Foruminlägg av Lennart Larsson

< < < 1 2 3 4 5 > > >
#1
13 januari 2008 kl 16:41
Gilla
Hej Johan! Har inte riktigt förstått vad du menar med att " vill inte behöva trampa fullt lika många varv", nya rön säger att man skall försöka ha bra fart på pedalerna, försöka ligga på en kadens på 90-100/min. Själv så cyklade jag mer än 800mil förra året på en 21vxl MTB(3x7) med fjädrad framgaffel men med vanliga cykeldäck (fram 28mm, bak 32mm). De växlar som jag använde mest var 48 klinga fram och 20/22/24 bakdrev. Det största problemen med att cykla långt är skor och sadel, riktiga cykelskor och en bekväm väl inkörd sadel är A och O i cyklandet. Att man sedan cyklar med en racer eller en MTB har endast den skillnaden att MTB-cykeln väger ca 5kg mer och har lite tyngre hjul, vilket gör att det går ca: 1km/h saktare i 5% uppförsbackar men endast 0,1km/h saktare på slätan. Försök att hitta klungor att ligga i under VR så gör inte vikten någon skillnad på slätan. Sänk styret till en nivå 5 cm under sadelhöjden och försök ev. flytta fram styret för att minska luftmotståndet. MVH Lie´n.
#2
27 januari 2008 kl 16:33 Redigerad 23 februari 2008 kl 13:42
Gilla
Hej! Jag undrar om det finns några teorier om hur man kör bäst uppför.
Jag har sedan jag började cykla för 2 år sedan hört att man skall försöka sitta i största möjliga mån, detta för att ej använda onödigt många muskelgrupper som då måste syresättas och som då naturligtvis höjer hjärt-frekvensen, (har också hört:- sitt ner och håll käft) alltså har jag i 1,5 år aldrig rest mig ur sadeln när det går uppför.

Jag har också trampat på med ganska bra kadens (ca:95 på slätan och 85 i backarna) detta för att ej hålla musklerna "spända" alltför lång stund vid varje rundtramp då musklerna i spänt läge ej syresätts.
Problemet är dock att jag väger 90kg och jag har problem att hänga med mina lättare kompisar i backarna,
fastän pulsen brukar ligga på 90% av Maxpuls,
kompisarna har dock alltid väntat på mig vid backarnas slut och jag har alltid tänkt att allt beror på min vikt och har inte brytt mig så mycket.

Men nu i senhösten förra året så vaknade nog ingenjören inom mig och min tanke var att om jag i stället står upp på pedalerna i motluten då måste ju min kroppsvikt hjälpa till med tramptagen också, sagt och gjort, dagen efter så provade jag och kom väl 100meter i första backen sedan så var benen som två stockar, mina "ben-stå-muskler" var ju inte vana vid detta arbete, men skam den som ger sig efter 2 månader så hade jag tränat upp dessa muskler också och helt plötsligt så har mina uppförskörningar blivit en lek, jag kan enkelt peta in både 2-3växlar tyngre när backen närmar sig och tar mig upp utan problem i alla fall och nu så är det jag som står uppe på krönet och väntar på mina kompisar.

Det är bara att detta stämmer ju inte med de teorier som jag hade lärt mig från början, nu så använder jag fler muskelgrupper (vilket kanske på långa turer gör att man tröttnar fortare),
min kadens ligger runt 75 när jag står upp i backarna vilket gör kanske att det finns risk för att benen stummar, skall också sägas att jag försöker i vilket fall sitta
så mycket jag kan men när det behövs så vet jag att jag kan cykla mycket fortare uppför.

Vill dock informera mig mer om just uppförskörning teorier/formler/energiförbrukning/ etc
men har ej hittat någon bra sajt än så länge och tänkte utnyttja forumet för att höra om det finns någon som vet mer precist om ämnet eller kan tipsa om någon bra sida, eller om ni har lust att berätta hur ni själva bäst klarar motluten.

