Foruminlägg av SimonLu

#1
24 mars 2013 kl 18:54
Gilla
Hallå,

Är helt grön här på jogg.se.

Jag sprang Premiärmilen idag på 42,40. Hade som mål att komma under 47,30 och vinna över tre från mitt jobb.

Är väldigt nöjd med tiden då jag endast fått in 4 pass (8KMx3 och ett på 10KM) sedan årsskiftet och dessförinnan spelat fotboll och brottats under hösten.

Nu till min fråga. Hur snabb kan jag bli? Med så pass lite träning känns det inte omöjligt att komma ner mot Sub40 inom kort? Eller är jag naiv?
Hur pass svårt kommer jag ha för att klara t.ex. Stockholm Marathon eller Lidingöloppet, är det stora skillnader?

Är ca 180 cm och väger in strax under 70 kg ifall det spelar in i spådomarna.

Tack på förhand.
#2
25 mars 2013 kl 23:22
Gilla
Tack för alla bra svar!

För att klargöra lite bara: Med "tränat fotboll" menar jag en gång i veckan med kompisar plus en-två Korpmatcher på sjumanna-plan i veckan. Men det är inte omöjligt att det givit mig en grundkondition.

Förra våren var jag uppe på 19-20 km någon gång när jag var ute och sprang, försökte då köra åtminstone 10km en gång i veckan, så jag är inte helfärsk. Men jag antar att det är distansträning som krävs för att röra mig upp mot ett Marathon.

Finns det någon träning man bör undvika? Brottningen, som jag iofs lagt halvt på hyllan nu, gör mig rätt smidig, men det borde knappast göra någon skillnad på flacka banor.

Tänkte anmäla mig till Kungsholmen runt i morgon, får återkomma i början av maj och berätta hur det gick sen.

Återigen, tack för alla peppande ord och de bra tipsen!
#3
16 mars 2015 kl 09:58
Gilla
Hej!

För en dryg månad sedan anmälde jag mig till Stockholm Marathon för att ha ett mål och en anledning att hålla kontinuitet i träningen. Jag har lagt in de rundor jag hunnit med sedan dess under min profil här så ni som är intresserade kan ta en titt.

Nu till frågan: Jag behöver hjälp att sätta ett rimligt tidsmål till maran. Jag har tidigare aldrig sprungit så långt och därav den stora ovissheten. Känner själv att jag på träning klarar 5.05-tempo på 30KM men samtidigt säger alla att det är efter dessa 30 som maran egentligen börjar.

Tror ni som har lite mer erfarenhet av långlöpning att det skulle vara ett mål att jobba mot att klara 3.30 på Stockholm Marathon den 30 maj? Eller är det alldeles för optimistiskt? Ofta brukar man ju prestera rätt mycket bättre på tävling (har sprungit 42.40 på Premiärmilen).

Jag kommer ha tid att springa 1-2 pass på 8-10 km och ett pass på 25-35 km per vecka. Mer än så kan jag inte få in då jag spelar fotboll 1-2 gånger per vecka.

Tack på förhand!
Simon
#4
16 mars 2015 kl 13:58
Gilla
@Staffan

Jag förstår att det kommer bli tufft, men det är ju vad mål handlar om.
Det som får mig att tro att det är möjligt är att jag igår sprang 30 KM på 2.32. Personligen känns det ju då som en riktigt dålig tid att springa sista 12 KM på 1.30 på tävling. Visst, jag får ju ge mig på 35 km nån-några gånger för att se exakt vad som händer men kan faktiskt inte tänka mig att jag skulle springa hälften så snabbt sista milen.

Draghjälp, regelbunden dryck och energi samt peppen som kommer av publiken bör väl kunna förbättra min prestation på tävling?
Eller är jag helt fel på det?

Genrepar på Kungsholmen Runt 21,1 km. Vilken tid där "motsvarar" 3.30 på Marathon?


#5
16 mars 2015 kl 16:34
Gilla
Tack för svar.

Jag har funderat på att haka på en 3.30-farthållare för att inte dra iväg för snabbt i början, är det en bra idé?

Bör jag försöka springa i samma takt hela loppet eller börja snabbare/långsammare?

Simon
#6
16 mars 2015 kl 20:39
Gilla
Hej allihopa och tack för svar.

Men alltså, ni som säger att 3.30 inte kommer att gå, ni får gärna motivera med mer än att "det var jobbigt när jag sprang". Jag menar, om jag springer i 5.05-tempo i 35 km på egen hand nu, två månader innan loppet, vad är det ni tror jag kan råka ut för? Eller tror ni de sista 9 km kommer gå i betydligt mycket långsammare tempo? Och vad grundas det på isåfall? Och hur kan jag isåfall förbereda mig för att undvika en temposänkning på över minuten per kilometer.

Som sagt, jag vet inte eftersom jag aldrig sprungit, men samtidigt är det ju ingen relevans för mig att en annan person sprang sin första mara på en dålig tid.

S
#7
31 maj 2015 kl 09:17
Gilla
Hej på er! Efter en pollen-fylld vår med bara ett löppass sedan påsk reviderade jag målet lite och höll mig med 3.45-farthållarna. Det funkade och jag spurtade in på 3.42 till sist.

Nästa år, för det här var så roligt att jag vill göra om det, blir det träning hela vägen och 3.30 som mål.

Tack för alla tips.