Foruminlägg av Amanda Lewis

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
3 januari 2013 kl 10:31
Gilla
Har haft problem med halsen de senaste veckorna vilket har gjort att jag har behövt hålla igen på träningsfronten rejält.. Började känna av det veckan innan jul tillsammans med en lindrig förkylning, men detta gick över snabbt och efter ett par dagar var jag helt återställd. På juldagen hade jag återigen ont i halsen och hade svårt att prata. Dagen efter kom en dos av rethosta som inte ville ge sig förrän dagen innan nyårsafton - då jag återigen var återställd. Igårkväll började jag känna av halsonten IGEN och inatt vaknade jag och hade så ont att jag knappt kunde svälja..

Sprang för första gången under julledigheten igår, annars har jag bara kunnat gå på gymmet och köra styrketräning. Blir oerhört frustrerad av detta då jag inte kan träna som vanligt.. Hur gör ni vid halsont? Tränar ni ändå eller avvaktar ni tills det gått över? Mår bra i övrigt, har ingen feber och känner mig inte hängig.
#2
6 januari 2013 kl 10:27
Gilla
Visst är det så, hälsan kommer alltid först. Har kunnat köra tre ordentliga träningspass från slutet på v 51 fram till nu, och då har jag känt mig återställd igen. Men känner hur frustrationen bara växer, har alltid haft svårt för att bara vara still och inte göra någonting (vila). Har liksom ingen ro i kroppen till det. Och ännu mindre nu, när man bara längtar efter att få svettas igen!
#3
6 augusti 2013 kl 10:02
Gilla
Jag är allergisk mot gräs, gråbo och även kvalster (vilket tyvärr påverkar året om). Men nu i augusti, när gråbon blommar, är det som allra värst. Andningen blir tyngre och benen blytunga. Känns inte som att jag kommer någon vart när jag springer, och det känns mest motigt hela tiden... Antar att det beror på att jag inte kan transportera syre till musklerna lika bra, och benen blir därför tunga och sega. Trist att det ska påverka så mycket.

Jag börjar ta tabletter i mars och käkar sedan hela sommaren. Fundrar på att vaccinera mig för att få bort besvären men det är en ganska utdragen process. Hoppas på att kunna prestera på Malmö halvmara på lördag, men det borde väl inte växa så mycket gråbo inne i stan va? :)
#4
6 augusti 2013 kl 10:08
Gilla
Jag ska springa mitt första marathon nästa år och nu när det börjar bli dags att anmäla sig, sitter jag lite i valet och kvalet mellan vilket lopp jag ska välja.

Stockholm känns ju kul att debutera på eftersom det är i Sverige och en ganska stor löparfest. Samtidigt kan det ju vara skönt att springa första maran på en flack bana eftersom det i första hand är distansen jag vill känna på, och då känns Berlin mer lockande. Jag tänker inte satsa på någon tid nu första gången, utan fokus blir på att ta sig runt.

Vad säger ni som har lite mer erfarenhet? Vilket marathonlopp kan vara trevligt att debutera på?

