Foruminlägg av Mathias Johansson

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
4 juli 2012 kl 08:38
Gilla
Funkar utmärkt. Har bott här (kina/Japan/korea/indien) i ett par år nu och sprungit mycket och har inga problem. Som sagts innan, när du första gången kör här så kommer det ta tid då den har cachat sateliterna från hemma. När den väl har hittat de nya här nere så kommer den cacha dem istället och fortsättningsvis så går det mycket snabbare.
#2
16 februari 2013 kl 07:44
Gilla
Ingen aktivitet är värdelös. Rent fysiskt är det nästan jämförbart med utomhuslöpning men du får inget luftmotstånd så det är något lättare på band. De flesta band räcker det att höja elevation 1 steg på ungefär för att kompensera för det. Jag kör ca 4-5 pass i veckan på band under vintern då jag hatar att halka på isen utomhus. Det pass jag gör utomhus känns även med broddar inte helt skönt. Sedan är banden inte helt rätt kalibrerade så dina tider på band kan variera rätt mycket. Intervallträning på band är rätt skönt tycker jag. Lätt att få rätt fart och tid. Även backträning kan lätt göras på band. Kör du på, det är inte optimalt men definitivt inte värdelöst! Kan nämna att jag springer fortare utomhus än på band.
#3
16 februari 2013 kl 11:52
Gilla
Nästan försumbart;-) Jag håller med fullständigt, jag tycker bara om siffror så här kommer lite undersökningssiffror på detta:

• Vid en snitfart på 6 min/km använder en löpare ungefär 2 procent av den totala energiförbrukningen till att föra kroppen genom luften. Vi förutsätter att det är vindstilla.
• Vid dubbel hastighet, 3 min/km, behövs 8 procent att föra kroppen genom luften. Vid löphastighet på 3.30 på 1500met – kring världsrekordfarter, är talet närmare 14 procent.
Notera att detta är vid vinstilla förhållanden.

Vindmotståndet är viktigt för löpare. För varje ökning av vindhastigheten eller löphastigheten ökar motståndet med en faktor upphöjt till två, så att exempelvis ett motstånd på 10 km/h är fyra gånger jobbigare än ett motstånd på 5 km/h. En stor del av löparens energi går till att övervinna luftmotståndet. En vind som motsvarar löphastigheten saktar ner farten med ungefär 4 sek per km. Så blåser det 6 min/km i motvind och du springer 6 min/km, så blir den verkliga hastigheten 6,04 min per km. En medvind ger tillbaka endast hälften av detta. Så det jämnar inte ut sig.

