Foruminlägg av Janne Kickert

< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
#1
11 augusti 2011 kl 15:17
Gilla
Jag och en kompis är inne på samma idé, men vi tittade lite inåt landet också (han bor i Skepplanda, jag vid Hornborgasjön). Kom fram till följande förslag:
Feb: Västgötaloppet på skidor i Ulricehamn
Maj/juni: Tranrikesrundan, Hisingen runt el. Viken runt på cykel
juli/augusti: Delsjön open water el. Göta kanalsimmet
aug-okt: Midnattsloppet, blodomloppet el. likn. Känns det för kort kan man springa hova-gullspångs halvmara eller lucialoppet i Bovallstrand istället.
#2
16 augusti 2011 kl 08:43
Gilla
Köpte min första racer i våras och tränat lite på den i sommar. Även till och från jobbet några gånger (28km enkel väg). Jag har börjat fundera på att göra rutin av det - att cykla till jobbet en gång i veckan, men hur skulle det funka på vintern? Kan jag hotta upp min ca 5 år gamla 3-växlade Monark CityBike till en OK vintercykel? Nya pedaler, smalare däck, dubbdäck o.s.v. Fälgarna får väl vara kvar misstänker jag eftersom växeln sitter i bakaxeln. Tung som skam är den om man jämför med racern - är väl stålram misstänker jag. Det är lite backigt så tre växlar är nog i minsta laget tror jag. Bra träning kan man ju tänka då, men det blir nog svårt att hålla hög kadens, vilket kanske blir en skaderisk med tiden?
#3
17 augusti 2011 kl 11:59
Gilla
Tack för tipsen. Vad är en kompislapp? En sådan där gummiflärp som man sätter längst bak på skärmen, eller? Ska det behövas extra stänkskydd på en sån "gubbcykel"?

Vad tror ni om bara tre växlar backe upp och backe ner? Jag tror mig ha svaret själv efter att ha cyklat till jobbet idag och använt såväl lägsta som högsta växeln. Jag tror det kommer bli för tungt och ta för lång tid med den treväxlade. Jag får nog köra med racern så länge vädret tillåter och komma på en annan lösning sedan.

Om jag köper en lite grövre cykel (hybrid, mtb etc), tappar jag mycket i tid/fart? Jag snittar strax under 30 km/h nu
#4
24 augusti 2011 kl 13:36
Gilla
Själv tänkte jag springa Lucialmarathon (fast halvmara för min del) i Bovallstrand; http://www8.idrottonline.se/IKGranit-Friidrott/, men det kanske är lite långt bort för dig. Jag har aldrig sprungit det tidigare, men det verkar inte särskilt stort. Kolla in regionfriidrottsförbundens (Skånes, Blekinges?) hemsidor. De borde ha en kalender över tävlingar.
#5
31 augusti 2011 kl 14:17
Gilla
Anna, nu hamnar jag lite OT och förstör kanske din motivera-mig-genom-shopping-idé, men som ett tips springer jag gärna i tunna tights alt. långkalsonger med ett par gamla mjukisbyxor som jag klippt av till shortslängd över. Precis som många andra är det mest i rumpregionen jag fryser.
#6
31 augusti 2011 kl 14:42
Gilla
Från att ha sprungit mest i samma tempo har jag nyligen börjat prova intervallträning ibland i syfte att bli snabbare.

Korta intervaller funkar bra, men jag har jättesvårt att hålla något vettigt tempo på långa intervaller (över 2 min). Ska jag börja med en- eller tvåminutare och öka längden lite från ett pass till nästa eller ska jag dra ner tempot och köra t.ex. fyraminutersintervaller (som sägs vara så bra), och hoppas på att jag undan för undan kan göra dem snabbare?

Det är i första hand muskeluthållighet jag behöver. Syreupptagningen är rätt OK verkar det som.
#7
2 september 2011 kl 14:03
Gilla
Tack för svar. Har ni förslag på vilka tider och längder som borde passa mig? Jag sprang Gbg-varvet i våras på 2 timmar. Har tränat två-tre ggr/vecka sedan dess. Brukar ligga på 5-5.30-tempo på mina rundor som brukar vara 5-10 km. Om jag springer längre är det i första hand benen som stumnar, inte hjärta&lungor som sätter stopp. När vi springer i backe känns det som att jag har bättre ork än mina träningskompisar (kan iofs betyda att de är usla och inte att jag är särskilt bra :)). Jag gjorde en hälsoundersökning på jobbet förra veckan och hade syreupptagning på 5 liter/min (måste vara uppskattat värde för jag hade ingen "gasmask" på mig). Förutom att bli snabbare är min målsättning att genomföra klassikern 2013 och en egen mini-klassiker nästa år.
#8
5 september 2011 kl 11:18
Gilla
Jo, längre pass ligger också på schemat för hösten och vintern, men på vilket sätt leder långa intervaller till högre skaderisk?
#9
5 september 2011 kl 15:46
Gilla
Vad är skillnaden på intervall och repetition?
#10
5 september 2011 kl 16:39
Gilla
Nej Anette, du verkar bo för långt bort för att jag ska kunna hänga på, så jag kör på min egen väg istället;) (iförd svarta strumpor, skägg, orakade ben, skalmar innanför, udda tröja o.s.v. Dock har jag tagit av skärmen från hjälmen för det blev så jobbigt i nacken annars)
#11
7 september 2011 kl 11:01
Gilla
"men nu är det alldeles för mörkt, hur gör ni?"

Refelexväst och pannlampa. Mer asfaltslöpning och mindre skogslöpning på vintern.

Just nu har man ju en möjlighet att springa när det är ljust, men snart är det ju skit samma så länge man inte kan springa mitt på dagen, så det är bara att hitta ett sätt att springa i mörkret.
#12
12 september 2011 kl 15:50
Gilla
Hej!

Hur mycket kostar det att hyra chip-tidtagningsutrustning för en liten tävling?

Min förening har varje år en liten triathlontävling med ca 40 deltagare. I dagsläget lånar vi den lokala orienteringsklubbens tidtagningssystem från SportIdent. Det funkar ju ganska bra, vi får snabbt fram ordentliga resultatlistor o.s.v. men helt optimalt är det inte. Vi gör som så att starttiden programmeras in. Sedan tar deltagarna på sig stämplingspinnen när de kommer upp ur vattnet och stämplar i varje växling samt vid målgång.

Jag har sökt på nätet vad det skulle kosta med chip som fästs runt ankeln el. likn. och mattor el. fotocell som man springer/cyklar över, men hittar inga priser. Är det någon som har erfarenhet eller vet?
#13
16 september 2011 kl 09:28
Gilla
Moviestars! Kanske lite tråkig, men stilren och inte så plottrig som de flesta andra. Lite fräschare färg än Leopards som annars är rätt snygg oxå.
#14
26 september 2011 kl 12:50
Gilla
Jens, jag känner igen mig i din beskrivning, men har börjat äta mer/oftare av vettiga grejer och fått ner sötsuget (samt vikten och midjemåttet blygsamt).

Förut åt jag:
Frukost
Förmiddagsmacka
Lunch
Middag ca kl 18
Allt för ofta skåpsrensing med glass, godis el. likn.
Läggdags kl 23-24

Nu äter jag:
Frukost
Macka
Lunch
Frukt el. likn.
Middag kl 18 ca
Macka och mjölk ca kl 21.

Det finns säkert massa teorier om för mycket kolhydrater o.s.v. men för mig har det funkat. Jag åt nog för lite förut och för sällan (bortsett från godis och glass då som fyllde behovet). Genom att peta in mellanmål och kvällsmacka får jag lite jämnare fördelning av intaget och dämpar suget. Eftersom jag tror att smörgås är tio gånger bättre än godis tycker jag inte jag behöver späka mig med fullkorns-dinkel-och-barkbröds-knäcke utan tar det bröd jag känner för.
#15
30 september 2011 kl 09:11
Gilla
Hej!

Hur mycket kostar det att hyra chip-tidtagningsutrustning för en liten tävling?

Min förening har varje år en liten triathlontävling med ca 40 deltagare. I dagsläget lånar vi den lokala orienteringsklubbens tidtagningssystem från SportIdent. Det funkar ju ganska bra, vi får snabbt fram ordentliga resultatlistor o.s.v. men helt optimalt är det inte. Vi gör som så att starttiden programmeras in. Sedan tar deltagarna på sig stämplingspinnen när de kommer upp ur vattnet och stämplar i varje växling samt vid målgång.

Jag har sökt på nätet vad det skulle kosta med chip som fästs runt ankeln el. likn. och mattor el. fotocell som man springer/cyklar över, men hittar inga priser. Är det någon som har erfarenhet eller vet?

(dubbelpostar då jag inte fått svar i "tävlingar och motionslopp")
#16
30 september 2011 kl 12:09
Gilla
Hej!

Tack för svar (förutom Sagas då kanske. Förstår inte riktigt vad detta hade med chiptidtagning att göra). Väntar på offert från EST. RaceTimer verkar inte funka så bra att simma med för de har väl bara den där varianten med chipet i nummerlappen?
#17
30 september 2011 kl 13:17
Gilla
Tack Ava. Ska kolla med honom. Det vore ju himla smidigt eftersom han håller till i närheten.
#18
7 oktober 2011 kl 17:06
Gilla
@Anders:
Linorna tvärs över spåret kanske är koppel ;)
#19
12 oktober 2011 kl 13:03
Gilla
Träningsprogrammet i appen Camilla förespråkar finns också "o-appat" på www.c25k.com. Jag kör det med en grupp hemmavid och tycker inte minst att det är psykologiskt bra upplagt med längre och längre sträckor. Några deltagare bävar inför en viss sträcka, men tänkar "jaja bara fram dit, sedan får jag gå". Efterår känner de sig nöjda över att faktiskt ha kunnat springa 400, 800, 1200 meter o.s.v. i ett sträck i hyggligt tempo.
#20
21 oktober 2011 kl 09:30
Gilla
Ett tips är att köra intervaller. Förut tyckte jag det var ebarmligt tråkigt att motionssimma: runt, runt i makligt tempo - jaha, där kom tanten i badmössa igen, där är gubben med speedosarna... å så fick jag kramp i fingrar och vrister till slut. Sedan lärde jag mig att simma intervaller (crawla iofs, men det spelar ingen roll) och det var mycket roligare. Jag förstod varför de har en klocka i simhallen som bara går runt, runt - man klockar sina intervaller. Startar en ny intervall lagom många sekunder efter att man startade den förra. I början kan man istället göra så att man tittar upp på klockan när man "går i mål" och så vilar man typ 15, 30 eller 45 sekunder innan nästa intervall.

Förslag på pass:
Uppvärmning 300 meter lugnt tempo
Intervallstege: 100-200-300-200-100 meter med 30 sekunder vila (eller 45 om det blir alldeles för lite för dig. En viss återhämtning av puls och andning ska du känna)
"Nedsimning" 200meter lungt tempo.
Om det är möjligt försök simma i en egen bana, snabbsimbana el. likn. så du slipper kryssa bland slöfockarna i den vanliga motionssimmet.

Simning är skonsam och bra konditionsträning. Vill du ha mer löplik träning kanske du kan låna eller hyra en wetvest i simhallen som du kan springa i vattnet med.

Lycka till!
PS Jag försöker också träna under sonens simskola, men hans är bara en halvtimma så det blir ännu futtigare, men jag tänker att någon nytta gör det säkert. DS
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >