Foruminlägg av Mats Petersson

< < < 1 2 > > >
#1
22 februari 2008 kl 20:39
Gilla
Hej!
Har liknande iaktagelser, fast med en enklare pulsmätare (polar). Jag tror det handlar om att kontakten är dålig mellan pulsgivare och hud, dvs du är inte tillräckligt svett. Prova med att ta lite vatten under givare innan du springer nästa gång. Det fungerar för mig.
mvh Mats
#2
1 mars 2008 kl 17:20
Gilla
Ett tips, en keps gör underverk. Man slipper regnet i ansiktet, skyddar även glasögonen. Håller även med Johan B. Det är värst innan man sticker ut. Det är klart att en långrunda tar emot, men på en halvtimme hinner inte regnet tränga igenom kläderna speciellt mycket.
#3
6 mars 2008 kl 21:08
Gilla
Mycket intressant, känner igen mig själv. Vill springa 3 ggr/vecka. Känner att kroppen klarar av ca 2 ggr/vecka. Är ganska sliten dagen efter. Diverse småskavanker som benhinnor, värk i fotvalv etc. Kör också efter filosofin, no pain - no gain. Ligger i princip alltid på snittpulser på 160 slag/min.

Vad anser ni om ett ett lungt långpass, vilken snittpuls skall man ligga på?
#4
8 mars 2008 kl 18:01
Gilla
Benny: Har sprungit 18 km för ett och halvt år sedan. Det dröjer nog innan jag gör om det. När man lämnar 10:an är det små stigar, blött och bitvis kuperat. Det var riktigt jobbigt! Bitvis var markeringen dålig också.

Som sagt, det var ett tag sedan, om det är bättre nu vet jag inte
#5
7 april 2008 kl 21:56
Gilla
Angående kartritning. När man gör olika rundor i kartfunktionen får man alltid börja om från början varje gång. Det vore bra om man kunde utgå från en redan ritad karta och redigera. Så att man slapp dra alla streck en gång till.
#6
24 april 2008 kl 22:41
Gilla
Morgonträning är nog olika för olika personer. Själv provade jag detta när vi var på semester i Grekland. Eftersom det snabbt blev varmt sprang jag en runda före frukost vid två tillfällen, ganska kort ca 5 km. För mig var det en pina, det gick trögt, var jobbigt, det var inte kul. Provade samma runda en kväll istället, även om det var varmare kändes det mycket bättre. Konstaterade att kvällspasset var roligare, gick snabbare och jag hade en lägre medelpuls.
#7
10 juni 2008 kl 21:18
Gilla
Jag har passat på att springa när barnen är på aktiviteter. Fungerar naturligtvis inte för de minsta barnen, då man måste vara med hela tiden.

Exempelvis när grabben spelar innebandy: Ta med joggingkläder, spring en runda,utnyttja befintliga omklädningsrum samt duschar. Kom ihåg att jag kände mig grymt effektiv när David hade tidig innebandyträning på lördagar. När vi kom hem kl 10 på förmiddagen, hade David tränat innebandy, själv hade jag sprungit 6-7 km, duschat och helgen hade precis börjat.

Normalt sitter man ofta bara av tiden när barnen har sin aktivitet
#8
11 juni 2008 kl 21:48
Gilla
Mina asics 2130GT höll bara 23 mil/3 månader. Därefter var hälkappan genomnött med blåsor som följd. På Löp o Skokliniken i Gbg där skorna inhandlades limmade de fast en skinnimitation i måndags.

Jag påtalade den tveksamma kvaliten, de sade att många fabrikanter gått över till ett miljövänligt innertyg. Lätt att inse att tillverkarna glömde göra ett nötningstest på det nya materialet...

Hoppas att lagningen håller, skorna kostade 1400...
#9
12 juni 2008 kl 21:57
Gilla
Mats J:
Det blir inte så billigt med New York när du skall reklamera skorna...
Jag är övertygad att kvaliten på kälkappan är under isen på asics 2130GT. Mina gamla asics (en billigare modell) gick 75 mil med knappt en antydan till slitage i hälen.
#10
22 juni 2008 kl 22:28
Gilla
Min puls varierar också. Har delvis också svårt att begripa varför. Tror dock att kaffedrickande påverkar pulsen uppåt. Inför Gbg varvet drog jag ner kaffet till max en kopp per dag några dagar i förväg. (En arbetsdag dricker jag 5-6 koppar/dag). Då märkte jag en nergång med ca 5 slag. Efter måltider har jag också högre vilopuls. Stämmer naturligtvis också att infektioner påverkar pulsen uppåt. Själv anpassar jag inte träningen beroende på puls.
#11
5 september 2008 kl 22:07
Gilla
Fick ont i mina bägge hålfötter för två år sedan efter finalloppet (18,8 km). Tror att fötterna var ovan att springa på ojämnt underlag och blev överbelastade på något sätt. Vissa av mina vardagsskor gjorde att fötterna värkte när jag promenerade. För mig var det alla senorna från tårna som värkte (de går under foten). Det gjorde speciellt ont när fötterna blev kalla. Tyvärr tog det ganska många veckor innan det blev bättre, jag sprang lite då och då. Efter någon månad gjorde jag ett uppehåll på ca en månad. Efter detta blev jag gradvis bättre. Riktigt bra blev jag först när jag skaffade hålfotsinlägg (av andra orsaker) för knappt ett år sedan. Idag är jag frisk till 98 %. Kan känna av lite om fötterna blir kalla
#12
9 november 2008 kl 21:36 Redigerad 9 november 2008 kl 21:51
Gilla
Benny!
Vad förväntar du dig för utveckling? Du verkar ganska snabb, 27 min/6 km. Jag tvivlar på att du förbättrar den tiden på 6 km med lågpulsträning.

Provade själv med lågpuls somras ca 3 månader. Sprang ofta drygt en timme med ca 140 i puls (Har normalt ca 160 när jag tränar) . Efter sommaren kunde jag konstatera följande:
+ Helt skadefri, trots mer km i benen än vanligt
+ Tappade något kilo i vikt
+- oförändrad tid på mina lågpulsrundor, m a o samma sträcka, samma puls samma tid
- mina normala träningsrundor med 160 slag/min blev långsammare.

Det jag tar med mig som erfarenhet från min lågpulssommar är att springa lågpuls då och då. Jag tror det är utmärkt för att förebygga skador och bränna fett. Jag tror inte att personer med bra grundkondition blir snabbare med lågpuls.
#13
14 november 2008 kl 20:36 Redigerad 14 november 2008 kl 20:38
Gilla
Ge inte upp med era blåsor. Det är inte så konstigt att det blir blåsor i hålfot. Det är tunt skinn där som aldrig ligger mot sulan. Inte konstigt att det blir blåsor när hålfoten plötsligt skall börja ta last.

Skaffade själv inlägg i januari. Fick tyvärr även skoskav vid hälen, samt blåsor vid hålfot. Skorna var ganska gamla och formade efter min fot. Med inläggen kom foten högre upp i hälen. Köpte nya skor och slapp skoskaven. Blev ej av med blåsorna i hålfoten. Göteborgsvarvet hägrade och jag tejpade hålfoten med apotekets Leukoplast på rulle, ser ut som plåster men har bara klister. Tejpade runt hela foten, två hela varv med överlapp på ovansida. Tejpade inför varje löpträning. Sprang hela våren inkl göteborgsvarvet utan problem.

Därefter vande jag av foten succesivt med tejpen. Längre och längre sträckor utan tejp. Numera behövs ingen tejp och jag har tjockare hud i hålfoten.
#14
2 december 2008 kl 21:56
Gilla
Fredrik, håller med dig. Har också cyklat på ett test i höst. Fick medelmåttiga värden. Hade räknat med ett bättre resultat. Jag tror det mediokra resultatet beror på att man gör ett cykeltest, normalt cyklar jag aldrig. Hade man gjort testet på ett löpband hade vi kommit bättre ut. De andra på jobbet som cyklar på fritiden, cyklar till och från jobbet fick toppresultat.
#15
9 januari 2009 kl 20:36
Gilla
En fundering ifrån en ingenjör. Presterar man bättre när det är högtrycksväder? Om det är högtryck är det ca 103kPa, jämför med lågtryck då det är kanske 98 kPa. Jämför man skillnaden är det ca 5 % skillnad. Detta betyder att när det är högtryck andas man i 5 % mer syre i varje andetag jämfört med lågtryck... Detta borde innebära en stor fördel (om det nu är andhämtningen som är den begränsade faktorn).
#16
9 januari 2009 kl 21:08
Gilla
Det där förstod jag inte, du skriver att gasblandningen är densamma. Det hålller jag med om. Det innebär att det är samma förhållande mellan syre, kväve och ädelgaser oberoende av trycket. Dvs ett högre tryck innebär ett större antal syremolekyler/volymsenhet, dvs andetag. M a o mer syre/andetag. Hur kom du fram till slutsatsen att man inte andas in mer syre?
#17
15 januari 2009 kl 21:05
Gilla
Sökfunktionen i kartor kan förbättras. Som det är nu är det alldeles för grovt, åtminstone i större städer. En sökning i göteborg ger hundratals träffar. En önskan vore att man kunde precisera sökningen ytterligare genom att kunna skriva exempelvis namnet på en runda som ofta är en sjö, väg eller fritidsområde.
#18
17 februari 2009 kl 21:29
Gilla
Springer i princip aldrig på löpband. Provade för två veckor sedan, ca 8 km på plan mark. Kände ingenting när jag sprang. Dagen efter kände jag en sträckning på baksidan av höger skinka. Precis ovanför höftleden.

Normalt sett springer jag 8 km i "verkligheten" utan att känna något. Är det fler som har samma erfarenhet?
#19
21 februari 2009 kl 13:13
Gilla
Kom precis därifrån nu. Inga problem. Packad snö. Lite halt i en del uppförsbackar
#20
7 mars 2009 kl 14:00
Gilla
Hej Frida!
Var precis hos en sjukgymnast i går med mitt knä. Fick ont på ovansida knäskål efter 1 veckas hård utförsåkning. Förmodligen en överbelastning sade sjukgymnasten. Hos mig gör det enbart ont när jag går nerför trappor. Hursomhelst fick jag lite tips på övningar som jag precis börjat med. Jag behövde inte göra uppehåll i löpningen så länge jag inte får ont av det.

Min rekommendation till dig är att uppsöka någon sjukgymnast etc. Jag tror att du kan få bra tips på stretchövningar mm.

mvh Mats

< < < 1 2 > > >