Foruminlägg av Robin

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
#1
15 mars 2011 kl 11:40
Gilla
Det finns ju en uppsjö av fodral som håller fukt borta men som ändå möjliggör användande av touchdisplayen.
#2
23 mars 2011 kl 13:32
Gilla
Jag instämmer med Magnus och Ulf i att det sannolikt beror på GPS:en i iPhone snarare än på appen i sig. Jag körde med Löparappen på en runda jag vet är 7,5 km häromdagen. Enligt appen så var dock rundan endast knappt 7,1 km. När man tittar på kartan över rundan så ser det ut som jag genat rejält på flera ställen där rundan svänger vilket troligen beror på att telefonens GPS tappar kontakt titt som tätt och inte hänger med i kurvor/svängar. Jag kan i alla fall inte minnas att jag tog en simtur över Nybroviken varken på vägen till eller från Skeppsholmen ;)

När det gäller just iPhone:s GPS så har jag liknande erfarenheter från TomToms navigationsapp vid bilkörning. Den är i stort sett helt oanvändbar vid stadskörning eller på platser med flera parallella vägar och liknande då den ofta inte har någon aning om vilken gata eller vilket körfält man befinner sig på/i. Sedan jag köpte TomToms mobilhållare med GPS-förstärkning via bluetooth så fungerar allt dock klockrent.

Om man kör en runda med Löparappen som inte innehåller några skarpare kurvor och svängar så borde dock distansen bli rätt så exakt.
#3
22 maj 2011 kl 01:59
Gilla
Jag har spelat fotboll från och till i många år och även om jag haft en hel del skavanker så har jag alltid varit förskonad från knäskador. Har under åren också haft en hel del problem med olika löprelaterade skador men efter lite teknikförändringar och ändrad träning så har det senaste 3-4 månaderna känts bättre än någonsin med löpningen. Men, förra lördagen var jag dum nog att under en fotbollsmatch söka upp närkamp med en motspelare som vägde 25 kg mer än jag över en boll som jag ändå inte hade hunnit upp innan kortlinjen. Oturligt nog satte motståndaren in en skuldertackling precis när jag hade satt ner högerfoten och hade all tyngd på den. Jag fortsatte framåt men mitt högre underben och knä bestämde sig för att vika av till höger. Ett högt knak, en del skrikande och lite smärta senare kunde jag konstatera att knät svullnade upp rätt fort och att det gav vika när jag försökte stödja på benet. Akuttid hos ortoped dagen efter resulterade i röntgen (inga skelettskador) samt tappning på 1 dl vätska från knät och ett bokat återbesök två veckor senare.

Läkaren ville inte uttala sig om hur omfattande skadorna var då han menade på att det är väldigt svårt att undersöka/konstatera när knät är så pass svullet och stelt/orörligt som mitt var. Tyvärr fick jag inte heller ett uns info om rehab fram till återbesöket. Därför har jag letat en hel del info själv och fått många tips på övningar från en släkting som är sjukgymnast. Nu, en vecka och lite rehab senare, kan jag åtminstone halta runt utan kryckor i lägenheten och gå på 200-meterspromenader med kryckor och 70-80% belastning på knät. Längre går inte för då har jag redan fått kramp i främre lårmuskeln :)

Naturligtvis var jag bedrövad dagarna efter skadan då jag förberedde mig på det värsta (aldrig mer fotboll och ingen löpning på 6-12 månader) men hoppades på det bästa (troligtvis ingen mer fotboll men kanske löpning om 2-3 månader). Utifrån min självstudie-snabb-kurs i knäskador senaste veckan så har jag konstaterat att mitt främre korsband med stor sannolikhet är helt av, då det tydligen brukar vara det i 90% av fallen när 1) knät svullnar upp rejält inom en timme - check! 2) Det finns blod i vätskan som tappas från leden - check! 3) knät ger vika vid belastning - check!. Utöver det så är det nog rätt rejäla skador på ledband på knäts utsida. Dock har jag inte haft alls mycket smärta förutom precis vid olyckstillfället. Egentligen handlar det mest om stelhet, att knät delvis ger vika ibland och att det inte känns som att underben, knä och lårben "fungerar ihop" som de ska när man sträcker/böjer knät.

Oj, det här blev rätt långt men jag tänkte att någon som haft samma skada med liknande symptom kanske kan dela med sig av lite erfarenheter, tips och reda ut oklarheter/frågor.

