Foruminlägg av Peter Molin

< < < 1 2 3 > > >
#1
9 juni 2012 kl 19:49
Gilla
Hej,
ville bara passa på att tacka för ett fantastiskt trevligt arrangemang. Grymt nice med lite sällskap i spåren och proviant i stugan. Kroppen min sade ifrån efter 26km (eller egentligen tidigare...) men kudos till alla som gick hela vägen in.
#2
11 juli 2012 kl 18:44
Gilla
Intervaller.

Då får du - bör du! - stressa på så mycket du vill, bara du stoppar in regelbunda vilopauser. Istället för att ta hela sträckan i ett svep, spring en riktigt snabb kilometer i taget och vila någon minut mellan varje.
#3
15 juli 2012 kl 00:51 Redigerad 15 juli 2012 kl 00:56
Gilla
Hej alla joggare. Har gått och skaffat ett lagom trivialt i-landsproblem, och tänkte att med all erfarenhet som denna sajt rymmer kanske någon kan göra mig klokare.

Min historia i korthet: började springa så smått 2008 efter att ha varit stillastående sedan fotbollskarriären tog slut i tidiga tonåren. Har under de senaste åren sprungit till och från, med ett mönster som är tydligt årstidsrelaterat (den norrländska vintern är en svår motståndare). Men den här våren känns det som att jag nått en ny nivå. Nej, det går kanske inte snabbare än tidigare, men det går längre och det känns slutligen helt rätt, på något sätt. Maj i år var första gången jag nådde över 100km på en månad (yey!) och har redan skaffat jacka och vantar för att vara beredd då hösten blåser in.

Nu till problemet. Har sprungit vartenda pass sedan maj 2008 i samma skor, ett par Puma Complete Tenos V (http://www.shoeguide.co.uk/exec/view-shoe/puma-complete-tenos-v-mens-2008-6). De börjar bli rätt slitna, minst sagt, och logiken säger då att skaffa nya. Sagt och gjort: ner till löplabbet, upp på spegellådan, jogg på bandet, kameran på, ”du överpronerar, ser du?”, mycket riktigt infallande fotleder vid nedslaget, försäljaren föreslår tre par tjocka gedigna skor, ”det gråa visar pronationsstödet”, jogg på bandet, kameran på, och titta – benet rakt som en linjal. Men löpglädjen nere på noll. Som att springa på styltor. Efter att lite försynt fått fram att jag nog vill ha något lättare heter alternativen Saucony Kinvara (som jag läst mycket gott om här) och NB 890v2. 890 sitter bättre på foten och känns helt okej på löpbandet, så efter viss tvekan slår jag till.

Kommer hem och tänker glatt pröva skon i en mindre stressfull miljö. Känns okej. Så måste jag naturligtvis jämföra med mina slitna gamla pumor, och döm om min förvåning när pumorna sitter tio gånger bättre på foten! Trots att 890 beskrivs som ”den lättaste mängdträningssko NB någonsin tillverkat” känns de nästan som ett fort runt foten, samtidigt som sulan känns som en planka mellan foten och marken. Pumorna däremot känns lätta och lediga, trots ~50 extra gram i jämförelse, medan sulan är skönt ”svampigt” mjuk men ger framförallt framfoten bra kontakt med underlaget. Så frågan är om pumorna passade bättre redan från början eller om de bara genom slitage anpassats efter mina fötter...

För att ytterligare krångla till det hela har jag sneglat en del åt barfotalöpning och känner ett klart sug. Har prövat att i slutet av några pass ta av skorna och avrunda med en kilometer helt barfota, på bana och motionsspår. Häromdagen tog jag det ett steg längre och sprang fem kilometer barfota i ett kuperat, blött, nästan lerigt motionsspår. Lite stel i benen dagen efter, men inga större reaktioner hittills. Har på detta tema lyckats impulsköpa hem ett par NB Zero Road och ett par Merrell Road Glove. Spännande skor, absolut, men båda känns något för tajta runt mellanfoten. Det kanske är en vanesak, men det känns inte riktigt som att mina fötter kommer överrens med dessa modeller. Butiken som sålde Road Glovesen hade också five fingers, men jag fick inte ens in tårna i facken då jag försökte pröva ett par, så det känns som överkurs.

Om vi ska försöka sammanfatta den här novellen har jag alltså fyra par skor hemma nu, och är rätt rådvill. De tre nya paren är alla på öppet köp och har bara prövats på sovrumsgolv/löpband, så de borda gå att lämna tillbaka. Men då skulle jag också vara tillbaka på ruta noll.

Lite frågor:
Kan jag nöja mig med mina gamla pumor, köra dem så länge de håller ihop och varva med lite barfotalöpning emellanåt?
Borde jag behålla någon av minimalistskorna och hoppas att de känns bättre efter lite invänjning?
Eller är 890 det bästa alternativet om man siktar på 4-5 mil i veckan och att kanske pröva ett marathon så småningom?

Råd och reflektioner av mer erfarna skodjungelsupptäcksresande tas tacksamt emot!


*Slutligen, då det gäller trådens titel, rekommenderas följande grymma version: http://www.youtube.com/watch?v=oo__EIXzAco
#4
18 juli 2012 kl 20:54
Gilla
Baklängesrekordet på milen är tydligen 40:02. Ger folks strävan efter sub40 en helt ny mening.
#5
18 juli 2012 kl 21:01
Gilla
Det absolut snabbaste sättet borde väl vara att yxa bort en arm eller annan icke-livsnödvändig kroppsdel.

