Sörmlandsleden etapp 58-62 Kasholmen – Lida friluftsgård

En riktigt vacker heldagsutflykt kantad av vårens första blommor. Och med en inte helt frivillig slutspurt. 

Etapp 58: Kasholmen – Skanssundet (10 km) (över Mörkö)

Etapp 59: Skanssundet – Viad (9 km)

Etapp 60: Viad – Berga vägskäl (7,5 km)

Etapp 61: Berga vägskäl – Kvarnsjön (5,5 km)

Etapp 62: Kvarnsjön – Svarvaretorp (vid Lida friluftsgård) (7 km)

Total distans: 39 km.

Totalt på Sörmlandsleden hittills: 268 km (huvudetapper 1-14 och 58-62, anslutningsetapper 5:1-5:3, 12:1, 13:1-13:2, 15:1).

Check out my run on Strava: https://strava.app.link/zdtjLlX4GV

Transport från Stockholm: Pendeltåg till Södertälje, därefter buss 785 till Pålsundet. Hem med buss från Linda friluftsgård till Tullinge, därifrån pendeltåg.

I går bröt jag mitt tidigare mönster som innebar att ta etapperna i någon sorts ungefärlig ordning från början 1, 2, 3 osv. I stället blev det ledens allra sista etapper med grand final vid Lida Friluftsgård i Tullinge. Anledningen var att få trevligt sällskap från den numera etablerade Facebook-gruppen ”Sörmlandsleden All in” (alla som är intresserade är välkomna att gå med).

Tidig väckning på lördagsmorgonen blev det med dryga två timmars resväg för min del från Solna station till starten på Mörkö.

Ready for take off

På Mörkö sprang vi inledningsvis genom hagmarker (dock utan djur så här års). Efter en stund gick leden i omväxlade skogsterräng och över berg med gott om vacker utsikt över havet.

Fortfarande pigg…

Efter en mils löpning var vi framme vid färjeläget vid Skanssundet. Eftersom det var en stund tills nästa färja skulle gå satte vi oss i solen och njöt och fikade. Klockan närmade sig lunchtid och jag var redan hungrig så jag åt glupskt upp hela min rejält tilltagna medpackade pastasallad. På den höll jag mig mätt och full av energi under flera timmar och eftersom vi höll ett lugnt tempo och gick i uppförsbackarna störde matintaget inte löpningen alls (Läs: man ska inte underskatta vikten av mycket att äta när man är ute i motionerar).

img_8073
Fikastopp i väntan på färjan
Pastasalladen som höll mig pigg hela eftermiddagen. Smakade godare än den ser ut.

På färjan över Skanssundet.

På andra sidan Skanssundet befann vi oss i Botkyrka och etapp 59 tog vid. På slutet av den etappen och början av etapp 60 sprang vi nära vattnet längs med viken som går in mot Södertälje. Det såg väldigt inbjudande ut att ta ett bad, men förmodligen hade vattentemperaturen avskräckt genom att bara doppa tån.

Sörmlandsledshumor? I alla fall jag drog på smilbanden när denna (och en likadan till) passerades.
En av källorna längs etapp 60. Gott friskt vatten och möjligen något litet kryp.

Längs med etapp 60 fanns flera vattenkällor så vi passade på att fylla på våra flaskor och ta ytterligare ett litet stopp i ett gediget byggt vindskydd där man absolut skulle kunna övernatta om man hade lust. Den fina och lite kuperade turen gick genom ett naturreservat som heter ”Stora träsket”. Kanske någon borde fundera på ett något mer säljande namn? Några träskmarker märkte vi inte av (även fast de säkert fanns där vid sjön Stora träsket). Tvärtom var det överlag väldigt torrt för årstiden i skogen (vilket överensstämmer med de senaste veckornas nyhetsrapporteringar också om låga vattennivåer i stora delar av landet). Själv höll jag mig helt torrskodd tills jag råkade trampa lite snett med bara någon kilometer kvar till slutmålet.

Ett av ganska många stormfällda träd.

På andra delen av etapp 62 passerade leden över Jungfrubergets ås med en brant lutning ner mot skön Getaren. Några i gruppen tog en genväg som blev lite kortare men jag ville gärna springa hela den ”riktiga” sträckan och lyckades i alla fall få med en tapper löpare som sällskap. Den sista biten var väldigt fin och jag hade mer än gärna stannat och njutit av utsikten men för detta fanns inte riktigt tid för vi ville gärna hinna med bussen som gick klockan fem. Nästa buss skulle nämligen inte skulle gå förrän två timmar senare. Det var ganska gott om kullfallna träd som låg kors och tvärs (troligen från stormen Alfrida i vintras). Med över 35 kilometers löpning i benen var det aningen stelt att krypa under och hoppa över stammarna som blockerade stigen.

Spången över fågelviken i Getaren.

På den långa spången över viken i Getaren sprang vi så fort det gick med våra stumma ben och någon tid att stanna i fågelskådarhuset på mitten fanns heller inte. Väl framme vid slutet av etapp 62 hade vi 13 minuter på oss tills bussen skulle gå. Vi var lite osäkra på hur långt det var kvar till friluftsgården (och därmed busshållplatsen) så vi la in en sista växel. Snart  såg vi dock slalombacken vid Lida och då visste vi att vi skulle hinna.

img_8094.jpg

Väl vid pendeltågsstationen i Solna hade jag glädjen att bli upphämtad av min snälla man. Efter en rejäl portion avhämtad thaimat, massor av vatten och en liten whiskey tror jag minsann att någon drog ner en rullgardin framför mina ögon och sedan var det helt plötsligt söndag morgon:-).

Om ett par veckor blommar säkert vitsipporna. Det känns som ett måste att få uppleva det på Sörmlandsleden.

Dagens matpackning två flaskor saft, en rejäl pastasallad, en apelsin och två Snickers.

 

 

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.