Detta kan å anddra sidan sättas i relation till vad allt "fladder" man har kostar:
Långt hår 6,3 %
Löst sittande kläder 4,2 %
Kortklippt hår 4,0 %
Långa strumpor 0,9 %
Håriga ben 0,6 %
Fladdriga skosnören 0,5%
Vidare ger väl varje extra kilo på kroppen ca 2-3 sekunder extra per kilometer. Tja, allt detta spelar ingen roll på min nivå men är ändå något jag roar mig med att räkna på när jag motar bort tristessen på bandet.
#4
16 februari 2013 kl 15:50 Redigerad 16 februari 2013 kl 16:39
Gilla
Jag har aldrig sett något band där du faktist kan få tid/distans från banded till någon app. Däremot finns det ett antal olika pod lösningar. Jag har tex en fot pod från garmin som mäter och skickar till min klocka/ deras app. Vidare så har vi ju t.ex Nike+ som finns som en pod man lägger i skon på Nike skor och springer med. Funkar rätt bra faktiskt. Deras nya site är vl inte så himla kul men de har en del rätt roliga features för att få olika typer av pris när man klarat .tex att springa en viss distans, en viss tid, bränt x antal kalorier etc. Funkar rätt bra som motivator. Annars är det nog som nämts ovan bara att mata in det manuellt i valfri fitness/running app. Jag kör med gymgoal för sådant med.
Notera att du kan lägga till manuella pass i "svettig" som syncar mot ditt konto på jogg.se
#5
16 februari 2013 kl 16:09
Gilla
Är ditt mål att komma under 1:50? Jag skall själv springa Gbg varvet och har gjort lite som du, följt ett 1:50 program och klarat den tiden på en testrunda. Nu kör jag på 1:30 programmen men inte för att jag på allvar tror att jag skall klara den tiden men jag hoppas i vart fall på under 1:40. Skillnaden mellan dessa program är antalet mil per vecka samt vilka tider du skall springa på. Det är något tungt att gå så långt utanför min konfort zon men det ger redan resultat. Om du satsar på 1:50 så kanske börja på vecka 3 ungefär och sedan köra de sista veckornas program fram till Gbg varvet. Jag återhämtar mig från en halvmara på knappt en vecka. Om jag kör lågpulslöpning över distansen så räcker det med en dag. Jag tänke springa seedningslopper i mars för varvet och sedan en halvmara ca en månad innan loppet för att se min status. Jag har ett pers på halvmaran på 1:23 ( från den tiden när man fortfarande hade framtiden framför sig) men efter ett mycket onödigt fall från taket så fick jag massor av år helt utan aktiviteter. Detta försöker jag nu råda bot på.
#6
16 februari 2013 kl 17:54
Gilla
Den dockan gör väl bara att du kan föra över ditt material till skärmen, inte den andra vägen. Vi har technogyms maskiner på det gym jag tränar och jag har aldrig sett att jag kan få datat till någon av mina appar. Dock kan jag lyssna på min musik i dess högtalare.
#7
17 februari 2013 kl 19:14
Gilla
Om hälsan är det viktiga så är det bättre att lägga till ett pass till. Kroppen är en motor som mår bra av att användas regelbundet. 5 Km sliter inte så mycket på kroppen men att utöka 5 till t.ex. 7 sliter mer än att lägga in ytterligare ett 5 km pass per vecka. Går du upp till t.e.x 7 på dina två pass så blir det bara 4 extra Km per vecka. Ett till pass ger 5 friska Km och det ger bättre resultat hälsomässigt. Man har nygligen gjort en stor studie i Danmark kring detta och den visar på just detta att fler pass istället för längre pass ger bäst hälsoeffekter. Dock avtar denna stora skillnaden efter 3-4 pass. Kroppen ställer troligen in sig rätt fort. Du kan läsa mer om en undersöknign som visar klara hälsovinster av bara 1 minuts hård träning 3 gånger i veckan: http://dinamediciner.se/nyheter/tre-minuter-i-veckan-ge-bast-resultat
#8
18 februari 2013 kl 16:26
Gilla
Kan möjligen ha att göra med hur du snörar dina skor. Har haft liknande problem i skor som varit för trånga upptil och med dålig snörning har det blivit värre. Byte av skor eller ändrad snörning ger mer blodflöde och mindre tryck där och det har hjälpt för mig. Du kan se tips på olika snörningar här tex. http://www.marathon.se/webb-tv/spring/utrustning/tre-smarta-s%C3%A4tt-att-sn%C3%B6ra-skorna

Jag är gammal ex-militär som går 10 mils vandringar regelbundet och här märker man av precis det du skriver om när man slarvar med snörningen mycket tydligt. Snabbt byte av snörning så har det alltid gått bort. Skadar inte att i vart fall testa.
#9
19 februari 2013 kl 10:57
Gilla
Jag har möjligheten att flexarätt mycket och jobba hemmifrån så jag får oftast till 3-4 lunch pass per vecka och ca 1 timme vardera. Dessa pass ägnar jag åt kvalitets träning. Det blir då intervall träning, backträning, tusingar, stegrade tempo löpning etc. Helgen eller de kvällar jag orkar blir mer lågpuls löpning. Frågan är ju lite vad du vill uppnå med din träning, bli snabbare, uthåliggare, vikt eller något annat. 30 minuter räcker inte långt för uthållighet men gott för snabbhet. Man kan till och med klara sig med mindre: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tre-minuters-traning-i-veckan-racker Nu skall man nog inte gå riktigt så hårt på detta men intensiv träning kortare tid gör mycket för en ändå. Lycka till!
#10
24 februari 2013 kl 13:01
Gilla
Det är samma, i vart fall för mig. Jag har 42 i mina gamla skor från både Nike och Asics. Köpte ett par Gel Kayano 19 i förra veckan och har sprungit ett parförsta varv med dem nu och jisses vad jag älskar dem. Bästa skor alla kategorerier för mig och mina fötter. Billigast just nu är nog: http://www.wiggle.co.uk/asics-gel-kayano-19-shoes/
#11
24 mars 2013 kl 17:23
Gilla
Tack! Detta är nog den mest inspirerande vardagshistorien jag läst på länge. Detta kommer mitt humör leva gott på riktigt länge.
#12
27 mars 2013 kl 19:50
Gilla
@Axel, Det där beror helt på. Tyvärr. Tänk t.ex en segelbåt. Ett stort segel ger mer kraft än ett litet. En stor fladdrig jacka, byxa ger mer turbulens än en mer åtsittande= mer aeordynamisk motsvarighet. Man har visat att en normalt byggd löpare kan spara mellan 0,5 upp till 6% på vindmotsåndet på löpning på havsnivå i vindstilla förhållande och utan löpare framför som påverkar luftflödet. 6% skulle inenbära ca 7-10 sekunder på ett halvmarathon. Notera också att hårdare vind ger mer luftmotstånd, högre höjd ger tunnare luft, olika kroppar har olika aerodynamiska förutsättninga, att springa i en klunga ger viss minskning av luftmotståndet etc. etc.
Se denna länk för en vetenskaplig undersökning om just detta: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3773666