Mina funderingar är:
- Om man får meniskskador, ger dessa mycket smärta eller kan det vara så att jag trots nästan obefintlig smärta har meniskskada också?
- Förutsatt att korsbandet är av men att jag skippar rekonstruktionsoperation (och lägger ner fotbollen), ungefär hur lång rehabtid tror ni det är fram till dess att jag kan vara tillbaka i någorlunda vettig löpträning, t ex ge sig ut på 5 km-runda i 5-6 minuterstempo?
- Om jag kan välja att skippa operation om jag lägger ner fotbollen så gör jag gärna det för att slippa 10-18 månaders rehab som jag hört att det kan röra sig om efter nytt korsband. Vad är riskerna vid löpning utan korsband om jag trots bra rehab inte lyckas få bra stabilitet i knät och det någon gång i framtiden ger vika i sidled? Kan jag åka på rejäla skador (t ex menisk eller avslitna yttre ledband) vid löpning som följd av dålig stabilitet trots att jag håller mig ifrån kontaksporter eller aktiviteter där man "lätt" åker på knävridningar?
- Vad har ni som slitit av korsbandet och gjort respektive inte gjort operation för erfarenheter/för- och nackdelar?
#4
24 maj 2011 kl 21:24
Gilla
Stort tack till alla som delat med sig av erfarenheter och tipsat. Nu kan jag åtminstone ta mig runt utan kryckor, men haltandes. Det blir bättre och bättre rätt fort nu men har fortfarande väldigt svårt att böja knät mer än 90-95° och det gör rätt ont på knäts insida och tenderar att låsa sig när jag böjer det så mycket, så jag är lite rädd för att det kanske är meniskskada också. Får helt enkelt avvakta till på måndag och se vad ortopeden säger vid återbesöket.

Jag känner att det rätt svårt att veta hur hårt man ska köra på med sjukgymnastikövningarna och vilka övningar man ska köra trots smärta resp undvika pga smärta. Dessutom är jag inte ägare till balansplattor, gummisnoddar, mattor etc som jag nog skulle behöva köra med nu. Är det någon som vet vad som gäller vid professionell sjukgymnastik/rehab? Måste man få remiss till det för att det ska täckas av frikort (gissar att det kostar rätt mycket om man ska stå för slantarna själv) eller är det bara att kontakta någon landstingsansluten sjukgymnast och få det betalt via frikort?

För övrigt tycker jag det är mycket märkligt att man inte får någon info alls om rehab i samband med akutbesöket när återbesöket är först 15 dagar senare. På en ortopedakut i Stockholm måste det ju vara ett betydande antal korsband-, knäledband- och meniskskadefall per vecka. Borde inte utdelande av en stencil med tips och några övningar för att minska svullnad, öka cirkulation och återställa/stärka muskulaturen ligga i vårdens intresse även på så sätt att de får färre framtida återbesök, fler lyckade operationer och får kortare/snabbare rehabinsatser?

Christofer: den långa rehabtiden jag skrev om var utifrån flera bloggar jag skummat igenom där flera personer haft så lång rehabtid efter operation utan att kunna träna "på riktigt". Men det kan ju förstås vara så att de inte hade kunnat träna alls om de inte gjort operationen överhuvudtaget.
#5
24 maj 2011 kl 22:58
Gilla
Nja, jag har inte varit hos en sjukgymnast men har däremot en kusin som är duktig sjukgymnast och henne har jag konsulterat och fått övningar och råd av :)
#6
31 oktober 2011 kl 14:50
Gilla
Även jag vill säga "äntligen", även om jag just nu springer långsammare än någonsin på grund av sviterna från ett sönderdraget korsband i våras. Det var tråkigt att lägga ner korpfotbollen och olidligt att inte kunna springa på tre månader, men skadan har nog ändå varit en "blessing in disguise" vad gäller löpningen. Har tidigare haft massor av problem med benhinneinflammationer och vadskador så fort jag ökat träningsdos eller distans över en viss nivå. Säkerligen pga att jag ökar för fort och alltid ska tävla stenhårt med mig själv. Nu har jag tvingats att, via sjukgymnastik och (aptråkiga) powerwalks, springa riktigt långsamt och sakta öka tempo och distans. Inte tillstymmelse till benproblem så här långt trots att jag inte kört den här mängden eller distansen löpträning sedan gymnasietiden. Nu njuter jag av löpningen på ett helt annat sätt än tidigare och till våren/sommaren kanske jag kan vara uppe i samma tempo som innan skadan - men hålla mig skadefri!
#7
17 november 2011 kl 22:34
Gilla
Håller med Gunnar.