Vet att man kan räkna ut ungefär vilken hastighet man kan ha i uppförsbackar med hjälp av sin
"Max potenza aerobica" (VO2max) men har inte förstått om det dock gör någon skillnad om man sitter eller står.


Tillägg-1:
Har hittat några sidor som förklarar en del om uppförskörning, http://willybikes.com/page.cfm?pageID=333 http://www.sparrow-hawk.org/tnt/eltour/2000/clinics/climbing-1.html http://www.roadcycling.com/news/article1429.shtml
och en interessant artikel om VO2max (på italienska men försök översätta till engelska med google): http://www.universofitness.com/potenza2/pot2.htm
För att beräkna effekten i Watt i backarna så finns följande formel:
P watt = Kg x G x V x %, alltså i mitt fall: 103kg (jag+cykel+vattenflaskor) x 9.81 x 5,56m/s (20km/h) x 0,05 (5%uppförsbacke) = 280W
Det finns också ett VAM-tal (velocità ascensionale media) som beräknar hur många meter man kan stiga i uppförsbacke på en timma, jag kan säga att jag hade förra året ett VAM-tal på ca: 700m/h, för den som är interesserad: http://www.salitomania.it/vam_ita.htm
#3
31 januari 2008 kl 21:26
Gilla
Hej! Jag har en Polar CS 200 cad (wireless) som vid minusgrader inte fungerar som den skall, har också en Sigma BC906 (ej wireless) fungerar hur bra som helst även om det varit nästan -10°C.
Tyvärr så kan jag inte lita alls på Polar-datorn, men det beror nog på att den är wireless, både hastigheten, kadens räknaren och hjärtfrekvensen.
Jag känner tyvärr ej till andra märken, har dock hört att de flesta wireless har problem men kanske mer av störningar från kraftelledningar och dyl.
Om du läser instruktionerna till din dator så borde det stå inom vilket temperaturområde som de försäkrar att cykeldatorn skall fungera.
Lie´n
#4
2 februari 2008 kl 14:48
Gilla
Hej igen! Har kollat runt lite på nätet och har förstått att många har problem med cykeldatorerna (främst wireless) när temperaturen sjunker mot noll och under. Det enda råd jag har hittat är att försöka ha friska batterier och att ev. vänta med att sätta igång cykeldatorn tills den har fått rätt omgivningstemperatur eller (kanske bättre) lägg ut datorn i kylan 5-10 min först innan man cyklar iväg.
#5
2 februari 2008 kl 23:05
Gilla
Hej! Du kan ju alltid kolla in på www.velo.se och använda deras sökmotor och söka efter "Vätternrundetipsen" och "mot vätternrundan" där finns lite info, men om du skriver lite om dina ambitioner och träningsvanor så är det lite lättare att ge ett bättre svar, es. om du är en van cyklist eller om du bara skall ta dig runt pga tjejklassikern. I vilket fall så borde nog träningen komma igång så fort som möjligt, antingen med MTB eller trainer tills våren kommer.
#6
7 mars 2008 kl 22:19 Redigerad 8 mars 2008 kl 17:30
Gilla
Hej!
Till Ida vill jag säga att när man tyvärr inte vet sin Maxpuls så gå efter Maffetone regeln: 180-din ålder, i ditt fall spring på en puls runt 162, men om du känner att allt går lätt och bra så kan du även öka i pulsen till 165-170, ta inte för hårt på alla % gränser i början, när man har tränat ett halvår eller mer och har börjat förstå kroppen och hjärtat och vet mer om sina nivåer, tröskelgräns, VO2max, ecc då kan man börja "finlira" och försöka att jobba mer effektivt, men ibörjan så har det ingen större betydelse, man blir bra tränad vilken nivå man än springer på men ta det lugnt, håll dig under 170 i puls för att inte dra på dig skador. Sedan när din vilopuls sjunker så kan du gå upp i puls-nivå lika mycket som din vilopuls har sjunkigt (alltså: om du idag har 60 i vilopuls och efter 3 mån. har 55 i vilopuls så kan du öka på din träning med 5 pulsslag).

