Foruminlägg av Karl-Henrik Söderqvist

#1
24 juni 2011 kl 00:19
Gilla
Hej!

Även fast man är helt hundra på att man är släkt med stålmannen och halvbror med Mr Bolt så har även jag förstått att jag gått ut lite väl hårt med min motionsträning.

Tycker mig alltid ha haft relativt bra grundkondition, men är ju fortfarande absolut nybörjare med löpning! Har igentligen aldrig sportat som ung och har jag motionerat så har det varit sporadiska löpturer i det lokala elljus spåret hemmavid.

Men så kom samtalet, min bror (inte Usain Bolt) bjöd in mig till att springa Malmö halvmarathon i augusti, utmaningen antogs givetvis och träningen sattes igång!

Detta var i april som jag igentligen gick från noll till löppass efter löppass, hann även med en 10K tävling i Västerås för att se hurvida en löptävling går till.

Får återkommande uppmaningar från vänner och bekanta att jag bör tänka på skaderisken, både från, som jag anser det oerfarna och erfarna sportfantaster i min bekantskapskrets.

Frågeställning, jag känner inte av någon smärta i varken fötter, vader, benhinnor, lår eller övriga kroppsdelar under löpning samt efter ett träningspass, kommer skadorna smygande?

Har jag en idag redan förslitning som bara en dag kommer att smälla till och jag måste stå över träning i några månader?

Jag har haft lite av attityden att känns det bra så är det bara att fortsätta, men gäller inte det löpning?

Tacksam för svar och passar på å berömma er alla för en mkt intressant och givande forum!

Mvh Kalle
#2
25 juni 2011 kl 16:36
Gilla
Tack för alla intressanta svar! Kortfattat kan man alltså säga, vill man vara skadefri så är det skynda långsamt som gäller och inte gå ut för hårt!

Då kommer ju nästa fråga också, finns det någon bra regel på hur mycket man ska springa per vecka beroende på vilken kondition man har?

Som exempel, 10K har jag sprungit på 43 min på tävling, känns i kroppen att den tiden går att kapa med minst 1 minut idag. (om man tittar på hastighet), Coopers test slutade på 3160 meter, är tex 40 km i veckan för mycket? Bör jag halvera detta till 20 km och sedan succesivt öka upp det till en vettig nivå 40-50 km/veckan på en tidsrymd om säg ett år?

Stretchar gör jag efter varje pass, känner jag mig lite "halvdålig" så har jag inga problem med att köra 5:30-6:00 min tempo under ett pass, men vill gärna ha med mitt intervallpass varje vecka då det är denna som jag känner ger bra effekt på flåset och hastigheten.

Jag har som mål att ha minst ett intervallpass i veckan, ett långpass, och ett tempopass nära tävlings fart i veckan,då intervallpassen brukar sluta på ca 6-8km total distans, långpassen mellan 14-22 km, tempopassen mellan 8 och 12 km. Därefter någon dag vila och ev. bara ut å småjogga i spåret några km om jag känner mig pigg och fräsch.

Försöker även att kombinera med cykel, men ibland känns löpningen så mycket enklare att utföra, tycker att det inte finns några bra cykelvägar för att ligga å pumpa med racern där jag bor, är även lite rädd för övriga trafikanter då vissa inte riktigt anser att en cykel har något att göra på en landsväg! :/
#3
26 juni 2011 kl 22:48
Gilla
Mycket visa ord! Jag ska halvera till runt 20 km/veckan, sedan komplettera med cykel, vore surt å åka på någon skada.,
#4
6 augusti 2011 kl 00:41
Gilla
Nu börjar nervositeten komma, officiellt hoppas jag på en tid under 1:40, inofficiellt skulle jag bli nöjd med en tid under 1:35. Ok nöjd fel ord, egoboost plus överlycklig är nog en bättre benäming.

Toppning och toppning, jag kommer att trappa ner på löpningen rejält redan nu, blev ett kortpass idag på 4K, tisdag eller onsdag blir det ett 8K lopp i lugnt tempo. Sen så har ju jag nästan 70 mil att ta mig ner till malmö, så hela torsdagen blir det resdag, uppladdning med bror på fredag på någon schysst restaurang! :-) lycka till allihopa så syns vi på startlinjen!
#5
7 augusti 2011 kl 22:40
Gilla
Hej,

Har ni några handfasta tips för en som skall springa hela loppet, dvs 72 km.
Rent energimässigt alltså, funkar det att springa utan varken vattenflaska eller mat/energi, och förlita sig på stationerna efter vägen?

Första tanken var att ha med sig ryggsäck, men känns ju lite surt, har tyvärr ingen hejarklack med mig som kan vara bärare mellan kontrollerna.

Är fundersam om Coca cola å bullar funkar hela dagen, prioritet är att komma i mål i första hand, tider är ointressant. Målet är att försöka snitta 6 min tempo.
#6
7 augusti 2011 kl 22:41
Gilla
Blev lite fel där sista meningen, menar förstås att tanken är att hålla 6 min tempo! :)
#7
23 augusti 2011 kl 22:03 Redigerad 23 augusti 2011 kl 22:02
Gilla
Jag har testat endomondo och runkeeper på HTC hero, HTC desire Z samt nu HTC EVO 3D när sambon bestämmer sig för att stjäla min garmin FR 210.

Något jag har märkt är att positionsplotten är långsammare på telefonerna, när jag springer på bana, tex vid intervallträning så ser kartan ut som ett pentagram.

Iofs så är jag lite av en perfektionist gällande det där med loggning av mina träningspass, tycker att garminklockan inte är exakt nog heller, med fotpoden är jag nöjd! Skulle vilja ha fotpoden som distansmätare och gps för att bara se rutten på kartan, men det verkar som om gpsen har "företräde" när jag har båda aktiverade.
#8
27 augusti 2011 kl 14:09
Gilla
Hej!

Göteborgsvarvet har väl några seedinglopp som går där i krokarna, typ furtuventura (stavning?) kolla deras hemsida! Rabatt på resan om man bokar genom göteborgsvarvet.

mvh kalle
#9
29 augusti 2011 kl 10:15
Gilla
Underbart att läsa! Grattis till både PB och viktminskning! :)
#10
2 september 2011 kl 22:49
Gilla
Som rubriken lyder, vad är/gör den lilla flaggan brevid varje inlägg?
Sitter allt som ofta med surfplattan å läser, ganska ofta när jag scrollar ned så brukar jag komma åt den av misstag.

Det händer inget förutom att den blir röd...
#11
2 september 2011 kl 23:01
Gilla
Ah, förstod nästan det, ber om ursäkt till alla jag ev. flaggat som olämplig på forumet! Just den platsen blir en naturlig fingernersättning för scrollning när man läser inlägg!
#12
7 augusti 2012 kl 00:15
Gilla
Nu är kanske inte jag någon direkt atlet, utan springer mest för husbehov, men jag brukar starta uppvärmningen cirka 20-30 minuter innan, kanske 1.5-2.5 km i lungt tempo med lite smågymnastik i mellan sådär smått diskret (Står alltid stencool brevid helt orörlig och tittar på när friskis & svettis kör igång med gemensam uppvärmning). :)

tempo, ingen direkt jättekoll, men relativt lugnt, kanske 5:30 tempo
#13
26 augusti 2012 kl 23:18
Gilla
€440 + 5% fee, vilka krav kan man ställa på arrangemanget och arrangörerna då? Snacka om att döda en sport... Ursäkta offtopic, men blev bara så paff!

Vilka andra tävlingar finns i Sverige på "en järnmans distans" där priset är mer humant?
#14
3 september 2012 kl 20:43
Gilla
Originalet Coopers test är utvecklat enligt principen att springa så långt man kan på 12 minuter, sedan är sträckan ett mått på ens syreupptagningsförmåga som finns i tabellformat i olika åldersgrupper och kön.

Finns massor med olika tabeller, hittade dessa vid en googling, hurvida dessa stämmer eller inte vet jag inte, googla lite själv och avgör.
http://fabulationer.blogspot.se/p/vad-ar-coopers-test.html