Foruminlägg av Per K

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
#1
16 oktober 2014 kl 16:29
Gilla
Jag har haft hålfotsinlägg ganska många år, dock inte pga hälkudde utan för att mina fotvalv är extremt höga.

Förra året var första gången jag sprungit ordentligt sedan jag fick iläggen och det gick i stort sett bra. Det som jag kände av som ett problem är att framfoten ibland (på långa sträckor) domnade, samma sak inträffar när jag åker skidor eller cyklar (långa sträckor vill säga) med iläggen. Det blir en förlust av "markkontakt" för foten och framdelen får inte arbeta särskilt mycket i alla lägen.
#2
21 november 2014 kl 09:20
Gilla
Lite Off-topic, vill du ha ett flackare (och potentiellt snabbare och snällare) marathon går Göteborg Marathon ca en månad senare än Helsingborg. Har inte sprungit det själv, men sett till banprofil så bör det vara snabbt, små variationer mellan 5 och 20 möh.
#3
21 november 2014 kl 13:04
Gilla
Nu är jag ingen expert, men något hum har jag nog...

Jag har gjort en liknande resa i år, sprang mitt första Marathon i Oslo 20/9, sprang huvudsakligen för att bygga volym och distans (8-15km fredag + 15-30 km lördag i runda tal + kortare återhämtnings/"kvalitets"-pass under veckan) under perioden halva juni t.o.m. halva september.

Under den perioden hann jag, utan mer än en handfull tempopass sänka tiden på milen från 47.11 (början på mars, frihamnen gbg, seedningslopp gbgvarvet) till 43.21 (industriområde i Borås, seedningslopp gbgvarvet).

Min tolkning av resultatet från Borås är att maraträningen gav väldigt mycket som jag hade nytta av på den korta distansen, trots att jag inte hade mycket specifik träning för seedningsloppet (målet var att komma mellan 42 och 45 min för att hamna i rätt grupp till våren).

Jag gissar att det samma borde gälla för dig, genom maraträning blir du snabbare på milen, du bygger uthållighet och teknik vare sig du vill eller ej och det ger utslag på kortare distanser. Kasta in några tempopass innan och skär ner mängderna en eller två veckor innan midnattsloppet så går det nog enligt plan (såvida det inte blir strömavbrott, hagelskur eller 35 grader varmt).
#4
22 november 2014 kl 07:43
Gilla
Temperaturen behagade sjunka från -4,1 till 5,7 under detta tredje pass. Inte motivationshöjande när det känns som om fingrarna ska spricka...
#5
25 november 2014 kl 09:05
Gilla
Som nybörjare på hjul funderade jag under gårdagens pass hur stor likhet det är i ansträngning/kroppsanvändning vid rullskidåkning.

Eftersom jag stakar ser jag den uppenbara skillnaden att balansen kräver mer aktivt arbete, det finns inga spår att ställa sig i utan skidorna rör sig i sidled, men det är ju inte så mycket ansträngning i sig, mer en vanesak.

Det jag främst funderar på är, om jag åker i exempelvis 60minuter flackt (åker på gamla banvallar som blivit cykelväg, dvs superflackt), motsvarar det 60min stakning på snö eller kan det antas vara lättare eller tyngre (vet ej vilken typ av hjul jag har)?
#6
25 november 2014 kl 13:42
Gilla
Tackar!

Jag väntar på att temperaturen ska stabilisera sig under nollan så att skidklubben kommer igång på allvar med snöproduktionen. Rullskidor är ju bara ett substitut för äkta vara.
#7
26 november 2014 kl 16:53
Gilla
Jag skaffade mig en tomtom runner cardio för ett tag sedan, begagnad eftersom jag försöker dölja för mig själv att jag är materiallirare...

Funkar fint utifrån mina preferenser (har sprunigt med iphone/runkeeper förut). Det enda jag kan irritera mig på är att den på nya platser ibland är långsam med att fånga GPS-signalen samt att exporter till runkeeper ger dålig data i runkeeper.

Ger enkelt information om puls, nuvarande hastighet och snitthastighet samt avverkad tid och sträcka. Huruvida den har lång batteritid kan jag inte uttala mig om, har inte upplevt några problem hittills med det och den laddas enkelt i USB-kontakt.
#8
27 november 2014 kl 08:15 Redigerad 27 november 2014 kl 08:15
Gilla
Det där ser spännande ut.