Till Lisbeth: Dags att börja jogga, haka inte upp dig på pulsen i början, prova nu att jogga i 10-15min, om allt går bra så öka på med 5 min i veckan (hoppas bara din benhinneinflammation har gått över, annars Voltaren eller ännu bättre SIDURO 2,5%), efter några veckor så blir pulsen mer stabil och det blir lättare att kontrollera den.
Du har skrivit (180-50) är det din max och vilopuls? Om så då verkar din Maxpuls fel, stämmer inte med det du skrivit, jag tror att din maxpuls ligger runt 190 eller mer.

Övrigt: Har märkt att många har köpt en pulsklocka men man vet inte hur den skall användas, ihop med pulsklocka så måste (bör) man också veta sin Maxpuls,tröskelpuls,laktatnivåer, ecc då först gör pulsklockan riktig nytta, man lär sig att lättare variera sin träning (idag puls 130, imorgon puls 140, osv) man får bättre kontroll på sin träning men man måste först veta sina nivåer.
Kanske borde man först kontrollera sin tröskelpuls, spring en timma så fort man kan och kolla medelpulsen och därefter sätta följande nivåer utifrån denna puls:
Pulszoner för löpträning är (% av tröskelpuls)
Zon-1 < 85% Återhämtning
Zon-2 85-90% Långdistans
Zon-3 90-95% Tempoträning
Zon-4 95-100% Intervallträning
Zon-5 > 100% Intervallträning över tröskelpuls
(kopierat från http://hem.bredband.net/triathlon/kondis.htm )

Men som jag skrivit tidigare, i början så är detta inte så viktigt, bör tillämpas först efter 3-6 mån. "Uppvärmning" utan STRESS.
#7
8 mars 2008 kl 15:27 Redigerad 9 mars 2008 kl 22:20
Gilla
Vill göra ett tillägg till det jag skrivit tidigare:
Har sett att vi är många fd. “soffliggare” som börjat att motionera, med lite övervikt och dålig kondition, har också märkt att många är lite oroliga för hur man skall träna, vilka pulsnivåer man skall ligga på ecc.
Jag tycker att man bör göra en noggrann fysisk undersökning innan man börjar med för stora doser träning där man både kartlägger ärftliga sjukdomar och gör en EKG-undersökning (vilo-EKG och arbets-EKG) och en normal blodprovs check-up. Har själv kollat mig och man känner sig mycket lugnare när man tränar särskilt om pulsen ibland närmar sig Max i backarna.

Angående pulsnivåer:
Min svärfar köpte sig en motionscykel (med pulsmätare) i januari och frågade mig vilken nivå han skulle lägga sitt spinnande på, lägg dig på 50-60% av din Maxpuls, svarade jag, vilken Maxpuls har jag då, frågade han, jag tog standardmetoden och drog bort hans ålder 74 från 220 alltså Maxpuls 146. Räknade sedan ut att han kunde cykla med en puls på 75-88. Problemet är att han har 90 i vilopuls. Gick inget vidare detta, provade med Karvonens formel (146-90)*0,5+90=118 resp 124. lite bättre men när jag kollade närmare så var dessa värden över 80% av Maxpuls, provade då Maffetone regeln 180-74=106-5(otränad)+5(över 60år)=106 vilket verkade mycket bättre, alltså kör han sina spinnpass på en puls runt 105 och han säger att det känns riktigt bra.

Vad vill då jag säga med detta? - Jo att använda ett %tal av Maxpulsen är inte alltid så bra då den aldrig ändrar sig även om vi blir mer och bättre tränade, att använda sig av Karvonens formel tycker jag inte heller stämmer för där sjunker din träningspulstal när din vilopuls sjunker.

(egna värden)
% av Maxpuls:
För 2 år sedan 183*0,7=128
I höstas 182*0,7=127
Idag 182*0,7=127
om 5 år 180*0,7=126
ingen förändring oavsett om jag är tränad eller inte.

