bra.
/Peter
#13
13 oktober 2016 kl 20:14
1 Gilla
Det här blir lite off-topic men jag kör ändå: Jag håller helt med gällande att det borde finnas ett mycket bättre system för att mäta skostorlek. Jag såg för något år sedan att ett företag tog en 3D-bild av skor (shoefitr) som användes av vissa hemsidor, som man sedan kunde jämföra med skor man redan använder. Men kan inte se det längre. Hur som helst, ett nytt system är nästan ett måste nu när många skoköp görs över nätet. Det borde även välkomnas av hemsidor som säljer skor då deras kostnad för returfrakt borde vara ganska hög (om de inte har en fast avgift för det, det vill säga).
/Peter
#14
5 februari 2017 kl 22:22
Gilla
Hej
I vår bär det av till Amsterdam och liksom alltid när jag besöker en ny stad planerar jag att ta en löprunda på 15-20 km. Vanligtvis löper jag i skog eller terräng och gärna kuperat, men min känsla är att Amsterdam är totala motsatsen (?). Min förhoppning är hur som helst nu att någon skulle kunna ge några goda råd om hur jag bör lägga upp rundan för att antingen få ut maximalt av Amsterdams anda eller för att få med någon härlig park eller skogsparti man inte får missa. Jag är tacksam för all slags input, även om det finns områden jag bör undvika. =)
Mvh Peter
#15
7 februari 2017 kl 21:27
Gilla
Perfekt! Tack så mycket. Där fanns mer än jag hade hoppats på.
#16
21 februari 2017 kl 14:54 Redigerad 21 februari 2017 kl 14:58
Gilla
Per: Jag har inga erfarenheter av andra märken än Inov-8 när det gäller trailskor, vilket kanske i sig är ett bevis på att jag är oerhört nöjd med dem (och att de har en "fit" som passar mina fötter). Jag använder uteslutande X-talon 200 i skog (stigar och obanat) samt även vintertid, och har dem både på kort och lång distans. De är 3 mm drop (och har en lätthet och vikt jag gillar, 200 g), men önskar du 3 mm i smalare "fit" finns X-talon 190 och önskar du 6 mm finns X-talon 212 med samma sula. Om det har någon betydelse är jag 185 cm och väger 76kg.
/Peter
#17
23 februari 2017 kl 22:41
Gilla
Jag ser inlägg om transportsträckor med Inov- 8 X-talon och tänkte bara nämna att min åsikt är att det fungerar utmärkt. Min standardrunda är att jag löper 2 km på asfalt till en skog, där jag kör det jag planerat att köra, och sedan 2 km hem. Jag upplever att dobbarna hjälper till att ge en lagom dämpning och jag tycker till och med att asfaltslöpningen är skön (vilket behöver tolkas utifrån att mina fötter, vader och ben är van vid löpning med skor med låg drop och låg dämpning).
/Peter
#18
24 februari 2017 kl 22:19
Gilla
#15 Jo, dubbarna är sticky rubber vilket om jag inte har fel är en mjukare variant av dubbar (för att få bättre grepp på mer varierat underlag). Så löper man för mycket asfalt och hårdare underlag, vilket de inte är gjorda för, tenderar de nog som du säger att nötas snabbare.
#19
11 maj 2017 kl 20:29
Gilla
Tobias: Kul att du hittade X-talon 200. Det var faktiskt precis dem jag hade tänkt rekommendera utifrån ditt inledande inlägg. Jag själv springer uteslutande i X-talon 200 i stökigare terräng och Trail Talon 250 när det är torrare eller på asfalt blandat med grus. Två enligt mig riktigt sköna skor.
/Peter
#20
14 maj 2017 kl 15:05 Redigerad 14 maj 2017 kl 15:07
Gilla
#14 Svar till Sven: Jag har uk 10,5 i både X-talon 200 och Trail talon 250 och min fot från stortå till häl är ca 29 cm. Det står att uk 10,5 ska vara 29,5 cm vilket kan stämma ganska bra för det är en liten glipa framtill vid tån för mig.

/Peter
< < < 1 2 > > >