Löpning Träning 17 inlägg 4637 visningar

Hur snabb kan man bli?

1989 • Stockholm
#1
24 mars 2013 - 18:54
Gilla
Hallå,

Är helt grön här på jogg.se.

Jag sprang Premiärmilen idag på 42,40. Hade som mål att komma under 47,30 och vinna över tre från mitt jobb.

Är väldigt nöjd med tiden då jag endast fått in 4 pass (8KMx3 och ett på 10KM) sedan årsskiftet och dessförinnan spelat fotboll och brottats under hösten.

Nu till min fråga. Hur snabb kan jag bli? Med så pass lite träning känns det inte omöjligt att komma ner mot Sub40 inom kort? Eller är jag naiv?
Hur pass svårt kommer jag ha för att klara t.ex. Stockholm Marathon eller Lidingöloppet, är det stora skillnader?

Är ca 180 cm och väger in strax under 70 kg ifall det spelar in i spådomarna.

Tack på förhand.
Conny Andersson
1962 • svanskog
#2
24 mars 2013 kl 19:25
Gilla
Kanontid!!!För att ha tränat så lite.Jag gissar att du kommer att springa
runt 40,30 med lite mer distans o intervallträning under säsongen.
Det är möjligt att du fixar under 40, men det blir tuffare från 4,16 temp
till 4 min tempo/km Men du är ung o stark så lycka till!!!
Kristoffer
Sverige
#3
24 mars 2013 kl 19:31
Gilla
Ska du springa ett maraton eller Lidingöloppet känns det som att lite mängdträning kan behövas? Det behövs inte lika mycket uthållighet för en mil som för fyra.

Men grym tid! Löpning verkar vara din grej!
HR
1972 • Stockholm
#4
24 mars 2013 kl 19:35
Gilla
SimonLu: du är ung, du har bra "matchvikt" för löpning ifrån grunden och din miltid är fin med tanke på hur lite löpning du tränat. Det är dock inte helt ovanligt med de tiderna i din ålder - även utan längre tidigare löpvana. Det visar helt enkelt på att du är en frisk individ med bra förutsättningar.

Självklart så ligger sub40 inom räckhåll för dig - du har annan träning som grund, gör en bra tid på milen redan och har åren för dig. Det finns inget som talar emot att du skulle komma ner till 40min redan under första året - om du är beredd att lägga lite träning på det. :-)

När du jobbat dig till den tiden så kommer det att bli svårare och svårare och man kanske får räkna med ganska liten fartutveckling om man inte "satsar" och att man kanske bara kniper några sekunder i taget på milen eller att man kanske "fastnar" på en viss fart under en längre tid.

Lidingöloppet och Stockholm Marathon är något HELT annat och även om du gör en skaplig miltid nu så är det mycket svårt att säga något baserat på din miltid. Det är inte alls säkert att du har någon vidare fartuthållighet vid sträckor över milen vilket helt enkelt betyder att du inte kan ta din milfart x 3 för Lidingöloppet och lägga till några procent. Du kanske kroknar rejält redan efter 16-17km i din milfart och får kräla dig i mål eller bryta - vem vet utan träning?

ELLER så har du en bra fartkapacitet även på längre sträckor i kroppen och då kanske du kan sätta en fart på runt 45-46 minuter per mil på Lidingöloppet. :-)

Det bästa sättet att ta reda på hur du ligger till är att ta ett par lite längre pass i "normal" fart, kanske lite lägre, runt 15km och går det bra och inte känns helt galet jobbigt så var inte rädd att lägga på ett par km. Förberedelser inför längre lopp är givetvis att vänja kroppen att springa längre. En kille som är hyfsat snabb på milen kan ibland vara lite småsvag redan på en Halvmara utan lite längre pass i bagaget.

Lidingöloppet och en Mara kräver ett helt annat upplägg än milträning och man kan i princip säga att milträningen inte ger så jättemycket inför LL och Maran i sig (det är dock ett bra komplement) men att LL-träning och Mara-träning ger ett bra utbyte även för milen.

Var beredd på att du kan behöva sänka farten för att orka med de längre passen - åtminstone till en början - och att du inte kan räkna med att hålla din nuvarande miltid som snittfart på en mara. Om du inte tränar ganska så mycket mer löpning.

1979 • Mariefred
#5
24 mars 2013 kl 19:36
Gilla
Kanontid Simon!

Jag tror det skulle vara möjligt för dig att klara sub 40 till hösten om du tränar löpning seriöst fram till dess. I värsta fall skulle du garanterat fixa sub 40 tidigt nästa år.

För längre sträckor krävs det mer mängdträning. Du skulle säkert klara att ta dig runt Lidingöloppet idag men den andra halvan skulle förmodligen bli en plågsam historia.

Hur snabb du vill bli sen är svårt att säga. Beror på talang och vilja :)
Filip Österlund
1991 • Stockholm
#6
24 mars 2013 kl 19:37
Gilla
Hej! och Välkommen till Jogg :-)
Jag tror att du har potensial att kunna springa riktigt, riktigt bra, vilket du redan gör! Många (däribland mig själv) springer program som innefattar flera 100 km för att kunna komma under 50 min. Har du sprungit milen på 42,40 med så lite träning skulle jag säga att du har alla möjligheter till sub40 (om inte ännu lägre) om du tränar lite mer.

Har för mig att det var Ulf Friman som skrev nån gång att det fina med löpning är att de flesta har potensial att bli riktigt bra löpare om man bara lägger ner mycket träning. Att ha någon naturlig "talang" hjälper givetvis, men i grunden är det träningen du lägger ner som kommer vara avgörande... Du verkar ha båda så träna hårt så är nog det mesta möjligt.

Kul att du funderar på maraton. Jag har själv sprungit Lidingöloppen och funderar på att springa mitt första maraton i sommar. Att "klara" Lidingöloppet är nog inga problem, själv sprang jag det nästan otränad trots att tiden blev dålig. Jag rekommenderar absolut att du hoppar på ett av programmen här på Jogg eller någon annanstan -det är enkelt, motiverande och det funkar! Tips är dock att ta det väldigt lugnt i början, börja bygga upp muskler, knän mm innan du går på programmen. Jag började springa väldigt långt på kort tid och det gick perfekt -tills allt kraschade. Fick löparknä, kunde inte springa, tappade motivationen, sprang inte på 6 mån. Ta det lugnt i början som sagt ;-)

Nu blev det mycket text här, men jag hoppas att det hjälper lite iaf :-)
Michael Omberg
1973 • Enskede
#7
24 mars 2013 kl 19:40
Gilla
Grattis till en kanontid..du har nästan slagit min perstid på milen med så lite träning,du är född till löpare,klarar sub 40 galant inom kort med mer träning.
KML
1975 • Luleå
#8
25 mars 2013 kl 12:17
Gilla
Bra tid! Men kan du speca detta: "....spelat fotboll och brottats under hösten."

Hur mycket och när? Grundträning för fotboll ger bra ganska bra förutsättningar för en bra miltid.

Folk antyder ju att du inte tränat så mycket (ja eller vad det nu sägs...ja så tolkar jag det), medan jag vet ju att om du tränat fotboll organiserat så springer man milen på din nivå om man inte har något onödigt att släpa på och är ung. Man tränar ju genom att....typ springa. Och det blir en del intervaller.
HR
1972 • Stockholm
#9
25 mars 2013 kl 13:15 Redigerad 25 mars 2013 kl 13:21
Gilla
KML: med antydan om att han inte sprungit så mycket så menas givetvis specifik löpträning enligt vad han själv uppgett. :-)

Just fotbollsspelare och innebandyhuliganer brukar kunna bli ruskigt snabba på milen utav bara farten och med lite träning. Samtidigt så är de många "fartintervallerna" i form av snabba start och stopp och kortare rusher ingenting man kan ta med sig till ett så långt lopp som Lidingöloppet (eller en Mara). Det är skillnad på "att ta sig runt" Lidingöloppet, att springa på en ok tid eller en bra tid.

Jag tränade själv fotboll, cyklade lite mountainbike och spelade tennis hela somrarna och som sextonåring sprang jag milen runt 40min i plugget utan att löpträna. Som sjuttonåring lade jag av med fotbollen och började springa och sprang milen efter ett halvår på runt 38min. Själv vågade jag inte springa några längre sträckor än 15km och jag levde nog mycket på tidigare träning och att vara mycket lätt i kroppen.

Att Simon tar sig runt Lidingöloppet i dagsläget tror jag säkert, men kanske inte. En Mara innebär ju en ännu större påfrestning och kanske vaderna eller benen tar så mycket stryk att han måste bryta - oavsett fart. Och det är ju synd att utsätta sig för. Fotbollsspelare kan ju få grym kramp i slutet av matcher och tänk dig då att ett Lidingölopp är ett lopp som tar längre tid än en match och att man springer kontinuerligt och utan vila samt att Maran är ytterligare ca 12km på det. Drygt fyra mil på asfalt tar sin tribut.

Löpträning krävs för att knyta ihop kilometrarna och vänja kroppen att springa "avslappnat" i bra fart under längre tid och utan uppehåll.

I princip talar allting för Simon: bra ålder, bra längd/viktförhållande, han är aktivt tränande redan och har gjort en bra miltid. Men, man får ju inte ta för givet att man rasslar av ett långlopp bara sådär om man nu har lite ambitioner. Jag tycker absolut att han kan kombinera och att det ena ger det andra dvs löpträning hämmar inte direkt fotbollen. Brottningen? Hmm, Simon blir nog mycket allround.
KML
1975 • Luleå
#10
25 mars 2013 kl 14:29
Gilla
Henrik/

Håller med om allt.

Jag ville bara påpeka att fotbollsträning också är träning för löpning under vissa förutsättningar, men det brukar inte låta så här på jogg.se...så därför påpekade jag det. 45-60 sek intervaller med lika lång joggvila och så dundrar man på, 5 km tempolopp med uppvärmning och nedjogg, 8 km "långlöpning" med lyktstolpelöpning. Som sagt bra milträning.
1978 • Malmö
#11
25 mars 2013 kl 14:47
Gilla
Skulle tro att du kan ta sub 40 innan sommaren om du löptränar tre kvalitetspass i veckan. Du har bra grundfysik och om man ska säga något possitivt om brottning i löpsammanhang så är det att du förmodligen inte är rädd för lite smärta och att plåga dig själv. Tänk dock på att lyssna på kroppen. Löpskador smyger sig gärna på efterhand man ökar mängden löpta mil per vecka.

"Tyvärr" är det väl så att med ditt låga BMI kan du inte räkna med att hämta någon tid genom att gå ner i vikt.

Att springa LL och marathon är som sagt något helt annat. LL tar du dig runt "utan problem" bara genom att dämpa farten ordentligt. Marathon tycker jag inte man ska ge sig på med mindre än att man klarar 3mil utan något större besvär. Det är de sista 12km som gör ont.
1987 • Råcksta
#12
25 mars 2013 kl 21:58
Gilla
Mycket bra tid. Men riktigt medveten träning och hårt jobb, så kan det bli minst 35-36 minuter på milen inom inte en alltför avlägsen framtid.

www.runandreasrun.se - Frihet är att springa
1989 • Stockholm
#13
25 mars 2013 kl 23:22
Gilla
Tack för alla bra svar!

För att klargöra lite bara: Med "tränat fotboll" menar jag en gång i veckan med kompisar plus en-två Korpmatcher på sjumanna-plan i veckan. Men det är inte omöjligt att det givit mig en grundkondition.

Förra våren var jag uppe på 19-20 km någon gång när jag var ute och sprang, försökte då köra åtminstone 10km en gång i veckan, så jag är inte helfärsk. Men jag antar att det är distansträning som krävs för att röra mig upp mot ett Marathon.

Finns det någon träning man bör undvika? Brottningen, som jag iofs lagt halvt på hyllan nu, gör mig rätt smidig, men det borde knappast göra någon skillnad på flacka banor.

Tänkte anmäla mig till Kungsholmen runt i morgon, får återkomma i början av maj och berätta hur det gick sen.

Återigen, tack för alla peppande ord och de bra tipsen!
1978 • Malmö
#14
26 mars 2013 kl 13:27
Gilla
Jag kan tänka mig att brottning ger en hel del bålstabilitet och det är inte fy katten när det kommer till långdistanslöpning. Men om man vill optimera för att bli bra på löpning är det nog bättre att prioritera annan träning och kanske köra plankan några gånger i veckan istället.
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#15
26 mars 2013 kl 16:09
Gilla
Först skall du bestämma dig. Vill du maximera ditt resultat på ett år, sedan bli skadad och lägga löpningen på hyllan?

Eller vill du ha löpning som en kompis resten av livet?

Jag hoppas att det är det senare. Det är möjligt att snabbt bättra på resultatet på kort tid, men det är väldigt stor risk för skador. Nu har du ju spelat fotboll, så du kanske har bra förutsättningar därifrån.

En löpare når sitt max efter ca 8-10 år. Om man går fortare fram så ökar risken att man blir skadad, och aldrig når sitt max. Om man går långsammare fram, så hinner åldern ikapp innan man når sitt max.

Prognos: Om du kommit upp i 5 mil/vecka om några år, så kommer du att springa milen på ca 14+BMI. Detta förutsätter att du tillhör den fjärdedel av löpare som har talang och tränar med kvalitet, och att du håller en stabil mängd träning under längre tid.
Johannes
1985 • Farsta
#16
26 mars 2013 kl 16:46
Gilla
Är 14 + BMI någon vanlig formel för att ta fram kapacitet på milen?

Jag förstår inte heller det där med att åldern skulle komma i kapp efter 8-10 år. Det måste ju bero på hur gammal man är då man kommer i gång med sin satsning, eller? En 20-åring bör ju inte begränsas av sin ålder 10 år fram i tiden, men en 50-åring begränsas förmodligen mer och mer för varje år.
Espen Ringom
1975 • Oslo
#17
26 mars 2013 kl 17:15
Gilla
Så lenge du klarer å holde deg MOTIVERT og SKADEFRI kan du utvikles som løper i laaaaaaang tid.

En i min løpeklubb (mara 2:25) har sagt til meg at uansett når du starter som løper vil du kunne utvikles i 10 år uansett alder!

Jeg er 15 år eldre enn deg. Jeg startet å løpe i 2008 og hadde aldri trenet i hele mitt liv! Jeg løp da milen på 49:27 og nå gjør jeg milen på 37:01 men ifølge kalkulatorer skal jeg kunne løpe under 36.

Min BMI er heller ikke så gunstig som din, jeg er 176 og 74kg. Jeg løp mine to første sub 3 mara på bmi over 25.

Jeg har ingen talang for løping og har heller ikke noe bra løpssteg, men jeg har klart å holde meg motivert og forholdsvis skadefri og klart å øke, øke mengden hele veien. Jeg tror det må å være tålmodig, variere trening og holde motivasjonen oppe er viktig.

Man vil ikke alltids forbedres og det må man huske på. Selv hadde jeg en ganske dårlig sesong i 2011 hvor jeg trente mer enn noen gang men stagnerte. Jeg ble ikke stressed av den grunn fordi jeg hadde det kul og klarte å holde meg motivert. I 2012 løsnet det totalt!

To skritt frem, ett tilbake.

Du er født i 1989 og har en bra BMI for løping. Jeg tror du kan bli riktig så snabb om du vil!
Bare husk å variere mengde. Variere distans. Variere intensitet. Variere sko og ha det kult!

Hvor bedre form du blir, hvor lettere blir det å løpe også!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.