Enligt Karvonen så skulle min träningspuls vara:
För 2 år sedan Maxpuls 183, Vilopuls 59, 70% av Max ger 145 i puls
I höstas Maxpuls 182, Vilopuls 53, 70% av Max ger 143 i puls
Idag Maxpuls 182, Vilopuls 44, 70% av Max ger 140 i puls
alltså en lägre träningspuls ju bättre tränad man blir?

Enligt Maffetone så skulle jag:
För 2 år sedan 180-48-5(otränad)=127
I höstas 180-49-0(tränad)=131
Idag 180-50+5(tränat mer än 2år utan skador)=135
Låter väldigt riktigt! Den enda som utvecklar sig i rätt riktning!

J.Hadd: Läste om J.Hadd på någon sajt och hittade hans åsikter om träning - Hadd´s Approach to Distance Training - http://www.electricblues.com/Hadd.doc

Har tytt hans tandkrämsteori som så att man borde träna sitt hjärta i olika pulsfrekvenser (efter en bra grundläggande träning på lågpuls), har anammat lite av detta plus att jag har lagt till lite variation i kadensen (cykel) och måste säga att resultatet har blivit att jag har sänkt min vilopuls med 9 slag på 5 veckor.

Vet att jag har min tröskelpuls runt 162slag i min, och tränar alltså olika nivåer under denna med 5 puls i skillnad under träningspasset ex:
dag 1 – puls 130-135, kadens 100
dag 2 – puls 150-155, kadens 95
dag 3 – puls 135-140, kadens 100
dag 4 – puls 140-145, kadens 110
osv, bara låta fantasin bestämma, det fina med cykel är ju att man lätt kan variera kadensen, när man springer så får man följa Maffetones förslag att springa mycket i nedförsbackar för att uppnå samma resultat.
Nu när vilopulsen har blivit lägre då har jag också börjat träna mer med högre puls och allt känns lätt, kan säga att i 2 år innan så har jag väl i stort sett tränat på samma vis, 140-145 i puls på slätan och runt 160 i puls i backarna, har märkt att jag blivit bättre men inga större förändringar innan jag började med Hadds teori.
Innan så kunde jag komma hem från en cykelrunda på 5-6 timmar och stupa i säng men nu i år så kan jag cykla 7-8 timmar och en kvart efter att ha kommit hem så känns det knappt som om jag har varit ute och tränat.

Kan säga också att jag kör aldrig intervallträning, har hört att man efter 50-års åldern skall hålla sig lite lugnt med sådant, men vet ej om detta stämmer det enda som liknar intervaller i min träning är på söndagarna när jag cyklar ihop med gänget och drar på lite extra i backarna.

Ja detta var ett “litet” tillägg, hoppas att det har gjort lite nytta för någon.

Här finns en interessant artikel om lågpulsare: http://www.velo.se/view.php?id=2057 http://www.velo.se/view.php?id=2284

Till Janne W: lite mer interessanta sidor (enligt mig). http://www.powerrunning.com/Training/Training.htm http://www.bunnhill.com/BobHodge/Special/LydiardInterpreted.htm

Borde kanske ha postat detta inlägg under annan rubrik typ pulsträning!
#8
8 mars 2008 kl 17:24
Gilla
Har själv stukat foten under min crosskarriär, jag körde då lite stavgång i uppförsbackar som, konstigt nog, inte gjorde ont alls i foten och redan efter en 4-5 dagar så kunde jag sprnga igen, tror att andra ledband till foten stärktes så att det på så vis gick att fortsätta träna rätt så snabbt.
Skulle det inte funka så är det bara att köra med lite annan skonsam träning ett tag typ simning, cykling, spinning, styrketräning bare det inte gör för ont i foten naturligtvis. Men stressa inte för detta, bättre ta det lugnt och tänk längre fram än Göteborgsvarvet.