Tycker nog att man bör tänka lite på detta och inte ha onödigt sladdriga kläder men du kan få mer effekt av t.ex lättare skor, viktminskning eller min favorit, mer träning:-) Jag har kapat mer än 6 minuter på milen på 4 månader bara genom ökad träningsvolym och kvalitet. Faktum är att löpband har varit en mycket stor del i min träning och då främst intervaller och tröskelträning. Det har gett enorm effekt för denna medelålders småkorpulenta herre. Dagens pass på löpband var helt underbart med 8 km på 4:10 fart vilket för mig är ruggigt bra. Jag tror seriöst att jag kommer klara sub 40 på milen redan till senhösten i år, om kroppen håller för vidare ökning. En liten sidonot. I dag hade jag ett par nya NIKE FLYKNIT RACER skor som väger 160 gram. I vanliga fall springer jag i Asics kayano 19 som väger 310 gram. Känslan i fötterna är helt annan och jag är säker på att skorna sparade mig mycket tid. Ovetenskapligt så det förslår men känsla är viktigt det med. Bara löpglädjen i så lätta skor var underbar. Givetvis påverkar skons dämpning, löpekonomin och mycket annat med.

#13
27 mars 2013 kl 20:44
Gilla
Jag springer ofta i Kina som har en helt horribelt dålig luftkvalitet. Jag har lungröntgat mig både före och efter pass ( För att få arbetsvisum etc så måste man göra detta och jag gör det ofta bara som en hälsocheck) Det är ruggigt att se hur fort man skitar ner lungorna. Värre än rökning, Jag har inte rökt i hela mitt liv men mina lungor efter bara ett par pass i Kina skulle lätt kunna misstas för en storrökares. Numer springer jag alltid med en mask där. Det hjälper delvis, i vart fall för större partiklar. Är ingen läkare men för mig så gör jag klart mycket sämre tider i Shanghai än i Tokyo som har mycket bättre stadsluft. Jag antar och tror att detta till stor del beror på luften. Heldre skogsluft än vägluft är min tanke.
#14
28 mars 2013 kl 08:15 Redigerad 28 mars 2013 kl 08:15
Gilla
Vid vindstilla förhållande så förbrukar man ca 2% av energin att föra kroppen genom luften ( http://www.marathon.se/traning/sa-mycket-gor-luftmotstandet-en-lopare). Om man då antar att vi springer i 6 min / km fart så får vi 7,2 sekunder per km som är kosten för detta. Om vi vidare minskar detta motstånd med 6% så får vi 0,4 sekunder per km * 21 km = 8,4 sekunder. Å andra sidan så blir effekten på detta mycket större vid hårdare vind, mycket sladdriga kläder, kroppens egen aerodynamik etc. Vid hård vind så börjar detta blir högst påtagliga siffror. De 2% procenten vi har vid vindstilla kan vi högre löpfart och mer vind ge 2 siffrig kraftförbrukning. Tänk på att Energin som fordras för att föra dig genom luften ökar med kvadraten av löphastigheten. Angående löpband, japp det är tråkigt men man kan göra mycket för att mota bort det med. Allt från TV till att plugga. Själv pluggar jag alltid kinesiska eller japanska när jag springer på bandet. En podcast i lurarna så är man helt upslukad av det och tänker inte så mycket på bandet. De andra på gymmet brukar se lite undrande ut när jag försöker uttala orden mellan flämtningarna men det får man väl bjuda på.
#15
28 mars 2013 kl 17:42
Gilla
Det finns hur många studier som helst som visar på riskerna med att springa där det finns luftföroreningar. Vi har t.ex denna som gjordes i samband med OS i Beijing som rör hur performance påverkas: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19952812 Då testade man även en då ny sorts andingsmask för bland annat atleter: http://www.icanbreathe.com/choosing.htm jag kör med denna i Kina men inte i Sverige då jag nästan alltid springer i vad jag tror är rätt bra luft här i torslandaskogarna.

