Bli motiverad av pulsklockan!

Vissa tycker att det går bra att använda pulsklockor som hjälpmedel i sin träning, andra blir snarare stressade av den. Det finns antagligen inget som är rätt eller fel, utan precis som så mycket annat är det olika från person till person vad man föredrar. Till den som är ambivalent i frågan och misstänker att ett träningshjälpmedel både skulle kunna vara av godo och ondo, vill jag dela med mig av hur min pulsklocka hjälper mig att hålla träningsmotivationen uppe! Idag kommer jag att prata om “Running Index”.

För den som inte redan visste vill jag börja med att säga att jag “bara” är motionär och mitt främsta mål med min träning är att må bra. Jag ställer upp i ett fåtal lopp varje år, i löpning och cykling, och visst är det kul om man lyckas nå en tid man är nöjd med, men det långsiktiga målet har alltid varit bättre hälsa.

I min cykling har jag tidigare använt en Polar cykeldator av relativt billig modell och jag har innan jag skaffade min Polar M430, aldrig tidigare ägt eller använt en löparklocka. Köpte den i Stadiumtältet i Motala under Vätternrundan 2017, där den fanns tillgänglig några dagar tidigare än i affärerna. Jag visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig, men jag måste säga att jag är supernöjd.

Nu till det viktiga. Hur den hjälper mig att hålla motivationen uppe i träningen. Jag kommer troligtvis återkomma till detta vid senare tillfällen eftersom jag fortfarande håller på att lära mig alla funktioner och användningsområden i klockan, men idag vill jag fokusera på det så kallade “Running Index”.

Jag vet inte om Running Index/löpindex är ett påhitt av Polar eller om det används av andra märken eller i andra sammanhang, men hur som helst är det ett mått på hur effektivt man genomför löprundan. Jag vet heller inte exakt vilka parametrar den mäter, men jag tror den kontrollerar pulsen i förhållande till vilken hastighet man har när man springer och på så sätt gör en kvalificerad gissning över ens form. Prestationen jämförs mot vad som är “normalt” för andra av samma kön och ungefärlig ålder, för att ge ett ungefärligt värde att förhålla sig till.

Man får även en hint om vilka cirkatider den nuvarande formen kan skapa för olika distanser (från 5km upp till ett maraton) för den som tycker det är viktigt. Själv tycker jag inte det är så viktigt, men faktiskt ganska kul och inspirerande! Att se att med min nuvarande form så kan jag teoretiskt sett springa en mil på 56 min. Sen vet ju klockan givetvis inte om mina benhinnebesvär och andra eventuellt hinder eller förutsättningar, men jag tycker det är rätt kul ändå!

Det som verkligen inspirerar mig är att se att jag faktiskt utvecklas i min träning. Som det går att se på bilden så har jag sedan mitten av juni, då jag skaffade klockan, förbättrat mitt löpindex från 43 (Medel) till 47 (Bra), jämfört med andra män i samma åldersspann som mig. Trots att resultatet utgår från en tabell som jämför mig med andra, så bryr jag mig mest om den personliga utvecklingen – dvs den faktiska skillnaden från 43-47. Visst, det kanske bara är en siffra, men den siffran visar mig att någonting faktiskt händer, att jag utvecklas och blir starkare. Något som annars inte alltid är så lätt att upptäcka på egen hand.

Running Index
Hur mitt löpindex förbättrats sedan jag skaffade pulsklockan.

 

Vad tycker du? Blir du motiverad av att kunna följa din utveckling, eller skapar den bara stress och press? Dela gärna med dig av dina tankar och åsikter. ??

 

7 kommentarer till inlägget

1954 • Falun
#1
18 augusti 2017 - 18:39
Running index finns nog bara hos Polar medan Garmin har något liknande. Jag använder Running Index främst på jämförbara distanspass, och som en indikation på formen och tycker den är ett ganska bra värdemätare. Annars kan det vara lite vanskligt att uppskatta formen baserad på lugna pass.

För mig får jag lite höga värden på riktigt lugna pass medan jag får felaktigt för låga värden när jag kör max, typ på tävling. Har diskuterat detta med Polar och de menade att det beror på att jag har angivit fel maxpuls. Men det har jag inte utan deras algoritm stämmer helt enkelt inte om man kan springa en bit över 90% av maxpuls under större delen av ett 10km lopp.
Rille Rich
1982 • Skänninge
#2
18 augusti 2017 - 20:14
Tack för din kommentar och för bra information angående användbarheten och tillförlitligheten! Det kommer jag ha i åtanke fortsättningsvis, att träffsäkerheten antagligen är som störst vid jämförelser mellan pass som är någorlunda lika varandra.
1976 • Göteborg
#3
18 augusti 2017 - 20:26
Min erfarenhet är samma som din, Leif, att lugna pass övervärderas och hårda pass undervärderas. Det gäller speciellt intervallpass men även andra: När jag sprang 5 000 meter på tävling gav running index att passet motsvarade en långsammare tid på 5 000 meter än vad jag sprang... Det är en suboptimal algoritm men jag uppskattar den på samma vis som ni båda gör när det gäller distanspassen.
1954 • Falun
#4
19 augusti 2017 - 09:20
Johannes, det var just därför jag började maila med Polar när jag fick en uppskattning som var långsammare än vad jag faktiskt sprang på.

" Ja, jag tror att klockan bedömer att du springer över din förmåga iom att du har så hög snittpuls (i förhållande till maxpuls). "

Fast jag har ju ändå matat in min anaeroba tröskel från laktattester och maxpulsen har jag mätt några gånger. Men det är klart att det är svårt att ha en och samma algoritm som ska passa alla, vältränade elitmotionärer såväl som nybörjarlöpare.
1982 • Uppsala
#5
21 augusti 2017 - 16:02
Jag har legat av mig med löpningen de senaste åren, men jag har tidigare värderat mina löparprestationer och tider med det som kallas Vdot, där kan man utifrån sina tider på en viss distans få fram approximativa tider på andra distanser. Har använt mig av Attackpoints kalkylator (http://www.attackpoint.org/trainingpaces.jsp). Kanske kan vara av intresse för fler. Hur pass bra det stämmer överrens med löparklockornas funktion, men jag har fått för mig att Vdot ska fungera bra och det har fungerat bra som inspiration för mig.
1954 • Falun
#6
21 augusti 2017 - 16:35
Skillnaden är att Running Index får du en uppskattning på även efter ett lugnt pass. Annars har jag tittat lite på Vdot för att bestämma lämplig intervallfart.

Men min Vdot är lägre än min VO2max som är längre än min Running Index. Olika värden som mäter ungefär samma sak, kanske inte då V02max.
Acke5
1959 • Göteborg
#7
24 augusti 2017 - 20:40
Fast Polars tabell är nog av tveksamt värde. Jag brukar hamna mellan 56-60 och är varken 25 år eller elit. ;)

VDOT och någon kalkylator, baserad på Jack Daniels tabeller, upplever jag som mest verklighetsanpassat.

T ex:
https://runsmartproject.com/calculator/
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.