Icebug Oribi 3 - en osponsrad recension

Jag kasserade mina Icebug Aurora efter förra vintern, gillade löpkänslan och att de var förhållandevis lätta men hade problem med att de var så stela och misstänkte att de bidrog till min hälsporre. Jag gillar verkligen fästet hos Icebug med de dynamiska dubbarna men ogillar att de ofta är stela och tunga. Tittade på andra märken, t ex VJ Sarva, när jag skulle köpa nya vinterskor, men tillgängligheten gjorde att valet föll på Icebug igen och den lättare modellen Oribi och efter 25 vintriga mil är jag riktigt imponerad av den här skon!

För tydlighetens skull är detta inlägg inte på något sätt är sponsrat av Icebug, jag har köpt skorna själv och skrivit inlägget helt på eget initiativ!

Oribi marknadsförs som en lätt sko på Icebugs hemsida:


De här påståendena läser jag med en hel skopa salt men här skriver jag under på det mesta. Oribi är lätt för att vara en Icebug-sko, och framförallt, den känns lättare på foten än den faktiskt är. De första passen tyckte jag känslan påminde mer om att springa med en tävlingssko och då väger mitt par i storlek 44 trots alls 276 g vilket förvånade mig rejält när jag plockade fram vågen hemma.

Oribi3 BUGrip

Fästet med de dynamiska dubbarna är så bra som jag förväntat mig och gör att jag kan springa helt avslappnat även på partier med blankis. Dubbarna verkar heller inte slitas, däremot har jag tidigare haft problem med att dubbarna har börjat lossna helt efter ca 50-60 mil men det är för tidigt att bedöma det på mina Oribi ännu. Mina tyngre Icebug DTS (Distance Training Shoe) uppvisar inget sådant slitage efter 70 mil.

Oribi med 25 mil till vänster och Icebug DTS BUGrip med 70 mil till höger. Inga dubb som lossnat ännu.

Det bästa med Oribi utöver fästet är löpkänslan och den tunna ovandelen. Där tidigare modeller var varit tjocka, vadderade och stela är ovandelen och plösen på Oribi väldigt tunn och följsam. Här får jag intrycket av att Icebug tagit efter många andra skor på marknaden och deras tunna, flexibla ovandelar.

Ovanligt tunn och följsam ovandel...

...och väldigt tunn plös.

Flexibiliteten är god för att vara en dubbad vintersko och löpkänslan mycket bra tack vare den förhållandevis låga vikten och den tunnare ovandelen vilket gör skon följsam.

Den enda nackdelen hittills med skon, vilket den delar med andra lättare skor är att det är lätt att bli lite sliten i fötterna av för mycket, kontinuerlig användning. Framförallt märkte jag detta i december och första halvan av januari, när det ännu inte kommit så mycket snö utan underlag bestod uteslutande av hård, ojämn is. Efter flera pass i rad kände jag mig då öm i fötterna men det är ett tufft underlag för alla skor och lösningen är som vanligt att vid sådana förhållanden, variera både skor och underlag mera. Att springa mer i skogen och att använda den mer dämpade DTS rådde bot på det problemet.


Dubbarna och de snedställda dobbarna som känns igen från den lättare modellen Acceleritas.

Jag tycker den här skon passar en bred målgrupp och jag kan verkligen rekommendera den. Den vana löparen som uppskattar lite lättare skor kan använda den på många pass och jag tror även den som inte är så van kommer att uppskatta skon för fästet och löpkänslan! Vintern är lång i Sverige och varför inte springa med en sko som erbjuder både fint fäste och väldigt fin löpkänsla istället för bara en av faktorerna? Hur skönt det än är med bra fäste går dubbsäsongen mot sitt slut men jag tror att jag i Oribi har hittat en väldigt bra trailsko att använda på de ganska tekniska stigarna nära mig där jag tycker om att springa året runt. Dubbat ger ett överlägset grepp även på sommaren.

Till sist så tycker jag skon är snygg, vilket må vara oviktigt, men det är i alla fall ingen nackdel.

5 kommentarer till inlägget

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
18 februari 2019 - 22:10
En stackars jogg-kollega som inte är lika nöjd: https://runnersworld.se/blogg/aldrig-mera-icebug/
1971 • Nykvarn
#2
19 februari 2019 - 14:37
Ojdå, då får jag hoppas att mina håller bättre, jag har en nyare version tror jag men designen på ovandelen har nog inte ändrats. I mina tidigare Icebugs har jag aldrig haft problem med att ovandelen inte hållit men de har å andra haft tjockare ovandelar också. Time will tell, jag har 15 mil kvar till 40 mil så får se hur status är då, nu är nästan all snö och is borta så det blir inte lika ofta Icebug som förstaval på rundorna längre :)
1984 • Stockholm
#3
20 februari 2019 - 18:47
Håller med. Har tvåan av denna och gillar den också skarpt! Förväntar mig inga 150 mil från den ovandelen men hellre det och lätt än en bit över 300 gram som de flesta dubbade i min storlek hamnar på (denna passerar knappt 250 i min storlek så den är inte mkt tyngre än tex kinvara om man räknar bort dubbarna) . Så tycker jag man får räkna med lite sämre hållbarhet. Oftast brukar ju skor gå utmärkt att springa i ganska många mil efter att ovandelen spricker också.
1971 • Nykvarn
#4
26 februari 2019 - 12:49
Sent svar Johan, sorry :)
Jag instämmer med dig, och "fördelen" med dubbade skor är att säsongen, i alla fall vissa vintrar, inte är så lång vilket förhoppningsvis utökar livslängden mätt i tid, i år har ju förhoppningsvis säsongen gått över i Stockholmstrakten, även om jag nog kommer använda dem i skogen även på sommaren som sagt.
Nea
1977 • Västerås
#5
27 februari 2019 - 12:03
Hej!
Tänkte en sak finns inläggssulor med extra dämpa för ömma fötter. Jag har haft hällsporre, tyvärr fått en gång lätt få tillbaka, träna fötterna för att motverka, ser någon göra konstiga övningar innan jogging kanske jag hihi man går på yttersidorna av foten 10 meter sedan dem inre sidan av fötterna sedan på tå sedan på hällen, rulla handduk under foten bara med hjälp av tårna och rulla fötterna på tennisboll göra dessa övningar för att förebygga. Jag hade Silicon inlägg för häll då jag hade hällsporre men nu har jag sulor för extra stöt det är skönt blir inte lika trött i fötterna. Om det nu kan vara till en hjälp genom att dem är så bra på is...
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.