#5
6 augusti 2013 kl 14:41
Gilla
Intressanta resonemang och idéer.
Jag är inne lite på Sabines spår.. Blir det tungt är det rätt skönt att det finns många löpare runt omkring mig samtidigt som en stor publik och en mäktig målgång motiverar en till att fortsätta kämpa. Jag förstår dock tjusningen med att springa mindre lopp och slippa all trängsel. Sprang halvmaran i Kalmar i slutet på juni och där var det bara ca 500 anmälda. Hade en underbar löpupplevelse, och loppet var väldigt bra organiserat. Kan även tillägga att publikstödet var mycket bättre än väntat, och just publiken tycker jag är en viktig del för att jag inte ska tappa fokus. Kanske därför ett större lopp lockar mig...
#6
10 augusti 2013 kl 20:06
Gilla
Håller med dig Fredrik! Den sträckan kändes oändlig! För övrigt blev jag totalt klubbad av värmen. Är nog rätt känslig där. Sprang på hela 6 minuter sämre än Kalmar i juni.. Inte kul!
#7
21 augusti 2013 kl 16:09
1 Gilla
Jag har också svårt att motstå godsaker, framför alt choklad. Har visserligen aldrig haft problem med vikten, men jag vet vad du menar när du säger att det där förbannade sötsuget gör sig påmint hela tiden. Mitt kommer efter jag har ätit mat (konstigt nog). Mitt tips är att inte se det så svart och vitt. Ju mer du tränar, desto mer kommer du kunna öka din träningsmängd och därmed även sträckan. Äter du då även nyttigt överlag, kommer inte någon godsak då och då göra någon skillnad. Och precis som Lars säger - hitta träning som du tycker är rolig, och se det som en njutning, inte som ett måste. Samma gäller godsakerna. Istället för att få dåligt samvete över allt du äter, njut under tiden du äter det. Man mår aldrig bra av att gå runt och ha ångest över saker. Jag brukar baka själv när jag bli sugen på något, då har jag i alla fall koll på vad jag stoppar i mig, och kan justera mängden socker och mjöl (ja, jag undviker det) efter eget behag.
#8
21 augusti 2013 kl 21:49
1 Gilla
@ Mikael: att pastan startar ett sötsug kort efter lunchen är ju egentligen inte så konstigt. Snabba kolhydrater = socker = ökat sötsug. De gånger mitt sötsug slår till är när jag har slarvat med maten och ätit för mycket kolhydrater i mina måltider.
@ Leif: Desserter är ett mycket bra påhitt om du frågar mig :) sägs det inte att vi har lättare för att smälta maten om vi avslutar med något sött? Önsketänkande kanske... Skämt åsido, jag tror att det är viktigt att hitta en balans i förhållandet mellan mat och träning. Precis som Niklas säger är träningen aldrig förgäves, oavsett vad man stoppar i sig. Ät, njut och träna på!
#9
21 augusti 2013 kl 22:00
1 Gilla
Hade samma problem för ett par år sedan.. Det räckte att jag utökade tiden mellan mat och träning till ca 3 timmar, så att magen har hunnit "ta hand om" all mat. Har nästan aldrig problem längre. Kan dock tillägga att jag även undviker socker, mjöl, stärkelse och tillsatser (e-nummer och anda kemikalier). Tror det hjälper mycket, eftersom jag får i mig "ren" mat.
#10
22 augusti 2013 kl 08:08
Gilla
@ Peder - hur vet man att det är just en inflammation man har? Har haft problem med min vänstra höft i ca 8 månader, gick till en naprapat när det började och fick höra att jag måste köra mer bålstyrka eftersom mitt bäcken skjuter ut när jag blir trött (under löpningen). Har kört mycket bål men har fortfarande fruktansvärt ont de dagar jag har sprungit. Det blir alltid värst efter långpass. Låter jag bli löpningen känns det knappt alls... Men då jag älskar att springa är det ju svårt att låta bli. Ibland knäpper det liksom i höften när jag går, och det gör sjukt ont när jag stretchar exempelvis sätesmuskeln och höftböjaren.

Any ideas? Hade du samma symptom när du fick din inflammation?
#11
27 augusti 2013 kl 14:02
Gilla
Tror min Garmin har fått fnatt.
Efter dagens långpass såg jag att all historik och alla rekord har försvunnit från klockan, och kvar fanns bara mitt nyss sprungna långpass... Jag lägger över alla mina pass till Garmin Connect men historiken har ändå alltid funnits kvar i själva klockan, fram tills nu då.. Någon annan som har haft samma problem? Vad kan ha orsakat detta? Det är en relativt ny klocka, då jag köpte den i julas, så det kan ju inte vara att den har gett upp redan.
Kan även tillägga att den nu har bytt språk till engelska och det går inte ändra till något annat...
#12
27 augusti 2013 kl 15:01
Gilla
@Staffan: Nix, ingenting. Sist jag kopplade in den till Garmin Connect hade jag ca 25 % kvar på minnet så det verkar inte heller vara problemet... Brukar det komma varningar när minnet börjar bli fullt?
#13
4 september 2013 kl 21:33
Gilla
Jag kör i princip alla mina intervaller på löpband, just för att - precis som du säger - jag har svårt att hålla rätt tempo annars. Jag är inte en så pass van löpare att jag "känner" när jag håller ett visst tempo, utan måste kolla på klockan och det kan bli ett litet störningsmoment om jag ska springa intervaller. Springer jag på löpband kan jag bara springa :) Så - så länge jag märker att det ger resultat kommer jag fortsätta köra löpband för intervallträning. Just nu funkar det utmärkt.
#14
6 september 2013 kl 08:53
Gilla
Har fått en infektion i munnen (tandköttet) till följd av en visdomstand som krånglar... Har inte feber och känner mig inte på något sätt hängig - men är det ändå klokt att vila från träningen tills infektionen har lagt sig? Har intervaller på schemat idag men vet inte om man kanske borde avvakta. Vad tror ni?
#15
9 september 2013 kl 08:38
Gilla
Tack för er input! Har kört två pass nu och kroppen känns fortfarande precis som vanligt. Ska dock till tandläkaren idag och ta hand om eländet, så får hoppas att jag slipper liknande problem i framtiden!
#16
12 september 2013 kl 15:48
Gilla
Har precis samma symptom som du, Linda. Det där med att kliva ur bilen efter att ha suttit länge slår aldrig fel.