En sak jag funderat på, sträcka gissar jag att det inte går att överföra, olika rullskdor (och vanliga skidor för den delen) rör sig ju olika snabbt/trögt och 15km rullskdor motsvarar ju knappast 15km skidor. Men säg 90min stakning på rullskidor, kan det antas vara samma ansträngning/energiåtgång som 90min stakning i bra snöförhållanden? Eller riskerar jag att rulla runt i några veckor nu, tro att jag är i god form och få en chock när snön/kylan behagar komma?
#9
3 december 2014 kl 08:34
Gilla
Jag gillar Craft-prylar, har använt deras byxor och jacka både för löpning (vinter/höst) och till skidåkning. Den har ju några år på nacken, så nya modeller ser antagligen lite annorlunda ut och fått annorlunda placering på fickor osv.
Tillsammans med underställ och mellantröja (varieras efter temp) fungerar det fint från +5 till -10 (brukar sällan åka/få chansen att åka kallare). Funkar också fint till annat, som fjällvandring eller annat friluftsintresse, så det behöver inte bli en löp/skid-specifik utgift.

Det viktigaste för mig, förutom det uppenbara att vara vindtät är att plagget andas samt att det täcker bra för halsen.

Motsvarande idag borde vara: http://www.craft.se/sv/produkter.html?tx_mdb_pi1%5Bview%5D=viewLVL3&tx_mdb_pi1%5Blvl1%5D=Craft&tx_mdb_pi1%5Blvl2%5D=Layer%25203&tx_mdb_pi1%5Bpageid%5D=227890557&tx_mdb_pi1%5Blvl3%5D=XC
#10
12 januari 2015 kl 22:21
Gilla
Nämnt i varje tidigare post, men det tål att upprepas:

Seedar du dig inte kan du se dig om i månen att springa på 90min. 45000 löpare framför dig som har lägre satta mål är ett stort hinder för ett snabbt varv.
Förra året sprang jag seedningsloppet i Frihamnen, hamnade i grupp 7 tror jag, bakom VG-regionen och Volvo. Det innebar att jag hade tusentals "köpelöpare" som bestämde att tempot var 5:18/km för mig, vare sig jag ville springa i den farten eller ej (mitt mål var 5/km).

Seedningsloppet ger också lite know-how om hur du bör agera i lopp-situationen, många sekunder kan vinnas på att inte göra bort sig vid placering, i kurvtagning m.m.

Behöver nog inte tillägga så mycket om träningsupplägg, det finns tillräckligt mycket gott att ta av redan nu i tråden.
#11
13 januari 2015 kl 22:40
Gilla
Jag har tränat många år på gym innan jag började springa på allvar. Det var när jag insåg att jag inte ville bli ett muskelberg och kom ihåg nöjet med löpning som jag sadlade om. Har sedan fortsatt gymma fast på en mycket mindre nivå och jag är fullständigt övertygad om att det har gynnat min utveckling som löpare.

Går jag tillbaka i tiden till ca 2000 så fick jag ont i axlar/skuldror av att springa gbg-varvet, iag springer jag längre sträckor utan att vara i närheten av den smärtan. Min tolkning är att det är väl uppbyggd rygg/bål som gett den effekten.
Jag gjorde också en egentligen riktigt dum satsning mot Lidingöloppet förra året, från i princip ingen löpträning på många år till Lidingö på drygt sex månader. Hade jag inte haft gymbakgrunden är jag övertygdad om att den träningsökningen som det förutsatte skulle ha gett mig diverse skador. Det enda negativa jag fick var temporär smärta i en höft (som jag botade med ett par bättre skor).

Summa kardemumma: gym + löpning går mycket väl ihop, åtminstone som glad amatör. Starkare rygg och skadeförebyggande muskelträning.
#12
21 januari 2015 kl 08:57
Gilla
I september sprang jag ett opretentiöst lopp i det lilla samhället Dalstorp ca 10 mil från Göteborg, Jälmåloppet. Enligt min definition terränglopp förutom ca 3-4 km som gick genom bebyggelse.
Det gick på små stigar i skogen, skogsbilvägar/traktorvägar, på en stenig stig längs en å, över en beteshage med en lerig "bäck" samt genom samhället på cykelbanor/promenadvägar. Inte några stora höjdskillnader men ganska vettig kupering.

Inte ett förbundssanktionerat lopp, men en trevlig upplevelse.
http://www.jalmaloppet.se/
#13
16 februari 2015 kl 10:32
Gilla
Rekommenderad tur.

Som skapligt vältränad har det inte varit några problem för mig, men vädret kan vara uruselt. Gick 2012 och 2013.

2012 "baklänges" Storulvån-Blåhammaren-Sylarna-Storulvån. Dag 1 kuling och vertikalt regn i ansiktet, desto trevligare att anlända till Blåhammaren och äta och dricka gott.
2013 åt vanliga hållet, dag 1 med styv kuling + stormbyar och vertikalt regn från höger (väster). En extradag för att bestiga syltoppen, blev aldrig av eftersom det var fortsatt styv kuling.