#9
8 mars 2008 kl 23:59
Gilla
Lisbeth: Jag tycker att du har hittat en bra träningsmetod, öka på joggandet med någon minut då och då och dra ned på promenerandet lika mycket tills du joggar hela tiden, om ca:4 veckor så borde du klara av att jogga hela tiden utan att promenera, eller också om 4 veckor så borde du klara av att springa 15min och 5min promenad 2-3 repetitioner.
#10
10 mars 2008 kl 15:24
Gilla
Tycker som Anders Gulliksson att man borde kunna ha ett "fritt" fält där man kan skriva en kommentar till sin månadsträning etc. kanske kunna skriva om vad man har tänkt få ut av träningen och hur den ev. har gått frammåt, förändringar i träning, förbättringar i prestation, sjukdom/skador, månadsform mm.

Har också funderat på om man inte kunde införa en kolumn med rubriken "träningsintensitet" eller liknande under "Detaljer månad år" där man skriver in hur hårt man har tränat varje pass enligt en förutbestämd skala ex. från 1-10 (problemet blir väl att samsa alla om en och samma skala).
#11
10 mars 2008 kl 18:39
Gilla
Hej!
Har funderat ett tag på hur man kan dela med sig av bra internetsidor som man stöter på när man surfar. Kanske enklast sättet är att starta denna nya diskussion och sedan lägga in sina länkar med en kommentar om vad sidan/sidorna handlar om (om det nu inte framgår av adressen).
Jag själv tycker mycket om när det finns någon länk, för oftast så ger det mig alltid något och man kanske sparar mycket tid istället för att behöva leta själv.

I vilket fall, idag så “sprang” jag på denna sida: http://www.brianmac.co.uk den tar upp det mesta inom träning, går dock inte in för djupt, men man lär sig en hel del, hittade här bla en ny träningsmetod som heter vVO2Max (interessant).

Om ni har problem med att söka de engelska orden så finns denna sida som hjälp http://www.woxikon.com/swe/jogga.php
#12
10 mars 2008 kl 21:23
Gilla
Lars B: Man kanske kan använda din "Notation för löppass"-skala, inte illa, ihop med en Borg-skala också så blir allt komplett, den ena säger VAD vi tränade och den andra säger HUR MYCKET vi tog i.
Lägger vi sedan till ett fritt fält också så har vi en mycket bra överblick över våra/andras träningar.
Får hoppas att Chefen (Nicklas) tar åt sig och sätter sig i arbete.
#13
10 mars 2008 kl 23:03
Gilla
#14
11 mars 2008 kl 15:10
Gilla
Kanske man borde införa ett fält KADENS där man lägger till träningspasset, verkar ju ha blivit viktigt även för löpare.
#15
11 mars 2008 kl 15:19
Gilla
Du kan ju prova med att sänka farten de första gångerna du springer lite längre sträckor och ev. försöka undvika asfalten. Jag själv vid knäkänningar brukar ta på lite voltaren före och efter träning några gånger så brukar problemen släppa.
#16
12 mars 2008 kl 14:19 Redigerad 12 mars 2008 kl 14:21
Gilla
Jag känner igen mig när du skriver att du kände att du "genomfört en bra träning", händer mig ofta men särskilt när som Henrik L. skrivit tidigare, när jag satt upp mål med träningen.
Men oftast så springer/motionerar man bara för att det är roligt och för att få röra på bena lite och då känns detta viktigare än att fundera på vad träningen syftar till.

Kan tillägga att jag själv, just nu, bara kör efter puls och kadens, bryr mig inte om snitthastigheten den blir som den blir.

P.S. Sätt en tejp på klockan så du bara kan se pulsen, ej tiden.
#17
13 mars 2008 kl 16:22
Gilla
Det är snart ett år sedan jag fick min fru och min svärfar att sluta röka och jag har sedan dess funderat mycket på rökning.

Tror att jag har hittat ett sätt att få slut på eländet för alltid UTAN att någon behöver lida (förutom tobaksbolagen och staten naturligtvis) och i denna veckan när jag såg antalet joggare här på jogg, mer än 4000, så tänkte jag att det borde finnas någon här som har med regeringen att göra, en ledamot, en funktionär, eller någon som känner någon inom regeringen eller ännu bättre någon som arbetar eller känner någon inom EG i Bryssel.

Tanken är att kunna få någon (eller kanske ännu bättre, vi själva här på jogg) att lägga in ett lagförslag/petition i riksdagen eller helst i EG, - där man helt enkelt förbjuder rökning för alla födda (exempelvis) 1998 och senare - , alltså alla som är 10 år eller yngre (idag) får aldrig röka eller börja röka.

10åringarna har ju aldrig rökt (förhoppningsvis) alltså lider de inte av lagförslaget, de som röker kan fortsätta att röka tills de dör, och drabbas inte heller av förslaget.
Effekten blir ju i så fall att om 10 år då har vi ett Europa utan en enda rökande tonåring, (svårt att ens tänka sig faktisk, men fullt realiserbart enligt mig).

Några större hinder hittar jag inte för detta förslag, naturligtvis måste man börja kontrollera åldern på de som köper cigg men det är nog inget större problem, sedan så finns ju alltid en diskussion om förlorade skatteintäkter för staten, men uppvägs i slutet av friskare människor.

Vill höra vad ni tycker om förslaget, är det överhuvudtaget genomförbart? Eller är jag ute och “cyklar”?
#18
14 mars 2008 kl 12:22
Gilla
Jag ser att du brukar snitta på puls 160, verkar också som att du har lätt att hålla den pulsen, jag tror att du utan vidare kan fortsätta springa på samma snittpuls utan problem men öka inte på antalet km för mycket varje vecka. Prova med ett längre pass 1 gång i veckan, kanske 15km första gången, detta pass ökar du senare med 10-20% varje vecka, resten av dagarna springer du de vanliga sträckorna.

Lite överkurs:
Du kan ju prova först med att springa 10 km så fort du orkar och kolla din medelpuls, den är då din tröskelpuls, använd sedan detta värde när du springer längre sträckor (använd diagrammet: % av tröskelpuls på http://hem.bredband.net/triathlon/kondis.htm ).
Ett exempel: om du springer allt vad du kan i en timma eller 10km och får en snittpuls på 170 då är detta din tröskelpuls, om du nu vill springa i 2 timmar i stället så gå in i diagrammet och avläs % för 2 timmar, ger här ca:97% alltså borde du teoretiskt orka med att springa i 2 timmar (om du är van vid distansen) med en puls på 97% av 170= 165 men det här är din maxfart, vill du vara säker på att klara hela rundan utan att storkna så håll dig bara lite under den framräknade pulsnivån.
#19
17 mars 2008 kl 14:57
Gilla
Har själv haft halsont och hosta en 7-10 dagar, det viktigaste är nog att ta det lugnt ibörjan och inte försöka ta igen förlorad träning. Naturligtvis så är dina 10 veckor inte bortkastade, om 10-14 dagar så känns allt bättre än innan tack vare ett litet uppehåll (om än oavsiktligt) i träningen.
Jag hade gjort som dig, skippat styrketräningen (något jag också hatar) du gör ju något annat ialla fall, bättre än inget.
#20
17 mars 2008 kl 23:42
Gilla
Har stött på dessa sidor, tror att det gäller din Specialized med Fox gaffel isåfall borde denna sida passa: http://www.birota.ru/manuals/index.php
med google översättning: http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.birota.ru%2Fmanuals%2Findex.php&langpair=ru%7Cen&hl=en&ie=UTF-8&oe=UTF-8 (hoppas denna funkar)
Annars så har jag hittat denna sida: http://www.answerproducts.com/guides/Forks/2006/2006%20Manitou%20Service%20Manual.pdf?cvar1=10%2F6%2F2006+11%3A31%3A36+AM
Hoppas det hjälper lite iallafall!
< < < 1 2 3 4 5 > > >