Min naprapat beordrade mig att stärka min bål ytterligare. Mitt bäcken skjuter tydligen ut när jag blir trött och tappar på tekniken under en löprunda (i slutet, precis som du berättar).Så en starkare bålmuskulatur hjälper till att stabilisera bäckenet. Tyvärr upplever jag inte att det hjälper mig - får fortfarande mycket ont emellanåt och framför allt efter långpass. Men det kanske kan vara värt att prova för dig?

Mycket stretch och precis som några andra har sagt här ovan brukar jag även massera med en tennisboll. Det lindrar litegrann, för stunden. Tror dock mitt problem sitter djupare än så, då det även knäpper i min höft vid vissa rörlighetsövningar.
#17
12 september 2013 kl 21:17
Gilla
@Linda: Jag kör mycket med pilatesboll. Testa stå med fötterna på bollen och händerna i marken (helt utsträckt), och lyft sedan ett ben i taget från bollen, långsamt. Viktigt här att man håller kroppen rak och inte svankar. Du kan även utgå ifrån samma position, men att du istället "rullar in" benen mot magen, och sedan ut igen. Funkar även med TRX-band. Dessa är jättebra för bålstyrka. Sen försöker jag alltid tänka på att ha kontakt mellan svank och golv när jag gör övningar liggandes på rygg, exempelvis situps, bänkpress och liknande. När den kontakten finns får bålen jobba.

Jag har inte fått någon diagnos, men tror det kan röra sig om slemsäcksinflammation i mitt fall, tyvärr. Eftersom det knäpper och gör så pass ont känns det inte som att det enbart är något jag gör fel i träningen. Funderar på att gå till en idrottsläkare, men skjuter alltid på allt till sista minuten. Snål student som man är :)

Något längre uppehåll har jag faktiskt inte haft från löpningen, även om man kanske borde. Oftast går det onda över efter 1-2 dagar så då kör jag som vanligt igen. Märkligt nog brukar jag inte få ont när jag springer snabbt, exempelvis efter intervallpass.

Jag hoppas verkligen det löser sig för dig, och att du hittar vad det onda beror på Du verkar ju ändå ha provat en hel del för att försöka åtgärda så jag kan tänka mig att det känns väldigt frustrerande när inget hjälper.. Stort lycka till!
#18
16 september 2013 kl 12:44
Gilla
Jag tränande väldigt mycket styrketräning innan jag började springa. Mycket benstyrka. Nu vet jag inte om det finns något vetenskapligt samband, men jag har aldrig (peppar peppar) haft problem med knäna och jag tror det har mycket med styrketräningen att göra. Jag hade liksom redan byggt upp starka ben innan jag blev en löpare. Sen har jag visserligen ökat både mängd och fart successivt (under ca 2 år) och aldrig skyndat kroppen. Detta recept verkar ha funkat för mig!
#19
18 september 2013 kl 11:17
Gilla
Jag kör ett crossfit-liknande pass som Friskis och Svettis håller (det är tidsbegränsade stationer, 4 minuter på varje station) och jag älskar det. Jag har kört det i ett år nu och jag tycker faktiskt att det har gjort mig mer uthållig. På de pass jag går på får benen jobba väldigt mycket, men på olika sätt. Vi jobbar med uthållighet, explosivitet, kondition, styrka och balans. Så jag tycker det är ett superbra komplement till löpningen.
#20
25 september 2013 kl 11:10
Gilla
Hur funkar det när man vill springa ett lopp och samla in pengar för välgörenhet? Jag ska springa mitt första marathon nästa år (Stockholm) och vill i samband med det samla in pengar till WSPA. Är det tillåtet att välja vilken organisation man vill? Göteborgsvarvet har ju exempelvis ett par organisationer att välja bland, men jag vet inte om man får välja en egen.
Har mailat de som organiserar Stockholm Marathon två gånger men har fortfarande inte fått något svar.
< < < 1 2 3 4 > > >