Båda gångerna har jag haft med (enlig mig och sig själva) dåligt tränade personer som har pallat vandringen, så det finns inget behov av att vara en bergsget tränad för bergsultror för att fixa vandringen.

Blåhammaren erbjuder som Oldboy skriver riktigt god mat (inte White guide eller michelinstjärna, men å andra sidan går det knappast att räkna med i ödemarken) och fullständiga rättigheter. Rekommenderat!

Myggen har jag inte haft några problem med, jag gissar att de inte gillar att hänga ovanför trädgränsen och ligger lågt när det blåser (och det blåser gärna på fjället).

Det går att gå med mycket lätt packning och det som behövs är kläder som tål vädret samt håller värmen. Trangia är inte nödvändigt, men jag tycker det är trevligt och hör till.
#14
11 mars 2015 kl 07:50
1 Gilla
I december (tror jag) hade runners World en artikel på temat "maran under 2h". Slutsatsen de drog var väl att, om utveckling och yttre förhållanden fortsätter som senaste tio åren kan det ske på 2050-talet. Sedan går det ju att fundera på hur mycket artikelförfattaren på rw har på fötterna, det finns ju mer kvalitativa publikationer (både inom löpning och annan journalistik).

Avgörande kriterier som lyftes fram var:
- Erfaret och elittätt startfält
- Få kurvor
- Få höjdmeter
- 8-10 grader i luften
- Samarbete mellan löparna (harar, vindfångare osv)
- Gargantisk prissumma

Rent spekulativt så tror jag att det behöver komma in lite mer team/stall för att få till det samarbete som krävs mellan löparna för att få en person under 2h. Teamkörningen har ju hittat ut från cykelsportenn till t.ex. långloppen på skidor och höjt konkurrensen rejält där. Men jag föredrar själv lite långsammare lopp och mer individuell tävlan...
#15
11 mars 2015 kl 07:56
Gilla
Jag har skaffat mig ett par inov8 x-talon 212 för alla de rundor där asfaltsskorna inte funkar, dvs ganska många rundor utanför asfalten mellan augusti och maj.

Det jag funderar på, eftersom jag inte vill springa sönder skorna snabbare än nödvändigt, är hur mycket sliter det på "mönstret" på terrängskor att springa med dem på asfalt? Så länge jag inte bor i direkt anslutning till terrängen så kommer jag ju behöva transportera mig kortare eller längre distanser på asfalt.
#16
11 mars 2015 kl 13:29
Gilla
Tackar.
Det blir att promenera de korta bitar där asfalt är enda alternativet, för det allra mesta finns det ju gräs eller grus nära cykelbanor och gångvägar där jag springer, sedan lite bättre planering på turerna så går det ju att minimera slitaget.
#17
12 mars 2015 kl 07:51
Gilla
#9
Om du springer lika långa intervaller så kan du välja "repeat: x more times" på workout options (iPhone).

För redovisning av tiden på webben så finns ju två alternativ, "inteval" och "km" (om du nu inte valt att redovisa i miles).
#18
12 mars 2015 kl 07:58
Gilla
Jag köpte (till min förvåning och med svald stolthet) nya skor på Zalando. Beställde i fredags (tror jag) och fick dem levererade igår. Nu vet jag inte hur det är med utbud hos dem, jag googlade efter en specifik sko och fick träff. Sammantaget 3-400 kr billigare än i handeln och eftersom jag bor långt från närmaste specialiserade löpbutik skäms jag inte för att använda nätet för inköp.
#19
22 mars 2015 kl 11:20
2 Gilla
Det mesta som sociologerna knutit till fotbollsvåld saknas i löpning (enligt mitt begränsade kunnande). Det saknas gruppidentifiering (inga lag, färger eller andra gemensamma nämnare) och utan gruppidentifieringen blir det svårt att förmå en grupp att sluta sig samman och slåss, utan grupp ingen dynamik osv. Det finns ju heller ingen kontinutet, löptävlingar inträffar ofta med ca 12 månaders intervaller medan ishockey och fotboll inträffar 1-2 gånger varje vecka under säsong, för den som vill skapa sig en firma blir det ju så att säga lite mer att bygga på inom lagidrotten.

Det är ju också olika sorters publik, mindre andel hormonstinna, frustrerade och vilsna själar i publiken på Sthlm Marathon eller Gbg-varvet.

Några korta reflektioner utifrån mitt kunnande, utifrån antagandet att det är sk firmor som ställer till upplopp samt gissningar om vilka som ingår i dessa firmor.
#20
8 april 2015 kl 11:08
Gilla
Det ser ut som en riktigt snäll bana, när jag anmälde mig föreställde jag mig något betydligt elakare med stora inslag av Rya åsar.

Är det dubbla varv runt Ramnasjön och Byttorpsjön? Eller kan jag inte läsa kartor?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >