Foruminlägg av Sofia

#1
3 januari 2013 kl 09:53
Gilla
Mina mål 2013:
1. Fortsätta trappa upp löpningen och ta mig tillbaka till den nivå jag låg på innan jag åkte på ett år med löparknä
2. 47:XX på milen
3. Lidingöloppet under 2:50

2 och 3 förutsatt att jag lyckas med 1, såklart
#2
9 januari 2013 kl 09:58
Gilla
Jag har haft löparknä två gånger, båda gångerna i vänster knä. Första gången blev jag bra genom stretchövningar som jag gjorde varje dag i 1-2 veckor samt löpvila. Sen kunde jag köra på som tidigare.

Andra gången, som kom förra hösten, är jag fortfarande påväg tillbaka från... Denna gång hjälpte inte endast stretch och vila. Denna gång har följande blandning hjälpt:
Naprapatbesök, var riktigt sned i ryggen och dessutom stel i sätesmusklerna, vilket akupunktur har gjort underverk mot!
Träningsprogram för core- och sätesmuskler (som jag nu gjort 2-3 gånger i veckan i 6 månader)
Långsam upptrappning av löpningen, till en början en minut löpning en minut gång och sen trappa upp bitarna av löpning så länge rundorna gick smärtfritt.
Lyssna på kroppen, om jag är sliten så får jag mer känningar i knät än om jag är pigg i benen. Våga vila.
Variera skor, underlag, tempo, kilometermängd per vecka osv.
Samt stretch och kalldusch för knät efter varje runda.

Nu är jag uppe i 30-35 km i veckan och har som längst sprungit 17 km helt smärtfritt. Det går att komma tillbaka! Stort lycka till!
#3
17 januari 2013 kl 17:40
Gilla
Jag har bra erfarenhet av Access Rehab. Efter ett halvår med ett löparknä som inte blev ett dugg bättre (och tusenlappar slösade på två andra rehabkliniker...) så kunde jag börja springa smärtfritt kortare sträckor efter första besöket och efter tre besök kunde jag jobba mig upp till 90-minuterspass.
Jag har fått ett bra bemötande, behandling och åtgärder av det som orsakade mina problem samt upplägg med både rehabträning och hur jag skulle trappa upp min löpning igen. Jag önskar att jag hade gått dit tidigare.
#4
23 november 2013 kl 12:40
Gilla
Ni är grymma, stort lycka till! En vacker dag tänker jag också våga mig på det här ;)
#5
21 januari 2014 kl 22:24
Gilla
Jag är anmäld! Det blir min första mara så bara jag tar mig runt så blir det pers, hehe.
#6
1 februari 2014 kl 14:37
Gilla
Det blev 25 km långpass dagen till ära :)
#7
9 mars 2014 kl 08:44
Gilla
Från Ulriksdals pendeltågsstation så kan man ta buss 540 mot Tensta centrum, och hoppa av efter ungefär 10 minuter vid Sundbyberg södra. Då är man ca 200 meter från starten till Ursvikspåren!
#8
16 april 2014 kl 10:12
1 Gilla
Suck, träningen har gått jättebra hela året tills jag för två veckor sedan fick ont i en fot ca 2 km in i ett pass. Smärta i hela hålfoten vid varje löpsteg. Naprapatens dom var tack och lov ingen stressfraktur utan en irriterad nerv, och nu gäller det bara att vila ut skadan.
Jag försöker vara smart och inte dra igång för tidigt så att det verkligen får läka men USCH vad svårt det är när det är så fint väder ute! Då jag nu kan hoppa på ett ben utan smärta vågade jag mig ut på en provrunda idag då jag varvade löpning med gång, totalt 2 km Det känns mycket bättre men lite känningar fick jag ändå… Nu blir jag rädd att jag inte hinner bli bra för maran! Jag skulle gärna få in ett eller två långpass på 30 km. Har sprungit flera långpass på 25-28 km och ett på 30 km nu i vinter. Håller konditionen uppe med spinning och crosstrainer.
Har någon lite pepp att bjuda på?
#9
17 april 2014 kl 14:47
1 Gilla
@Joakim Problemen kom samma vecka som jag bytte till vårskor efter att ha gått i samma kängor hela vintern, så jag tror att ändringen av vardagsskor är starkt kopplat till mitt problem. Jag försöker växla skor nu men märker inte någon skillnad för foten. Tack för pepp!

@Mikael Njae, det gör ont när jag springer men inte när jag går. Det gör även ont om jag flexar foten uppåt eller om den blir utsatt för tryck i vissa riktningar. Det är inte vid hälen utan mer en stel och diffus smärta i hela hålfoten. Nu har jag blivit mycket bättre och smärtan känns ungefär som ett blåmärke under foten. Kan vara lite stel de första stegen jag tar om jag har suttit ner, men sen släpper det och jag kan gå helt normalt. Tyvärr gäller detsamma inte då jag springer. Skönt att dina problem löste sig! Jag foamrollar vaderna för fullt i hopp om att det ska få foten att bli gladare :)
#10
24 mars 2015 kl 15:46
Gilla
För två somrar sedan så fick jag samma sorts smärta, som strålade ner i vänster ben. Jag kunde även känna en slags skärande smärta i baksida lår, knä och vaden på vänster ben. Jag kunde även inte stretcha vänster skinka, jag fick liksom inte känslan av att muskeln stretchades utan det kändes bara stelt och konstigt. Till slut tröttnade jag på att ha ont och gick till en naprapat som sa att det var falsk ischias/piriformissyndrom.
Åtgärden blev dels att träna core, men kanske framför allt att ändra min hållning och ett sittförbud, dvs bara stå och ligga ner men inte sitta. Vilket var lite jobbigt men äh, det finns absolut folk som har det värre så man ska inte klaga! Tror dock arbetskamraterna på sommarjobbet hade ganska roligt åt mig när jag låg på golvet på mitt kontor och läste dokument haha... Det tog väl kanske 2 månader innan jag var helt bra och kunde börja sitta som en normal person igen utan att få ont i ryggen. Och ha inte komplex över din ålder, jag var 21 när min rygg pajade ;)
#11
20 juli 2016 kl 13:50
Gilla
Själv velar jag med att anmäla mig till S42, har lyxen att bo permanent i Schweiz och har boende i Davos så de praktiska delarna för spontananmälan är ganska lättlösta. Sprang ett lopp härom helgen på 18 km med 1600 hm stigning och har fått till långpass på över 30 km de senaste veckorna så träningsmässigt är det nog lugnt, men det som får mig att tveka är att hela loppet är på en hög altitud... Klurar vidare men det lutar väl åt en spontananmälan! Har aldrig känt mig särskilt påverkad av hög höjd när jag vandrat tidigare, men över ett marathon märks det väl mer haha. Å andra sidan är tidsgränsen 9 timmar och 30 minuter så vad har man för ursäkt att inte köra egentligen ;)
#12
25 juli 2016 kl 09:52
Gilla
Anmäld! Hoppas nu vädret inte blir regn och åska som några vädertjänster säger, vill ha en vacker dag i bergen!
#13
29 juli 2016 kl 16:53
Gilla
Börjar bli nervös för imorgon... Lycka till alla!
#14
30 juli 2016 kl 20:32
Gilla
Hoppas att ni andra hade en bra dag och slapp undan åskan! Själv blev jag knäckt av värmen ganska omgående med huvudvärk och illamående genom större delen av loppet, fast kroppen var hur pigg och glad som helst. Tog mig runt iallafall och fick min t-shirt! Kommer absolut tillbaka fler gånger, hur fint som helst och väldigt välorganiserat.