En rätt bra svensk sida om föroreningar: http://www.airclim.se/tema_airquality_pollutants.php

Lite mer kunskap om de olika typerna av föroreninga och mycket om de små rackana som jag är mest orolig för: http://www.active.com/running/Articles/Exercising_Outdoors__How_Does_Pollution_Affect_Athletes_
eller kanske lite Belgisk undersökning att vi kanske blir dummare av förorenringarna: http://www.blisstree.com/2012/12/10/fitness/city-running-exercise-air-pollution/

Kontentan av allt detta är att vi när vi springer drar i oss 10-20 gånger mer luft och därigenom föroreringar än en icke tränande person i samma område. Jag har svårt att se att det inte skulle påverka oss i någon form. Sedan hur farligt det är beror väl helt på hur höga halterna är av de olika sakerna. USA har utvecklat ett rätt bra regelverk för hur man kan mäta detta och relatera till hur farligt det är för oss: http://www.airnow.gov/index.cfm?action=aqibasics.aqi Notera att denna skala går till 500 och vi hade nyligen i Beijing över 700. Den stora skillnaden mellan Kinas egna mätningar och denna är att Kinas inte hanterar de små partiklarna som uppenabrligen i mångt och mycket är mer farliga för oss än de stora.
#16
31 mars 2013 kl 20:17
Gilla
För egen del, helt klart endorfiner. Jobbade förut för FN och blev ofta försöksperson för olika slags tester: stress, fysisk utmattning med mera. I dessa kunde man klart se att vissa av oss hade en klar fallenhet för att frigöra endorfiner under fysisk aktivitet. Fick aldrig klart för mig om det påverkade att jag är nykteriskt, vi på grund av situationen inte hade något normalt s..x liv etc. Hur som helst. Man har senare gjort en rätt känd undersökning under mer kontrollerade former: http://cercor.oxfordjournals.org/content/18/11/2523.full Deras slutsats (läs slutet, den är rätt klockren faktisk):

this study provides first in vivo evidence that release of endogenous opioids occurs in frontolimbic brain regions after sustained physical exercise and that there is its close correlation to perceived euphoria of runners. This suggests a specific role of the opioid system in the generation of the runner's high sensation. In a more general view, it might also be assumed that opioidergic effects in frontolimbic brain structures mediate not only some of the therapeutically beneficial consequences of endurance exercise on depression and anxiety in patients (Morgan 1985) but also the addictive aspects of excessive sports, where injured athletes continue their training in spite of detrimental consequences to their health

För egen del så hade jag på den tiden upp till 10 timmar med detta rus. Det känns inte riktigt som det varar så länge nu för tiden dock. Efter dagens pass på 21 km så varade det nog bara typ 30 minuter...
#17
1 april 2013 kl 08:34
Gilla
Attans, jag är ju nykterist så den delen failar jag men å andra sidan är min mycket höga konsumption av choklad rent kalorimässigt med all trolighet skyhögt över Er alkohol ditto. Kan det räknas tro? Siktar på att gå ner 3 kilo till göteborgsvarvet. Nuvarande pers på milen är 44:52 satt förra helgen. Att helt avstå choklad i 4 veckor, oj, det har jag aldrig ens tänkt tanken att vara. Kan bli intressant. Jag är på. Behöver alla utmaningar jag kan få.
#18
3 april 2013 kl 20:15
Gilla
Tillhör Volvo gruppen men efter seedningsloppet blev det grupp 5. Skall bli kul att se vad man kan göra på första varvet på 20 år för egen del. Den tidens 1:23 lär väl få plussas på med en halvtimme.
#19
4 april 2013 kl 08:22
Gilla
Asfalt och mera asfalt. I regel hyfsat bra sådan dock. De brukar sopa vägen innan så det bör inte vara allt för mycket sten eller annat för barfotalöpare. Sprang barfota för typ 20+ år sedan och det var nog det värsta jag jag gjort, var inte tränad för det. Året innan sprang jag i militärkängor, det var ingen hit det heller. I år blir det löparskor:-)
#20
4 april 2013 kl 22:32
Gilla
Hej Anna, jag vill gärna vara med. Är inte medlem nu men blir det gärna om jag får plats i någon av era grupper. Verkar vara mest damlag men jag var man sist jag kollade i passet... Är inte snabb, runt 16-17 minuter på 4 km.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >