Träningsresultat januari och Uppvarvningen

Nytt år med nya möjligheter. Så är det många som tänker i slutet av ett år och jag är inget undantag vilket även inkluderar min träning.

Jag har en grov årsplan som utgår ifrån två stora avstämningspunkter i form av två marathonlopp (Stockholm i juni och New York i november) och det är dessa som styr tankarna kring hur jag tänker mig att träna respektive halvår inför dessa.

Första halvåret först och det nedbrutit i två större etapper med den första fram till Varvetmilen i slutet av mars och den andra fram till Stockholm i början av juni.

Inför Varvetmilen tränar jag med lite mer fokus på fart, rörlighet och styrka jämfört med tidigare. Inte minst rörligheten har successivt blivit en negativ faktor för en åldrande kropp men med återkommande Yoga-övningar ska det bli ordning på detta!

Sett till löpmängd är planen att ligga på ungefär samma nivå totalt sett januari till mars som förra året men med en liten ökning första halvan och något mindre andra halvan av perioden. Översatt i kilometer innebär det någonstans runt 400 km.

Inom ramen för detta så bryter jag sedan ner det i 4-veckorsintervaller med utgångspunkten att vecka 1-3 har samma löpmängd (km) och att vecka 4 har en betydligt mindre löpmängd att använda för att låta kroppen vila upp sig lite sett till mängden.

För januari månad har det i praktiken inneburit att jag i vecka 1-3 återgått till min normalmängd för 2017 och sprungit runt 3 mil per vecka och att jag förra veckan (4) bara  sprang 2 mil och istället gav mer tid för styrka och rörlighet.

Planen för vecka 5-8 har samma struktur men mängden är större: 5-7 är planen 40 km och vecka 8 återigen 20 km.Veckorna inför Varvetmilen (9-11) avviker en aning och planeras istället till 50+40+30 km.

Nu har det ju bara gått drygt fyra veckor med den här grundplanen men efter att precis ha klarat av den ”lätta” veckan av dessa fyra så känns det som ett bra upplägg på flera sätt. Inte minst för att den fjärde veckan göra annat och annorlunda än dom föregående. En reboot varje månad!

Summeringen för januari är 133 löpta kilometer fördelade på 17 pass – 4 intervallpass, 6 kortdistans (0-6 km), 4 medeldistans (7-11 km) och 3 långdistans (12 km+).

Förutom att det har fungerat bra så är det också en nivå i januari där jag befäster vad som uppnåddes  under 2017 när allt höjdes upp till vad som en grundnivå per månad.

En annan sak jag beslutat mig för är att vara med och bidra i Göteborgsvarvets projekt Uppvarvningen där det i år är Ung Cancer som är förmånstagare.

Min insamling går under namnet ”Det bästa har inte hänt än” med beskrivningen ”För unga cancerdrabbade med förhoppningen att deras bästa stunder i livet ännu inte har varit”.

Mitt utgångslöfte i det hela är att varje månad sätta in lika många kronor som det antal kilometer jag springer – alltså 133 kr för januari.

Skadefri och enligt plan innebär det runt 1600 kr för hela året. Det är fritt fram att skapa sin egen utmaning eller bara hänga på den jag precis öppnat!

 

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.