Men kanske inte värt det i längden.
#6
4 augusti 2012 kl 12:07
Gilla
Men vadfan, låt dom dela på guldet.
#7
5 augusti 2012 kl 10:00
Gilla
Trasigt här och trasigt med importen.

Verkar som att hela sajten hamnat i en formsvacka.
#8
5 augusti 2012 kl 12:15
Gilla
Är det något fel på en högst normal levnadsstandard?
#9
5 augusti 2012 kl 21:45
Gilla
Vet ingenting om ANT, men jogg har fungerat väldigt knackigt senaste dagarna. Felet behöver alltså inte ligga hos dig...
#10
7 augusti 2012 kl 13:52
Gilla
Tycker inte alls att du ska vara besviken.

Du gör närmast otränad 6 km i 5:30-tempo, vilket väldigt många inte skulle klara, och vinner dessutom en spurtstrid! Nu har du också mer tävlingserfarenhet än tidigare och kanske bäst av allt: en tid att slå.

Fortsätt nu träna regelbundet och du kommer snart kunna göra mycket snabbare lopp.
#11
9 augusti 2012 kl 21:24
Gilla
Lustig detalj: alla löpare körde med knallgula skor. Utom en. Gissa vem?
#12
9 augusti 2012 kl 23:25
Gilla
Det går ju att köra med auto laps utifrån en bestämd sträcka, förslagsvis 400m.
#13
11 augusti 2012 kl 10:03
Gilla
Kan inte en lösning vara att starta tidtagningen så fort klockan hittat satelliterna, och sen stoppa/nollställa mätningen strax innan startskottet går?
#14
14 augusti 2012 kl 21:14
Gilla
Bruce:

"LRF ställer upp och fixar så att långväga gäster har möjlighet att bo nära tävlingsområdet. Söker ni boende gå in på "Mera om tävlingen" och klicka på boende."
http://89.233.235.43/tavelsjorunt/m_boende.asp
#15
16 augusti 2012 kl 01:32
Gilla
Jaha, det här var märkligt. Tydligen har det nu gått ut ett mail till alla löpare med mer information om loppet. Min far, som är anmäld, har fått det. Jag, som är lika mycket anmäld, har däremot inte fått något. Trots att jag mot slutet av juli fick en bekräftelse på att min anmälan var betald.

Borde jag vara orolig?
#16
18 augusti 2012 kl 16:21
Gilla
Tycker det var ett fantastiskt arrangemang - faktiskt den folkfest som arrangören förutspådde! Vacker natur, grym publik, många vattenspridare utställda.

Har förvisso inte så mycket att jämföra med då detta var min första halvmara någonsin, men nu kan det ju bara gå utför.

Missade min måltid med mindre än minuten, lite surt, men nu kan man skryta med att ha spöat Jeppe Blomquist. Inte så dumt ändå.



#17
18 augusti 2012 kl 22:10
Gilla
Sprang Tavelsjö halvmara idag. Ett tag efter att jag sprungit klart och kollade på andra löpare kom en taxi körandes. Trodde att den skulle vidare in i samhället, men den svängde in i målfållan. Helt säker på att den tagit fel och skulle backa ut igen, men nej, den fortsatte hela vägen över mållinjen.

Undrar om någon kanske får DQ i resultatlistan imorgon.
#18
18 augusti 2012 kl 22:46 Redigerad 18 augusti 2012 kl 22:53
Gilla
Lurigt det där med drickande.

Sprang också Tavelsjö idag. Först och främst blev jag förvånad över hur många som stannade helt och hållet vid vätskestationerna. Det var ändå löpare som sprang hyggligt fort (runt 5 min/km) och som verkade ha ambitioner att göra en bra tid, så att se dem stillastående överraskade.

Sedan är frågan hur mycket man behöver dricka. Som Nicklas var inne på är det svårt att dricka i farten. Jag fick i mig kanske en tredjedels mugg vid första stationen. Någon minut senare tvingades jag sänka farten rejält på grund av kramp i magtrakten. Precis samma sak hände vid andra stationen. Efter det tog jag en mugg vid varje station, men hällde den direkt över huvudet utan att dricka en droppe. Totalt fick jag kanske i mig två dl dricka, men klarade ändå av 21 km i tjugofemgradig värme och stekande sol. Utan drickskrampen kanske jag till och med uppnått min måltid.

Så frågan är om man behöver dricka alls - även om det nu kan variera mellan individer. Här är i vilket fall en intressant bloggpost i ämnet.
http://hjarnfysik.blogspot.se/2012/08/vattendrankta-lopare.html

(EDIT: Kanske ska tillägga att jag inom en timme efter målgång hällt i mig två-tre muggar vatten, en mugg sportdryck, 2,5 dl pärondricka, runt 2dl vidrig gainomax med vaniljsmak samt en halvliters cola. Men det bekräftar väl snarare det författaren tar upp i bloggen jag länkade till.)
#19
19 augusti 2012 kl 16:59
Gilla
Det här börjar ju likna lyteskomik.

Jens verkar tro att ett erkännande av olika ekonomiska/sociala grupperingar i samhället är halva steget till ett nytt Treblinka.
#20
19 augusti 2012 kl 17:07
Gilla
< < < 1 2 3 > > >