Jag har haft väldiga problem från och till under flera år. Så fort jag kommit upp i viss träningsmängd/distans per vecka så började problemen. I våras hade de satt igång igen när jag slet sönder korsbandet i ena knät (inte löpningens fel dock), vilket gav mig ofrivillig vila under några månader. Efter operation fick jag köra igång försiktigt med gång, powerwalk och så småningom powerwalk blandat med mycket lätt jogg.

Under augusti började jag med hela löppass och har sedan långsamt trappat upp distans, träningsmängd och tempo. Har aldrig tidigare varit uppe i de distanserna och mängden löpträning som jag är nu utan de känningar som brukar inleda benhinneproblemen. Har iofs inte kommit upp i det tempo som jag är van vid. Dels beror det nog på mycket tappad muskelmassa under skadetiden men jag tror också det är just lägre tempo och långsam ökning som är en av faktorerna som gör att jag sluppit problemen så här långt.

Det här skiljer sig säkert mycket från person till person, men mina tips är:
- Vila och kör alternativ träning.
- Börja sedan om från början, utan direkta mål vad gäller distans/tid/tempo, och trappa upp väldigt långsamt även om kondisen finns där. Tvinga dig själv att ta det riktigt lugnt. Kör inte löpning 2 dagar i rad.
- Avbryt rundan så fort som "känningarna" kommer (för min del är de alltid rätt karaktäristiska). Ta sedan en extra dags vila och ta det extra lugnt vid kommande pass.
- Massera musklerna i vaderna och stretcha mycket - även under vilodagar.
- Lyssna på kroppen och spring inte när benen/musklerna känns ömma eller slitna.

Det här är ju på papperet rätt enkla och logiska regler/riktlinjer, men jag förvånas över hur svårt jag tidigare haft att bromsa, ta det lugnt och lyssna på min kropp och istället låtit tävlingsinstinkten och träningsberoendet ta över helt.

Kanske dyker mina problem upp igen framöver, men så här långt känns det mer lovande än på många år vad gäller löpträningen.
#8
2 december 2011 kl 22:11
Gilla
Orsakerna till problemen kan säkert variera mycket från fall till fall, men för min del har lösningen varit exakt densamma som för Müller ovan. Med tillägget att jag vilar, masserar och stretchar istället för att ge mig ut på planerat pass när underbenen känns stela och slitna.
#9
5 december 2011 kl 21:25
Gilla
Några korta, snabba tips från mig:

- Spring inte flera dagar i rad. Åtminstone inte under de första månaderna.
- Öka bara en av faktorerna distans, tempo och intensitet åt gången.
- När du ska öka distans/tempo/intensitet - gå på hur det känns i benen, inte hur mycket du orkar konditionsmässigt.
- Om du känner dig sliten i benen (utöver träningsvärk) - avbryt/stå över och ta en extra vilodag.
- Vänta ett tag med att sätta upp precisa mål tills att du kommit igång med träningen ordentligt. Då blir målen realistiska och du slipper jaga för att nå dem och därmed ignorera punkterna ovan.

Om man följer dessa punkter håller sig nog de flesta någorlunda skadefria och just skador tror jag är något som får många nya löpare att tröttna och lägga ner. Önskar att någon hade bankat in de här punkterna i mitt huvud för 5-6 år sedan så att jag sluppit varit skadad så mycket som jag varit. Nu följer jag dem (nästan alltid) och det går som en dans och är roligare än någonsin!
#10
5 december 2011 kl 21:33
Gilla
Och just det ja:
- Ta ett steg tillbaka var fjärde, femte vecka då du minskar (eller åtminstone inte ökar) distans och tempo, så att kroppen får återhämta sig lite.
#11
6 december 2011 kl 11:49
Gilla
Johan: Sorry för mitt sena svar.

Det jag kanske borde nämnt i mitt förra inlägg var att jag inte blivit av med problemen hux flux genom att fortsätta träna när jag haft problemen. För min del var lösningen en 2-3 månader ofrivillig lång vila pga en icke löprelaterad skada och sedan börja om från början, men träna lite annorlunda och komplettera med mycket massage och stretching. Mina benhinneproblem har alltid inletts med att jag (över)ansträngt vaderna så att de varit ömma och onda och sedan har det hela fortsatt i en ond cirkel.

Nu har jag (än så länge - ta i trä) alltså inte "benhinne-ont" utan jobbar förebyggande med massage av musklerna i vaden. Så fort de känns lite ömma och slitna så masserar jag helt enkelt de musklerna med tummar och knogar under 5-10 minuter och avslutar med ett par stretchövningar för vaden. Upprepar sedan en eller några gånger om jag känner att det stelnar till och börjar ömma igen. För min del gör det här väldigt stor skillnad, särskilt för bra och snabb återhämtning efter hårda eller långa pass. Känner direkt hur massor av spänningar släpper i musklerna och hela underbenet. Numera känner jag mig alltid relativt fräsch och avslappnad i underbenen när jag sticker ut på en runda, även om jag tränat dagen innan. Så var inte fallet tidigare, utan jag körde på trots ömhet och stelhet vilket förr eller senare ledde till benhinneproblem.

Men som sagt: att det här (i kombination med bättre löpteknik) hjälpte för mig, behöver ju inte innebära att det fungerar för just dig. Men jag tror iaf inte att det skadar ;)
#12
9 december 2011 kl 13:10
Gilla
Om jag förstått det rätt ska den iaf vara någon mm vidare än ettan.
#13
9 december 2011 kl 13:19
Gilla
Funderar på att köpa Tarther och eftersom ni är så många som har både den och Adios så tänkte jag höra efter vad ni har för storlekar. Samma i båda, eller skiljer de sig storleksmässigt?
#14
10 december 2011 kl 12:23
Gilla
Har också noterat det där och jag gillart inte! Är rätt mysko att man låter användarna välja vilken vy man vill se som standard och sedan tvingar dem att se den andra vyn :) Kalendern skulle vara OK om det inte vore för att den är så plottrig, asymmetrisk och oöverskådelig...
#15
18 januari 2012 kl 19:59
Gilla
Kan det vara så att du råkat ta bort bocken i checkboxen vid "Aktiv"?
#16
22 januari 2012 kl 19:49
Gilla
Finns en lång tråd om detta här på forumet: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=10012&sida=1

Resulatet av studien som omnämns i tråden: http://gih.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=4&pid=diva2:423554

Och för er som inte orkar läsa resultatet/sammanfattningen: De fann inga större skillnader vad gäller prestationsförmåga före/efter 6 veckors uppehåll i snusandet. Dock hade många gått upp ett par kilo i vikt ;)

Hur snusande UNDER löpning påverkar är ju dock en annan fråga. Själv snusar jag aldrig strax före eller under träning och känner inget behov av att göra det heller.
#17
23 januari 2012 kl 22:50
Gilla
Jag håller delvis med dig Gabriella.

Finns det några moderatorer utöver jogg.se själva? Jag har inte sett till några iaf. Det blir ju lite mer tyngd bakom det hela när någon som faktiskt har moderatorbehörighet och dessutom är en aktiv forumanvändare ryter till i en urspårad tråd etc. Tycker att den varianten fungerar bra på andra forum (i andra ämnen) som jag är aktiv på. Fördelen med att forumet modereras av frivilliga, aktiva användare är ju också att man får en helt annan snabbhet vad gäller t ex flytt av trådar, sammanslagning av trådar och hänvisning till liknande nyligen aktiva trådar.

Vad jag TROR Gabriella menar med "spekulationer och antaganden", och som jag själv känner igen mig i, är följande: Det skapas ständigt intressanta trådar med många insiktsfulla inlägg där användare hänvisar till egna erfarenheter, forskningsresultat, bloggar, artiklar etc för att besvara en fråga, underbygga ett resonemang eller ge tips. Efter ett visst antal inlägg så råder inte helt sällan något slags konsensus i frågan och om inte så är fallet får iaf trådbesökarna en bra variation av bra underbyggda resonemang att dra sina egna slutsatser från. Efter en rätt kort tid av inaktivitet hamnar de trådarna tyvärr i glömska och en ny tråd med exakt samma frågeställning/resonemang dyker upp. Av naturliga skäl orkar/hinner inte alla de kunniga personer som skrivit i den förra tråden skriva samma saker som de skrivit några veckor tidigare och lämnar tråden därhän. Det är i det läget inlägg av typen "Jag vet att det är så här bara därför att. Punkt.", "Du vet ju ingenting, det är tvärtom och därmed basta", "Jag praktiserade på en vårdcentral en månad 1990 och kan därför med 100% säkerhet säga att det är en stressfraktur som gör att trådskaparen har ont." som får stå oemotsagda eller direkt sänker nivån i tråden till sandlådenivå.

Det här gäller absolut inte för majoriteten av trådarna, men det känns som att det inträffar oftare och oftare. Jag tror inte det bara beror på forumanvändarna i sig eller en förändrad attityd utan snarare på forumet och dess moderering i kombination med mer aktivitet på forumet (om nu så är fallet). Färre trådar behöver inte innebära lägre aktivitet utan kan faktiskt ge bättre och mer intressanta diskussioner med ännu fler vinklingar istället för upprepning av samma gamla myter, antaganden och illa underbyggda resonemang. Särskilt då om man kan bryta ut ett intressant sidospår i diskussionen till en ny tråd.

För att bli lite konstruktiv istället...

Förslag:
- Flera och mer aktiva moderatorer som har behörighet att flytta, radera, varna, avstänga, ändra trådrubriker, ge uppmaningar att hålla sig till ämnet, bryta ut en diskussion från en tråd till en ny tråd osv.
- Tillämpa sticky-trådar med forumregler och kanske med tips och FAQ för respektive kategori.
- En bättre sökfunktion där man t ex kan välja om man vill söka på trådrubrik eller trådinnehåll för att underlätta för användarna att hitta äldre trådar. Göra det möjligt att få sökresultat med enskilda inlägg, inte bara hela trådar.
- Lyft fram sökfunktionen så att den lättare hittas och används mer. Helst högst upp i vänsterspalten ovanför aktuella trådar OCH lägga till en länk till sökning i forummenyn ute till vänster i "huvudmenyn".
- Överväga om den bästa ingången till forumet verkligen är att visa alla kategorier med senaste dygnets aktiva trådar på en sida. Trådar som varit inaktiva några dagar försvinner snabbt iväg ut i intet. Om man istället var "tvungen" att klicka sig in i respektive kategori för att se trådarna skulle man kunna lista betydligt fler trådar och de skulle troligtvis leva längre och "återaktiveras" i större utsträckning istället för att nya likadana (inte alltid, men ibland, sämre) skapas.

Och ja, jag är medveten om ironin i att jag skrivit ett maratoninlägg om förbättringsförslag för siten i "fel" kategori och "fel" tråd då det hör hemma i tråden "Hur kan jogg.se förbättras". Just den tråden är dock ett bra exempel på forumets brister då den, om den modererats bra, hade delats upp i flera olika trådar där "Förbättringsförslag för forumet" hade varit en och där alla förslagsdubletter hade raderats för att göra tråden hanterlig. Med en vettig sökfunktion hade jag dessutom kunnat söka på enskilda inlägg i den tråden för att se om någon redan listat mina förslag ovan, men nu måste jag istället plöja igenom alla 645 inlägg vilket jag inte orkar.

#18
25 januari 2012 kl 13:01
Gilla
Om man inte känner sig sliten i vaderna efter träningen så ser jag inte några problem i att köra tåhävningar då. Men man behöver ju inte maxa och köra hundratals hävningar just efter träning. Själv brukar jag passa på att köra tåhävningar morgon/kväll i samband med att jag borstar tänderna. Om vaderna känns ansträngda så skippar jag det helt enkelt den dagen.
#19
25 januari 2012 kl 13:28
Gilla
Själv har jag inte provat det och kommer inte att göra det heller. Känns som att det borde påverka löpsteget negativt och öka skaderisken och risken för överbelastning rejält. Har aldrig hört talas om eller sett några elitlöpare köra med vikter vid distanslöpning och det finns säkert orsaker till det. Varför inte köra t ex backträning (utan vikter) och separat styrketräning med vikterna istället?

PS. Om man googlar på söktermen "running ankle weights" så får man upp rätt många länkar till siter där man avråds från att löpa med vikter och där man menar att vikterna är avsedda för styrketräningsövningar - inte för distanslöpning. DS.
#20
29 januari 2012 kl 17:36
Gilla
Jag hade samma problem några gånger precis när jag köpt klockan (har iofs 410:an). Jag tror att det kan haft att göra med att jag växlat till "training mode" när klockan inte fick full GPS-signal, avbrutit och sedan gått in igen när det var full signal. Alternativt avbrutit när den höll på att söka efter signal. Även om klockan då indikerade att den var "klar" så började den inte mäta förrän efter några hundra meter. Det här hände några gånger men upphörde om jag startade om klockan innan passet. Nu ser jag till att aldrig starta training mode om jag är inomhus och avbryter aldrig när den väl börjat söka efter signal och då har det fungerat perfekt hela tiden.

Har du provat att starta om den precis innan passet?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >